Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Ungern bekräftar deltagande i Eurovision 2019 samt fortsättning för ”A Dal”

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det ungerska nationella TV-bolaget MTVA har bekräftat Ungerns deltagande i Eurovision 2019 och samtidigt meddelat att man fortsätter med uttagningen A Dal som nationell uttagning.

Det exakta omfånget av A Dal 2019 är i skrivande stund inte känt mer än att ett antal program kommer att produceras innan finalen genomförs. Hur många artister som tas ut till tävlan är inte heller känt, mer än att valet kommer att göras från en nationell antagning som pågår till och med den 8:e november 2018. Därefter kommer en jury sålla bland låtarna och välja ut de som de vill ska tävla.

 

För att få delta

I den ungerska uttagningen ställs höga krav på vilka artister som vill vara med och tävla.

För det första krävs det att man är ungersk medborgare eller att man talar ungerska som modersmål. Utöver det måste artister/musikgrupper som vill delta i A Dal 2019 antingen tidigare har släppt musikalbum och/eller haft låtar som har blivit spelade i nationell radio och/eller att artisten/gruppen har uppträtt i TV-sammanhang. MTVA kräver dessutom att artisten/gruppen innehar ett aktuellt skivkontrakt med skivbolag eller liknande organisation. Ett ytterligare krav är att man måste vara minst 16 år gammal för att få delta (detta fyllda senast den 14:e maj 2019).

I övrigt gäller EBU:s grundregler för bidrag, artister och låtskrivare. Läs mer i vår sammanställning här.

 

Om ni inte uppfyller kraven ovan…

… så har ni dock rätten att delta som låtskrivare i tävlingen. Det måste däremot ske i samarbete med någon som uppfyller kraven ovan.

 

Övrigt att känna till

Om ni kommer med i A Dal 2019 så kommer ni behöva vara tillgängliga för produktionen från perioden december 2018 till maj 2019. Detta i första hand för repetitioner, events, promotion etc. samt även deltagande i de live-shower som MTVA kommer att sända ut. Utöver detta kräver MTVA närvaro vid ytterligare tillfällen i program som produceras under år 2019.

Vinnaren i den avgörande A Dal-finalen 2019 kommer att ingå i Ungerns Eurovisionteam och skall delta i alla förberedelser och event som är nödvändiga till och med att Eurovision 2019 i Tel Aviv är avslutad.

 

Ungerns senaste deltagare i Eurovisionen

I Eurovision 2018 var det rockgruppen AWS som representerade Ungern med sitt bidrag ”Viszlát nyár”. Gruppen tog sig vidare på tionde plats i den andra semifinalen (de gick vidare med en väldigt liten marginal) och i finalen blev det sedan en 21:a plats.

Så här såg deras framträdande ut i finalen i Lissabon i maj 2018:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen