Bekräftat från Island – fortsättning med Söngvakeppnin även år 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det isländska TV-bolaget RÚV har tidigare bekräftat deltagande i Eurovision 2019 och nu har man även bekräftat att det blir en fortsättning med uttagningen Söngvakeppnin. Dock görs ett par förändringar inom upplägget.

 

Två semifinaler och en final

Island fortsätter att ha två semifinaler och en final som uttagningsmodell i Söngvakeppnin, men antalet tävlingsbidrag minskas. De senaste åren har man valt ut 12 tävlande årligen, medan man år 2019 bara kommer att ha 10 tävlande. Detta bekräftas i det regelverk som RÚV presenterat. Det finns även mer utförliga regler om fördelning i semifinalerna och hur många som kvalar vidare till finalen, men då tävlingen bara är i ett tidigt skede så väntar vi med att gå ut med den informationen tills startfältet är klart.

En ytterligare nyhet är att RÚV har tagit in den brittiska koreografen Lee Proud som konstnärlig regissör och koreograf för programmet.

 

Sändningar i februari och mars

RÚV har bekräftat att de två semifinalerna kommer att avgöras den 9:e och 16:e februari 2019 på Háskólabíói medan finalen hålls den 2:a mars 2019 i Laugardalshöll. Enligt uppgifter kommer någon form av storstjärna att bjudas in som gästartist till finalen.

 

Antagning öppen till 22:a oktober

RÚV tar emot bidrag till Söngvakeppnin 2019 till och med måndagen den 22:a oktober (2018).

Om ni vill skicka in bidrag så måste ni antingen 1) vara medborgare på Island eller 2) vara bosatta på Island eller 3) samarbeta med någon som är isländsk medborgare och/eller bosatt på Island. Uppfyller ni inte krav 1 eller 2 så får ni endast bidra med en tredjedel av musiken och halva texten till den låt ni skickar in.

Mer information om hur du skickar bidrag till Islands antagning har vi samlat här.

 

Island i Eurovision 2018

I Eurovision 2018 var det sångaren Ari Ólafsson som tävlade med låten ”Our Choice”. Dessvärre gick inte låten hem hos vare sig jurygrupperna eller tv-tittarna, vilket resulterade i att Island slutade på sistaplatsen i sin semifinal i Lissabon. Detta är också Islands genom tidernas sämsta slutplacering i Eurovisionen.

Så här såg Aris framträdande ut i Lissabon:

 


 

Kommentera