SVT har presenterat turnéplanen för Melodifestivalen 2019

MELODIFESTIVALEN 2019. Anette Helenius, som är projektledare för Melodifestivalen 2019, har i ett pressmeddelande bekräftat vilka städer som tävlingen kommer att besöka 2019. Det blir inga nya städer som får arrangera, däremot blir det några comebacker. Det här kommer att bli den fjärde Melodifestivalturnén sedan år 2002 som inte gör några stopp i Norrland.

 

Turnéplanen

Turnén startar i Göteborg lördagen den 2:a februari 2019 och avslutas i Stockholm den 9:e mars. Så här ser hela turnéplanen ut:

 

  • Deltävling 1: Sänds från Scandinavium i Göteborg, lördagen den 2:a februari 2019.
  • Deltävling 2: Sänds från Malmö Arena i Malmö, lördagen den 9:e februari 2019.
  • Deltävling 3: Sänds från Tegera Arena i Leksand, lördagen den 16:e februari 2019.
  • Deltävling 4: Sänds från Sparbanken Arena i Lidköping, lördagen den 23:e februari 2019.
  • Andra chansen: Sänds från Nyköpings Arenor Rosvalla i Nyköping, lördagen den 2:a mars 2019.
  • Finalen: Sänds från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 9:e mars 2019.

 

Enligt uppgifter från SVT kommer biljetterna till genrep och direktsändningarna att släppas den 31:a oktober 2018.

 

Lite fakta

År 2019 blir det 18:e året som den svenska Melodifestivalen gör en turné runt om i Sverige med fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och slutligen en storslagen final. Göteborg och Malmö får i vanlig ordning varsin deltävling. Det blir Göteborgs 17:e och Malmös 12:e gång som värdstäder (räknat sedan turnékonceptet startade år 2002). Stockholm står även 2019 värd för finalen – som för sjunde gången gillt kommer att hållas i Friends Arena. Resterande tre värdstäder (Leksand, Lidköping och Nyköping) har samtliga stått värd för Melodifestivalen mellan 1-3 gånger tidigare:

Leksand stod senast värd för en deltävling i Melodifestivalen 2012, och innan dess stod de även värd för deltävlingar åren 2006 och 2009. Noteras bör att Leksand blir det nordligaste stoppet på turnén 2019, vilket staden även var i Melodifestivalen 2006 och 2012.

Lidköping stod senast värd för Andra chansen 2014 och har nu fått nytt förtroende att arrangera igen. Denna gång kommer staden att få arrangera den fjärde och avslutande deltävlingen.

Nyköping har tidigare stått värd för Andra chansen två gånger: 2007 och 2012. År 2019 har staden fått nytt förtroende att för en tredje gång arrangera Andra chansen.

 

Fakta om Melodifestivalen 2019

Sveriges artist och bidrag till Eurovision 2019 utses i vanlig ordning genom Melodifestivalen. Enligt det regelverk som SVT publicerade i slutet av juni 2018 har man valt att även denna gång ha tävlingen öppen för 28 tävlingsbidrag, där den ena hälften av startfältet väljs ut av en jury från en nationell antagning och den andra hälften av SVT själva. En plats i startfältet har getts till duon The Lovers of Valdaro, vilka var en av finalisterna i P4 Nästa 2018.

Efter att antagningen har stängts (den 17:e september) sker en SVT-granskning av alla bidrag innan en tillsatt urvalsjury får gå igenom alla låtar och rösta fram 14 av dem till startfältet. Därefter utser SVT sin hälft om 14 bidrag, däribland att ta fram ett tävlingsbidrag till P4 Nästa-jokern. När allt är klart tillsätts artisterna till hela startfältet.

Hela startfältet för Melodifestivalen 2019 beräknas att presenteras senare i höst. Exakt datum är i skrivande stund oklart.

Note: For information in English about the song submission, please take a look at this article.

 


 

Kommentera