Vilka planer har Portugal och Spanien i Eurovision 2019?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Fler och fler länder bekräftar deltagande i Eurovision 2019, och några i raden som nyligen bekräftat att de kommer dyka upp i Tel Aviv i maj 2019 är Portugal och Spanien. Här går vi igenom vilka typer av uttagningar de tänker välja artist och bidrag genom. Lite längre ned följer en bonus med fler länder som tackat ja.

 

Portugal fortsätter med sin traditionella uttagning…

2018 års Eurovision-värdland Portugal har, genom det nationella TV-bolaget RTP, bekräftat att de kommer att tävla i Israel i maj 2019. RTP har förutom att bekräfta deltagandet även sagt att man kommer att hålla i sin Festival da Canção för att välja ut artist och bidrag till tävlingen.

Enligt uppgifter kommer RTP att ha med 16 kompositörer som gör låtar och tar ut artister till 2019 års Festival da Canção. Fjorton av dessa kommer att bjudas in direkt av RTP medan två platser blir jokrar i tävlingen genom dels ett radioprogram samt av medborgare i Portugal själva. Exakt hur dessa två platser tillsätts kan ni läsa mer om i denna artikel på RTP:s hemsida.

Ytterligare uppgifter har nu dykt upp om Festival da Canção 2019. Bland annat har RTP har nu i efterhand bekräftat att det blir två semifinaler och en final som själva uttagningen kommer att kretsa kring. Dessutom ska nu samtliga 14 kompositörer ha bjudits in. Vilka dessa är offentliggörs först i samband med att startfältet presenteras. De två jokerplatserna tillsätts senare under hösten.

OBS! De exakta tävlingsdatumen är inte officiella ännu, så vi återkommer med det så snart vi fått besked.

 

 

…medan Spanien fortsätter med talangtävling

Portugals grannland Spanien har även de bekräftat deltagande i Eurovision 2019, vilket nationella TV-bolaget RTVE uppger. Förutom det har RTVE även sagt att man fortsätter att välja (åtminstone) sin artist genom talangtävlingen Operacion Triunfo. Denna uttagning återinfördes som Eurovision-uttagning för Spanien ifjol (2018) efter att det spanska TV-bolaget hade använt den för att välja till Eurovisionerna åren 2002, 2003 och 2004.

Operacion Triunfo kan jämföras med program Idol eller X Factor, dvs. där sångtalanger tävlar genom olika moment och gallras ned tills ett antal tävlande återstår och en vinnare koras. 2018 års säsong drar igång den 19:e september och från start tävlar 18 talanger i programmet, där samtliga är mellan 18 och 26 år gamla.

Exakt hur själva Eurovision-delen av programmet ska se ut är inte sagt, och det är även något oklart om även Eurovisionbidraget ska väljas genom denna talangtävling.

 

Kommentera gärna vad du tycker om upplägget för Portugal och Spanien!

 

Kuriosa: Albanien och Georgien är med 2019

I skrivande stund (17:e september) har ytterligare två länder bekräftat deltagande i Eurovision 2019. Det handlar om Albanien och Georgien, där åtminstone det albanska TV-bolaget RTSH även bekräftat att man fortsätter med sin Festivali i Këngës som nationell uttagning. Hur det georgiska TV-bolaget ska göra är inte sagt (ifjol, 2018, gjordes det georgiska valet internt).

 


 

Kommentera