« Inför ESC 2009

Inför ESC 2011 »


Inför Eurovision 2010 i Oslo i Norge presenterade och tyckte vi till om bidragen som tävlade i denna upplaga. För att se infon och våra åsikter klicka runt i de olika sektionerna nedan.

Notera att alla åsikter som nämns gjordes före sändningarna ägde rum. De kan alltså ha förändrats till själva live-framträdandena. Bedömningarna gjordes bland annat utifrån klipp från nationella uttagningar och/eller officiella musikvideos.

 

Eurovision 2010 – Direktkvalificerade bidrag

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Frankrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Frankrike var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 18 av 25.

Först ger vi en faktaöverblick om Frankrikes representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Jessy Matador

 • Låt:
 • "Allez, ola, olé!"

 • Text & musik:
 • Hugues Ducamin, Jacques Ballue

 • Språk:
 • Franska


Jessy Matador (född Jessy Kimbangi) är en sångare från Demokratiska republiken Kongo och bor för tillfället i Frankrike. Han föddes den 27 oktober 1982, och började sin karriär som dansare 2001. Senare gick han med i gruppen ”Les cœurs brisés” (Brustna hjärtan) som han turnerade tillsammans med i USA, DR Kongo, Storbritannien, Italien och Kanada. 2005 bestämde han sig för att skapa en egen grupp, ”La Séléaso” som bestod av Dr Love, Linho och Benkoff. Samma medlemmar bildade sedan första upplagan av gruppen Magic System. De släppte sin första singel ”Décalé Gwada” i juni 2008 och blev den största hiten den sommaren. I november släpptes albumet ”African New Style” en musikalisk hybrid av afrikanska och karibiska influenser med lite mer urbant sound.

 

Panelen tycker till!Efter förra årets storslagna revansch med Patricia Kaas hade jag höga förväntningar på det franska bidraget. Äntligen, tänkte jag, nu är de med igen! Men icke... Nu skickar de en låt som ska även fungera som låt till fotbolls-VM. Njae, säger jag... Sånt är big no no i min schlagervärld. Det är ungefär som om vi skulle skicka GES och "När vi gräver guld i USA", det passar inte in i sammanhanget! Sorry Frankrike. Ni har varit så bra och jag vet inte vad som tagit åt er. Men detta får en etta från mig. Tyvärr!Frankrike som verkligen KAN skicka riktigt bra bidrag skickar i år något som inte alls faller mig i smaken. Känns så ofranskt och knäppt bara. Nej, tyvärr! Tur att man är direktkvalificerad till final.Medryckande och fräscht. Dance och hiphop på ett paradliknande sätt. Jag gillar den här låten även om den kanske inte är så passande i sammanhanget. Frankrike är ju direktkvalificerade till finalen då man tillhör Big4-länderna. Chanserna där är nog inte särskilt stora tyvärr. Kul med lite upptempo-låtar bland alla sävliga ballader som finns i årets ESC-upplaga.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Norge var, i och med värdskapet, direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 3 av 25.

Först ger vi en faktaöverblick om Norges representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Didrik Solli-Tangen

 • Låt:
 • "My Heart Is Yours"

 • Text & musik:
 • Hanne Sørvaag, Fredrik Kempe

 • Språk:
 • Engelska


Didrik Solli-Tangen, född 11 juni 1987, är en norsk sångare född i Porsgrunn i Telemark, Norge. Han hade en typisk barndom och hans intressen omfattade konståkning, schack och löpning. När han var 15 bildade han ett band med några kompisar och spelade trummor. Han började sjunga med bandet när sångaren ville ha lite bakgrundssångare. Några år senare ville hans pappa att han skulle ha en professionell röstcoach och kontaktade Anders Vangen som var den bäste. Didriks pappa ville att han skulle bli klassiskt skolad och så fick det bli. Ett tag senare vägrade han att sjunga i operastil när han blev inspirerad av Robbie Williams och tyckte då att klassisk musik var gammalmodigt. Men hans röstcoach fick honom att öva på sin klassiska röst och efter mycket möda och besvär kunde han sjunga höga C.

Didrik är för närvarande heltidsstudent på Barrat Due Institute of Performing Arts i Oslo. Även om norska medier vill kalla honom för operasångare vill inte Didrik sätta den etiketten på sig själv ännu, då det krävs mycket tid och övning tills han är det till fullo. Bidraget ”My Heart Is Yours” är förövrigt specialskriven för just Didrik.

 

Panelen tycker till!Värdlandet Norge satsar på en, ja vad tror ni..? Vi säger det tillsammans...BALLAD! Detta är en av de bättre balladerna i årets balladtunga startfält, och Norge kan bli riktigt farliga! Jag blev kär i Didrik från första deltävlingen och hoppas verkligen att de inte gör en Christer Björkman (sorry om du läser detta) eller en F.L.Y. (Lettland 2003) och kommer sist i resultatlistan... Beroende på hur många ballader som tar sig från semisarna så kan den mycket väl ha potential att komma högt, som nånstans i mitten. Men jag tror på Didrik och hoppas på en dejt med honom i sommar om han gör gästspel på Allsången... En femma!Ännu en ballad och man undrar ju hur vi ska stå ut framför TV-apparaterna med detta enormt sega tempo! Må NRK se till att tempot hålls med snygga och fartfyllda vykortspresentationer eller liknande... Didrik visade viss nervositet i den Norska uttagningen och även om jag gillar bidraget känns det lätt tjatigt, och så var det det där med nervositeten, kommer rösten hålla?Värdlandet Norge blir farliga på hemmaplan. De har helt klart en av de bästa balladerna iår. Låten är riktigt stark (Man får rysningar) och berör med sin handling om kärlek och drömmar. Didrik både ser bra ut och sjunger bra. Kul för Norge och extra kul att vår svenske Fredrik Kempe är en av låtskrivarna till det här bidraget. Didrik var mitt andrahandsval som vinnare i Norge. Jag höll på Alexander Stenerud.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 2 av 25. På grund av en incident på scenen fick de dock ta om sitt nummer en gång efter att alla tävlande hade sjungit klart.

Först ger vi en faktaöverblick om Spaniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Daniel Diges

 • Låt:
 • "Algo pequeñito"

 • Text & musik:
 • Jesús Cañadilla

 • Språk:
 • Spanska


Danien Diges García, född 17 januari 1981 i Madrid, är en spansk sångare, pianist, kompositör och skådespelare. Han började sin skådespelarkarriär i ett teatersällskap, Teatro Escuela Libre de Alcalá de Henares (TELA) i sin hemstad och efter att ha deltagit i flera reklamfilmer blev han känd genom tonårsserien ”Nada es para siempre” (1999-2000). De senaste åren har han varit programledare för några barnprogram samt deltagit i flera TV-serier. Hans debut i stora produktioner av musikteater skedde 2005 då han spelade Colate i ”En tu fiesta me colé” och Mario i ”Hoy no puedo levantar”. 2007 och 2008 spelade han rollen som Galileo i den spanska uppsättningen av ”We Will Rock You” och han spelade även rollen som Troy Bolton i den spanska scenuppsättningen av ”High School Musical”. Sedan 2009 spelar han rollen som Sky i den spanska produktionen av ”Mamma Mia!”.

 

Panelen tycker till!Det har inte gått så där värst jättebra för Spanien de senaste åren, det spelar ingen roll vad de skickar de har ändå slutat i botten av poänglistan. Droppen var nog när de skickade Rodolfo 2008. Jag får fortfarande rysningar av den mannen. Årets bidrag tycker jag är en slags 60-tals revival, alltså tagit en låt som hade säkert kommit högt på 60talet och gjort den lite modern. Detta var inte mitt favoritbidrag i den spanska uttagningen, men jag gillar den på något vis. Den sätter sig ganska snabbt på hjärnan, och som en kollega till mig sa häromdagen ”Jag kan inte få Spaniens låt ur skallen”... Det säger en del. De skickar något annorlunda, men går det hem i år eller går det som vanligt? Jag vet inte, men jag tror att de för en gångs skull kommer runt 10-15 plats.Här landar man genast lite platt med tanke på att min absoluta favorit i så gott som samtliga uttagnings-startfält inte vann! Istället skickar man en glad och okammad mupp som inte på långa vägar kommer kunna mäta sig med övriga bidrag. Brukar tycka ganska bra om spanien, men detta blir bara en axelryckning.Jag är så besviken på Spanien i år. Man valde bort det bästa bidraget att kunna tävla med i ESC någonsin och skickar istället en medioker musikalballad. Daniel Dieges var absolut inte dålig men Coral och låten En una vida var helt klart bäst och hade lätt toppat min topplista av årets samtliga bidrag. Nej, det blir ingen topp-placering för Spanien i år heller. Fy, skäms på er!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Storbritanniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Storbritannien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 12 av 25.

Först ger vi en faktaöverblick om Storbritanniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Josh Dubovie

 • Låt:
 • "That Sounds Good To Me"

 • Text & musik:
 • Pete Waterman, Mike Stock

 • Språk:
 • Engelska


Josh James Dubovie, född 27 november 1990, är en brittisk sångare. Han uppträdde med StageAbility (en scenförening som fanns efter skoltid) från nio års ålder. När han var 15 hade han rollen som Enjolras i skolproduktionen av Les Miserables. Just för denna roll så träffade han en röstcoach då han inte hade någon erfarenhet av sång tidigare. 2008 vann han Blues Idol och vann även ”Voice of St Lukes” samt ”Billericay's Got Talent”. Innan han deltog i Storbritanniens uttagning, Your Country Needs You, sökte han till en roll i tv-serien Skins och fick provspela för rollen Freddie McClair., men som istället gick till Luke Pasqualino. Josh sökte även för den sjätte säsongen av The X Factor, men blev nobbad. Han ansökte även till den fjärde säsongen av Britain's Got Talent, men fick ett avslag via post dagen efter att han vunnit ”Your Country Needs You”.

 

Panelen tycker till!Förra året storsatsade Storbritannien på tävlingen igen och började se seriöst på ESC efter att ha skickat tramsbidrag varje år sedan 2003. Förra året skrev Andrew Lloyd Webber bidraget och i år satsar man på Mike Stock och Pete Waterman från Stock Aitken Waterman (som skrivit låtar åt bl.a. Kylie Minouge och Bananarama). Visst man hade lite höga förväntningar på låten och vilka artister som kunde tänka sig att representera Storbritannien. Visst, de valde rätt artist i slutändan, men låten är inte något vidare. Britterna har skickat mycket bättre bidrag genom åren och detta kommer troligtvis inte att komma högt i finalen, men jämfört med tidigare år så kommer de nog bättre. Nånstans mitt i tror jag. En trea...Skönt att man i Storbritannien verkar ta den här tävlingen på allvar igen. Man har ju genom åren gett oss en rad klassiker. Till viss del sneglar man nog tillbaka lite för "that sounds good to me" låter inte direkt 2010. Visst är den bra ändå, men här behövs nog lite mer för att folk ska lyfta på luren och slänga iväg en röst. Kanske har Josh ett ess i rockärmen? Jag hoppas det, engelsmännen ger oss alltid bra poäng och jag vill inte vara sämre!Ett av mina favoritländer genom tiderna i ESC är självaste Storbritannien som i år för en gång skull skickar något som jag gillar. Låten känns 80-tal. En blandning mellan Disko/Pop och up- tempo ballad. En ganska klassisk ESC-låt egentligen, som hade placerat sig bra för 10-15 år sedan, men det här är inget som Europa kommer att ta till sig, tyvärr. Sångaren Josh är däremot riktigt söt. Precis som låttiteln säger jag: That Sounds good to me!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 22 av 25.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Lena Meyer-Landrut

 • Låt:
 • "Satellite"

 • Text & musik:
 • Julie Frost, John Gordon

 • Språk:
 • Engelska


Lena Meyer-Landrut, född 23 maj 1991 i Hannover, är en tysk sångerska. Hon är barnbarn till Andreas Meyer-Landrut, den västtyska ambassadören i Sovjetunionen under 1980-1983 och 1987-1989. Hon är enda barnet och började ta danslektioner (från början ballett och senare mer modernt) från fem års ålder. Lena började gilla att sjunga och uppträdde som statist i ett antal tyska tv-serier, utan att ha fått någon slags utbildning eller röstcoaching. Hon tar studenten från sin gymnasieskola under april 2010. Med sina tre finalbidrag i den tyska uttagningen (Unser Star für Oslo) har hon slagit nya topplisterekord i Tyskland genom att som debutant få in tre låtar i topp 5 i tyska singeltoppen.

 

Panelen tycker till!Här har vi min vinnare! Inte sedan Lous deltagande i ESC 2003 har jag gillat det tyska bidraget. Här har vi en cool och söt tjej som kommer sjunga (ursäkta uttrycket) arslet av sina konkurrenter, om hennes sätt att sjunga går hem hos övriga Europa. Det här är Tysklands svar på Miss Li, och ni som gillar henne kommer nog gilla detta med. Det är inget oompa-oompa schlager som vi är vana att få från Tyskland. En solklar femma för min del. Åker väldigt gärna till Berlin nästa maj!En av mina favoriter! Visserligen håller jag på Tyskland i vått och torrt men i år har man verkligen skickat en skön tjej som låter lite som Miss Li. Det här kan gå bra! Tror Europa är redo för det här, kan nog gå bättre än det brukar för tyskarna. Ingen vinnarkandidat, men jag hoppas att det här blir årets vinnare av "the big 4"-länderna!Tyskland har storsatsat på sin uttagning till Eurovision i år. Man hade en lång idolliknande historia där sångerskan Lena valdes fram som vinnare. Hon är en bra sångerska, låten är catchy och känns modern. Kanske inte riktigt min cup of tea egentligen, men den växer ju mer jag lyssnar. Jag tror det kan gå riktigt långt för Tyskland i år. Kanske till och med vinna hela ESC. Åtminstone en topp 5-placering.

 

 

Eurovision 2010 – Semifinal 1

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Moldavien hade startnummer 1 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 4 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Sunstroke Project & Olia Tira

 • Låt:
 • "Run Away"

 • Text & musik:
 • Anton Ragoza, Sergey Stepanov, Alina Galetskaya

 • Språk:
 • Engelska


Det moldaviska bidraget "Run Away" framförs av gruppen SunStroke Projekt & Olia Tira. Bidraget vann den moldaviska uttagningen "O Melodie Pentru Europa 2010" som ägde rum 6 mars 2010. Det fick högsta poäng från både juryn och folket. Olia Tira är en moldavisk sångerska, men är född och uppvuxen i Potsdam (Tyskland). Efter några år flyttade hon med familjen till huvudstaden Chisinau.

 

Panelen tycker till!Min första tanke när jag såg videon var "VAD I HELVETE HAR DE PÅ SIG!?" (Olia hann nog inte klä sig klart i sin loge innan sändning). Moldavien skickar en modern upptempodänga med inslag av 80-tal som inleder med någon som spelar en otroligt tjatig slinga på fiol (det är ju ett vinnande koncept numera). Olia och gruppen börjar sjunga, och det är väldigt svårt att uppfatta vad de sjunger om i verserna. Saxofonen som kommer in lite då och då (80-talsflörten) drar ner helhetsbetyget till en futtig tvåa. Gör de ingenting åt scenshowen och kläderna så har de väldigt svårt att ta sig till final i år! Snälla skicka mormor igen!Eurodiscoovibbar från Europas sydöstra spets har ju en tendens att bli mycket populära. Detta lär väl knappast bli något undantag... Kanske får bidraget inte jättemånga röster i själva tävlingen, men lär spelas varm på nattklubbar över hela kontinenten i sommar - I HOPE! En klar favorit för en discoslampa som mig själv. Skönt att landet tar tävlingen på allvar!Moldavien är relativt nya i ESC. Kombinationen fiol och trumpet i en disko/technolåt fungerar tydligen. Helt okej bidrag. Växer ju mer man lyssnar på det. En riktig partydänga. Kanske inte den bästa låten iår, men det finns bra mycket sämre låtar med i denna semifinal. Jag tror dock att det kan bli svårt att ta sig till final. Men jag hoppas naturligtvis att det ska gå bra.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rysslands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Ryssland hade startnummer 2 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 20 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rysslands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Peter Nalitch & Friends

 • Låt:
 • "Lost And Forgotten"

 • Text & musik:
 • Peter Nalitch

 • Språk:
 • Engelska


Peter Nalitch & Friends består av Peter Naltich, Yura Kostenko, Sergei Sokolov, Kostia Shvetsov, Dima Simonov och Denis Marinkin. Peters ryska namn är Pyotr Andreyevich Nalich och är född 30 april 1981 i Moskva. Han är ryss även om härstammar från en bosnisk operasångare. Peter blev känd i Ryssland efter att ha lagt ut ett klipp på Youtube där han sjunger på engelska med rysk brytning. Sedan dess har karriären bara rullat på. 2008 släppte bandet sitt första album, "Radost Prostykh Melody" (Glädjen av enkla melodier). Peter Nalitch sjunger på ryska och engelska (dock med rysk brytning då han vägrar att låtsas prata korrekt engelska och för att gömma sin dialekt) men även på italienska, franska och babursi (ett påhittat språk). Texterna är ofta humoristiska och kan ibland jämföras med barnsånger.

Den 7:e mars 2010 vann Peter Nalitch & Friends den ryska uttagningen till Eurovision Song Contest 2010.

 

Panelen tycker till!Det märks att Ryssland inte vill vinna och arrangera tävlingen ännu en gång. Detta är en lugn och fin ballad (på engelska med rysk brytning). Gruppen står bara rätt upp och ner och spelar och sjunger, ingen märkvärdig koreografi. Det låter lite falsk lite här och där på Peters sång. Det får nog lite poäng av grannländerna men tror inte den kommer att komma särskilt högt i semifinalen och vi får nog se en final utan Ryssland i år. Detta är i alla fall bättre än det moldaviska bidraget så det får en trea av mig.Ett skämt till bidrag! Ryssland står för otroligt ojämn kvalitet i Eurovision-sammanhang tycker jag. Vad hände med Dima Bilans fantastiska demo "white nights"?! Hade sopat banan med de urkufar som ställde upp i den ryska uttagningen. Det lär knappast bli ett återbesök i Moskva 2011...En sång om olycklig kärlek. Pinsamt att man går och nynnar på refrängen fastän det här inte är bra. Nej, Ryssland kan bättre och borde skickat något med kvalitet. Är långt ifrån en garanterad finalplats. Skulle man ta sig dit är man långt ifrån någon utmanare i toppstriden.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Estland hade startnummer 3 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Malcolm Lincoln & Manpower 4

 • Låt:
 • "Siren"

 • Text & musik:
 • Robin Juhkental

 • Språk:
 • Engelska


Malcolm Lincoln är en estnisk duo som består av Robin Juhkental och Madis Kubu. De har beskrivit deras musikstil som udda elektropoop. Gruppnamnet härstammar från TV-showen ”Kes tahab saada miljonäriks?” (den estniska versionen av ”Vem vill bli miljonär?”) där just "Malcolm Lincoln" angavs som fel svar till en fråga som handlade om USAs 16:e president, Abraham Lincoln. Malcolm Lincolns debutalbum kommer att släppas under våren 2010 under Mortimer Snerd, ett skivbolag som drivs av Eplik.

 

Panelen tycker till!Stilen påminner om Robbie Williams. Den är lite underligt uppbyggd, och har ingen särskilt bra hook (ingen stark refräng med andra ord). Den här kommer nog bara passera förbi och glömmas bort väldigt fort. Ingen vinnarkandidat och kommer nog inte gå till final. Synd att de skickar detta, när de hade en så vacker låt förra året.Estland brukar vara ganska bra på att hitta bidrag som går väl hem över hela Europa. I år är jag dock osäker på hur man kommer placera sig. Låter lite väl anonymt kan jag tycka... Känns ändå som ett helt okej bidrag som kan växa på scenen. Vill nästan återkomma när man sett genrep eller liknande!Estländarna har haft svårt att kvala sig in till finalen. Men i fjol stack man ut med balladen Rändajad och hamnade då på en sjätteplats i finalen. I år skickar man en modern utstickare. Återigen en ballad. Känns inte som något typiskt ESC-bidrag direkt. Första reaktionen är att den är tråkig men ändå unik i sig. Jag både tror och hoppas att den här inte tar sig till final.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Slovakiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Slovakien hade startnummer 4 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Slovakiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Kristina Peláková

 • Låt:
 • "Horehronie"

 • Text & musik:
 • Martin Kavulič, Kamil Peteraj

 • Språk:
 • Slovakiska


Kristina Peláková (eller bara Kristina) är en slovakisk sångerska född 1987. Hon började med sång och dans och spelade piano i sin barndom i barndomsstaden Svidnik. Hon lydde sin musiklärares råd att gå på musikkonservatoriet i Kosice och ta ut en examen i musik. Under sina studier mötte hon sin framtida manager, Martin Kavulic, på en jazzklubb. Han hjälpte henne med att ordna ett kontrakt med skivbolaget H.o.M.E Production. Hennes första singel "Som tvoja", tillsammans med rapparen Opak, släpptes 2007. Den första låten som blev en hit i Slovakien var "Vrat mi tie hviezdy" under 2008. Hennes debutalbum, "...este váham" släpptes under samma år. Under den slovakiska uttagningen till Eurovision Song Contest 2010 fick hon flest telefonröster och kom tvåa i juryomröstningen. Bidraget, ett ode till regionen Horehronie i Slovakien ligger nu etta på den slovakiska radiotoppen.

 

Panelen tycker till!Slovakien har en historia bakom sig med bidrag som har placerat sig väldigt dåligt. Förra året gjorde de comeback i tävlingen och tog sig inte ens till final... I och för sig var låten inget vidare, men kanske de tar sig till final i år istället? Hon är en bra sångerska, men frågan är om det funkar för resten av Europa. Vi får se den 25 maj! Lycka till Slovakien!Har flera gånger varit på väg att ta med denna på min egen tio-i-topplista. Tyvärr känns det som om den saknar det där lilla extra som verkligen hade fått mig att kära ner mej i den. Gillar Kristina men frågan är om det är så lyckat att inte sjunga på engelska? I och för sig passar nog bidraget bäst på modersmålet. Jag håller en tumme för finalplats!


Ett av de bästa bidragen i år enligt mig. Låten beskriver Horehronie, som är en region i Slovakien. Kristina sjunger bl.a att de vackraste träden finns i Horehronie. Kan absolut ge Slovakien den efterlängtade topplacering man förtjänar. Snygga dansare! Given finalist.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010.  Finland hade startnummer 5 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Kuunkuiskaajat

 • Låt:
 • "Työlki ellää"

 • Text & musik:
 • Timo Kiskinen

 • Språk:
 • Finska


Kuunkuiskaajat är en finsk folkmusikgrupp som kommer att representera Finland vid Eurovision Song Contest 2010. Tävlingsbidraget heter ”Työlki ellää” och är en folkvisa influerad av romsk musik. Gruppen är en duo av sångerskorna Johanna Virtanen och Susan Aho, som också sjunger i gruppen Värttinä. De vann finalen med 42% av rösterna i ”superfinalen”.

 

Panelen tycker till!Äntligen! Äntligen skickar Finland något typiskt finskt, vilket de inte gjort sedan de valde finsk tango 2004! Jag räknar inte hårdrock som något typiskt finskt... Första gången jag hörde bidraget var efter den finska finalen... och då blev jag först förundrad, sedan hänförd. Detta är så roligt att lyssna och titta på, så är man lite nere kan man titta på detta en stund och gå därifrån med ett leende på läpparna. Just detta med finsk folkmusik gör att man blir extra glad, hade vi skickat Timoteij hade vi fightats lite om vem som är snyggast.. Dragspels-Timoteij eller Dragspels-Kuunkuiskaajat? Hoppas de tar sig till final! 🙂Det är ingen hemlighet att jag hellre sett ett annat finskt bidrag i Eurovision. MEN kan också säga att de två glada folk-popsblondinerna ändå gjort intryck på mig och faktiskt får mig att båda le och ryckas med så här efter ett par lyssningar! Kvala in på min personliga tio-i-topplista så jag hoppas verkligen att våra grannar i öst tar sig till final. Kan kanske vara lite för smal för röster från sydeuropa får jag för mig...Finland ställer upp med folkmusikgruppen Kuunkuiskaajat som har ett östfinskt sound med inspiration från sigenarmusiken. En låt på modersmål är alltid ett plus! Jag gillar det här och hoppas att det blir final för de finska töserna. Tror det kan bli tufft däremot.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010.  Lettland hade startnummer 6 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Aisha

 • Låt:
 • "What For"

 • Text & musik:
 • Jānis Lūsēns, Guntars Račs

 • Språk:
 • Engelska


Aija Andrejeva är en lettisk sångerska som är född den 16 januari 1986 i staden Ogre i Lettland. Hon är mer känd under sitt artistnamn, Aisha. Som tioåring började hon ta flöjt- och pianolektioner, och ett år senare började hon i det lokala brassbandet Sirius. 1991 deltog hon i en sångtävling för unga där hon kom tvåa. 2004 anmälde Aisha sig till dokusåpan ”Musical Factory Theatre” som hon sedan vann (och en ny Peugeot).

Efter segern framträdde hon i musikaler, rockband, kyrkokör och diverse festivaler. Hon har vunnit några fina musikpriser, bl.a. ”Årets solosångerska” vid galan ”LNT Music Video Annual Awards”. Mest av allt gillar hon att sjunga tillsammans med sin far i hans rockband ”Opus Pro”. Som kronan på verket vann hon Lettlands uttagning till Eurovision Song Contest.

 

Panelen tycker till!Njae, detta var inget vidare enligt mig. Verserna är otroligt bleka och hon får mig inte att fatta intresse förrän i refrängen. En väldigt bra refräng, men budskapet når inte fram tycker jag. Lite halvtrist och blekt... Och scenshowen... Kvinnor som tvättar lakan på scen och en kille som sitter på en stol och spelar dragspel... NEJ NEJ NEJ NEJ! En svag tvåa från mig. De kan fortsätta tvätta efter semin tycker jag så blir det nog bra i alla fall.Hon sjunger ju ganska bra men tyvärr räcker inte det för att blåsa liv i det här bidraget. Snygg video men scenschowen håller ju lång ti från samma klass. Eller ska vi ta satsningen på en snygg marknadsföring som ett tecken på att här kan hända grejer?! Man kan alltid hoppas, för något behövs om detta baltland ska gå längre än till semifinal.En ballad i kategorin dragspelsblues. Halvtrisst och osmakligt tycker jag. Låten lyfter aldrig och maler bara på i ett långsamt tempo. Det blir ingen final för Lettland i år heller.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Serbiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Serbien hade startnummer 7 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 8 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Serbiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Milan Stanković

 • Låt:
 • "Ovo je Balkan"

 • Text & musik:
 • Goran Bregović, Marina Tucaković

 • Språk:
 • Serbiska


Milan är en sångare född 9 september 1987 i Serbien och startade sin karriär genom att delta i tävlingen ”Zvezde Granda”, där han kom fyra. Han går sin egen väg inom folkpopmusikbranschen.

 

Panelen tycker till!Min första tanke är Andra Generationen...och konstigt nog Slivovitza... jag undrar varför? ;)Det är väldigt likt Andra Generationens musikstil, men det är ju balkanpop så ska man vara förvånad? Det jag stör mig mest på är sångaren Milan, som ser ut som en korsning mellan Ellen DeGeneres och Zeljko Joksimovic som tävlade för Serbien-Montenegro 2004 och var programledare 2008. Detta kommer garanterat inte att funka, men kommer nog spelas på flertalet schlagergolv (som spelar udda bidrag). Final, nej...Svag tvåa.Känns som på skoj och fullt allvar på samma gång! Man vet aldrig med Serbien... Men jag gillar det! En skön mix av lite entoflirt och pop från balkan. Sångaren känns ovanligt gay för att vara från den här delen av Europa (ja, det är kanske fördomsfullt att skriva så - so what?!). Tycker helheten känns skön och tror nog det haglar röster, inte minst från grannländerna. Kan bli farlig! Ja, det tror jag faktiskt.Serbien levererar återigen. Precis som låttiteln säger: Det här är balkan! och det är det verkligen. En catchy låt som känns äkta och humoristisk på samma gång. Charmigt och medryckande! Låten kommer att få höga poäng, särskilt av balkanländerna. Det borde locka tillräckligt med röster från övriga Europa för att nå en finalplats. Men känns osäkert.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bosnien-Hercegovinas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Bosnien-Hercegovina hade startnummer 8 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 6 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bosnien-Hercegovinas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Vukašin Brajić

 • Låt:
 • "Thunder & Lightning"

 • Text & musik:
 • Edin-Dino Šaran

 • Språk:
 • Engelska


Vukasin Brajic, född 9 februari 1984 i Sanski Most (fd Jugoslavien), är en bosnien-hercegovinsk och serbisk pop-rocksångare som blev riktigt känd efter att ha deltagit i den första säsongen av ”Fame Academy” (bosniska versionen av Fame Factory) 2008/2009 och där han kom tvåa. Hans musikintresse började tidigt i tredje klass, när han frågade föräldrarna om de kunde skriva in honom på en musikskola som dessvärre inte var möjligt under inbördeskriget. På grund av kriget flyttade familjen 1994 från Bosnien-Hercegovina till Serbien. Hans föräldrar hade inte råd med musikutbildningen så Vukasin pluggade själv och lärde sig allt från böcker och internet. Det var även på detta sätt som han lärde sig spela piano och gitarr. Förutom spela instrument sjöng han även i kör, dansade i dansstudion ”Luna” samt var medlem i en dramaklubb. När Vukasin var 19 år började han studera vid Lärarhögskolan som gav honom kunskaper inom scenkonst, musik och sång. Han gillade att arbeta med barn, men han har ingen färdig lärarexamen ännu då han har prioriterat musikkarriären. Han har släppt fyra singlar under sin karriär.

 

Panelen tycker till!Bosnien-Hercegovina har varit med sedan 1993 och har haft ganska mediokra placeringar. Deras bästa resultat var 2006 med Hari Mata Hari och låten Lejla som kom trea. I år skickar de åter igen en manlig sångare, och hade de hållit sig till bosniska versionen (Munja i grom) hade de garanterat gått till final. Översättningen till engelska känns tramsig och kommer nog inte att ta sig till final. Fast, tanken att skicka Eurovision ned till Balkan igen känns inte lockande.Ett bidrag som gång på gång går mig förbi. Det är så anonymt på något sätt... Inte alls dåligt, ganska okej! Men tråkigt... Texten känns lite småpretto och herr Mockasin, förlåt, Vukasin känns teatral. Saknar de småcatchiga upptempodängor som vi tidigare vant oss vid att BH kan skicka! Frågan är om inte sagan tar slut redan i semin för Bosnien-Hercegovina i år.Bosnien brukar ha med bra låtar i ESC. Men i år skickar man en rätt tråkig och medioker rocklåt med en stel sångare. Nej, det här är inget jag går igång på. Minus till att låten har översatts från originalspråket till engelska. Final? Kanske, men inget jag skulle bli lycklig av att se gå vidare.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Polens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Polen hade startnummer 9 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Polens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Marcin Mroziński

 • Låt:
 • "Legenda"

 • Text & musik:
 • Marcin Nierubiec, Marcin Mroziński

 • Språk:
 • Engelska och polska


Marcin föddes den 26 september 1985 i Inowroclaw i Polen. Han började sin musikkarriär vid 8 års ålder. Under barndomsåren var han mycket aktiv i några sångfestivaler för barn i Polen. 1997 deltog han i tävlingen ”National French Song Contest” som hölls i polska staden Radziejów och vann. Han var även Irlands representant i den internationella festivalen ”Singing Mask” och blev tvåa. Från och med 1998 började han vara programledare för några TV-program i Polen, som t.ex. ”Songowanie on the screen” och dessutom var han en av semifinaldeltagarna i Polens version av Idol. Efter Idol valde han att satsa på sin musikkarriär igen. 2009 var han med i ”Fantomen på operan” och ”Boyband” (skriven av Peter Quilter). Utöver detta har han även varit programledare för Staraoke på Cartoon Network i London och agerat i konserten ”Notre Dame de l'Historie” som baseras på musikalen ”Notre Dame de Paris”.

 

Panelen tycker till!Polen började sin ESC-karriär med att komma tvåa 1994. Sedan dess har det inte gått så där värst bra för polackerna. Marcin sjunger i år för Polen en saga om en riddare och hans prinsessa. Kanske blir det en godnattsaga för vissa, eller kanske en uppmaning för några att rösta. Jag vet inte vad jag ska tycka. Jag gillar de polska inslagen i låten samt Marcin. Men tror inte han kommer komma särskilt högt i Oslo. Kommer han till final... nja... Jag vet inte. Svag trea.Hopplöst släpig och konstig låt... Tyvärr hade Polen ett ganska mediokert startfält i sin uttagning så man valde i princip mellan pest eller kolera... Fast jag kanske tar i? Legenda är inte rolig, men långt ifrån genomusel. Kan nog knipa röster på att den ändå måste anses speciell, spelar i en egen liten liga på nåt sätt...Polen är ett av mina icke-favoritländer i ESC. I år skickar de en låt som känns aningen udda och omodern. Inget särskilt alls! Däremot tror jag den kan bli ruggigt farlig och säkert ta sig till final. Det är en typiskt sån här låt som lyckas fånga röster på något knepigt vis. Men jag hoppas verkligen inte att den gör det.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Belgien hade startnummer 10 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 7 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Tom Dice

 • Låt:
 • "Me And My Guitar"

 • Text & musik:
 • Tom Eeckhout, Jeroen Swinnen, Ashley Hicklin

 • Språk:
 • Engelska


Tom Dice (född Tom Eeckhout) är född 25 november 1989 i staden Eeklo i Belgien. Han är en belgisk singer-songwriter som kom tvåa i den flamländska versionen av The X-Factor 2008. Tom lärde sig spela gitarr som barn, började skriva musik i sina tidiga tonår och vid 15 gick han med i bandet ”The Dice” och började använda sig av namnet Tom Eeckhout Dice som sitt artistnamn.

Efter X-Factor var Tom den förste som skrev på kontrakt hos nybildade förlaget SonicAngel. I juni 2009, under namnet Tom Dice, släppte han sin första singel som var en akustisk coverversion av Leona Lewis ”Bleeding Love”. Singeln gick upp till sjunde plats på de flamländska singellistorna.

Tom blev nominerad till ”Bästa nya artist” under TMF Awards 2009, men förlorade mot Jasper Erkens. Han började 2009 med sitt debutalbum som skulle ha släppts under hösten 2009, men har fortfarande inte kommit ut. Den 25 november 2009 blev han utsedd av den flamländska TV-kanalen VRT att representera Belgien i ESC. Hans distinkta röst och TV-erfarenhet var några av de faktorer som avgjorde valet av artist. Dock mottogs det interna valet av Tom av blandade känslor, eftersom flertalet ville hellre ha en vanlig uttagning i TV.

 

Panelen tycker till!Belgien har återigen valt sin artist internt. Valet föll på en ung söt kille med gitarr... låter inte det som samma koncept som Sverige? Hmm... Tur att de tävlar i olika semifinaler! Anna tävlar inte förrän i semifinal 2. En schysst ballad som förhoppningsvis kan ta Belgien från semifinal-träsket där de varit sedan 2005. Tom Dice sjunger mycket bra och ser väldigt bra ut, så nog kan detta få charmpoäng från folket och juryn. En fyra.Har av någon anledning vuxit enormt i mina öron och känns äkta och mysig på ett ganska kul sätt! Känns dock tveksamt om detta komme få röster och Tom klarar att leverera inför hundratals miljoner tittare...Belgien valde sin artist internt alltså. Den är enkel och vacker ballad som känns internationellt gångbar och är en klar radiopotential. Tom sjunger bra och det återstår bara att se om det räcker hela vägen till final. Jag tror defenitivt att det kan bli så.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Malta hade startnummer 11 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Thea Garrett

 • Låt:
 • "My Dream"

 • Text & musik:
 • Jason Cassar, Sunny Aquilina

 • Språk:
 • Engelska


Thea Garrett är född på Malta 1992. Hon har studerat röstteknik och tolkning under sopranen Gillian Zammit. Hon har även varit solist i ett oratorium för North West Choir från Storbritannien vid den anglikanska kyrkan i Valletta. Hon är numera medlem i Enkor, en gospelkör där hon även uppträder som solist. Thea har även studerat musikalteater vid Masquerade Theatre School under 10 år och deltagit i uppsättningar som t.ex. ”The King and I” och ”Beyond the Barriquades” vid Manoel Theatre Valletta. Hon var även handplockad att spela in vid West End som körsångerska åt Paco Pena, en känd spansk sångare. Thea Garrett deltog även i den brittiska tävlingen ”Voice of Tomorrow” där hon hamnade bland de slutliga 30 deltagarna och fick delta i tio lektioner vid Musical Theatre under ledning av lärare från West End. Hennes favoritgenrer är klassisk och semiklassisk musik, men även låtar från musikaler. Hon drömmer om att uppträda vid West End i London.

Bidraget ”My Dream” är skriven av Jason Cassar och Sunny Aquilina som tidigare skrivit Chiaras bidrag från 1998, ”The One That I Love” som hon kom trea med.

 

Panelen tycker till!Ytterligare en ballad från Malta, det är det de är bäst på malteserna. De har valt att skicka 18-åriga Thea som verkligen var ett litet barn när Mary Spiteri sjöng ”Little Child” 1992. Nog skämtat om hennes ålder.. Thea har en stark röst som gör balladen rättvisa. Men kommer den att sticka ut bland alla andra ballader i startfältet? Det här är en typiska ballad enligt standardformulär A1, med hög slutton som avslutning. Inget märkvärdigt enligt mig, en trea.Mindre rolig ballad från landet som kommit att bli ballader personifierat. Hon kan tyvärr inte leva upp till otroliga Chiara. Visst, en helt okej låt men inte mer än så egentligen... Återstår att se om den lyckas stå ut bland alla slow-tempodängor i årets festival. Jag håller ändå en tumme för Malta som dels tar tävlingen seriöst och också ger Sverige ganska bra poäng!Ett av mina absoluta favoritländer i Eurovision skickar i år en typisk, vacker Malta-ballad som absolut inte är dålig, tvärtom. Kommer garanterat att ta sig till final och få en bra placering där. Jag tycker om den här fina balladen, men hade hoppats på något mer fartfyllt från Malta i år istället för något som man år efter år väljer att skicka.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Albanien hade startnummer 12 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 15 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Juliana Pasha

 • Låt:
 • "It's All About You"

 • Text & musik:
 • Ardit Gjebrea, Pirro Çako

 • Språk:
 • Engelska


Juliana Pasha är född 20 maj 1980 i Tirana. Hon är en albansk sångerska som tidigare deltagit i Albaniens uttagning ”Festival E Kenges” 2007 och 2008 där hon blev trea (Qielli i ri) respektive tvåa (Një jetë). 2008 sjöng hon tillsammans med tidigare ESC-representanten Luiz Ejli.

Den första versionen av låten till tävlingen anklagades för att att vara ett plagiat av Christina Aguileras låt ”Keeps gettin' better”, men har nu arrangerats om.

 
 

Panelen tycker till!Äntligen! Äntligen skickar Albanien något som verkligen har chans att komma högt! Detta har varit min favorit sedan jag hörde den första gången i december. Jag satt och kollade på Albaniens final, som tog typ 4 timmar och detta var det bästa de hade! Fast versionen på albanska är 10 gånger bättre än den här på engelska, men man kan ju inte få allt! De första tonerna på refrängerna är snodda från E.M.Ds låt från förra året ”Baby Goodbye”... men det är ju inget konstigt alls i schlagervärlden! Visst älskar jag låten, men vill inte att ESC ska hamna i Tirana. Stark fyra från mig.Tycker att Albanien brukar göra bra ifrån sig och kämpar alltid tappert! I år skickar man en av de bättre låtarna som finns i startfältet överhuvudtaget. Är mycket imponerad över hur fort denna låt fastnar på hjärnan! Blir nästan irriterande 😉 Men bara nästan! Vore kul om vi fick besöka Tirana nästa år! Inte mig emot...Albanien var först ut av alla länder att välja bidrag till ESC. Man har verkligen levererat bra bidrag till Eurovisionen den korta tid man deltagit. I år skickar man en catchy och medryckande uptempo-discolåt, en av mina främsta favoriter i årets tävling. Albanien har nog en bra chans att gå vidare till final, men den har nog ingen chans att vinna i Oslo.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Grekland hade startnummer 13 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 11 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Giorgos Alkaios & Friends

 • Låt:
 • "OPA"

 • Text & musik:
 • Giorgos Alkaios, Giannis Antoniou, Gogua Iakovos, Evgenios Buli, Petros Zlatkos, Anastasios Kanaridis, Lazos Ioannidis

 • Språk:
 • Grekiska


Giorgos Alkaios (född 24 december 1971 i Aten) är en grekisk popsångare. Han är halvgrek och halvportugis. Efter att Giorgos var född flyttade familjen till Boston i tre år. Efter att hans föräldrar skiljt sig flyttade han tillsammans med sin pappa tillbaka till Grekland.

Redan som ung visade han intresse för musik och idrott. Hans första musikerfarenhet var vid ett sommarläger där han var gruppledare och höll på med teater och musik i fyra år. När Giorgos var 16 hoppade han av gymnasiet för att börja plugga till elektriker. Hans karriär började 1989 när han uppträdde i ett grekiskt tv-program. Efter en kort period av skådespeleri, bestämde han sig för att hålla enbart på med musik. Hans första singel ”Ti Ti” gjorde honom extremt populär i Grekland. Han är känd för sin distinkta stil där han kombinerar grekiska och orientaliska inslag med modern popmusik. Till dags dato har han 5 platina- och 9 guldalbum.

 

Panelen tycker till!Opa! Här är det action från första början till slut. Grekiskt tempo och stil över hela låten gör att man vill dansa och ha det kul. Att låten handlar om finanskrisen märks inte för oss som inte kan ett dugg grekiska. Men texten handlar om att man ska glömma det som varit och se fram mot en bättre framtid. Första versionen av låten var superbra, sen bestämde de sig för att arrangera om låten och ändra tonarten lite. Jag tyckte den förändringen var misslyckad. Jag tycker den förlorade lite glädje och partykänsla efter omarrangemanget. Men, jag tvivlar inte på att den kommer att komma högt i finalen! Svag femma för omarrangemanget...Grekland brukar i princip alltid skicka snygga bidrag men i år känner jag mig besviken. Tråkig och klyschig och inte alls intressant någonstans. Inte dålig men bjuder på för lite av just "opa"-känslan sin titelt till trots.En udda, men cool dansgolvshit som låter väldigt grekiskt och sticker ut rejält. Bland de skönaste bidragen i år. Jag håller tummarna för att Grekland lyckas bra i Oslo. Det är inget snack om att finalplatsen är given. Kan nog t.om vinna hela tävlingen. Man skickar oftast låtar där man hör var de kommer ifrån.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Portugals artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Portugal hade startnummer 14 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 23 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Portugals representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Filipa Azevedo

 • Låt:
 • "Há dias assim"

 • Text & musik:
 • Agusto Madureira

 • Språk:
 • Portugisiska


Filipa Azvedo är född 31 juli 1991 i Gondomar nära Porto i Portugal. För närvarande bor hon i Storbritannien då hon går på London Music School. Filipa är en blyg, vänlig och vanlig tjej med stora drömmar. Hon började skolan vid 6 års ålder och när hon var 12 började hon en kurs i ”Western Concert Flute” i Portos musikkonservatorium, och det var även där hon upptäckte att hon hade en bra sångröst. Hon hoppade av kursen och började satsa på sångkarriären istället. 2007 deltog hon i ”Familia Superstar”, och fick lovord av juryn och vann även denna. Efter det släppte hon skiva efter skiva och 2010 vann hon även den portugisiska uttagningen till Eurovision Song Contest.

 

Panelen tycker till!Sedan Vania Fernandes bombastiska ballad från 2008 har Portugal valt att skicka lugna stillsamma låtar i tron om att det ska gå lika bra som då... Men nu får det vara nog. Visst är låten fin, men Portugal, ni kan sticka ut hakan mer. Mer ”Play-back” och Bem bom! En slätstruken ballad som lika gärna kunde varit med på 90-talet. Den går bara förbi mig och ger ingen känsla alls. Svag trea.Portugal brukar knappast tillhöra min skara av favoriter och tyvärr levererar dom inte heller i år ett klockrent bidrag direkt... Kan bara tycka synd om den söta tösen som tvingas sjunga en ballad som kommer försvinna i mängden. Frågan är om hennes röst kommer hålla i semin, känns tveksamt. Stackars Portugal.Inget annat än ett rent sömnpiller. Portugal ställer i år upp med en händelsefattig och långsam/tråkig ballad. Tyvärr skickade man fel låt. Canta por mim hade garanterat klarat sig bättre och kanske fört Portugal till en av landets bästa placeringar genom tiderna. Chanslös att gå vidare!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nordmakedoniens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Nordmakedonien hade startnummer 15 av 17 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nordmakedoniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Gjoko Taneski

 • Låt:
 • "Jas ja imam silata"

 • Text & musik:
 • Kristian Gabroski

 • Språk:
 • Makedonska


Gjoko Taneski är född den 2 mars 1977 i staden Ohrid. Han är en makedonsk sångare och vann den makedonska uttagningen till Eurovision Song Contest 2010. Han har varit i musikbranschen sedan 1996. Han har släppt ett album och gett ut två singlar.

 

Panelen tycker till!Nordmakedonien var duktiga förut och skickade etnoinspirerade bidrag som man fastnade för. Men nu har de tappat intresset och skickar dålig rockmusik som man bara spolar förbi. Låten innehåller ett rapinslag som den lugna rocklåten ännu jobbigare att lyssna på. 2004-2007 lyckades de alltid ta sig från semifinal till final, men som tur är har de sedan 2008 lyckats hålla sig utanför finalen. Hoppas de håller sig där till nästa år! Svag tvåa.Inte en av favoriterna och sången känns väl sådär... Nordmakedonien är otroligt ojämna i sina bidrag och i år har man lyckats skicka ett mindre lyckat koncept. Vad ska man säga? Inte chanslös men förmodligen har den svårt att avancera.Nordmakedonien verkar ha fastnat för medelåldersrocken. Det visade sig inte vara något lyckat koncept i fjol och lär inte vara det i år heller. Alldeles för skrikigt och platt för min smak. Låtens titel betyder; Jag har styrkan. Så bra, det har jag också genom att döma bort det här bidraget. Det blir ingen finalplats för varken Gjoko eller Nordmakedonien. Skicka något bättre till nästa år istället!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Belarus hade startnummer 16 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 9 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • 3+2 feat. Robert Wells

 • Låt:
 • "Butterflies"

 • Text & musik:
 • Leonid Shirin, Yuriy Vaschuk

 • Språk:
 • Engelska


3+2 är en belarusisk grupp som består av Artyom Mihalenko, Elgiazar Farashyan och Yulia Shisko samt körsångarna Alyona Karpovich och Ninel Karpovich. Gruppen blev internt vald av Belarus’ TV-station och från början var det tänkt att de skulle sjunga bidraget ”Far Away”. Men som vanligt med Belarus så byter de låt och istället sjunger de ”Butterflies”. I Eurovision blir de också ackompanjerade av Sveriges Robert Wells!

 

Panelen tycker till!Precis som 2005 har Belarus bestämt sig för att byta bidrag. Angelica Agurbash hade ju från början tänkt att sjunga ”Boys & Girls” men bestämde sig senare för att sjunga ”Love Me Tonight” som man ansåg hade större chans i Eurovision. Nu gick hon ju inte vidare med den låten så det var väl skit samma. Ska 3+2 lyckas med att ta Belarus från semifinalen med ”Butterflies”? Jag gillar den här låten, trots att deras engelska är helt vedervärdig på sina ställen. Låten är fin och den har något slags magi över sig. Men jag tror inte de kommer kunna ta sig till final. Stark trea, hade fått en fyra om engelskan var bättre.Om man genom att ändra låtvalet trodde sig säkra en finalplats kan jag tycka man borde valt med mer omsorg. Känns inte dåligt, men det här har vi sett så många gånger förr att man nästan blir trött...Här hade man redan gjort klart med bidrag till gruppen 3+2. Den fartfyllda Far Away byttes ut mot ännu en ballad i Butterflies. Vid det här laget är det nog fler än jag som är trötta på balladerna i år. Vacker, men rätt så tråkig egentligen. Men man har nog en större chans till finalplats med det här bidraget än med den tänkta låten man valde från början.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Island hade startnummer 17 av 17 (sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 16 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Hera Björk

 • Låt:
 • "Je ne sais quoi"

 • Text & musik:
 • Örlygur Smári, Hera Björk Þórhallsdóttir

 • Språk:
 • Engelska, franska


Hera Björk Þórhallsdóttir, mest känd som Hera Björk, är en isländsk sångeska född 29 mars 192 i Reykjavik, Island. Hera stod i kören för de isländska bidragen 2008 och 2009. 2009 deltog hon även i den danska uttagningen till ESC med bidraget "Someday". I finalen kom hon tvåa efter Niels Brinck och hans "Believe Again". "Someday" vann senare under året tävlingen OGAE Second Chance Contest.

 

Panelen tycker till!Island satsar i år på sin version av Shirley Clamp, med andra ord en tjej som sjunger en ballad mot en discobakgrund. Jag blev superglad när det stod klart att Hera hade vunnit den isländska uttagningen, och att hon för en gångs skull får stå främst och sjunga på ESC-scenen. Dock tycker jag att "Someday" var mycket bättre än denna, men tror nog hon kommer sjunga Island till final i år igen. En stark fyra.Lyckan var total när Islänningarna valde att skicka mitt favoritbidrag i den Isländska uttagningen! Måhända schlagerklyschig men ack så snygg och Hera har utstrålning som få! Det här bara måste gå vidare! Kanske inte nåt upp till fjolårets bragdplacering men jag säger ändå: heja Island!Min personliga etta i år. Äntligen får Hera Björk tävla i Eurovision. Låten är en kraftfull, klassisk schlagerlåt i sann eurodisco-anda. Tyvärr vet vi ju hur det brukar gå för den sortens låtar i ESC numera. Men det går inte att sticka under stolen med att låten är helt fantastisk och får mig att vilja gå loss på dansgolvet. Efter förra årets andraplats med Yohanna och "Is It True" är det många islänningar som hoppas på att Hera Björk ska ta Island till landets första vinst. Final blir det, men långt ifrån toppstriden förmodligen.

 

 

Eurovision 2010 – Semifinal 2

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Litauen hade startnummer 1 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.


Fakta


 • Artist:
 • InCulto

 • Låt:
 • "East European Funk"

 • Text & musik:
 • Laurynas Lapė, Jievaras Jasinskis, Sergej Makidon, Aurelijus Morlencas, Jurgis Didžiulis

 • Språk:
 • Engelska


InCulto är en litauisk grupp. De består av just de som skrivit årets lituaiska bidrag, Laurynas Lapė, Jievaras Jasinskis, Sergej Makidon, Aurelijus Morlencas och Jurgis Didžiulis. De är alla födda i Colombia, men är litauer. De kom tvåa efter LT United 2006 i sitt första försök att nå Eurovision med låten ”Welcome To Lithuania”. Gruppen har släppt två album och sju singlar. De har även vunnit några musikpriser och var även nominerade som ”Bästa baltiska artist/grupp” i MTV Europe Music Award 2006 (slagna av gruppen Brainstorm som representerade Lettland 2000).

 

Panelen tycker till!Detta är en otroligt tjatig låt, som säkert gör nytta. Den sätter sig som ett plåster på hjärnan med sin otroligt klibbiga refräng ”Get up and dance to our…” som repeteras om och om och om och om….ja ni fattar själva. Den är ingen favorit hos mig, men kan säkert vinna röster och poäng om de har en utstickande scenshow. Jag kan möjligtvis dansa till detta efter ett antal drinkar/glas vin en varm sommardag, men inte så att jag vill dansa frivilligt. En tvåa från mig.Herregud – varför ens skicka ett bidrag alls? Nej tack!InCulto är definitivt annorlunda, tyvärr inte på ett positivt sätt. Ett fruktansvärt oseriöst bidrag enligt mig. Men ju mer man hör bidraget blir man frestad att vilja shaka loss, fast INTE i ett nyktert tillstånd ;). Historiskt sätt är inte Litauen kända för att skicka några bra bidrag. Blir det final då? NEJ!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Armeniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Armenien hade startnummer 2 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 21 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Armeniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Eva Rivas

 • Låt:
 • "Apricot Stone"

 • Text & musik:
 • Armen Martirosyan, Karen Kavaleryan

 • Språk:
 • Engelska


Eva Rivas föddes den 13 juli 1987 i Rostov-na-Donu och kommer att representera Armenien i årets Eurovision Song Contest. Under åren 1996-2004 var Eva solist i en av de mest kända ensembler, Arevik, i Rostov. Kören framför både klassiska och moderna sånger, samt ryska och utländska musikstycken. Som solosångare har Eva upprepade gånger vunnit olika tävlingar. År 2000 tilldelades Arevik "Ensemble of the Year".2005 var ett år med nya framsteg för Eva. Hon belönades med titlarna "Golden Voice of Rostov" och "Miss Pearl av Don". Samtidigt fick hon även titeln "Vice-Miss of the Caucasus" i Yerevan och hon vann även första priset under den årliga ceremonin armeniska "Song of the Year". Under 2008 startade Eva ett samarbete med "Armenian Production producing centre" och är för närvarande upptagen med att spela in en CD. Kompositörerna till Evas låt "Apricot Stone" är Armen Martirosyan och Karen Kavaleryan. Armen är känd för sitt arbete både i Armenien och utomlands och Karen har redan deltagit sex gånger som låtskrivare i Eurovision Song Contest.

 

Panelen tycker till!Eva Rivas sjunger för Armenien om de här hårda stenkärnorna som finns i aprikoser...Ja det är sant. Nästa år kan vi skicka Måns Zelmerlöw som sjunger om solroskärnor. Nyttigt och gott! Låten är en slags hyllning till hemlandet och sin mamma som brukade ge henne aprikoskärnor, så vart hon än är i världen kan hon få armeniska aprikoser. Djup text eller hur?Det är en fin låt men är ingen låt jag ser som en segrare i Oslo i maj... Men visst blir man lite sugen på aprikoser (eller armeniska plommon som de även kallas).På mycket kort tid har Armenien blivit ett otroligt framgångsrikt land i ESC-sammanhang. Gång på gång har man skickat catchy och nyskapande bidrag fulla av energi! I år satsar man återigen på lite etnopoppiga toner. Jag tycker om det här någonstans... Visst fanns bättre bidrag med i den Armenska uttagningen men jag hade redan från början med Apricot Stone som en av mina favoriter. Tror att den utan problem når final och där lär man nog prestera en topp-10-placering.Armenien kom med i ESC 2006 och har sedan dess lyckats nå finalen varje år och man lär göra det i år också. De tar tävlingen på fullt allvar och skickar ofta etnopop. Apricot Stone är en modern och medryckande poplåt som lätt kvalificerar sig till final och kan utmana i toppstriden där. Underskattad av många. Jag fullkomligt älskar det här bidraget. Potentiell vinnare?

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Israel hade startnummer 3 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 24 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Harel Skaat

 • Låt:
 • "Milim"

 • Text & musik:
 • Tomer Hadadi, Noam Horev

 • Språk:
 • Hebreiska


Harel Skaat är en israelisk sångare född 8 augusti 1981 i Kfar Sava i Israel. Hans sångförmåga upptäcktes vid tidig ålder. När Harel var 6 år, vann han en barnsångtävling och deltog också i ett avsnitt av den populära TV-serien ”Parpar Nehmad”. Efter att han hade gjort lumpen deltog han i ”Beit Zvi”, ett college som är specialiserat inom uppträdandebranschen. 2004 deltog Skaat i Kokhav Nolad (Israels version av Idol) och imponerade juryn med sin sångförmåga och sitt utseende. Skaat blev snabbt en favorit, mest för att han fick höga lovord för sina framträdanden av juryn.

Utöver detta har han även sjungit Israels natinalsång (Hatikvah) under en fotbollsmatch mellan Israel och Frankrike samt deltagit i en musikal (”He who dreamed”) som baserades på den tidigare premiärministern Yitzhak Rabins sista tio år i livet. Debutalbumet släpptes under sommaren 2006 vilket innehöll flertalet hits och fick blandad kritik från media. Han har även vunnit ett antal priser i Israel, bl.a. ”Singer of the Year”. I december 2009 beslöt tv-bolaget IBA att man valt ut Harel Skaat att representera Israel i Oslo 2010. Avslöjandet skedde i Knesset, Israels parlament.

 

Panelen tycker till!Israel är kända för sina vackra (och mystiska om de sjungs på hebreiska) ballader. Detta låter mycket vackert och med alla instrument på scen ger det en wow-effekt på framträdandet. Han ser mycket bra ut och har en väldigt bra sångröst. Detta kan ta Israel från semifinalen, men jag vet inte riktigt var han hamnar sen i finalen. Han vinner dock inte, då den inte riktigt växer hos mig. Godkänd och en trea från mig.Ett av Israels sämre bidrag på senare tid... Landet brukar vara extremt ojämn i kvalitén och i år skickar man en släpig ballad. Visst har hunken utstrålning, eller blir man bara förblindad av hans utseende? Heberiska är dessvärre inget vacker språk att sjunga på heller så det här får bli en axelryckning.Ett av mina favoritländer i ESC genom tiderna. Finns många bra bidrag som Israel har ställt upp med. Låten Milim, eller "Ord" om man översätter till svenska, är en dramatisk ballad på hebresika, med en fantastisk sångare i Harel Skaat. Vilken underbar röst och utstrålning killen har. Utan tvekan en finalplats och en topp-tio plats där. En av de bästa låtarna i år.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Danmark hade startnummer 4 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 25 av 25 (sist ut) i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Chanée & N'Evergreen

 • Låt:
 • "In A Moment Like This"

 • Text & musik:
 • Thomas G:son, Henrik Sethsson, Erik Bernholm

 • Språk:
 • Engelska


Christina Chanée, född Christina Birch Wongskul, är en dansk-thailändsk popsångerska. Hon bor numera i Frederiksberg i Köpenhamn, där hon spelar covermusik i två olika band, Diva2Diva och Sanne Jam. 2003 sjöng hon låten ”Gone Away” på soundtracket till filmen ”Anja efter Viktor” och samma år sjöng hon ledmotivet till filmen ”Askepop – The Movie”. Chanée har både uppträtt som solist och som körsångerska. Under 2004 var hon med i husorkestern i en tv-show i DR, och genom det fick hon ett tips att gå på audition för musikalen ”Marvin Gaye – The Musical”, där hon senare fick huvudrollen. Hon har på senare år haft mindre roller i olika TV-serier i Danmark.

Tomas N'evergreen (född Tomas Christiansen den 11 november 1969). Han har haft stor succé i Östeuropa, speciellt i Ryssland där han har flertalet förstaplaceringar på listor och andra tio-toppplaceringar. Han släppte sitt debutalbum 2007 (Since You've Been Gone) och det är även därifrån de flesta hitsen kommit. Han bor numera i Moskva och 2009 ställde han upp i den ryska uttagningen till Eurovision Song Contest med bidraget ”One More Try”.

 

Panelen tycker till!En popdänga som hade gjort stor succé i Sverige om bidraget hade kommit med i Melodifestivalen. Den är enkel och lätt att komma ihåg. Tillsammans låter de riktigt bra och kan komma riktigt högt i finalen när den tagit sig från semifinalen. Sverige kommer definitivt ge sin tolva till Danmark i semin. Lycka till Danmark! En fyra från mig...På sätt och vis måste man kanske tycka om denna Abba-doftande popdänga av G:son och co. Hade från början svårt för den men den sätter sig på hjärnan som ett inkletat hubba-bubba under sulan! Vet inte riktigt hur detta ska gå, tror på avancemang till final, men det lär gå ganska knackigt väl där. Nordiska länderna, Storbritannien och Malta brukar ju älska denna typ av bidrag så därifrån blir det nog bra poäng. Frågan är om sydeuropa och forna öst kan ta till sig denna aningen förlegade men catchy låt?Årets enda popschlager kommer ifrån Danmark. Det är en up-tempo ballad som associerar till The Police, Tina Turner och ABBA. En ganska typisk ESC-låt. Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethsson är trion bakom den här låten, som från början var tänkt att vara med i vår svenska Melodifestival, men nobbades. Låten sätter sig efter en lyssning och det bara går inte att inte tycka om det här. En finalplats blir det, men långt ifrån toppstriden. Artisterna påminner om Magnus Bäcklund och en asiatisk Jessica Andersson.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz' artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Schweiz hade startnummer 5 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweiz' representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Michael von der Heide

 • Låt:
 • "Il pleut de l'or"

 • Text & musik:
 • Michael von der Heide, Pele Lorriano, Heike Kospach, Andé Grüter

 • Språk:
 • Franska


Michael von der Heide (född 16 oktober 1971 i Amden Schweiz) är en schweizisk musiker, sångare och skådespelare. Hans pappa är tysk och hans mamma är schweiziska. När Michael var 16 upptäcktes hans sångbegåvning av en operasångerska som han tog lektioner av. Han började studera till sjuksköterska några år senare. Efter några sångtävlingar och teaterföreställningar deltog han 1999 i den tyska uttagningen till Eurovision Song Contest med låten ”Bye Bye Bar” och kom femma. Det vinnande tyska bidraget det året (Corinna May – Hör' den Kindern einfach zu) blev diskat eftersom det hade släppts redan året innan. Michael fick inte representera Tyskland ändå. 2009 gjorde han comeback inom Eurovision då han var en av de schweiziska jurymedlemmarna. I december 2009 blev han vald av schweizisk TV att representera Schweiz i Oslo.

 

Panelen tycker till!Ont det gör ont... Det gör ont i mina öron att de har snott bitar av Lenas refräng till låten. Men jag måste säga att detta är ett av Schweiz bästa bidrag, speciellt efter Lovebugs försök förra året. I år framträder Michael von der Heide med en låt på franska vilket jag gillar. Schweiz är nämligen ett av de få länder som väljer att skicka bidrag som inte är engelska. Jag längtar till den dag de väljer ett bidrag på rätoromanska!! ”Il pleu de l'or” kommer nog gå till final, men tror inte den kommer komma särskilt högt i finalen sen. En fyra från mig.Jag gillar Schweiz. Man tar tävlingen på tillräckligt stort allvar och har klass nog att skicka kvalité år efter år! Nyskapande bidrag som inte alltid tas emot med öppna armar, men som helt klart tillför tävlingen något exta. Även i år har man lyckats genom att skicka en lite smålustig pop-kille som sjunger suggestivt på franska. Kan bara hålla alla tummar jag har för att detta bidrag når toppstriden! Det är dags för Schweiz att återerövra Eurovision!En av de första låtarna som blev klara för årets tävling. Låten är en av få poplåtar som är med. Schweiz brukar ha väldigt svårt att ta sig till final, men jag hoppas att de lyckas i år. Den här låten hör definitivt hemma där och bör lätt ta sig vidare och få en hyfsat bra placering. Hoppas få se ett maffigt guldregn i Telenor Arena.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sveriges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Sverige hade startnummer 6 av 17 i semifinal 2. För första gången någonsin sedan semifinalsystemets införande 2004 gick Sverige inte vidare till Eurovision-finalen!

Först ger vi en faktaöverblick om Sveriges representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Anna Bergendahl

 • Låt:
 • "This Is My Life"

 • Text & musik:
 • Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström

 • Språk:
 • Engelska


Anna Bergendahl är född och uppvuxen i Nyköping, en liten stad i närheten till Stockholm och kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2010. Anna upptäckte sin kärlek vid tidig ålder och fick b.la sin första gitarr när hon var åtta år. Hon började skriva sina egna låtar redan vid 10-års åldern. Hon var en av deltagarna i den svenska tv-serien Super Troupers där hon framförde en mycket personlig version av Wild Cherry klassiska hit "Play That Funky Music". 2008 provspelade hon för svenska Idol och framförde Bonnie Raitt låten "Have A Heart" och juryn föll omedelbart för henne och hennes röstresurser. Lördag den 13 mars, framför nästan 4 miljoner tittare, röstade det svenska folket fram Anna att representera Sverige i Oslo i maj med låten "This Is My Life". Låten har sedan dess nått första plats på alla svenska topplistor och är en stor hit på alla svenska nedladdningssidor.

 

Panelen tycker till!Jag var på plats och rapporterade för Melodifestivalklubbens räkning i Malmö och Stockholm, så jag hade chansen att träffa henne och se henne växa från nobody till vinnare. Jag kände på mig tidigt under Malmö-veckan att hon skulle komma högt. Ingen av mina kollegor trodde mig när jag sa att jag trodde hon skulle gå till final: "Final?! Tror du verkligen det? Jag tippar henne högst till andra chansen..." Ja så gick det som det gick. Jag älskar Kristians text, den är så vackert skriven..."Why are you here, with the autumn leaves?" *rys*. Jag måste även säga ÄNTLIGEN! Äntligen skickar vi ett bidrag som inte är skrivet enligt den traditionella schlagerskolan och inte är upptempo. Detta är första gången sedan 1998 som vi skickar en långsam låt. Jag tror mycket på Anna! Jag tror faktiskt hon kan komma riktigt högt i Oslo och kan mycket väl vinna allt. Okay, jag trodde likadant om Malena, Charlotte, The Ark, Carola........Men i år känns det annorlunda! Lycka till Anna!Såg henne live i Malmö och måste erkänna att jag inte riktigt såg storheten i Anna då... Annat var det i finalen. På nåt läskigt sätt kändes hon plötsligt som en vinnarkandidat. Visst fanns bättre bidrag och vi skickar knappast något originellt, men va fan - Anna kommer knappast på samma jumboplats som vi fått vänja oss vid de senaste åren!Långt ifrån någon favorit för mig i Melodifestivalen. Visst är låten vacker, men jag tycker inte alls om den. Alldeles för deprimerande och seg för min smak. Däremot har Anna en fantastisk fin röst och utstrålning som kan räcka långt för oss i Oslo. Utan att vara alltför naiv så gissar jag på en finalplats och väl där en topp tio placering. Nej, jag skojar inte. Tror faktiskt vi har en god chans till en bra placering i år. Ta hem hela ESC? Oh, det vågar jag inte ens uttala mig om. Men det vore en dröm.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Azerbajdzjans artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Azerbajdzjan hade startnummer 7 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 1 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Azerbajdzjans representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Safura

 • Låt:
 • "Drip Drop"

 • Text & musik:
 • Anders Bagge, Stefan Örn, Sandra Bjurman

 • Språk:
 • Engelska


Den 17-åriga sångerskan Safura fann sitt musikintresse i en tidig ålder och gjorde sitt första scenframträdande som sexåring. Hon vann Azerbajdzjans motsvarighet till Idol och i maj 2010 representerar hon sitt hemland i Eurovision Song Contest. Texten är skriven av talangfulla Sandra Bjurman och musiken av Anders Bagge i samarbete med Stefan Örn.

 

Panelen tycker till!Här har vi då tävlingens tredje svensklåt. Ja förutom Sveriges egna så har vi även chans för vinst genom Danmark (In A Moment Like This, skrivet av svenskar) och så denna... En av de som ligger bakom detta är Idoljury-Anders Bagge. Det har gått väldigt bra för Azerbajdzjan sedan de började vara med 2008. 2008 kom de åtta, 2009 trea och i år är de vinsttippade. Men jag förstår inte riktigt varför. Låten är riktigt snyggt producerad! Det ska de ha all cred för! Riktigt snygg! Men sen är det inte så mycket mer att säga om låten... Texten är väl inte så där värst märkvärdig dock, men den sätter sig väldigt fort. Kan komma på mig själv när jag kör bil att jag sjunger "These teardrops, that drip drop...drip drop...". Safura är vacker, men hos mig är det ingen favoritlåt. Dock tror jag på hög placering i finalen sedan. En trea från mig.Kul med ännu ett "svenskt" bidrag! Tyvärr känns det här inte fullt så välskrivet och melodiöst som vi vant oss vid att Azerbajdzjan kan skicka. Eller så flirtar man med helt andra regioner i Europa nu än tidigare år? Tråkigt med fler ballader också, hade gärna sett att man skickade ännu en upptempo som skulle kunna gå varm på dansgolven från Istanbul till Reykjavik!Det är som sagt väldigt många ballader med i årets tävling. Men ett bidrag som sticker ut från mängden är Safura och låten Drip Drop, som är segertippad och som säkerligen kommer få stort stöd från Östeuropa. Man fortsätter att använda sig av svenskar i sitt bidrag, eftersom det gick så bra förra året (3:e plats). Vad tycker jag om bidraget? En modern pop- r’n'b ballad, helt okej - inte mer. Det finns inget som helst tvivel att Azerbajdzjan fortsätter att göra framsteg i Eurovision.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ukrainas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Ukraina hade startnummer 8 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 17 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ukrainas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Alyosha

 • Låt:
 • "Sweet People"

 • Text & musik:
 • Brandon Stone, Olga Yarynich

 • Språk:
 • Engelska


Alyosha, eller egentligen Olena Kucher, föddes 14 maj 1986 i Zaprorizhia i Sovjetunionen och är en ukrainsk sångerska. Hon har studerat röstteknik och sång på Kievs Nationella Institut för Kultur och Konst och är skriven på skivbolaget Catapult Music sedan 2008. Den 20 mars vann Alyosha den ukrainska uttagningen till Eurovision Song Contest. Från början hade Ukraina valt en annan sångare, men p g a maktskifte valde man att hålla en tävling. Hennes vinnarlåt, To Be Free, visade sig att den varit tillgänglig för lyssning sedan april 2008. Detta bröt mot EBUs regler. Den nya sången, Sweet People, valdes två dagar efter EBUs deadline och på grund av detta får tv-bolaget NTU betala en avgift till EBU. Alyosha har gett ut fyra singlar sedan 2008 varav två har legat på topplistorna i Ukraina och Ryssland.

 

Panelen tycker till!Ukraina har tidigare år valt att skicka upptempolåtar och kommit högt i resultatllistan (bortsett från 2003, 2005 och i år). De gånger de valt att skicka lite långsammare bidrag så har de inte hamnat så bra. Vilket de kommer göra i år igen... Artisten de valde från början, Vasyl Lazarovich, var ett mycket bättre val enligt mig. Cirkus Ukraina gjorde mig väldigt uttröttad och när de väl hade fått till en godkänd låt så var det inget vidare. Ge oss tillbaka Svetlana, Ruslana, Ani Lorak, Tina Karol och t o m Verka.... ! SNÄLLA! Detta är inte bra Ukraina! Så tråkig och ingen utstrålning... noll från mig.Efter allt tjafs, vad skickar man?! En seg ballad sjungen av en allt för omogen donna som vare sig har rätta utstrålningen eller rösten. Jag ÄLSKAR Ukraina och brukar höja deras bidrag till skyarna! Tyvärr måste jag säga att man i år landar i ett rejält magplask och knappast kan se fram emot att vara med i toppstriden som så gott som alla år tidigare.Det var många kontroverser kring Ukrainas uttagning i år, vilket gjorde att de blev det sista landet som offentliggjorde sitt bidrag i år. Vanligtivs brukar de skicka riktigt bra och charmiga bidrag, men tyvärr inte i år. Den här dyngan är bland det sämsta jag hört i tävlingen genom tiderna. En fet nolla!! (Poängmässigt alltså)

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Nederländerna hade startnummer 9 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Sieneke

 • Låt:
 • "Ik ben verliefd, sha-la-lie"

 • Text & musik:
 • Pierre Kartner

 • Språk:
 • Nederländska


Sieneke Peeters är en holländsk sångerska född 1 april 1992. Hon växte upp med sin familj som består av mamma, pappa och en yngre bror. Hon började tidigt med sång och dans. När hon var åtta år började hon med streetdance. Hon blev uppmuntrad av sin omgivning under skolåren att fortsätta med sången. Under en fest som hon uppträdde på upptäcktes hon av sångerskan Marianne Weber. Hon blev fascinerad av Sienekes röst och såg till att hon skulle vara en av artisterna som skulle sjunga Pierre Kartners bidrag ”Ik ben verliefd”. I uttagningen stod det lika mellan henne och Loekz och Pierre blev då ombedd att välja mellan dessa två och valet föll då på Sieneke. Låten hamnade på topplacering i singel-topp100-listan och en tolfte plats i Topp 40.

 

Panelen tycker till!Vad har det tagit åt Nederländerna egentligen? De som var så bra och skickade superbra bidrag under 70-, 80- och 90-talen? Var gick det snett? Varför väljer de en 75-årig kompositör som skrivit smurfhits och bidraget från 1973? Hur tror holländsk tv att de ska ta sig från semifinal med en låt som inte ens kom med i holländska uttagningen 2002? Det här är ett bidrag som hade passat in 1985 eller något liknande... Jag bara suckar och ryser varje gång låten kommer upp i min iPod. Nej nej, ge oss Edsilia Rombley och Linda Waagenmakers igen och jag blir glad! En fet nolla från mig.Vad har hänt med den tidigare så stora eurovision-nationen Nederländerna? Här har man helt tappat stinget och skickar för andra året i rad ett skrattretande dåligt bidrag. Dansband när det är som sämst, och desutom på holländska! Kan det bli mycket värre? Jag tror knappast det... En låt jag fet-dissar!Årets mest klämkäcka bidrag kommer från Nederländerna. Det här bidraget blir man glad av och rycks lätt med i. Jag fullkomligt älskar det. Det är dansband kontrat med schlager. Jag tror dessvärre inte att Sienke lyckas ta Nederländerna till final. Det är alldeles för omodernt i samanhanget.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Rumänien hade startnummer 10 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 19 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Paula Seling feat. Ovi

 • Låt:
 • "Playing With Fire"

 • Text & musik:
 • Ovidiu Cernăuţeanu

 • Språk:
 • Engelska


Paula Selling är en rumänsk sångerska och kompositör samt radio DJ. Hon är född 25 december 1978. Hon började lära sig spela piano sedan hon var 6 år gammal. Hon tog även examen från ”Bucharest Superior School of Journalism” 2002. Hon har vunnit flertalet priser och utmärkelser. Hon har sjungit duetter med Al Bano, Anita Doth, Tony Hawks samt gjort öppningsnummer för Joan Baez, Chick Corea, Michael Bolton och Beyonce. Sedan 2006 har hon ett eget skivbolag som heter Unicorn Records Romania.

Ovi, eller Ovidiu Cernăuţeanu som han egentligen heter, är en rumänsk norsk sångare. Han är även känd som Ovi Martin eller Ovidiu Jacobsen. Han deltog i den norska Melodi Grand Prix 2009, där han kom på delad femteplats med låten ”Seven Seconds”.

 

Panelen tycker till!Rumänien skickar nog ett av sina bästa bidrag på många år. En lättrallad upptempo låt som framförs av en snygg tjej och en hyfsat snygg kille. Videon är också den bästa jag sett på länge, lite futuristiskt och tjusigt. Schysst med dansbreaket med dansparet, hoppas de får med det i framträdandet i Oslo. En stark fyra från mig.Ett ganska segt bidrag för att komma från eurodiscons förlovade land! Inte alls lika svängigt som det brukar, men för all del -detta går kanske också hem? Ett bidrag som förmodligen förtjänar bättre poäng än vad det kommer att få.Rumänien har nått sina högsta placeringar i finalen tack vare moderna och dansanta bidrag. I år skickar man just ett sådant bidrag, fast sittandes vid ett piano istället. Denna pianodisco-poplåten-har en refräng som sätter sig, men i ärlighetens namn är jag inget större fan av den. Tror det blir tufft att nå en finalplats för denna duo. Norska Ovi är en artist som jag gillar skarpt. Hans bidrag "Seven Seconds" från norska uttagningen i fjol spelas fortfarande i min i-pod.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sloveniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Slovenien hade startnummer 11 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sloveniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Ansambel Roka Žlindre & Kalamari

 • Låt:
 • "Narodnozabavni rock"

 • Text & musik:
 • Marino Legovič, Leon Oblak

 • Språk:
 • Slovenska


De här består av två olika grupper, en mer modern (Kalamari) och den mer traditionella slovenska musikstilen (Roka Zlindre). Tillsammans ställde de upp i den slovenska uttagningen och vann med en låt som är en populär genre i Slovenien, Österrike och Tyskland. Det är mest polka och vals-countrymusik. Den slovenska varianten kallas ibland även för Oberkrainermusik.

 

Panelen tycker till!Detta är bland det värsta som någonsin skickats in till Eurovision. Slovenien som brukar skicka högkvalitetsbidrag (de kallas ibland för Balkans Skara) har i år tvärvänt i sitt val och skickar detta! Nej nej... gör om och gör rätt nästa år istället. Hoppas de kommer sist med noll poäng. En fet nolla från mig. Men de har några söta pojkar i ena bandet..så ett plus för de... 😉Låter som en slovensk reklamjingel på nåt sjukt sätt... Är detta verkligen bidraget som ska försvara landets färger i Oslo senare i maj? Man undrar ju hur stolta de flesta Slovener känner sig egentligen. Själv kan jag inte annat än småskratta åt spektaklet och bara tänka "gör om gör rätt". Slovenien kan om dom vill - frågan är vad som hände med viljan i år helt enkelt?Är grymt besviken över vad Slovenien i år ställer upp med. De brukar skicka bra bidrag, absolut inte i år Detta är inte musik, det är oljud och ren DYNGA!! T.om Gipzy med Ave Romale är bättre än det här. Ja, då förstår ni hur illa det är. Sätter 10 000 svenska kronor på att den här är chanslös att komma till final. Någon som sätter emot? Klart den sämsta låten i årets tävling.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Irland hade startnummer 12 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 10 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Niamh Kavanagh

 • Låt:
 • "It's For You"

 • Text & musik:
 • Niall Mooney, Mårten Eriksson, Jonas Gladnikoff, Lina Eriksson

 • Språk:
 • Engelska


Niamh Kavanagh, född 13 februari 1968, är en irländsk sångerska och är mest känd för att ha vunnit Eurovision Song Contest 1993. Hon har uppträtt som solo- och som bakgrundssångerska i musiken till filmen ”The Commitments” i låtar som t.ex. ”Destination Anywhere” och ”Do Right Woman, Do Right Man”. Hon var även med i ”The Late Late Show's” Eurovisionupplaga 2006, för att framföra ”In Your Eyes” tillsammans med Linda Martin och andra tidigare irländska ESC-representanter. Niamh delade även ut de irländska poängen i Eurovision Song Contest 2008. Hennes förnamn uttalar man Niv, för de som inte visste det.

 

Panelen tycker till!Efter flera år med tramsbidrag och tagit tävlingen oseriöst väljer irländarna att skicka vinnaren från 1993, Niamh Kavanagh. Då sjöng hon ”In Your Eyes” och såg allmänt tantig och tråkig ut. I år däremot gör hon storslagen comeback med bidraget ”It's For You” (som är skrivet av svenskar...igen!), och herrejösses...det bästa Irland gjort sedan 1996!! Detta luktar seger. Men vi vet ju hur det kan gå för tidigare vinnare som försöker på nytt.... Men lycka till Irland och Niamh! En mycket stark femma från mig!Här satsar man på ett typiskt urklassiskt irländskt bidrag, och jag faller pladask... Visserligen har jag många andra favoriter framför denna, men att kalla det här dåligt går ju bara inte! Däremot kanske det inte är det mest spännande av bidrag och därför hamnar lite lätt i skymmundan och i skuggan av mer färgstarka låtar. Tror nog ändå på en finalplats men att man sedan trots allt får se sig slagen av en rad andra ballader, kanske oförtjänt - men det finns bara en vinnare av Eurovision ändå.ESC-vinnaren 1993 är tillbaka i tävlingen. Hennes vinnarbidrag In Your Eyes var riktigt tråkig och sävlig. It's For You är raka motsatsen. Den är helt klart den bästa irländska balladen på länge. Den är pampig och vacker och låter väldigt irländskt. En av årets vinnarkandidater helt klart. Jag är glad att Irland äntligen lyckas ställa upp med med ett bidrag med klass.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bulgariens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Bulgarien hade startnummer 13 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bulgariens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Miro

 • Låt:
 • "Angel Si Ti"

 • Text & musik:
 • Miroslav Kostadinov, Mihail Mihailov

 • Språk:
 • Bulgariska


Miro, eller Miroslav Kostadinov, föddes 10 mars 1976 i Bulgarien och är en sångare och kompositör. Han var tidigare medlem i den bulgariska duon KariZma. Han började spela piano och övriga instrument vid tidig ålder. Efter några år bestämde han sig för att pröva sina musiktalanger och gick med i en amatörsånggrupp. Efter ett antal priser från diverse festivaler samarbetade han med många av hans vänner som var välkända musiker. Miro har under sina 16 år som artist blivit mycket uppskattad runt om kring Bulgarien och i grannländerna. Han blev inbjuden att uppträda i Turkiet och Kazakhstan. 2007 började han med sin solokarriär genom att spela in sina första låtar, ”Ever Before” och ”Lose Control”, den sistnämnda blev hans första singel från debutalbumet ”Omirotvoren”. Under de senaste månaderna har han varit delaktig i konserter bl.a. som gäststjärna på Rihannas konsert i Sofia. Bulgarien bestämde sig för att inte ha en deltävlingsfinal i år som tidigare år, utan valde artisten internt. En panel på a51 musikexperter röstade på ett antal kandidater, och Miro vann den omröstningen. Värt att nämna är att Elitsa & Stoyan från 2007 var även med i valet.

 

Panelen tycker till!Detta är nog Bulgariens bästa försök hittills. De skickar Miro som sjunger en mycket trallvänlig upptempolåt som fastnar efter första lyssningen. Dock är refrängen väldigt enformig då den låter som om det skulle kunna vara en hejaklack på ishockeymatch. Har lite svårt för slutet med, då den slutar helt tvärt. Annars är det en bra låt. Synd att man inte förstår bulgariska. En fyra.Ett av de bättre bidragen från Bulgarien som har en tendens att skicka några av tävlingens mest udda bidrag år efter år. Kan tycka att det alltid funnits en viss spänning i det men glädjs åt att man i år verkligen satsar på lite mer mainstream och välskrivet. Gillar den här discodoftande upptempodängan som saknar egentlig konkurrens rent genremässigt i årets startfält.Bulgarien är med i tävlingen för sjätte gången. Den här upptempo/disko-popdängan är riktigt catchy, men det känns som om det saknas något. Lite väl enformigt på refrängen kanske. Men man nynnar med och kan omöjligen tycka illa om det här. Den påminner om Bosnien-Hercegovinas bidrag 2004 (Deen - In the Disco). Chanserna att nå final tror jag däremot inte är så solklara.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Cyperns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Cypern hade startnummer 14 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 5 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Cyperns representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Jon Lilygreen & The Islanders

 • Låt:
 • "Life Looks Better In Spring"

 • Text & musik:
 • Nasos Lambrianides, Melis Konstantinou

 • Språk:
 • Engelska


Jon Lilygreen är en walesisk sångare och är född 4 augusti 1987. Båda hans föräldrar är walesare och kommer ursprungligen från Wales. Jons familj består av en äldre och yngre syskon, Marc (äldst), Jon och systern Sophie Helm. När Jon växte upp gick han på Bettws High School och senare Cross Keys College. Han har uppträtt på många olika platser under åren, Le Pub, Meze Lounge och Karma Lounge och dessutom har han gjort ett antal spelningar på Celtic Manor.

Bandet ”The Islanders” består av musiker från Cypern, Norge, Skottland, Wales och England. Bandmedlemmarna är Jon Lilygreen (gitarr/sång), Jon Gregory (trummor/producent), Sylvia Strand (piano/sång), Katherine Squire (sång), Sean Watts (sång) och Charalambos Kallonas (bas).

 

Panelen tycker till!Cypern skickar en lättrallad popballad som säkert får en tolva från Grekland i finalen, de tävlar ju inte i samma semifinal. Dock är det inget jag fastnar för och tycker WOW, utan den här går bara in i mina öron och ut igen... en sån där vi hört förr ni vet.. Tycker det är synd, som föregående talare, att de aldrig fått chansen att arrangera ESC och det lär väl dröja ett tag till. En trea från mig.Ännu ett riktigt bottenbidrag i årets tävling. Förlegat, förutsägbart och tråkigt på så många sätt att såväl mina fingrar som tår inte skulle räcka till för att räkna upp dem alla. Lär väl knappast ta sig till final och om så skulle ske (genom juryröster eller ett mindre mirakel) tror jag knappast vi ser dem högre placerade än 20... Kanske är jag lite väl hård, men att skicka nåt så här tråkigt får mig verkligen less.När ska en Medelhavsö som Cypern få stå som värd för tävlingen? Förmodligen lär det dröja ett tag. Den här mysiga gitarr-popballaden fastnade jag direkt för. Jag gillar den jättemycket, men tror att den är chanslös att ta sig vidare från semin. Visst hörs det att sångaren Jon är från Wales. Perfekt uttal på sin engelska. Men vad är grejen att ha en tejpad gitarr?

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010.  Kroatien hade startnummer 15 av 17 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Feminnem

 • Låt:
 • "Lako je sve"

 • Text & musik:
 • Branimir Mihaljević, Pamela Ramljak, Neda Parmać

 • Språk:
 • Kroatiska


Feminnem är en kroatisk tjejgrupp som nog är mest kända för att ha representerat Bosnien-Hercegovina i ESC 2005. Gruppen består av tre tjejer: Neda Parmac (född 1985 i Split, Kroatien), Nika Antolos (född 1989 i Rijeka Kroatien) och Pamela Ramljak (född 1979 i Čapljina, Bosnien-Hercegovina). Gruppen bildades 2004 efter att de tre tjejerna blev upptäckta under kroatiska Idol. De hade då en hitsingel, ”Volim te, mrzim te”. 2005 vann de uttagningen i Bosnien-Hercegovina med låten ”Call Me” en riktig popschlagerdänga som lika gärna kunde ha varit skriven i Sverige. De slutade på en 14:e plats av 24 deltagare. De försökte sig på Eurovision igen 2009, då för Kroatien, men blev trea i den uttagningen med låten "Poljupci u boji"”.

 

Panelen tycker till!Kroatien går tillbaka till de lugna och stillsamma balladerna som de skickade en gång i tiden. Min favoritlåt från Kroatien är deras bidrag från 1009, Neka mi ne svane, och denna har en god chans att peta ned den från tronen. Detta är vackert och har stor chans till att vinna. Från semifinalen tar de sig lätt, men i finalen blir det tufft. Men hoppas verkligen på att de kommer högt!Senast tjej-trion Feminem var med var det för grannlandet Bosnien-Herzegovina och med ett bidrag som nästan är så långt bort man kan komma från det man nu ställer upp med. Tjejerna hade senast vissa problem med livesången och jag kan ju bara tänka mig hur det kan arta sej när man nu försöker sig på en ballad. Nej, tror jag gillade bättre när brudarna va fartfyllda blondinerna med glimten i ögat. Trots det finns något drmatiskt över dteta bidrag som jag så lätt faller för... Blir ett ganska ambivalent utlåtande, men jag har svårt att tycka om samtidigt som jag vill. Hoppas nog på final ändå!En fantastisk stark låt som bara blir bättre och bättre ju fler gånger man lyssnar på den. De kommer garanterat att ta sig till final och väl där bli en farlig kandidat till segern. Jag skulle nog säga att det här kan bli årets vinnare. Kroatien gör mig sällan besviken. När Femminem tävlade för Bosnien-Hercegovina 2005 slutade de på en 14:e plats i finalen.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Georgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Georgien hade startnummer 16 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 13 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Georgiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • Sofia Nizharadze

 • Låt:
 • "Shine"

 • Text & musik:
 • Hanne Sørvaag, Harry Sommerdahl, Christian Leuzzi

 • Språk:
 • Engelska


Sofia Nizharadze föddes 6 februari 1986 och är en georgisk sångerska, skådespelerska och kompositör. Sofia är född i huvudstaden Tbilisi och har en yngre bror. Hon började sjunga innan hon började prata. Hennes mamma var den som pushade på henne att påbörja sin sångkarriär. Sofia tog examen med högsta betyg från musikakademin i Tbilisi där hon studerade piano och sång. Hon fortsatte senare med studierna på teaterhögskola och musikhögskola. Hennes karriär på scen började vid 3 års ålder och när hon var 7 blev hon inbjuden av en stor georgisk dirigent till en barnmusikstudio där hon blev en begåvad sångerska på flertalet shower och TV-projekt. Vid 11 års ålder uppträdde hon vid Franska ambassaden och blev upptäckt av en journlist och fick sedan uppträda i TV och senare även några sångtävlingar i Italien, Ryssland och Georgien. Hon har under de senaste åren deltagit i flera olika musikaler, bl.a. Romeo och Julia.

 

Panelen tycker till!Välkommen tillbaka Georgien och må ni stanna länge i ESC! Jag var inget stort fan av låten i Belgrad med Diana Gurtskaya, men detta är mycket bättre. Hoppas bara att hon når ut genom rutan och berör TV-publiken. Det är en mycket vacker ballad, skriven av en norska, en italienare och en Bellman...förlåt en svensk. Ja här har vi ytterligare ett svenskhopp... Går det dåligt för Anna har vi ett antal som sagt att luta oss tillbaka mot. Det är varken jättebra, eller jättedåligt, utan något sådär mediokert, så Georgien får en trea av mig.Ett kärt återseende efter fjolårets politiska diskning. Men man är tillbaka på allvar! Ännu ett svenskbidrag som tyvärr inte var det bästa i det Georgiska final-startfältet. Tror ändå starkt på Sofia som verkligen har en underbar röst som berör! Final - helt klart! Topp-tio? Förhoppningsvis!Georgien är tillbaka i Eurovision efter att ha blivit diskade i fjol, då man använde politik i sitt bidrag. Man är med i tävlingen för tredje gången totalt och ställer upp med en ballad av en söt sångerska med en bra sångröst. För mig är den alldeles för anonym och tråkig. Men jag tror absolut att den här tar sig till final med en hyfsat bra placering.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Turkiets artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Turkiet hade startnummer 17 av 17 (sist ut) i semifinal 2 och sedan startnummer 14 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Turkiets representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 

Fakta


 • Artist:
 • maNga

 • Låt:
 • "We Could Be The Same"

 • Text & musik:
 • Ferman Akgül

 • Språk:
 • Engelska


maNga är ett populärt turkiskt rockband. Deras musik är huvudsakligen en blandning av alternativ rock och hiphopmusik, med en touch av turkiska melodier och elektroniska inslag. Under 2009 vann gruppen både ”Best Turkish Act award” från kanalen MTV Türkiye och därmed även ”Best European Act Award” av MTV Networks Europe i MTV Europe Music Awards 2009. Gruppen bildades 2001 och har fått namn efter ordet för japanska komediböcker, manga. maNga består av Özgür Can Öney, Efe Yılmaz, Cem Bahtiyar, "Yamyam" Yağmur Sarıgül och Ferman Akgül (som även skrivit deras ESC-bidrag).

 

Panelen tycker till!Jag kände likadant som Felix i början, men jag tycker inte att den är sådär värst jättebra. De kommer från semin, men kommer inte att vinna. Jag älskar de turkiska inslagen, som jag tycker är ett måste i bidrag från Turkiet. Det ska höras att ett bidrag är från ett visst land och inte något annat. Turkiet har ju sjungit om det mesta i ESC, från bensin till Halleys komet och opera... De har dessvärre bara vunnit en gång, men har förtjänat att vinna flertalet gånger under 90-talet. De får en trea från mig.Måste erkänna att jag först kände mig tveksam till detta men efter ett par lyssningar måste jag ändå medge att det inte alls är så där meningslöst och tråkigt som det gav sken av att vara. Känns välskrivet och breddar tävlingen på ett snyggt sätt.Jag brukar alltid tycka om de turkiska bidragen, men då ska det vara bidrag som har ett turkist/etniskt sound. Jag hade stora förväntningar på att gruppen MaNga skulle skicka en bra låt. Har lyssnat lite på deras tidigare musik i samband med att de blev nominerat ett pris av MTV. Den här hiphop/rock-dyngan som de tävlar med är långt ifrån bra. Men oavsett vad jag tycker så tror jag tror att de lyckas fånga röster och ta sig till final och väl där få en bra placering.

 

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera