Under nationella-säsongen 2010 bloggade ESC-Panelen extra mycket om Melodifestivalen, framförallt gav panelmedlemmarna mer personliga historier om hur de festade kring tävlingen och tippade mer. På den sida följer vad panelmedlemmarna skrev för inlägg perioden januari-mars.

De som bloggade då var Felix och Robban samt gästbloggaren Mikael.

Mycket nöje!

 

Lite sen sammanfattning av schlageråret-2010

Publicerad 23 mars 2010

Så har årets festival vandrat förbi och vad har vi lärt oss i år? Jo, ingenting. Året 2010 kommer i MF-sammanhang gå till historien som ett av de sämre. Visst de flesta av bidragen höll ju OK klass men väldigt, VÄLDIGT få var riktigt bra. Förvisso handlar det ju bara om tycker och smak, men i min mening var 2010 inte så mycket att hurra för.

Vi skickar enligt mig helt rätt bidrag, när resultatet var klart hoppade jag av glädje, bokstavligt talat. Det hade i och för sig varit lika kul om vi skickat Salem Al Fakir.

 

Lite årets-priser då…

Årets ”Jag föll på framträdandet”: Sibel – Stop
Bra låt men framträdandet var lite för mycket för mellanmjölks-sverige.

Årets jag borde aldrig ha ställt upp: Ola – Unstoppable
Inga kommentarer.

Årets snyggaste outfit: Pernilla Wahlgren (Första klänningen)
Glitter och kort kort, kan man begära mer?

Årets fulaste outfit: Jenny Silver
En del av mig gillar det men en aningens större del gillar det inte, tyvärr för mkt för festivalen än så länge.

Årets stjärnskott: Timoteij – Kom
I Sareks frånvaro kom deras småsyskon? Lät som det i alla fall, men det gillas, nytt blod i festivalen, förhoppningsvis här för att stanna.

Årets snälla kom tillbaks nästa år igen: Christine Meltzer.
Vilket otroligt bra jobb hon har gjort, verkar inte ha fått mkt komplimanger för det hela, men hos mig är hon i alla fall en av 2000-talets bästa MF-programledare.

Årets snyggaste: Måns Zelmerlöw
Inte mkt till konkurrens i år.

Årets scenframträdande: Alcazar – Headlines
Som alltid kommer Alcazar in och levererar.

Årets ballad: Jessica Andersson – I did it for love
Underbart att se Jessica i festivalen igen, även om det var ballad i år så gick det hem riktigt bra för min del.

Årets upptempo: Alcazar – Headlines
Vad hände egentligen, varför funkade det inte? Jag älskar den här låten och kan tycka att det är det nästbästa som Alcazar gjort, strax efter Stay the night 2009.

Årets svenska: Timoteij – Kom
Härligt, även om den handlar om något helt annat än vad de flesta tror… Riktigt kul.

Årets mellanakt: Norge.VS.Sverige-Medley
UNDERBART! Alexander Rybak hade man dock kunnat skippa, kändes lite väl förutsägbart och tråkigt att avsluta med honom. Det roligaste var nog att se One more time igen och även härliga Lotta Engberg. Btw, lät Wig Wam så falska under Eurovision som i MF-finalen?

 

Nästa års förhoppningar

Just nu kan jag bara tänka på en. Lotta Engberg tillbaka till schlagern. Om det blir som solo eller med kikki och bettan spelar ingen roll. Bara tillbaka med henne! Och även att vi får en schlagerdonna, á la PH, Charlotte, Carola, Nanne, Linda B osv.
Nu tackar jag för mig fram till dess att ESC börjar närma sig på allvar, då det kan hända att jag dyker upp igen. Det har varit ett nöje att skriva för panelen.

På återbloggande!

/Eder Mikael

 

Vilken final!

Publicerad 13 mars 2010

Oj oj oj! Vilken final mina damer och herrar! Medleyt i mellanakten kan vara bland det bästa jag hört på 10 år – MINST! Tror också det är första gången på länge jag faktiskt tycker om mer eller mindre alla bidrag i finalen… En toppenfinal på många sätt med andra ord.

Istället för att följa finalen på ett uteställe som planerat valde jag att istället gå på en trevlig middag hos en nära vän på södermalm i Stockholm och diggade framför TV:n där istället. Givetvis vann förhandstippade Anna Bergendahl precis som vi och många andra tippat… En ganska tråkig seger om du frågar mej, men vad ska man göra? Den internationella juryn fick mig ganska förvånad när dom gav höga betyg till Andreas men gladde mig samtidigt när dom hyllade Salem. En djupare analys av Annas chanser i Oslo kommer senare…

Nu måste en stackars schlagergalning få komma ut i Stockholmsnatten och njuta av schlageryran som trots allt drabbar staden varje år vid denna tid… Puss och god natt!

/ Felix

 

Bilder från kvällen


Mys i soffan på Söder…


Ute på schlagerstället no 1! NAGLO!

 

Eric Saade eller Timoteij för mig

Publicerad 13 mars 2o10

Då var det dags. Det stora avgörandet i Globen. Finalen av Melodifestivalen 2010.

Jag har hittat min personliga favorit; Eric Saade och hans Manboy, skriven av Fredrik Kempe. Låten sätter sig på direkten och skulle inte Saade komma bland de fyra känns det nog som en kalldusch. Det kommer att bli mycket dans och det kommer att regna på scenen som senast!

19 år gammal gjorde han sin debut i Melodifestivalen för ett par veckor sedan med en biljett till finalen i Globen som resultat. Nu tar Eric Saade sikte mot nästa mål – Oslo.

Eric är inte känd för någon bredare publik men han har varit sångare i ett pojkband och även gjort röster i barn- och ungdoms-TV.

Enligt publikundersökningar på plats är hans låt en av favoriterna. Eric har också det bästa scenframträdandet. Något som aldrig tidigare använts i Melodifestivalen.

En av de största internationella sidorna om Eurovision; Esctoday, låter sina medlemmar rösta på sina favoriter i respektive lands uttagningar. För Sverige leder Timoteij stort med nära 40% av rösterna. Är det alltså vad Europa kommer att rösta på? Det ger oss åtminstone en inblick av vad folk runt omkring Europa tycker om.

Själv har jag Timoteij som en av mina främsta favoriter och ser gärna att tjejgruppen får biljetten till Oslo. I Europa går folkpop ofta hem.

 

Nu håller vi tummarna för att det blir en spännande och bra final med rätt vinnare till slut.

Mycket nöje, nu kör vi!!!

/ Robban

 

Andra chansen – ensam på en finlandsbåt…

Publicerad 6 mars 2010

Hej hopp vilken andra chans det blev! Ett rätt av två möjlig är inte fy skam… Och jag måste medge att Jessicas låt verkligen vuxit efter alla lyssningar vi tvingades stå ut med under kvällen.

Så, hur såg jag då festivalen denna vecka? Förra lördagens glamour och härliga live-stämning byttes ikväll mot ensamheten i en hytt på en finlandsfärja. Det hela är jobbrelaterat och i ärlighetens namn kändes det skönt att avnjuta programmet helt ensam för en gångs skull! Bilder kommer i morgon när jag är på svensk mark igen…

Men, förutom fianlisterna då – vad hände med resten? Att Neo fick se sig slagen av Kalle & Co var lite chockerande! Tänk vad lite gubbar och fioler kan åstakomma… Det må jag säga! Stackars Alcazar gick det inte heller så bra för, men deras chanser att nå Globen hade jag redan dömt ut som låga – tyvärr! Överlag var det en skara bra artister i Örebro ikväll och bredden var enorm! Soul, rock, folkmusik, schlager och disko – vilken kväll! Nu väntar en stjärnspäckad final med ett startfält som ändå måste ses som ganska bra om man tänker tillbaka på vad tävlingen haft att erbjuda. Finns nog inget direkt dåligt bidrag, men tyvärr heller ingen klockren vinnare. Hmm… En krönika om mina förväntningar inför finalen får komma senare i veckan. Nu vill jag bara låta vågorna gunga mig till sömns. ZZzzzz…

/ Felix

 

Tankar om Delfinal 4 + AC

Publicerad 4 mars 2010

Om vi börjar med förra helgens resultat så säger jag bara ANNA BERGENDAHL! Vilket upplyft låten fick av framträdandet, eller framträdandet var ju småtråkigt men liveversionen av låten knäcker ju. Oväntat? Ja! Tråkigt? Nej! Jag glädjs med Anna, och bilderna från när hon går vidare kan man se om och om igen bara för att få dra på smilbanden litet extra.

För övrigt var det inte så stora chocker, rätt så väntat resultat…. Eller? Nej visstja jag glömde att nämna pudertala-punk-rock-gruppen Noll disciplin som av någon utomjordisk anledning gick vidare till andra omröstningen. Varför? Vet ej. Tråkigt? JA. “ÖH, hah kommer du ihåg när vi spelade på den där festen, då han kille bara spydde?” Suck…

Varför gick det så dåligt för Sibel då? Låten kickar ju ass, men framträdandet hennes var för stelt. Det handlar inte om att Sverige inte var redo för ”Gaga-junior” ännu, för det var inte så värst mycket Gaga, stelt och tråkigt, förtjänar nästan resultatet. Låten och Sibel som artist förtjänar bättre, men framträdandet förtjänade inte bättre. Tyvärr, trist på en så grym artist och låt. Hoppas vi får se dig snart igen Sibel, med en vinnarballad tack.

Över till ANDRA CHANSEN som äger rum nu till helgen.
Det enklaste sättet att förklara hur jag tror det kommer bli och hur jag vill att
det ska bli är väl att bara skriva upp resultat utan att babbla på i flytande text.

Jag tror detta: Pernilla och Neo till final.

Jag vill se detta hända: Pauline och Alcazar till final.

Hur AC ska firas är ännu inte klart, blir nog en hel del goda vänners sällskap och lite alkohol av olika slag… följt av rumpskakning och höftvickningar natten lång. “Shake, shake, shake, shake, shake it mi amor, Crazy for love, Give me some more.” -Sakis 2004

 

/Eder Mikael!

 

Festivalens vara eller icke vara….

Publicerad 3 mars 2010

Media har under den senaste veckan diskuterat livligt om Melodifestivalens kvalité och existens. I tidningar och tv har kända och mindre kända personer tyckt till om allt från manuset, programledarna och bidragen. Visserligen förs det varje år en diskussion om festivalen – det är trots allt Sveriges (för att inte säga nordens) största tv-program. Skillnaden är att man i år på allvar verkar föra en hat-kampanj mot och på allvar börjat diskutera Melodifestivalens existens!

I gårdagens debatt i SVT1 diskuterades ämnet livligt. Där fanns allt från schlagerfantaster och journalister till doktorander i musik och självklart Bert Karlsson. Kan inte annat än känna mig nöjd över att Christer Björkman inte sänkte sig till den nivån att åka ner till Göteborg och sätta sig i studion för att munhuggas med detta gäng dönickar. Att komma till ett debattprogram utan att vara sig vare insatt, påläst eller intresserad av ämnet känns patetiskt. “Komikern” Mårten Andersson uttalade sig och tyckte det var dålig klass på skämten i manuskorten, han ser tävlingen som lördagsunderhållning och tycker vi ska skicka flumm och strunta i allt. Han skollegor har tidigare gått ut i Aftonbladet och kritiserat manuset skrivet av Edward af Sillén. “Petra Mede var vassare och roligare, hade mer udd!” skriker skaran av b-humorister som Thomas Järvheden och Lenny Norman. Lustigt att just Edward var manusförfattare till henne också! Vidare tycker dom också att musiken var bättre tidigare. Man kan ju undra om de inte borde ägna mer energi att kritisera och rycka upp sin egen bransch istället – vet inte NÄR jag såg ett ROLIGT humorprogram på tv senast…

Melodifestivalen ses varje helg av nästan tre miljoner tittare. Att kunna engagera så många människor och att ge Sveriges mindre städer lite stjärnglans och fest är det, vad jag vet, ingen annan som gör. Festivalen kommer alltid att innehålla mer och mindre uppskattade inslag men som helhet tror jag att de flesta ändå uppskattar detta som lördagsnöje och det faktum att de ack så sågade bidragen faktiskt just nu leder nedladdningstoppen på iTunes talar sitt klara språk. Så länge festivalen engagerar så här många människor kommer det ju knappast bli tal om någon nedläggning av tävlingen. Det är snart 10 år sedan Björkman införde systemet med delfinaler – något som revolutionerade tävlingen totalt! Tror att detta system har många år kvar på nacken, så länge innehållet fortsätter överraska, underhålla och engagera!

/ Felix

 

Jöback och Bergendahl…

Publicerad 27 februari 2010

Felix på plats i Malmö.

Det blev alltså förhandsfavoriten Peter Jöback som tillsammans med forna idoldeltagaren Anna Bergendahl tog sig till final. Tråkigt att duktiga Neo inte gick direkt… Tycker fortfarande att hollow inte gäller måttet för direktkvalificering, men svenska folket tyckte annorlunda.

I kvällens inslag med Dolph blev jag glatt överraskad av att se min forna klasskompis Rami som Rikard Wolfs hejduk! Alltid kul med ansikten man känner igen. Tydligen ska det efter kl 22 ikväll finnas lite “hemligt” exklusivt material på svt.se/malmö – kanske värt att kolla in? Bilder från kvällen kommer inom kort… Nu väntar en rejäl utekväll i ett schlageryrigt Malmö! Tack för mig och på återhörande.

/ Felix

 

Nu röstas det!

Publicerad 27 februari 2010

Anna Bergendahls nummer fick sig en rejäl skjuts av alla snygga ljusstavar!

Efter att ha sett alla bidrag känns det som två stod tv lite mer. Det är gruppen Lovestoned, som verkligen fick publiken att gå igång, och härliga Neo som faktiskt gav rysningar mot slutet – sjukt bra! Peter känns platt och tråkig, men Pernilla levererar som bara en schlagerveteran kan! Vi får se hur det går… Sitter strax bakom Erik från EMD… Ni kanske såg oss skymta förbi i början av programmet? 😉

/ Felix

 

Festivalen kan sparka igång!

Publicerad 27 februari 2010

Då sitter man här på parkett… Vi är utrustade med balonger, flaggor och ljusstavar. Husbandet kör lite schlagermedley för att få igång oss och stämningen är så topp! Scenen är sjukt snygg live och arenan måste va en av de snyggaste jag sett! Kan lugna alla oroliga som varit rädda att Måns inte skulle kunna vara med ikväll: han är frisk och kry igen! Fortsätter direktbloggandet under kvällen och kommer med kommentarer efter alla artistframträdanden.

/ Felix

 

På plats i Malmö!

Publicerad 27 februari 2010

Är på plats i Skåne-metropolen Malmö och ska inom kort göra mig redo för att sedan ta mig till Malmö Arena. Det känns kul att Malmö fått en ordentlig spelplats för den här sortens evenemang och jag hoppas att man nu kan få en delfinal varje år. Intrycket av denna fina anläggning förtas dock aningen av det faktum att den är utkastad på en åker UTANFÖR själva Malmö! Varför bygga en arena som är så pass otillgänglig undrar jag? Eller har stadsbyggnadskontoret storslagna planer för hur Malmö-stad ska expandera inom den närmsta tiden?

Ser med spänning fram emot kvällens sista delfinal och hoppas självklart att mina favoriter Pernilla och Peter ska gå vidare till final! Har annars stora förväntningar på Lovestoned som jag fått intrycket verkar mycket tonsäkra och proffsiga live. Lovar att ta mycket bilder och komma med en rapport om stämningen och resultatet strax efter program-slutet. Må gott och njut av de 8 sista bidragen i årets Melodifestival!

/ Felix

 

To be honest, you’re perfect!

Publicerad 26 februari 2010

En veckas uppehåll och besök i storstaden och dans med panelmedlem-Felix, långt bortom renar, palt och alla städer som slutar på Å. (Råneå, Torneå, Luleå, Piteå, Skellefteå, Umeå…..) MEN, nu är jag tillbaks med dunder och brak.

Här har man pga diskningshot och läckage fått lyssna på snuttarna hela veckan, har man gjort det då? NÄ Nåmenintesåklart. Nog slösnackat, vidare till bidragen.

Som ni insatta schlagerfreaks kan avläsa i rubriken så finns min favorit i Sibel. Hon har bytt smäktande ballader mot tuff pop, riktigt skönt beat. Finns inte allt för mycket att säga, kommer mest troligt vara med och slåss där uppe. Vi såg förra delfinalen hur Elin Lanto floppade med ett liknande sound så det kan vara ett tecken på att det inte kommer gå så bra för Sibel. Dock ska det tilläggas att ”Stop” är mycket bättre och snyggt producerad, i jämförelse med Lantos rop på hjälp i ”Doctor Doctor”. Man kan ju inte mer än att rösta och hålla tummarna för att det blir Globen.

Py Bäckmans ”Magisk stjärna” är svårbedömd, inte globenmaterial enligt mig men AC-biljett då? Kanske, Kanske inte… Vi minns ju Suzzie Tapper från 2008, då rösterna tog henne till just AC. Hur ska detta gå då? För mig är ju detta ett sömnpiller utan dess like, skulle ha passat hur bra som helst i ”Vaken i P4 & P3’s” spellista. Men jag har så ofta inte samma smak som svenska folket så skulle inte förvåna mig om det är Py Bäckman som går till Globen… Jag har blivit besviken förut. Gör mig redo för åter en besvikelse.

NEO är ju ett popsnöre och inget annat. RIX FM jublar över en ny hit att spela sönder. Gillas skarpt i mina öron men lite entonigt. Gladpop brukar ju folket gilla i alla dess former. Men kändisskapet spelar nog en liten roll här också, tror det blir en fight om en AC biljett här med. Hade jag fått välja så hade Ola fått åka hem om Neo kunnat ta hans plats i finalen.

Lovestoned är helt ute och cyklar, 7a eller 8a helt klart. Det är tråkigt, platt och livlöst. Tvi och tvä! Ungefär såhär dags går jag och blandar mig en ny drink eller två… PUNKT SLUT

Anna Bergendahl är tillbaka till min stora glädje, halvbra låt för att vara melodifestival, hade helt klart kunnat vara bättre. När jag hört minutklippet på webben tänker jag bara sommarnatt, midnattssol och natur. Det är en låt som säkerligen kommer ta en plats i min MP3 framöver. Det gillas, men kanske inte i melodifestivalen. Övre delen av den nedre halvan av resultatlistan.

Förlåt mig schlagerbröder, jag har syndat… Jag måste vara den enda här i panelen som inte gillar Pillans comeback, förvisso har jag bara hört en minut av låten men det lät riktigt tråkigt. Visst den enda riktiga schlagern i årets startfält men inte alls i klass med Bengtzings tidigare kanoner. Går hon vidare då? Mja, ja, jo, nä eller jag vet inte. Svårt svårt svårt. Jag har på tok för många AC-kandidater den här veckan. Måste klura ett tag…

Noll disciplin, har väl några år kvar i sandlådan? Känns lika onödigt som Dogge gjorde för två veckor sedan. Lovestoned har här fått sin största konkurrent om 7e platsen. Barnslig pop-rock, det här har ingenting i melodifestivalen att göra. När jag nu tänker efter så hade man mer än gärna kunnat minska ner till 3 delfinaler om man bara tog bort alla dessa onödiga bidrag… Det här är 3minuter av mitt liv som jag aldrig mer får tillbaka. DESSUTOM så har soundet i melodin sjukligt många influenser av Sugababes – About you now. Och det gillas inte att barnrumporna snor från något i mina ögon underbart. SKÄMMES!

Jöback då? Sist ut i sista delfinalen, ringer vinnarklockan? Efter att ha lyssnat på minuten på webben så vetetusan om jag tycker att det här är vår vinnare… Nä det här får inte vinna, klå gärna Ola i finalen men vinn för tusan inte. Nu är det lite tidigt att börja prata vinnare när inte ens AC har ägt rum. Globen känns ju solklar, tyvärr resulterar detta i att Globen fylls av testosteron med över halva startfältet i form av solo-killar. Låten är sådär lagomt tråkig, men småmysig att lyssna på. (Jöbacks röst är ju inte helt fel)

Hur kan man sammanfatta allt utan att bli långrandig?
Vi kör listorna med vad jag tror och vad jag vill.

Jag tror detta om kvällen:
FINAL – Peter Jöback – Hollow
FINAL – Sibel – Stop
AC – Pernilla Wahlgren – Jag vill om du vågar
AC – Py bäckman – Magisk Stjärna
5 – NEO – Human Frontier
6 – Anna Bergendahl – This is my life
7 – Lovestoned – Thursday
8 – Noll Diciplin – Idiot

Hoppas däremot på detta:
FINAL – Sibel – Stop
FINAL – NEO – Human Frontier
AC – Peter Jöback – Hollow
AC – Pernilla Wahlgren – Jag vill om du vågar
5 – Anna Bergendahl – This is my life
6 – Py bäckman – Magisk Stjärna
7 – Lovestoned – Thursday
8 – Noll Diciplin – Idiot

Kom ihåg, inga framträdanden och inga kläder inräknade i dessa bedömningar. Många besvikelser har det blivit genom året pga klädval och scenframträdandet.

Nu har jag suttit med lap-toppen i famnen så länge att jag borde vara glad om jag har något fungerande alls mellan benen framöver. *Håller tummarna, man vill ju kunna prestera framöver i livet*
/Eder Mikael

 

ESC-Panelen på plats i Malmö

Publicerad 24 februari 2010

Det blir direktrapportering & mängder med bilder till helgen från fjärde deltävlingen av Melodifestivalen från Malmö. Under dagen kommer våra kommentarer och betygsättning efter att ha hört bidragen en minut.

 

/ESC-Panelen

 

Delfinal 3 – fest med schlagerbögar

Publicerad 20 februari 2010

Ja då var det dags för delfinal tre och jag spenderade kvällen med två härliga schlagerbögar. Det blev ljubel och applåder när kvällens favorit Timotej gick vidare till final. Måste erkänna att bidraget verkligen gjorde starkt intryck på även mig och att den absolut var värd en finalplats! ESC-klass på den, helt klart! Att mina förhandsfavoriter Alcazar inte tog sig direkt till final känns snopet, jag tyckte verkligen dom levererade ett av kvällens snyggaste nummer. Att duktiga Erik Linder inte heller tog sig vidare var också en besvikelse – den låten ger mig rysningar! Men men, allt kan hända i schlagern… Det är tydligt det! Efter mellon väntade utgång med min kära blogg-kollega Micke. Tillsammans gjorde vi Stockholmsnatten osäker! Några festbilder tagna i mindre nykter tillstånd finns att beskåda här under texten. Håll till godo…

/ Felix

 

Schlagerfest i Götet!

Publicerad 19 februari 2010

Det är ju alltid många fester kring Melodifestivalen. Förutom invignings- och efterfest samlar sig nu alla fans till en fest nu på fredag på Klubb Busy Bee i Göteborg. Många tillresta fans och många som jobbar med Melodifestivalen på olika sätt förväntas komma. Det här är en fest för alla som vill uppleva äkta festivalkänsla och ingen V.I.P. eller pressbadge behövs. Det bästa; det är fri entré. Men kom i tid. Kön kan bli lång!

Melodifestivalen tar nu över Göteborg och hela staden fylls av artister, låtskrivare, autografjägare, fans och andra glada människor! Två killar som följer med på turnén runt om i Sverige är Ronny & Ken – även kända som “Schlagerprofilerna” (http://schlagerprofilerna.blogspot.com). På fredag gäst DJ:ar de på Klubb Busy Bee.

Schlagerprofilernas fest är speciell på flera sätt. Det här blir första gången som de stora fan-sajterna inom Melodifestivalen och Eurovision samsas under ett tak och ställer sig bakom samma fest.

Förutom ESC-Panelen kommer internationella sajten esctoday.com att vara på plats. Poplight & Escsweden.com är också där. Eurovisonary.com lär vara där. Melodifestivalklubben är där liksom OGAE-nätverket. Kan vara som så att även Eurovision.tv är där. Frågan är – kommer du att vara där?

Om man är det minsta schlagerintresserad så är det alltså ett ypperligt tillfälle att besöka Bee Kök & Bar i stora Saluhallen på Kungstorget 13-15.

Öppet till kl 03 med fri entré och åldersgräns på 20 år.
”Busy Bee” är Bee Kök & Bar´s nya fredagsklubb.

Viss text hämtad från Poplight.se

 

Tankar från panelens lilla norrsken

Publicerad 17 februari 2010

What to say, what to say?

Eric Sa-a-de tog sig vidare med fraserna Manboy, manboy you can call me manboy….. Hur många vårar är han fyllda? Hm mjo tycktes mig höra 19? Vad sänder det ut för signaler till mig då? Och då är jag ”bara” 21år, (till skillnad från mina bloggkollegor här som vi inte nämner åldern på) Oldman, oldman you can’t call me oldman. Ångest så fel det kan bli, bra låt men kändes lite småknepigt, dock helt rätt låt som gick vidare. OBS! Singularis! Rätt LÅT, inte LÅTAR. Andreas Johnson, vad ska snarkplåstret i finalen att göra? Varför kunde  det inte ha gått vägen för Pauline? Förstå en sådan färgklick hennes bidrag hade varit bland Ola, Salem och Sa-a-de, som alla har gått i mörk scen. Man kan inte få allt här i världen så jag är helt klart nöjd med AC för Pauline. Men som jag tidigare sagt så anser jag att Andreas Johnson har gjort sitt i melodifestivalen, tyvärr tvingas jag nu se på honom en gång till och till råga på allt även hans fula gröna skinnjacka. Här kräks det galla, är inte gallblåsan samma färg som Andreas Johnsons jacka?

Inte så förvånande så gick det bra för Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, en såndär låt som folk tycker är så svensk, den är allt som har med Sverige att göra… Allsång på Skansen, Sommarpratarna i SR, mellanmjölk och falukorv. Går det att bli mer svenskt? Med den blå-gula ljussättningen blev det ju inte mindre svenskt. Det tilltalade tydligen folket som skickade vidare spelemännen till AC, där det förhoppningsvis tar slut på resan.

Hur Dogge och hans crew tog sig till 6e platsen från den så solklara Jumboplatsen är för mig oförståeligt, det måste nog vara den här delfinalens stora skräll. Kanske skulle Dogge ställa upp nästa år med Andreas Johnson, för när man är Andreas Johnson går det bra oavsett vad det är för skit man ställer upp med.

För övrigt är det inte några större frågetecken, TOPP4 var färdiga redan innan delfinalen hade börjat och resten fick slåss på tröstpriserna, Hanna Lindblad drog längsta strået och kom 5a. Anna-Maria Espinosa föll tyngst och blev 8a.

Nu blickar vi framåt inför Delfinal3, då er norrländska schlagerbloggare för övrigt lämnar norrland tillfälligt för Uppsala-Stockholm. Ska försöka hinna med att blogga ändå en sväng.
/Eder Mikael!

 

I festens spår

Publicerad 14 februari 2010

Efter en mycket blöt kväll igår tar i alla fall jag det lugnt idag. Att Saade gick vidare till final var väl knappast någon som tvivlat på, men Andreas?! Vilken skräll! Fullständiga kommentarer kommer under morgondagen.

Ikväll väljer Polen och Armenien sina bidrag till Eurovision. Finns kanske inga toppkandidater i någon av tävlingarna men Armenien kan ändå vara värd att kika på, något vi också tänkt göra.

Kul att vi verkar ha fått en trogen läsarskara! Nu är ni runt 230 personer som varje helg kollar in våra artiklar – något som givetvis känns mycket inspirerande i vårat fortsatta skrivande! Hoppas ni hade en lika rolig kväll som oss. Jag ser nu med spänning fram emot delfinal 3 i Göteborg. Ciao!

/ Felix

 

Delfinal 2 – hemmafest IGEN?!

Publicerad 13 februari 2010

Nu råkar det vara förbannat svårt att boka bord på Stockholms uteställen som visar schlager, inte minst om man är ute i sista minuten som en stressad storstadsbo som jag själv råkar vara.

Till slut blev ännu en mysig hemmafest med andra ord. Däremot visade sig sällskapet vara betydligt mer intersserade av tävlingen denna vecka än föregående. Kanske pga att publiken var aningen mer “mogen”? I vilket fall som helst hade vi en mysig stund framför TVn med härliga kommentarer, skratt och allsång. Bäst tyckte givetvis alla att MANBOY av Erik Saade var. Kanske tack vare mitt intensiva lobbande för just detta bidrag tidigare under kvällen. Måste erkänna att jag verkligen tror på detta snygga nummer såväl i svenska MF-finalen som i Eurovision! Kan bli farligt… Den andra finalisten var svårt att sia om… Det stod till slut mellan Andreas, Pauline, Kalle & Orsa och Hanna L. Själv hade jag ju helst sett Kalle och Orsa i final men har full färståelse för att folkliga Andreas gick vidare. Skön revanch av honom som jag senast såg live i KIRUNA 2008. Synd att klubbiga Hanna inte fick en andra chans, fast Pauline är också kvalité någonstans… Min förhandsfavorit Anna Maria Espinosa fick ingen chans alls, men fy fan vad duktig hon var ändå! En låt som var värd ett bättr öde…

Överlag var det högre klass på denna vecka, enligt mig. Vi får se om utvecklingen fortsätter åt samma håll… Nu fortsätter festen på en tvåa på södermalm i Stockholm. Hoppas ni har lika kul ute i landet, och att ni Sandviksbor har roligast av alla! Kan ju stolt meddela att jag faktiskt bott en halv sommar i just Sandviken – tog mitt körkort där nämligen. Mysig stad! Kärlek till er alla! Puss!

/Felix

 

Jag är en norrländsk, Sucker for love!

Publicerad 13 februari 2010

Var ska jag börja denna vecka?
Valet är enkelt!

Pauline, var har du varit alla dessa år? Jag fastnade för dig redan 2003 med superlåtarna Running out of gaz, Answer, Babylon och Candy rain. Sen har det varit tyst fram tills 2009 då du ville göra comeback och en lyckad sådan, jag var lycklig då, nu är jag ÖVERLYCKLIG. Underbart sound, underbar låt och underbar artist. Kan det ens gå fel? Enligt mig NEJ! Enligt svenska folket, JA, hamnar mest troligt i Andra Chansen. Men får väl nöja med att få se mina favoriter hamna där. Bättre det än att åka ut direkt i alla fall, likt Anders Ekborg förra veckan.

Jag skriver små omdömen att utgå ifrån efter den första lyssningen på nätet (ca 1min). Såhär löd det enda jag skrev om Pauline – Sucker for love.
”JA JA JA! Sucker for love är helt i min smak, den här låten vill jag diska, dansa, laga mat och till och med skura mina golv till!”
Jag är inte personen som njuter av att diska och städa. Men Pauline kommer nog förgylla min tillvaro kring detta framöver.
Jag själv alltid beskrivit mig själv som en ”Sucker for love” i flera år, så detta passar mig som Michael Jacksons hand i silverhandsken.

Vidare till något lite mindre trevligt. Nämligen Anna-Maria Espinosa. Jag som har gillat henne ooooh så mycket, och så kommer detta? Tråkigt, platt. Hoppas för hennes skull att scenkläder och framträdande lyfter låten aningens så kanske hon når den Oh-så-snöpliga, femteplatsen.

Det kan både hissa och dissa ett bidrag. Se bara på förra veckan med Jenny Silvers underbara A place to stay… framträdandet och kläderna totalförstörde låten. Måste därför tillägga att det är otroligt svårt att tippa något då man endast hört 1 minut av låten i inspeladversion. Så mina tippningar kommer alltid med reservationer för ändringar när det väl kommer till kritan under livesändningen. Låten kommer förmodligen fortfarande vara bra i mitt tycke men sen om den förtjänar den plats jag skrivit i bloggen eller inte det är en helt annan femma.
Nog om detta över till ett nytt bidrag att tycka till om. Nämligen Herr.Johnson, Andreas Johnson. En slätstruken tråkballad. Som jag nu 5 minuter senare inte kommer ihåg alls hur den gick, det bådar inte gott Andreas. Visst får han säker röster som räcker till andra omgången men där blir det nog till att fightas mot Anna-Maria om Andra Chansen biljetten. Skrev som ”kladd” om bidraget vid genomlyssningen: ”Sömnpiller, Andreas Johnson har gjort sitt i Melodifestivalen.
Där får jag mer än gärna ha rätt… (Sorry alla Herr.Johnson-fans där ute)

Sist ut ikväll är någon som jag aldrig hört talas om förut? Varför? Brukar ha lite koll på artisterna ändå, men här är det bara blankt. Kanske är bra det i och med att jag då lyssnar helt utan förväntningar eller fördomar. Vilket i det här fallet resulterat i att jag Hissar… vad hette hon nu igen…Hanna Lindblad. Riktigt skön låt som gränslar till kopia av Eva Simons – Silly boy. Men det gör mig inget diggar båda låtarna rejält. Hoppas på ett grymt framträdande som skräller upp till topp-5 men mest troligt önskar jag efter för mycket.

Nu ska vi såga lite låtar innan vi kommer till kvällens andra finalist.

Vi börjar väl med att få det värsta överstökat och arbetar oss uppåt? Låter prima. Dogge-doggedi-doggedilidedo-lito med Andra Generationen kan tatuera in texten ”Vi kom 8a i 2a delfinalen av MF-2010” på skinkorna om dom känner för det. Jag förstår att det ska vara variation bland musikstilarna och sådär men, snälla, kom igen, ska det behöva vara såhär illa? Jag kan inte med ord beskriva hur mkt jag ogillar detta bidrag, det krävs massor av gestikuleringar som säkert kommer komma fram ikväll. (Om jag inte lämnar rummet i protest och dricker min alko-slush.) Ni förstår hur illa det är om man till och med funderar på att lämna rummet i protest. Döm själva.

Highlights & Mist.., namnet osar ju dansbana och folkets park. Jag förstår inte, jag trodde vi hade lämnat åren mellan 1990 och 2003 bakom oss. Men tydligen inte, nehejdå här ska vi klämma in lite dansband också. Visst var det okej med dansbandsschlager när Scotts gjorde det förra året, men då lyssnade man inte så mycket på låten. Man bara stirrade sig blind på sångaren, han går inte av för hackor, när jag sedan lyssnade på låten någon dag efteråt så, trot’ eller ej men jag gillade den, till mina vänners stora förtret. Så tror jag däremot inte fallet kommer vara här. Ingen charm, ingen snygging och låten är inte för mig ett dugg tilltalande.
Min mamma kommer däremot säkert rösta på detta. (Lägg pengarna på vettigare saker mamma, t ex Paulines bidrag)

Växeln: – Svensktoppen direkt, Vad kan jag hjälpa dig med?
Kalle Moraeus & Orsa Spelmän: -Vill ligga etta på svensktoppen.
Växeln: -Det ska vi väl kunna ordna.

Det här är allt annat än underbart. Men går säkert hem i stugorna, så är väldigt svårtippat. Det här skulle säkert mamma också kunna rösta på. En helt annan generation helt enkelt.

Kvällens stjärnskott är nog Erik Saade. Det osar, Måns Zelmerlöw blandat med beats direkt stulna från Alcazars ”Stay the night” från förra året. Kan det bli mer ”nyschlager” än detta? Olas sketna låt från förra veckan kommer bli sååå brädad av den här dängan på dansgolvet under våren och sommaren. Hell Yeah, Me likey. Vet inte om jag uppfattat fel men har fått för mig att Erik även är Molly Sandén boyah. Nice catch Molly!

För att göra ytterligare en lång-lång-lång historia lite kortare så kommer här mina tips för kvällen. Kom ihåg att detta är baserat på 1 minut inspelad version av låtarna och inget framträdande är med i tankarna. Det är heller inte vad jag vill utan vad jag tror men kan lägga till även vad jag vill lite längre ner.

Jag tror detta om kvällen:
FINAL – Eric Saade – Manboy
FINAL – Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – Underbart
AC – Pauline – Sucker for love
AC – Andreas Johnson – We can work it out
5 – Anna-Maria Espinosa – Innan alla ljusen brunnit ut
6 – Highlights & MiSt – Come and get me now
7 – Hanna Lindblad – Manipulated
8 – Dogge-Doggelito & Andra Generationen – Hippare hoppare.

Hoppas däremot på detta:
FINAL – Pauline – Sucker for love
FINAL – Eric Saade – Manboy
AC – Hanna Lindblad – Manipulated
AC – Anna-Maria Espinosa – Innan alla ljusen brunnit ut
5 – Andreas Johnson – We can work it out
6 – Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – Underbart
7 – Highlights & MiSt – Come and get me now
8 – Dogge-Doggelito & Andra Generationen – Hippare hoppare.

Det var allt för denna gång, åter kommer med eftertankar en annan dag.
Ha nu ytterligare en supbert nice kväll ute i stugorna, jag kommer tillbringa min i goda vänners sällskap med en, två, tre eller varför inte fyra?, glas av alko-slush. It is gonna be bright!

/Eder, Mikael

 

Lite tankar från norr

Publicerad 7 februari 2010

Vad hände egentligen?

1 av 8 rätt. Precis som jag skrev i mitt förra inlägg så brukar inte folket tycka som jag och det visade sig vara sant.
Jessica var ju självklar i final efter att ha lyssnat på smakprovet från svt’s hemsida. Men med scenframträdandet, klänningen/västen, håret? Nej allt blev fel. Låten däremot håller globenklass, så till AC Jessica, gör om gör rätt, och ha håret utsläppt för fanken!

Till ola då… Vad finns det att säga?
Kan inte någon bara ta ett rep, knyta det till ett lasso och kasta på honom, sedan dra honom bort från scenen och in till en sångpedagog som sedan får förklara för honom att han aldrig kommer kunna sjunga. Låten var tråkig men växer säkert i mina öron framöver, Ola däremot har slutat växa för länge sedan.

Står fast vid att Jenny Silvers låt är underbar…om man blundar. Framträdandet var helt enkelt fel…fel, fel, fel.
Anders Ekborg gick inte alls hem i stugorna vilket kom lite som en chock för mig, trodde han skulle funka bra.
Nästan-Idol-Linda blev nästan-AC-Linda för en kväll. Trist för en så dansvänlig låt. Galet mkt Kat de luna beat i hennes bidrag.

Pain of salvation…?
Hjälp.
/ Eder Mikael

 

Dagen efter..

Publicerad 7 februari 2010

Vi är lite trötta så här dagen efter den stora nordiska helkvällen och återkommer i början av veckan med kommentarer från första deltävlingen av Mello + samtliga finaler.

En liten påminnelse om att ikväll väljer Cypern bidrag till Eurovision samt att Nederländerna ska utse vem som kommer få sjunga Pierre Kartners “Ik ben verliefd”. Lottningen till ESC-semifinalerna är också ikväll.

Jag såg Melodifestivalen, en halvtimma på isländska finalen & hela Norska finalen och kommer att skriva en liten längre rapport till dessa.

Som ni ser har vi försökt bli lite mer personligare i våra artiklar med b.la festbilder och annat kul till.
Vi ser gärna att ni som besökare också skickar in bilder med en liten artikel till, från er personliga hemmafest eller om ni har något annat skoj att bidra med som rör Melodifestivalen eller liknande, så kanske ni också kommer med på bloggen.

Totalt under lördagen fick vi 230 unika besökare. Riktigt kul!

/Robban

 

Delfinal 1 – hemmafest!

Publicerad 6 februari 2010

Kärlek och schlager! Kan det bli bättre?!

Som jag tidigare berättat har jag under melodifetsival-veckorna planerat att undersöka olika sätt att uppleva den här folkfesten. Jag kickar igång partandet med en rejäl hemmafest med vin och chips hos en kompis – förmodligen det sätt som dom flesta upplever festivalen. Kvällen böörjar bra men gästerna visar sig vara sådär lagom intresserade och hälften kommer sent och missar de tre första bidragen!!! Otänkbart för en schlagernörd som mig själv. Vi snackar, dricker vin och skrattar åt dåliga klädval och kassa programledar-skämt. Tyvärr verkar de flesta vara mer intresserade av skvaller än låtarna och jag får flera gånger försöka tysta gänget för att höra vad som sjungs! Nu återstår bara omröstningen… Spänningen är på topp!

Mina kära medtittare blir chockade när jag berättar att vi kommer ha utländska jurygrupper i finalen. Men som Anna så snyggt uttryckte det: “i kärlek, krig och Eurovision är allt tillåtet”. Vad tycker vi då om kvällens finalister – Salem och Ola? Jo, helt klart snygga och bra låtar men Jessica kunde gott ha fått en finalplats enligt mig. Vad Pain of Salvation gör i andra chansen vet jag inte. Vad hände där?! Festen fortsätter hos mig, hoppas ni också haft en grym kväll.

 

/Felix

 

So congratulations I have arrived! /Silvia Night

Publicerad 6 februari 2010

Här är bloggare nr.3 på den här bloggen. Inkallad att lämna lite åsikter och dylikt under melodifestivalveckorna. Är en helt vanlig liten 21årig pojke från nordligaste Sverige med smak och tycke för schlager i storhet, kommer dock att endast ägna mig åt svenska uttagningen här på bloggen då jag har så lite tid och ork över annars så att min privata blogg har gått i kras.
Nog om mig…

Efter att ha lyssnat igenom kvällens bidrag en snabbis pga en helstressig dag, (Ja, även norrlänningar kan ha stressiga dagar långt bortom tunnelbanor, take away latte och ”snökaos”) Hur som haver så har jag insett at kvällens starfält är svårtippat och har en medelmåtta kvalitet. Lite som mellanmjölk, varken prefekt som lättmjölk eller kräkvarning som standardmjölk, utan snarare mellanmjölk, helt ok men inte mer än så.

Om jag ska gå igenom låt för låt vad jag tycker så skulle det ta ”en evighet” /Carola, och det har jag inte tid med. Det nalkas dusch, hårstyling, klädval inför kvällen. Plus att jag har en pizza på väg hit med hemkörning, ”Ojdå” – tänker ni säkert då, ”Finns det hemkörning av mat i norrland?” Ja, säger jag då och vi har precis fått hit den senaste flugan nämligen Spice Girls-korten. Nejdå skämt och sido, så ska jag kanske komma till saken.

Tjingelingaren/Skitsnackaren eller vad rapparen nu hette… Måste kolla så detta inte blir pinsamt. Frispråkaren… ? Hur som helst så hittar vi nog honom/den/det i botten av resultatlistan. Kort och gott så fungerar inte den här genren i schlagern ännu, vänta några år till och kom nästa gång med något vettigt.

”Nästan-Idol-Linda” kör med Velvetstuk fast lite hårdare på något sätt, hur dancefloor-schlagern nu kan bli hård?, men det är den bästa formuleringen jag kan komma på. Blir detta årets första gay-schlager 5a?
Jag tror faktiskt det, varför det blir så kan jag inte förklara, precis som jag inte kan förklara Jessicas Kalla Nätter, Sonyas Etymon…med flera. Tyvärr bra låt som säkert kommer gå på högvarv på dansgolven ute i avlånga landet ”Lätt och lagom”.

För att gå vidare så är Jessica den självklara finalisten ikväll, det vore inte mer än rätt efter lång och trogen tjänst. Låten är sådär mysbra, något som Lugna Favoriter kommer snappa upp direkt och nöta sönder, precis som de gjorde med Sanna Nielsens Empty room. Med Jessica till finalen följer antingen Anders Ekborg eller Salem Al Fakir, mest troligt Anders Ekborg (vinner på kändis-faktorn) skamligt nog så går det att bli besegrad i kändisskap av Anders Ekborg. Men en bra låt har han så han får mer än gärna komma till final. Salems låt är som gjord för P3 och enligt mig helt ok, rätt skön faktiskt, kan dock bli svår för den stora röstande massan.

Idol-Ola kämpar om en AC-plats mot ”Nästan-Idol-Linda”, och vinner…Tyvärr.
Idol-Olas låt håller inte för fem öre enligt mig PUNKT (Slutpratat om ett bidrag som helt enkelt inte håller måttet)

Jenny Silver då? För mig en hur bra låt som helst som jag mer än gärna pluttar in i min mp3 när jag promenerar mot jobbet under våren. Men tyvärr ett plattfall för svenska folket då jag och de övriga ca 9 miljoner invånarna inte brukar tycka lika.

Och det var väl alla?

Nehejdå, här hade vi visst glömt att klämma in lite Pain on Salvation. Namnet går in genom ena örat och ut genom andra. Precis som låten. Självklar 8a för mig. Hoppas bara svenska folket håller med om detta.

Så, för att göra en lång historia kort.
FINAL : Jessica Andersson – I did it for love
FINAL : Anders Ekborg – The Saviour
AC : Salem Al Fakir – Keep on Walking
AC: Idol-Ola – Unstoppable
5: Nästan-Idol-Linda – You’re making me Hot-hot-hot.
6: Jenny Silver – A place to stay
7: Frispråkarn? – Singel (Ett tag till)
8: Pain of Salvation – Road Salt

Nu blir det en dusch och sedan leka lite Narcissus framför spegeln innan kvällen drar igång med vin, grönsaker+dipp och MASSOR MED SCHLAGER!

Ha en galet roligt kväll ute i stugorna!
/Eder Mikael

 

Nedräkningen har börjat!

Publicerad 31 januari 2010

Jag satt på t-banan och såg den här reklamen i tidningen. Kom på att det faktiskt bara är en vecka kvar till att Melodifetsivalen börjar!

Tänkte ta och undersöka lite olika sätt att uppleva den här folkfesten. Är det bäst hemma? På plats? Hos kompisarna eller kanske på krogen? Varje vecka kommer jag testa ett nytt sätt och blogga om mina reflektioner. Vore grymt att gå på taco-fest med Charlotte lagom till finalen… Men det kanske får förbli en dröm?

/ Felix

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen