Resultat avgjorda uttagningar vecka 6, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Sveriges Melodifestival samt inte mindre än sju nationella finaler och en semifinal.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Uttagningsprogram

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 2

 

I lördags (11:e februari) avgjordes den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023 där sju bidrag tävlade om två finalplatser samt två semifinalplatser. Tittarna avgjorde allt genom telefon- och appröstning som först korade en finalist och i en andra omgång delade ut poäng till de 6 kvarvarande bidragen.

Den första omgången vanns av Maria Sur som därmed blev klar för final.

Därefter hölls en poängomröstning som slutade med att Panetoz också tog sig final samt att Theoz och Tennessee Tears får en ny chans på finalplats via semifinalen.

Det innebar också att Wiktoria, Eden samt Uje Brandelius åkte ut.

Mer fakta om resultatet »

 

 

Allt från deltävlingen

Allt du behövde veta inför sändningen »

Vi kommenterade under direktsändningen »

Vi kommenterade under fredagsgenrepet »

Vi bevakade fredagsrepetitionerna »

Kommentarer kring torsdagsrepetitionerna »

Vi förhandslyssnade på studioversionerna »

Lär känna artisterna i startfältet »

 


 

Tjeckien: ESCZ – Resultatshow

Den 30:e januari uppträdde fem artister med varsin tillhörande originallåt i Tjeckiens uttagning ESCZ. Därefter var en tittaromröstning öppen för både nationell och internationell omröstning som avslutades en vecka efter sändningen. Dagen därpå meddelades sedan resultatet där det visade sig att gruppen Vesna med bidraget ”My Sister’s Crown” hade vunnit. De kommer således att få representera Tjeckien i Eurovision 2023 i Liverpool där de tävlar i den första semifinalen som avgörs den 9:e maj.

Läs mer »

Vi tyckte till (inför) »

 


 

Italien: Festival di Sanremo – Final

Under större delen av vecka 6 genomfördes Italiens Festival di Sanremo där 28 bidrag tävlade om segern. Man inledde med fyra s.k. uppvisningsprogram där artisterna antingen framförde sina tävlingsbidrag eller covers av italienska eller internationella hits. I dessa program röstade också jurygrupper, demoskopjuryn och/eller tv-tittarna.

Till sist nådde man finalkvällen som genom en sammanvävning av dessa resultat omvandlade totaltabellen till en topp 5 som fick tävla i en andra omgång där vinnaren korades, vilket var den 73:e vinnaren i ordning. Finalens vinnare blev Marco Mengoni med Due vite som nu också har valt att tacka ja till att representera Italien vid Eurovision 2023.

Italien är tack vare sitt medlemskap i ”Big Five” alltid garanterad ESC-finalplats oavsett slutplacering året innan.

Läs mer »

 


 

malta_smallMalta: MESC 2023 – Final

Efter fyra kvartsfinaler och en semifinal var det så dags för Malta att avgöra sin MESC 2023. Det var sammanlagt 16 bidrag som tävlade om segern vilka hade först kvalat sig vidare från en omröstning i kvartsfinalerna och därefter lyckats ta sig vidare från semifinalen. Resultatet avgjordes av en jury- och tittarröstning.

Slutgiltig vinnare blev gruppen The Busker med låten Dance (Our Own Party) som därmed kommer att få representera Malta i den första semifinalen i Liverpool som avgörs den 9:e maj.

Resultat finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 


 

denmark_smallDanmark: Dansk MGP 2023 – Final

Årets Dansk MGP utgjordes av 8 tävlande som tävlade genom två röstningsrundor. I den första rundan framfördes alla bidrag varpå en omröstning med bland annat app- och SMS-röstning korade tre bidrag som gick vidare till nästa omgång. Därefter nollställdes tidigare röster och sedan startar en ny röstningsrunda för att kora vinnaren.

Slutgiltig vinnare blev sångaren Reiley med låten Breaking My Heart som därmed kommer att få representera Danmark i den andra semifinalen i Liverpool som avgörs den 11:e maj.

Resultat finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 


 

estonia_smallEstland: Eesti Laul 2023 – Final

Det var också dags för Estland att avgöra sin Eesti Laul-uttagning. Finalen utgjordes av 12 bidrag som hade röstats in i olika kvoter i två semifinaler: åtta bidrag (fyra per semifinal) som jury och tittarna hade enats om, två bidrag som tittarna röstat vidare som wildcard (en per semifinal) och sedan ytterligare två låtar som röstats in bland de tio utröstade semifinalisterna.

Själva finalen avgjordes i två rundor – först där alla 12 bidrag framfördes varpå en gemensam jury- och tittarröstning korade tre bidrag till en andra omgång. Därefter nollställdes tidigare röster och sedan fick tittarna själva rösta fram vilken av dessa tre låtar som de vill se som vinnare. Deras röst föll på sångerskan Alika med låten Bridges som därmed kommer att få representera Estland vid Eurovision Song Contest 2023.

Estland kommer att tävla i den andra semifinalen i Liverpool som avgörs den 11:e maj.

Resultat finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 


 

Kroatien: Dora 2023 – Final

Årets Dora-final i Kroatien innehöll 18 tävlande där en gemensam jury- och tittaromröstning avgjorde vilken låt som skulle vinna finalen. När alla röster hade räknats och poängerna sammanställts hade gruppen Let 3 med låten Mama šč! korats till vinnare. De kommer alltså att få representera Kroatien vid Eurovision Song Contest 2023.

Kroatien kommer att tävla i den första semifinalen i Liverpool som avgörs den 9:e maj.

Resultat finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 


 

latvia_smallLettland: Supernova 2023 – Final

Lettlands Supernova utgjordes först av en semifinal där 14 bidrag blev 10 finalister. Under finalkvällen kom sedan lika delar jury- och tittarröstning att kora vinnaren, som blev gruppen Sudden Lights med låten Aijā”. De kommer därmed att få representera Lettland vid Eurovision 2023.

Lettland kommer att tävla i den första semifinalen i Liverpool som avgörs den 9:e maj.

Resultat finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 


 

romania_smallRumänien: Selecția Națională – Final

Inför årets rumänska ESC-uttagning valde TV-bolaget TVR att helt överlåta resultatansvaret i tv-tittarnas händer. Man hade efter en nationell antagning dock tagit en urvalsjury till hjälp för att välja in totalt 12 tävlingsbidrag men under finalröstningen var det alltså bara tittarröstning som hade hela makten att kora en vinnare.

Slutgiltig vinnare blev Theodor Andrei med låten D.G.T. (Off and On) som därmed kommer att representera Rumänien vid Eurovision Song Contest 2023. Bidraget kommer att tävla i den andra semifinalen i Liverpool som avgörs den 11:e maj.

Resultat finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 


 

Litauen: Pabandom iš naujo – Semifinal 2

Nu har Litauen korat sina finalister till sin nationella uttagning. Detta blev klart i och med den andra semifinalens avgörande i lördags. Resultatet avgjordes av lika delar jury-* och tittarröstning vars fem gemensamma favoriter (efter poängutdelning) tog sig till final. Det blev följande låtar som röstades kvar:

 

Det innebär att följande fem låtar har åkt ut:

 

* I juryn satt bland andra tre tidigare ESC-representanter: Duncan Laurence (ESC-vinnare för Nederländerna 2019), Monika Liu (Litauens ESC-representant 2022) och Vaidotas Valiukevičius (från The Roop, som tävlade för Litauen 2020 och 2021). Duncan uppträdde också som mellanakt i programmet.

Se även: Så här tyckte vi inför sändningen »

 

Vilka kvalade vidare i semi 1?

De fem finalisterna från semifinal 2 kommer att tävla mot de fem bidrag som gick vidare i semifinal 1. Dessa bidrag var (i alfabetisk ordning):

 

Internval/andra besked

Frankrikes tävlingsbidrag meddelas i februari

Under föregående vecka nåddes vi av nyheten att tävlingsbidraget till Frankrikes internt utvalda artist La Zarra kommer att meddelas på något sätt under kommande söndag, den 19:e februari. Än så länge är det dock oklart vad låten heter och vem/vilka som står bakom på upphovet. Det är heller inte känt om låten släpps i sin helhet eller om det bara är en bidragspresentation som blir officiell först om några veckor. I vilket fall som helst får vi ett bidragsbesked denna söndag (19/2).

 

• Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med artist- OCH bidragsvalet

 

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Belgien: Gustaph – Because of You

Danmark: Reiley – Breaking My Heart

Estland: Alika – Bridges

Grekland*: Victor Vernicos – ”What They Say”

Irland: Wild Youth – We Are One

Israel*: Noa Kirel – ”Unicorn”

Italien: Marco Mengoni – Due vite

 

Kroatien: Let 3 – Mama šč!

Lettland: Sudden Lights – Aijā

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Norge: Alessandra – Queen of Kings

Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem” 

Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Noteringar

* Tävlingsbidraget är meddelat men ännu inte officiellt släppt i studioversion. Släppet sker senare under säsongen, dock senast i andra hälften av mars månad.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Armenien: Brunette

Cypern: Andrew Lambrou

Frankrike: La Zarra

Georgien: Iru Khechanovi

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Österrike: Teya & Salena

 


 

Kommentera