Melodifestivalen 2023: Artisterna i deltävling 2

MELODIFESTIVALEN 2023. Nu på lördag (11:e februari) avgörs den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet.

 

01. Wiktoria – ”All My Life (Where Have You Been)”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

26-åriga sångerskan Wiktoria Johansson från Brämhult i Borås debuterade sceniskt i Lilla Melodifestivalen 2011 med sin låt ”Jag behöver dig” vilket sedan ledde till en gruppstart och skivkontrakt. Fem år senare tävlade hon i stora Melodifestivalen med bidraget Save Me som tog henne till final och en fin fjärdeplats, vilket sedan har följts upp med ytterligare två låtar: As I Lay Me Down (2017) och Not With Me (2019).

Vid de två första Melodifestivaltillfällena var det countrymusik som gällde men vid det senaste försöket hade hon lämnat det spåret helt för att nu satsa helhjärtat på sin stil, vilket hon även har fortsatt med under de år som följt sedan senaste Melodifestivaldeltagandet. Ifjol medverkade hennes syster Malin i tävlingen och nu är det Wiktorias tur att tävla igen, den här gången med låten ”All My Life (Where Have You Been)” som hon har gjort tillsammans med trion Herman Gardarfve, Melanie Wehbe och Patrik Jean. Något trion har gemensamt är att de har en vinnarlåt i bagaget från Melodifestivalen – och att Melanie Wehbe själv tävlar i årets Melodifestival (men i en av de andra deltävlingarna).

Följ gärna Wiktoria i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

02. Eden – ”Comfortable”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Artisten Eden Alm är 22 år och kommer från Hässleholm. Publik slog hon igenom via Idol 2019 när hen och tvillingsystern Alice sökte tillsammans där hen själv tog sig vidare till kvalveckan. På senare år har Eden gjort sig känd på TikTok och släppt egna singlar som t.ex. Mera tid.

Nu ställer Eden för första gången upp i Melodifestivalen och det med bidraget ”Comfortable” som hen har gjort tillsammans med låtskrivarna Benjamin Rosenbohm, Emil Adler Lei och Julie Aagaard.

Följ gärna Eden i sociala medier via det officiella Instagramkontot.

 

 

03. Uje Brandelius – ”Grytan”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Artisten och Skådespelaren Uje Brandelius känner nog många igen från den prisbelönade filmen Spring Uje Spring som hade premiär 2020. Det hela började dock med att han 2015 gav ut en skiva med samma namn och därefter gjorde en egen scenföreställning som blev filmatiserad och hyllad. Han har förutom artisteriet också varit engagerad politiskt samt arbetat som journalist och skrivit barnböcker.

Förutom sina soloprojekt är han också en del av bandet Doktor Kosmos som har spelat ihop sedan 1991.

Nästa ställe han deltar på är i Melodifestivalen 2023 med den egengjorda låten ”Grytan”. Det är faktiskt första gången sedan Melodifestivalen 2020 som det förekommer ett bidrag som är gjort av endast en upphovsperson.

Följ gärna Uje Brandelius i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

04. Panetoz – ”On My Way”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Gruppen Panetoz utgörs av de fem sångarna Pa Modou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga. Gruppen startade som ett ungdomsprojekt i Jordbro utanför Stockholm år 1997 och har därefter växt till att få ett stort genombrott i Sverige.

Deras första stora singel, Dansa pausa, släpptes 2012 och blev en stor hitsingel det året och två år senare deltog de med låten Efter solsken i Melodifestivalen där de hamnade på nionde plats. Ytterligare två år senare var de tillbaka i tävlingen igen med Håll om mig hårt som tog sig till final via Andra chansen där det blev en åttondeplats.

Efter Melodifestivalen har gruppen gett ut mer musik och turnerat runt och nu är det åter dags för Melodifestivaltävlan med bidraget ”On My Way” som de har gjort ihop med Anders Wigelius, Jimmy Jansson och Robert Norberg.

Följ gärna Panetoz i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

05. Tennessee Tears – ”Now I Know”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Countryduon Tennessee Tears bildades för åtta år sedan och utgörs av de två artisterna Tilda Feuk och Jonas Hermansson. Deras gemensamma musikaliska resa startade i Nashville i USA, en plats dit många countryartister reser till för att skapa musik, där de också fick skivkontrakt. Sedan dess har de pendlat mellan Sverige och USA även om de har sin musikaliska bas i Sverige.

Sedan bildandet har de släppt en rad singlar och covers som exempelvis Head over Heals, Lucky Tonight och Shallow (se fler exempel på deras Spotifykanal). Det är däremot ingen av dessa låtar som de ska framföra i tävlingen utan detta tävlingsbidrag heter ”Now I Know” som de har skapat ihop med Anderz Wrethov och Thomas Stengaard.

Följ gärna Tennessee Tears i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

06. Maria Sur – ”Never Give Up”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

18-åriga sångerskan Maria Sur kommer från Zaporizjzja i Ukraina. För ett år sedan tävlade hon i Ukrainas version av talangprogrammet The Voice men när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 fick tävlingen avbrytas och Maria och hennes mamma flydde landet och hamnade i Sverige.

Väl i Sverige fortsatte Maria sin artistkarriär och genom sin medverkan vid galan Hela Sverige skramlar fick hon ett skivkontrakt i Sverige. Hon har därefter gett ut låten That’s The Way och bland annat uppträtt i olika TV-program som Bingolotto.

Nu ställer hon upp i svenska Melodifestivalen med bidraget ”Never Give Up” som är gjord av Anderz Wrethov och Laurell Barker.

Följ gärna Maria Sur i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

07. Theoz – ”Mer av dig”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Ifjol gjorde 17-åriga sångaren Theoz, eller Theo Haraldsson som han egentligen heter, stor succé när han debuterade i Melodifestivalen med bidraget Som du vill som tog honom till Melodifestivalfinal. Efter det blev det Diggiloo-turné, EP-släpp och julskiva – och snart ytterligare en Melodifestivaltävlan.

I år får Theoz den här gången två fördelar: dels går han ut sist i sitt startfält (till skillnad från ifjol då han vid två tillfällen fick starta som nummer två) och så tävlar han i sin hemstad Linköping! Årets bidrag heter ”Mer av dig” och är gjort av Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström och Thomas G:son. Det kan nämnas att Axel Schylström också tävlar i Melodifestivalen som artist dock inte i samma deltävling.

Följ gärna Theoz i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


 

Kommentera