Resultat avgjorda uttagningar vecka 5, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det både avgörande finaler men också en del uttagningsprogram.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Finalavgöranden

ireland_smallIrland: Eurosong 2023

Även i valde Irland artist och bidrag till Eurovision genom finalen Eurosong, som i vanlig ordning ingick som en del av den populära talkshowen Late Late Show. I sändningen framförde 6 artister varsin låt och sedan var det upp till nationell och internationell jury samt tv-tittarna att rösta fram en vinnare. Vinnare blev gruppen Wild Youth med bidraget We Are One”.

Läs mer »

Inför finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 

norway_smallNorge: Norsk MGP 2023

Efter tre heats hade tittarna valt ut nio favoritbidrag bland sammanlagt 21 låtar och därmed var det dags att välja en vinnare. Finalen ägde rum i Trondheim Spektrum där tio internationella jurygrupper tillsammans med tittarna röstade fram den låt som ska representera Norge i Eurovision 2023. Nytt för det här årets final var att NRK bara hade en röstningsomgång där alla finalister deltog, till skillnad från de senaste årens finaler där man har röstat vidare bidrag till flera omgångar innan vinnaren koras.

Slutgiltig vinnare blev Alessandra med bidraget Queen of Kings.

Läs mer »

Inför finalen »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Spanien: Benidorm Fest 2023

Under hela vecka 5 genomförde Spanien sin Eurovision-uttagning Benidorm Fest. Från början tävlade 18 bidrag uppdelade på två semifinaler om sammanlagt åtta finalplatser där en kombination av å ena sidan en spansk-internationell jury och å andra sidan en demoskopjury och tv-tittarna fick rösta fram finalisterna. Dessa sändningar ägde rum den 31:a januari och 2:a februari och under lördagskvällen sändes sedan finalen där vinnaren korades. Man använde då samma mall som i semifinalerna. Slutgiltig vinnare blev Blanca Paloma med bidraget Eaea.

Läs mer »

Inför finalen »

Panelen tyckte till (inför finalen) »

Panelen tyckte till (inför semi 1) »

Panelen tyckte till (inför semi 2) »

 

 

Uttagningsprogram

sweden_smallSverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 1

 

I lördags avgjordes den första deltävlingen i Melodifestivalen 2023 där sju bidrag tävlade om två finalplatser samt två semifinalplatser. Tittarna avgjorde allt genom telefon- och appröstning som först korade en finalist och i en andra omgång delade ut poäng till de 6 kvarvarande bidragen.

Den första omgången vanns av trion Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods som därmed blev klara för final.

Därefter hölls en poängomröstning som skickade Tone Sekelius till final samt Victor Crone och duon Elov & Beny till semifinalen.

Det innebar också att Loulou LaMotte, Rejhan samt duon Eva Rydberg & Ewa Roos åkte ut.

Mer fakta om resultatet »

 

 

Allt från deltävlingen

Allt du behövde veta inför sändningen »

Intervjuer med artisterna (inför) »

Vi följde fredagsgenrepet »

Läs om fredagsrepetitionerna »

Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

Robban kommenterar studioversionerna »

Lär känna artisterna »

 

latvia_smallLettland: Supernova 2023 – Semifinal

Årets lettiska uttagning Supernova inleddes med en semifinal där 14 bidrag tävlade om tio finalplatser. Omröstningen skedde genom delad jury- och tittarröstning.

Läs mer »

Panelen tyckte till (inför) »

 

lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo! – Semifinal 1

Under januari månad har två grundheats med 30 bidrag avgjorts i Litauens uttagning där 20 låtar tog sig vidare. Därefter har en semifinal hållits med tio av dessa låtar som har fått genomgå en tittar- och juryomröstning där fem låtar röstades vidare till finalen.

Läs mer »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 4

Efter tre kvartsfinaler där sammanlagt 39 bidrag har spelats upp (det 40:e bidraget blev som bekant diskvalificerat) var det dags för publiken att rösta fram 24 av dessa låtar som ska få tävla i en semifinal som avgörs nu på onsdag (9:e februari).

Läs mer »

Panelen tyckte till (inför) »

 

germany_smallTyskland: Unser Song für Liverpool – Wildcardomröstningen

Sedan tidigare har åtta bidrag presenterats till den tyska finalen och innan den avgörs fick publiken chansen att tillsätta en nionde finalist. Omröstningen pågick via TikTok fram till fredagen den 3:e februari och dagen därpå meddelas resultatet.

 

 

Internval/andra besked

Slovenien: Internval – Bidragspresentation

Sedan december förra året har det varit känt att Slovenien slopar sin EMA-uttagning i år för ett internval, i det här fallet rockgruppen Joker Out!. Under lördagskvällen presenterade de sitt tävlingsbidrag till Liverpool som heter Carpe Diem”. Låten framfördes också i TV-programmet Misija Liverpool där ytterligare några tidigare slovenska ESC-representanter deltog.

Läs mer »

 

 

• Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med artist- OCH bidragsvalet

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Belgien: Gustaph – Because of You

Grekland: Victor Vernicos – ”What They Say” (bidraget släpps senare under säsongen)

Irland: Wild Youth – We Are One

Israel: Noa Kirel – ”Unicorn” (bidraget släpps senare under säsongen)

Norge: Alessandra – Queen of Kings

Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem” 

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Armenien: Brunette

Cypern: Andrew Lambrou

Frankrike: La Zarra

Georgien: Iru Khechanovi

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Österrike: Teya & Salena

 


 

Kommentera