Intervjuer inför deltävling 1 (Melodifestivalen 2023)

Veckans startfält. Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2023. Snart är det dags för den första deltävlingen i Göteborg och timmarna innan fick vi en pratstund med alla sju tävlande.

 

Ville tävla med en annan typ av låt i år

Foto: ESC-Panelen

Artisten Tone Sekelius debuterade i fjolårets Melodifestival och fick där en hedrande femteplats i finalen med sin ”My Way”. I år är hon tillbaka i tävlingen med låten ”Rhytm Of My Show” som är en helt annan typ av låt vilket också är ett medvetet val berättar hon för oss.

– Jag älskade att vara med förra året så mycket och när jag gick av scenen tänkte jag att ’jag måste göra det här igen’. Men om jag ska göra det igen så vill jag tävla med något helt annat för jag tror inte på att komma tillbaka och göra något liknande för då börjar folk därhemma jämföra väldigt mycket och säga att ’Det här är som My Way men jag gillade My Way bättre’. Nu är det två helt olika låtar så jämförelsen kommer bli svårare att göra.

– Jag älskar min låt och mitt framträdande för det både flörtigt och har attityd och är roligt att titta på och göra och jag hoppas att folk kommer att tycka om det, tillägger hon.

 

Tone berättar också att det är mycket dans i årets nummer något som det inte var ifjol.

 

Vad skulle du säga är låtens budskap?

– Låtens budskap är en fortsättning till ”My Way” för den låten handlade mycket om att omfamna och vara snäll mot sig själv och leva livet till 100 procent. Den här låten är mer när du har gjort det och att du ska njuta av livet och dig själv.

 

I år får du också inleda hela Melodifestivalen, ifjol när du tävlade i din deltävling fick du avsluta. Vilket av dessa föredrar du mest?

– När jag fick reda på att jag skulle gå ut först blev jag väldigt nervös. Men å andra sidan tänkte jag att det är en stor ära att gå ut först för att de litar på mig, och hur skönt är det att göra sitt framträdande och sedan få sitta i Green room och titta på de andras framträdanden? Så jag föredrar att inleda, säger hon med ett leende.

 

Loulou LaMotte saknar The Mamas

Foto: ESC-Panelen

En annan veteran i sammanhanget är Loulou LaMotte som tidigare alltid har tävlat tillsammans med andra, både som featuring-artist och i grupp. Nu är hon tillbaka själv och sjunger sin låt på skånska. Men hon saknar The Mamas mycket även om detta är hennes soloprojekt.

– Det är alltid roligt att stå på scenen men det är nervöst, säger hon.

LouLou berättar att låten ”Inga sorger” är en väldigt personlig låt som handlar om att alla dagar inte är en bra dag men att man ska kunna säga till själv att ’inget ska kunna stoppa mig och att fokusera på det’.

 

Rejhan: ”Jag har inte sjungit för så här stor publik förut”

Foto: ESC-Panelen

En av årets yngsta deltagare är Rejhan som för två år sedan tävlade i Talang i TV4, nu är han med och tävlar i Melodifestivalen med balladen ”Haunted”. Efter genrepet under fredagskvällen (första gången då artisterna får sjunga inför publik i arenan) kände han sig mycket nöjd med sitt framträdande.

– Det var roligt, det här var mitt bästa framträdande hittills. Det var också ganska konstigt för jag har inte sjungit för så här stor publik förut och det kändes bra även om jag inte kunde se publiken för allt ljus, säger han.

 

Hur kontrollerar du nervositeten?

– Jag blir faktiskt inte nervös så mycket, jag kände på hjärtat och märkte att det pumpade fort men jag tänkte inte på att vara nervös utan det var mer bara en ’Kom igen’-känsla.

 

Rejhan berättar också för oss att han har en klar målsättning med sitt deltagande i Melodifestivalen.

– Mitt mål är att vinna Melodifestivalen – det skulle vara mer än jag kan drömma om. Det skulle vara det största och bästa i mitt liv som hade hänt!

 

Vi får också veta att Rejhan planerar att släppa ett album senare i år som inte bara kommer att innehålla ballader.

– Ballader är min grej och jag har gjort det förut även i Talang. Men mina favoritgenrer är RnB och soul, det är där jag vill sjunga i framtiden.

 

Gör debut med EPA-dunk i tävlingen

Foto: ESC-Panelen

Duon Elov & Beny har spelat ihop i 15 år men det här menar det är deras största gig hittills. Och att sjunga inför publiken på fredagsgenrepet beskriver de som roligt men också nervöst.

– Det var häftigt när hela publiken ställde sig upp och klappade med, berättar de.

 

Den bil som ni har fått med er upp scenen, är det er idé?

– Ja det är det. Vi pitchade många idéer till SVT:s team och de valde den bästa!

 

Med Elov & Benys entré i Melodifestivalen introduceras också genren EPA-dunk i tävlingen, något som de beskriver så här:

– Det är musik som människor gillar att spela i bilar när de är ute och kör och festar.

– Vi sprider kärlek till mindre samhällen och bilkulturen (personer som gillar bilar) att vara ute och köra runt. Det är det som kallas Raggen går!

 

Om det skulle ta sig hela vägen till final och sedan Eurovision, hur skulle det kännas att tävla för Sverige i Liverpool i maj?

– Det skulle vara svårt att översätta kulturen men om vi skulle åka till Liverpool skulle vara roligt, berättar de och tillägger att vid en eventuell Melodifestival-seger blir Raggen går översatt till engelska.

 

Har kontakt med Stig Rästa

Foto: ESC-Panelen

Victor Crone berättar för oss att hans Melodifestivalbidrag ”Diamonds”, som för övrigt är hans fjärde i tävlingen som artist-på-scenen, skrevs för två år sedan och för just detta sammanhang.

– Den skrevs för två år sedan med Peter Kvint och David Lindgren Zacharias och vi möttes och sa att vi skulle skriva en låt för tävlingen. Sedan la vi undan den men tog tillbaka den till det här året. Det är roligt att låten har hamnat i sitt rätta forum som den skrevs för, berättar Victor.

 

Du är med i Melodifestivalen för fjärde gången, vad motiverar dig att ställa upp igen?

– Det är hela grejen att det är Sveriges största TV-program och det är jätteroligt att vara med och för min del det här året känner jag mig mindre nervös, säger han.

 

Victor Crone har som bekant tävlat i Eurovision förut, den gången för Estland och tillsammans med artisten Stig Rästa på upphovet. De har därefter samarbetat mycket med varandra, inte minst ifjol när Stig Rästa själv tävlade i Eesti Laul. De har således fortfarande kontakt med varandra. Vi undrar om Victor skulle kunna tänka sig att tävla igen i Eurovision för något annat land.

– Om jag ska ställa upp igen blir det Estland igen! Jag saknar Eesti Laul och Tallinn mycket.

 

Vänskap sedan 53 år tillbaka

Foto: ESC-Panelen

Evorna Eva Rydberg & Ewa Roos gjorde en stor succé när de ställde upp i Melodifestivalen 2021 med ”Rena rama ding dong” och är nu tillbaka med ett liknande revy- och show-nummer. De berättar att de har känt varandra i över 50 år och har varit bästa vänner sedan dess. De träffades på Hagge Geigerts show som spelades i Göteborg.

– Vi har känt varandra i 53 år och varit bästa vänner sedan dess, säger Ewa Roos.

 

Det är nu andra gången de tävlar ihop men faktiskt tredje gången som Eva Rydberg är med i Melodifestivalen, där första gången var år 1977.

– Ja det var lite skillnad för på den tiden var det en liveorkester och det var bara en show och inte så mycket press och tittarna kunde inte rösta. Det var därför jag inte vann, säger Eva Rydberg med ett leende.

 

Hur skulle ni beskriva er låt som ni tävlar med i år?

– Det är en upptempolåt som handlar om vänskap och att njuta av livet oavsett ålder. Och att göra vad du vill, säger Eva Rydberg.

 

Kommer att släppa mer musik tillsammans

Foto: ESC-Panelen

Jon Henrik Fjällgren ställer upp i år i Melodifestivalen för fjärde gången, men den här gången är han inte ensam på scenen utan han har fått med sig DJ:n och musikproducenten Arc North (artistnamn för Oscar Christiansen) och sångaren Adam Woods som inte bara gör Melodifestivaldebut utan också scendebut! Jon Henrik berättar att samarbetet inleddes på ett litet märkligt sätt.

– Det var på Instagram där jag fick ett meddelande från Arc North om att göra ett samarbete som jag trodde var ett spam så jag blockade honom, berättar Jon Henrik Fjällgren

– När jag blev introducerad till låten och jag fick se vad han och Jon Henrik hade arbetat med så tänkte jag att ’det här måste jag göra’. Så jag spelade in sången och vi träffades både musikaliskt och personligt, säger Adam Woods.

 

Hur skulle ni beskriva ert scenframträdande?

– För min del handlar det om min dotter, för det är en slags dans där med rök och mystik och det är en story om mitt och hennes liv. Hon är 2 år och bor långt från mig och när jag träffar henne så dansar hon mycket och hon gillar när pappa jojkar, berättar Jon Henrik.

 

Trion kommer också att avsluta deltävlingen med sitt bidrag ”Where you are (Sávežan)”. Och det finns förutom Melodifestivaltävlan också mer att göra.

– Det här är vår första låt tillsammans men vi har mer ytterligare två låtar som vi ska släppa, berättar Arc North.

 


 

Kommentera