Ny uppdatering om läget för uttagningarna i Norden 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi fortsätter göra en uppdatering kring hur planerna för de fem nordiska länderna fortskrider inför de nationella uttagningarna som förväntas pågå under vintern 2019.

I den senaste uppdateringen, som vi gjorde i mitten av september, pågick bland annat antagningar och lite bekräftelser på deltagande. Nu har samtliga nordiska länder kommit med information om tävlingsdatum och många har även påbörjat arbetet med att sätta ihop sina startfält. Så här ser läget ut just nu (oktober 2018) för respektive land.

 

 

Sverige: Programledare presenterade och startfältet formas

Förberedelserna inför Melodifestivalen 2019 är i full gång, och fick en större start i och med att SVT offentliggjorde programledarna vid en pressträff den 26:e oktober. Det blir hela fyra programledare i 2019 års tävling med två komiker och två artister: Marika Carlsson, Eric Saade, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer. Några av dessa har tidigare erfarenheter av Melodifestivalen, medan andra får premiär på stora scenen i vinter. Klart är dock att samtliga är folkkära personligheter som har mycket på sina CV:n, inte minst i att kunna underhålla publiken på ett intressant sätt.

 

Spekulationer i startfältet

I övrigt pågår just nu en radda spekulationer kring vilka artister och bidrag som ska väljas ut till tävlingen. SVT kunde redan i juni (2018) bekräfta att det blir en fortsättning med 28 tävlingsbidrag fördelade på fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final, där den ena hälften av startfältet kommer att väljas ut av en jury från en nationell antagning* och den andra hälften av SVT själva. I slutet av augusti erbjöds också duon The Lovers of Valdaro (som består av de två killarna Erik Gabriel Höiby och Adam Warhester) en plats i Melodifestivalen genom tävlingen P4 Nästa 2018.

Vänligen notera att The Lovers of Valdaro är den enda akt som är 100 procent bekräftad deltagare – övriga namn som omnämns i etern ska fram till SVT meddelar annat enbart ses som kvällspressens stora spekulationsmarathon!

 

* Den nationella antagningen avslutades den 17:e september 2018 och inbringade totalt 2 295 bidrag. Av dessa låtar ska en urvalsjury välja ut 14 bidrag till 2019 års tävling.

 

Biljettsläpp den 31:a oktober

I september presenterade SVT de 6 städer som ska stå värd för Melodifestivalen 2019. Denna gång besöker tävlingen (i ordning) Göteborg, Malmö, Leksand, Lidköping, Nyköping och Stockholm. Notera gärna att det är den fjärde turnén sedan år 2002 som inte gör ett enda besök i Norrland.

Den första deltävlingen går av stapeln den 2:a februari och finalen hålls den 9:e mars. Alla lördagar däremellan kan ni räkna med att Hela Sveriges Fest bjuder upp till dans!

Biljettsläppet sker med start onsdag 31:a oktober kl. 09:00 CET. Vill ni få bra platser i arenorna så är det datumet att skriva in i kalendern!

 

 

Island: 132 bidrag skickades in till Söngvakeppnin

Islands nationella TV-bolag RÚV bekräftade Islands deltagande i Eurovision 2019 i september. Man var hyfsat sent ute med beskedet, och detta skulle enligt uppgifter bero på att RÚV avvaktat vilket besked EBU skulle ge angående värdstadsvalet för Eurovision 2019. Efter att Tel Aviv fått uppdraget tackade Island ja.

En kort tid senare kom beskedet att det blir en fortsättning med den traditionella uttagningen Söngvakeppnin, som innehåller två semifinaler och en final. Nytt för säsongen är dock att det bara blir 10 bidrag istället för 12 som tas ut till tävlan. RÚV har bekräftat att de två semifinalerna kommer att avgöras den 9:e och 16:e februari 2019 på Háskólabíói medan finalen hålls den 2:a mars 2019 i Laugardalshöll. Enligt uppgifter kommer någon form av storstjärna att bjudas in som gästartist till finalen.

För att välja ut tävlingsbidrag anordnades en nationell antagning som efter stängning nu i slutet av oktober hade fått in 132 bidrag. Därefter kommer en jury att gå igenom alla låtar och välja ut de mest intressanta. Dock ska RÚV ha rätt att själva lägga till jokrar i tävlingen från egna specialinbjudningar, men antalet tävlingsbidrag i semifinalerna ska inte påverkas av detta.

 

 

Danmark: Februarifinal i Herning

Det danska TV-bolaget DR har nu i oktober bekräftat att Dansk Melodi Grand Prix 2019 ska avgöras i Jyske Bank Boxen i staden Herning lördagen den 23:e februari (samma kväll som fjärde deltävlingen i Melodifestivalen). Det är femte gången gillt som staden står värd för DMGP som bland annat korade fram Emmelie de Forrest som segrare 2013 (och som ju vann Eurovision samma år). Biljettsläppet är nu i full gång och vill du vara på plats köper du din biljett här.

Under september hölls en nationell antagning till Dansk Melodi Grand Prix 2019, men hur många bidrag som skickades in är inte känt.

Sedan vår föregående uppdatering har det varit orosmoln från EBU:s sida kring att TV-bolaget DR ska omstruktureras och att ett hundratal anställda ska avskedas. Detta för att danska staten vill spara in en femtedel av budgeten för TV-bolaget. Om denna nedskärning drabbar DMGP 2019 är inte känt.

 

 

Norge: Final i Oslo den 2:a mars

I slutet av september lämnade norska NRK beskedet att finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2019 avgörs den 2:a mars i Oslo Spektrum i Oslo. Därmed krockar inte finalen med den svenska Melodifestivalfinalen, även om den istället läggs mot både den finska UMK-finalen och isländska Söngvakeppnin-finalen. Meddelandet gick ut tidigt för att intresserade personer ska hinna boka flyg och hotellrum i tid, däremot sker biljettsläppet först senare i höst, exakta datumet är inte bekräftat.

I en intervju med NRK säger Stig Karlsen, som är producent och musikansvarig för NMGP 2019, att produktionen jobbar ständigt med att gå lite längre varje år för inte tulla på de höga förväntningar som norrmännen har på showen. Även om en storslagen show är viktig så säger Stig Karlsen att det är låtarna och artisterna som betyder allt, eftersom det är det som gör att NRK kan leverera showen.

 

Fakta om Norsk Melodi Grand Prix 2019

Norge var allra först ut att både bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2019 – och att man fortsätter med sin Norsk Melodi Grand Prix. För beskedet om detta val kom redan i slutet av januari 2018, då NRK öppnade antagningen till NGMP 2019. När antagningen sedan hade stängts, den 9:e september, meddelade NRK att mer än tusen låtar skickades in, vilket har rapporterats om som ett nytt rekord för Norsk Melodi Grand Prix.

Under hösten 2018 kommer bidrag att väljas ut till startfältet, vilka kommer från den nationella antagningen samt eventuellt även från inbjudna jokrar. Enligt uppgifter från NRK kommer artisterna till Norsk Melodi Grand Prix 2019 att presenteras i slutet av januari 2019. För närvarande anges datumet 25 januari, men om det blir tidigare eller senare återstår att se. Hur många bidrag som väljs ut är i skrivande stund inte bekräftat.

 

 

Finland: UMK-final i mars – mer info saknas fortfarande

Finska TV-bolaget YLE meddelade den 23:e augusti (2018) att Finland kommer att delta i Eurovision 2019 i Israel. Metoden blir även denna gång UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) och i september kom beskedet att finalen av UMK 2019 kommer att hållas den 2:a mars 2019, och att biljettförsäljningen till finalen kommer att starta nu i höst. Exakt var i Finland som finalen ska hållas är dock okänt.

Förutom detta är det fortfarande mycket oklart vilken slags uttagningsmetod som UMK ska ha 2019. Kommer YLE fortsätta med metoden att välja artist internt och att publiken och/eller jury väljer tävlingsbidraget eller blir det en återkomst av att flera artister tävlar i en final/mindre uttagning? Dessa frågor kommer förhoppningsvis att besvaras framåt hösten. Sedan föregående uppdatering har vi inte fått några fler svar på dessa frågor, så vi hoppas att svaren kommer relativt snart.

 


 

Kommentera