Projekt med våra favoritlåtar från uttagningarna 2024

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2024 genomför vi under slutet av säsongen vår årliga Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. Här berättar vi mer om respektive projekt.

 

Bakgrund till projekten

Under uttagningarna till Eurovision 2024 använde sig 22 av de 37 deltagarländerna sig av publika uttagningar där jury- och/eller tittarröstningar avgjorde resultaten. I varje startfält utsågs en vinnare, men det fanns fler låtar som vi också tycker förtjänade Eurovision-platsen. Därför kommer vi även i år att göra så kallade Best of-projekt där vi både röstar fram det – i vårt tycke – det bästa andraplacerade bidraget för säsongen. Vi har även låtit skribenterna Hollac16, Jessica, Katja, Lukas och Robban göra sina egna startfält där de har kunnat välja ut en favoritlåt per uttagning, dock inte vinnarlåtarna samt bidrag som hamnade på andra plats.

Notera att länder som bara hade internval ingår inte i projekten (även om det har framkommit vilka låtar som tävlade i interna omröstningar), likväl länder som antingen valde ut sin artist eller sitt tävlingsbidrag via en uttagning men gjorde sitt andra val internt.

 

Så funkar omröstningarna

Varje projekt är indelad i tre faser: startfält, omröstning och jämförelse.

– Själva startfältet har valts ut och presenteras inför resultaten med länkar till respektive framträdande.

– Vi kommer sedan att rösta på låtarna i varje projekt och kora en vinnare per projekt. Detta sker med poängutdelning i klassisk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängstil där totalsummorna avgör vinnarlåtarna.

– Avslutningsvis jämför vi också bidragen land för land där var och en i panelen väljer antingen den låt som vann eller kom tvåa. I den sista delen blir antingen vinnarna eller tvåorna som vinner beroende på vem som får flest röster.

 

När presenteras resultaten?

Vi lägger ut alla startfält nu i mars månad medan vi återkommer med resultattabeller först i månadsskiftet maj/juni, det vill säga en kort tid efter att Eurovision 2024 har avgjorts.

 


 

Kommentera