Här är 2019 års programledare för Melodifestivalen

MELODIFESTIVALEN 2019. På en presskonferens i SVT-huset i Stockholm fredagen den 26 oktober presenterade SVT kvartetten Marika Carlsson, Eric Saade, Kodjo Akolor och Sarah Dawn Finer som programledare för Melodifestivalen 2019!

 

Första gången med en programledarkvartett

Efter fjolårets David Lindgren och Fab Freddie blir det nu en kvartett som tar över programledarjobbet för Melodifestivalen. Denna kvartett består av fyra välkända profiler i mediesvängen med två profilerade komiker och två artister som själva deltagit i Melodifestivalen som tävlande artister. Dessutom är första gången som det är en kvartett som programleder Melodifestivalen, även om duos och trios förekommit tidigare, och även en stor ensemble av artister som var programledare för Melodifestivalen år 2000.

 

Fakta om programledarna

Marika Carlsson är komiker som två gånger blivit korad till årets kvinnliga komiker och som synts på de flesta scener i Sverige med egna och gemensamma shower. Däremot har hon aldrig synts till på Melodifestivalens stora scen men det blir det ändring på i vinter.

Eric Saade är en av Sverige mest välkända artister som slog igenom publikt i Melodifestivalen 2010, och sedan kom igen året därpå och fick en hedrande bronsmedalj i Eurovision (då var det Sveriges bästa placering i Eurovision på elva år). Efter att ha hållit sig på egen scen i många år gjorde han comeback i Melodifestivalen 2015 som tog honom till en femteplats i finalen. Eric är känd för att i dessa sammanhang göra spektakulära shower. Frågan är om det fortsätter på det spåret som programledare?

Kodjo Akolor är rutinerad komiker och programledare som synts till i både radio och TV. Bland annat har han varit programledare för Musikhjälpen inte mindre än 6 gånger och synts till i en rad olika underhållningsprogram. Dock har han ännu inte Melodifestivalen-programledare på sitt CV, men nu förändras det!

Sarah Dawn Finer är sångerska och programledare som tävlat två gånger i Melodifestivalen (2007 och 2009) och som varit programledare för densamma två gånger tidigare. Även om Sarah aldrig vann åren hon fick tävla så fick hon ändå sjunga för Eurovisionpubliken när Sverige stod värd 2013 och 2016, och hon gjorde då också stor succé med EBU-karaktären Lynda Woodruff. Förutom det är hon programledare för underhållningsprogrammet Så ska det låta och hon var också julvärd i SVT 2012.

 

Produktionsledet

Under presskonferensen där programledarna meddelades kom även beskedet om lite ändringar i produktionsledet. Bland annat kommer tävlingsproducenten Christer Björkman, som nu gör sin 18:e turné med Melodifestivalen, att återgå som exekutiv producent för hela tävlingen. Dessutom kliver den tidigare studiomannen Henrik von Zweigbergk in som producent och Edward af Sillén blir någon slags kreativ konsult för projektet. Anette Helenius är fortsatt Melodifestivalens projektledare.

 

Fakta om Melodifestivalen 2019

Melodifestivalen 2019 kommer att bli den 59:e Melodifestivalen i ordningen och den 18:e i följd som åker ut på en totalt sex veckor lång turné runt om i Sverige. SVT har för avsikt att ta ut 28 bidrag till tävlan varav en hälft väljs av en urvalsjury och en hälft av SVT själva. En plats har tilldelats duon The Lovers of Valdaro, vilka erbjöds sin plats genom finalen i SR-tävlingen P4 Nästa 2018. I samband med fredagens (läs: 26:e oktober) presskonferens är det också klart med programledarvalet för tävlingen.

 

Turnéplanen

Melodifestivalen 2019 startar i Göteborg den 2:a februari 2019 och besöker sedan (i ordning) Malmö den 9:e februari, Leksand den 16:e februari och Lidköping den 23:e februari. Därefter hålls uppsamlingsheatet Andra chansen i Nyköping den 2:a mars och finalen i Friends Arena i Stockholm den 9:e mars.

För dig som vill vara på plats live i arenorna som turnén besöker släpps biljetterna nu på onsdag (läs: 31:a oktober) kl. 09:00 CET.

 

Spekulationsfällan i medierna

Just nu pågår en hel del spekulationer om vilka artister som ska tävla. Eftersom det inte är speciellt källbelagt vilka namn som det gäller så är rådet att ta alla dessa spekulationer med en stor nypa salt – tills SVT själva gått ut med den officiella startlistan senare i höst/vinter.

 


 

Kommentera