Antagningen till Melodifestivalen 2019 avslutad

MELODIFESTIVALEN 2019. Den 17:e september 2018 avslutades antagningen till Melodifestivalen 2019, och nu kan därför arbetet med att tillsätta startfältet äntligen påbörjas! I denna artikel beskriver vi hur upplägget för SVT ser ut med att ta ut startfältet.

 

En viktig notering till er som skickat in bidrag

SVT har rätten att blockera alla inskickade låtar till Melodifestivalen 2019 för offentlig publicering till och med det datum som SVT går ut med vilka 28 bidrag som valts ut till tävlingen. Om ert/era bidrag inte kommit med i tävlingen har ni från och med dagen då startfältet presenterats i helhet rätten att offentliggöra era bidrag. Tänk bara på att om ett icke-tävlande bidrag publiceras på en publik plattform så kan det inte skickas in till Melodifestivaler och nationella uttagningar till Eurovisioner efter år 2019.

Om ni har kommit med i Melodifestivalen 2019 med ett eller flera tävlingsbidrag kommer ni att kontaktas personligen av SVT för vidare samtal framöver. Framförallt i diskussioner om artistval och slutgiltig version av tävlingsbidraget/bidragen.

 

Processen framåt: vad händer nu?

I Melodifestivalen 2019 kommer 28 bidrag att tävla. Låtarna kommer att väljas ut av en urvalsjury och av SVT:s Melodifestivalredaktion, som väljer 14 bidrag vardera.

 

Urvalsjuryn

Inför urvalsjuryns arbete sätter igång kommer SVT själva att granska alla bidrag som inkom via den nationella antagningen, och därefter väljs ett behändigt antal låtar ut till urvalsjuryn. Denna jury får sedan ett okänt antal dagar på sig att välja ut sin halva om 14 bidrag till startfältet 2019. Namnen på jurymedlemmarna kommer att hållas hemliga tills efter att SVT presenterat vilka 28 bidrag som ska tävla. Detta för att ingen jurymedlem ska kunna bli påverkad utifrån att välja vissa bidrag.

 

SVT:s Melodifestivalredaktion

När juryns jobb är klart tar SVT:s redaktion vid och väljer ut sin halva av startfältet. Från denna kvot kan det förekomma specialinbjudningar till låtskrivare och artister, men redaktionen äger också rätten att plocka bidrag från urvalsjuryns ratade hög. Melodifestivalredaktionen kommer också att ta fram ett nytt bidrag till P4 Nästa-jokern The Lovers of Valdaro, och detta för att duons P4-bidrag framförts före den 1:a september 2018 (vilket strider mot både SVT:s och EBU:s regelverk).

 

Skillnaden mellan urvalsjuryns tänk och redaktionens tänk

I en intervju med tidningen Aftonbladet under Melodifestivalen 2016 beskrev producenten Christer Björkman skillnaden mellan urvalsjuryns och redaktionens tänk när de väljer ut bidragen. Enligt Christer Björkman är urvalsjuryns jobb är att hitta 14 låtar som ”är bra hits” medan redaktionens roll är att hitta 14 låtar som ”gör bra TV”.

 

När presenteras startfältet?

SVT har de senaste åren hållit på presentationen av alla tävlingsbidrag till sena hösten, oftast i slutet av november eller början av december. Exakt när SVT beräknar presentera startfältet denna gång är oklart, men håll utkik här på sajten för vi rapporterar direkt så snart vi fått ett sådant besked!

Till dess att SVT har presenterat startfältet lär kvällstidningarna och andra intressenter komma igång med sina spekulationer om artister och låtar. Eftersom att spekulationer inte går att verifiera ska ni ta alla artistspekulationer med en stor nypa salt!

 


 

Kommentera