En uppdatering om läget för uttagningarna i Norden 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi fortsätter göra en uppdatering kring hur planerna för de fem nordiska länderna fortskrider inför de nationella uttagningarna som förväntas pågå under vintern 2019.

I den senaste uppdateringen, som vi gjorde i slutet av augusti, hade fyra av fem länder bekräftat deltagande samt meddelat i någorlunda form hur de ska välja artist och bidrag. Nu har vi fått mer information om dessa uttagningarna så därför kommer nu en uppdatering!

 

 

Sverige: Antagning pågår, joker utsedd och städer presenterade

SVT bekräftade redan i slutet av juni (2018) att Sverige kommer att delta i Eurovision 2019 i Israel. Metoden för att välja ut artist och bidrag blir i vanlig ordning Melodifestivalen, som även år 2019 kommer att innehålla 28 tävlingsbidrag fördelade på fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat och final. Ena hälften av startfältet kommer att väljas ut av en jury från en nationell antagning och den andra hälften av SVT själva.

I skrivande stund pågår antagningen till tävlingen, och den avslutas den 17:e september kl. 11:59 CEST. Alla bidrag skickas in digitalt via laddauppmello.svt.se. För regelverk och övrig info, se denna artikel.

 

P4 Nästa-joker

Sedan föregående uppdatering har P4 Nästa-jokern blivit utvald, och den platsen tilldelades duon The Lovers of Valdaro (som består av de två killarna Erik Gabriel Höiby och Adam Warhester). De kommer nu under hösten att få ta fram ett nytt tävlingsbidrag eftersom att deras P4 Nästa-låt ”Lost forever” bryter mot EBU:s och SVT:s regelverk om bl.a. offentlig publicering före 1:a september 2018. Notera att The Lovers of Valdaro är den enda akt som är 100 procent klar för tävlan i Melodifestivalen 2019, övriga 27 akter bekräftas av SVT senare i höst.

 

Värdstäderna presenterade

SVT har också presenterat de 6 värdstäderna för Melodifestivalen 2019, som denna gång blir i ordning Göteborg, Malmö, Leksand, Lidköping, Nyköping och Stockholm. Notera gärna att det är den fjärde turnén sedan år 2002 som inte gör ett enda besök i Norrland.

Den första deltävlingen går av stapeln den 2:a februari och finalen hålls den 9:e mars. Alla lördagar däremellan kan ni räkna med att Hela Sveriges Fest bjuder upp till dans!

 

 

Norge: Nytt rekord i inkomna bidrag

Norge var allra först ut att både bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2019 och att man fortsätter med NMGP. För beskedet om detta val kom redan i slutet av januari 2018, då NRK öppnade antagningen till NGMP 2019. Exakt omfång av tävlingen är inte känt mer än att ett antal tävlingsbidrag kommer att väljas ut från den nationella antagningen. Förutom det håller NRK även dörren öppen för att eventuellt ta in jokrar.

Själva antagningen stängdes söndagen den 9:e september och mer än tusen låtar skickades in, vilket NRK har rapporterat om är ett nytt rekord för NGMP. Nu under hösten kommer ett juryarbete ta vid för att presentera. NRK gick ut på sitt Instagramkonto och skrev att 10 bidrag ska väljas ut, men om det blir så eller inte återstår att se. Det återstår även att se om NRK behåller de internationella jurygrupperna eller om de tar tillbaka nationella jurygrupper istället (eller väljer något annat sätt att få fram en vinnare på).

 

 

Danmark: Antagning pågår

Danmarks nationella TV-bolag DR kommer att hålla i Dansk Melodi Grand Prix för att välja ut Danmarks representant och tävlingsbidrag till Eurovision 2019. Detta bekräftade DR i början av augusti (2018). Exakt omfång av tävlingen är inte känt mer än att ett antal tävlingsbidrag kommer att väljas ut från en nationell antagning att tävla i DMGP 2019. Detta val görs av en urvalsjury senare i höst.

Tävlingsbidrag skickas in via denna länk. Regler och annat finns att läsa här.

Notera att Danmarks antagning stängs onsdagen den 26:e september. Dock kan bidrag som skickas in efter det datumet även bli aktuella att tävla 2019, alternativt i en eventuell DMPG 2020. Men för att vara säker på att komma med i startfältet 2019 är det säkraste att ansöka före deadline.

Mer information än så är i skrivande stund inte känt.

 

 

Finland: UMK-final i mars

Finska TV-bolaget YLE meddelade den 23:e augusti (2018) att Finland kommer att delta i Eurovision 2019 i Israel. Metoden blir även denna gång UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) och nu i september kom beskedet att finalen av UMK 2019 kommer att hållas den 2:a mars 2019, och att biljettförsäljningen till finalen kommer att starta nu i höst. Exakt var i Finland som finalen ska hållas är dock okänt.

Förutom detta är det fortfarande mycket oklart vilken slags uttagningsmetod som UMK ska ha 2019. Kommer YLE fortsätta med metoden att välja artist internt och att publiken och/eller jury väljer tävlingsbidraget eller blir det en återkomst av att flera artister tävlar i en final/mindre uttagning? Dessa frågor kommer förhoppningsvis att besvaras framåt hösten.

 

 

Island: Åker till Israel trots allt

I samband med att EBU gick ut med nyheten att det blir Tel Aviv som blir värdstad för Eurovision 2019 kom också besked från det isländska TV-bolaget RÚV att Island kommer att tävla i Eurovision 2019. Enligt uppgifter har RÚV avvaktat att lämna besked innan EBU gick ut med sitt besked, främst på grund av den politiska situation som råder i Israel. Till historien hör dock att Island de facto deltog senast Eurovision hölls i Israel (år 1999) då deras artist Selma dessutom blev tvåa efter Sveriges Charlotte Nilsson (numera Perrelli).

RÚV har i skrivande stund inte gett besked om det blir en fortsättning på uttagningen Söngvakeppnin, så vi får all anledning att återkomma till detta vid senare tillfälle.

 


 

Kommentera