Inför helgens uttagningar: vecka 6, 2023

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår från torsdag till natten mot söndag. Detta veckoslut är det just nu mest inplanerade med inte mindre än sju (!) finalavgöranden samma kväll!

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Torsdag

malta_smallMalta: MESC 2023 – Semifinal

Efter kvartsfinalernas avgörande återstår nu 24 bidrag i Maltas MESC-uttagning. Dessa kommer att uppträda i en direktsänd semifinal där 16 finalplatser står på spel. Resultatet avgörs av jury- och tittarröstning.

Läs mer om startfältet »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Italien: Festival di Sanremo – Tredje sändningen

Italiens Festival di Sanremo pågår fram till lördag (natt mot söndag) och i den tredje sändningen som sänds under torsdagskvällen (och natten mot fredagen) uppträder hela startfältets 28 tävlande med respektive tävlingsbidrag. I sändningen är det tittarna och en demoskopjury som röstar vars röster senare blir avgörande för att kora en topp 5. Men i detta program åker ingen av de tävlande ut.

För kännedom är det nu andra gången som artisterna framför sina låtar då de har gjort detta i första och andra kvällen som sändes under tisdagen respektive onsdagen.

Läs mer »

 

 

 

Fredag

Italien: Festival di Sanremo – Fjärde sändningen

I Festival di Sanremos fjärde sändning lämnas nu tävlingsbidragen därhän för en kväll då de 28 artisterna ska framföra covers av antingen italienska och/eller internationella hits från 1960-talet fram till 2000-talet. En del av artisterna kan komma att tillfälligt para ihop sig med andra gästartister vid framträdandena. I likhet med tidigare kvällar genomförs en omröstning men ingen åker ut. Omröstningen genomförs av jurygrupper, tittarna och en demoskopjury.

Läs mer »

 

 

Lördag

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 2

Den andra deltävlingen i årets Melodifestival sänds från SAAB Arena i Linköping. I detta startfält uppträder Wiktoria, Eden, Uje Brandelius, Panetoz, Tennessee Tears, Maria Sur och Theoz vilka tävlar om två finalplatser samt två semifinalplatser. I vanlig ordning är det tittarna som bestämmer resultatet genom omröstning i Mello-appen och genom telefonröstning, vilket sker i två rundor: en första där totala antalet röster korar den första finalisten och sedan en andra runda som genom poängutdelning i de åtta åldersgrupperna (appen + teleröstningen) korar ytterligare en finalist och två semifinalister.

Fakta om programmet »

Lär känna artisterna »

 


 

Italien: Festival di Sanremo – Final

Efter fyra sändningar ska det avgöras i en femte sändning vilken artist med tillhörande bidrag som ska vinna den 73:e upplagan av Festival di Sanremo i Italien. Det är alltså 28 artister som tävlar om segern där en sista omröstning tillsammans med de omröstningar som har hållits tidigare under veckan avgör en topp 5. Dessa bidrag går vidare till en avgörande omgång där vinnaren koras.

Det är troligt att det blir känt först efter finalen om vinnaren vill åka och tävla för Italien i Eurovision Song Contest 2023, om inte denne tydligt inför talat om detta. Vinnaren har nämligen rätt att tacka nej och skulle det hända kommer TV-bolaget Rai att utse en annan artist till representant.

Läs mer »

 


 

malta_smallMalta: MESC 2023 – Final

Efter torsdagens semifinal väntar final i MESC 2023 där de 16 bidrag som valts ut från semifinalen får tävla på nytt innan jury- och tittarröstningen korar en vinnare.

 


 

denmark_smallDanmark: Dansk MGP 2023 – Final

Årets Dansk MGP utgörs av 8 tävlande som tävlar genom två röstningsrundor. I den första rundan framförs alla bidrag varpå en omröstning med bland annat app- och SMS-röstning korar tre bidrag som går vidare till nästa omgång. Därefter nollställs tidigare röster och sedan startar en ny röstningsrunda för att kora vinnaren.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

estonia_smallEstland: Eesti Laul 2023 – Final

I januari avgjorde Eesti Laul två semifinaler där sammanlagt 20 bidrag blev 12 finalister. Semifinalerna hade upplägget att en första gemensam röstningsomgång mellan jury- och tittarröstning korade fem finalister och sedan fick tittarna rösta fram ett wildcard. När bägge semifinalerna hade avgjorts öppnades en ny omröstning där två av låtarna som röstats ut fick ännu en ny chans att nå finalen som wildcards.

Själva finalen avgörs i två rundor – först där alla 12 bidrag framförs och där jury- och tittarröstning korar tre bidrag som går vidare till en andra omgång. Därefter nollställs tidigare röster och nu får tittarna själva rösta fram vilken av dessa tre låtar som de vill se som vinnare.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Kroatien: Dora 2023 – Final

Årets Dora-final i Kroatien innehåller 18 tävlande där en gemensam jury- och tittaromröstning avgör vilken låt som ska vinna finalen och därmed få representera Kroatien vid Eurovision 2023.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

latvia_smallLettland: Supernova 2023 – Final

Supernova avgjorde föregående vecka sin semifinal där 14 bidrag blev 10 finalister. Under finalen kommer lika delar jury- och tittarröstning att kora vinnaren.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

romania_smallRumänien: Selecția Națională – Final

Årets rumänska ESC-uttagning har TV-bolaget TVR överlåtit helt och hållet i tv-tittarnas händer, i alla fall när det kommer till att avgöra resultatdelen. Totalt är det 12 bidrag som tävlar i finalen.

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Litauen: Pabandom iš naujo – Semifinal 2

Litauen är inne i semifinalavgöranden och även denna vecka tävlar 10 bidrag om fem finalplatser. Detta avgörs med hjälp av lika delar jury- och tittarröstning. I juryn i detta program sitter tre tidigare ESC-representanter: Duncan Laurence (ESC-vinnare för Nederländerna 2019), Monika Liu (Litauens ESC-representant 2022) och Vaidotas Valiukevičius (från The Roop, som tävlade för Litauen 2020 och 2021). Duncan kommer också att uppträda som mellanakt i programmet.

Inför semifinal 2 »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Kommentera