Inför helgens uttagningar: vecka 6, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det förutom Melodifestivalen (som vi har i en egen inför-artikel) finaler i Finland, Italien och Lettland samt det avslutande heatet i Litauen.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

10 februari. Finaler

UMK 2024 – Final

 

Efter den succé Finland fick i fjolårets Eurovision finns det stora förväntningar på årets UMK-uttagning att uppnå ESC-framgångar på nytt. Årets finländska uttagningsfinal äger dessutom rum i en arena (Nokia Arena i Tammerfors) med trion Pilvi Hämäläinen, Benjamin Peltonen och Viivi Pumpanen som programledare. Benjamin känner nog många igen då han var med och tävlade i fjolårets UMK med bidraget ”Hoita mut”. Resultatet kommer att avgöras av delad jury- och tittarröstning, där tittarna återigen har 75 procent makt av resultatet.

Finalen sänds i Yles kanaler under lördagskvällen med start klockan 20:00 CET. Den går att följa kommenterat på finska, engelska och svenska.

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka tävlar i finalen?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till officiella musikvideos):

 

latvia_smallSupernova 2024 – Final

 

I Lettlands uttagning Supernova 2024 tävlade föregående vecka 15 bidrag genom en semifinal där en gemensam jury- och tittarröstning avgjorde tio finalister. Nu är det dags för finalen att avgöras och precis som i semifinalen är det juryn och tittarna som tillsammans röstar fram vinnaren.

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

Sändningen går att följa i LTV med start kl. 20:10 CET.

 

Vilka tävlar i finalen?

Nedan är startfältet (i startordning):

 

 

Festival di Sanremo – Final

(Vid publiceringen av denna artikel äger först en nostalgikväll rum kvällen före finalen)

 

Under den här veckan har italienska Rai sänt sin traditionella Festival di Sanremo där inte mindre än 30 bidrag är med och tävlar. De första fyra sändningarna används som uppvisningsprogram där artisterna har getts möjlighet att både framföra sina låtar men även andra låtar. I sändningarna har jury- och/eller tittarröstningar genomförts som blir avgörande under finalen.

 

Så avgörs finalen

Alla 30 bidrag är med och tävlar i finalen. Under sändningen, som går att följa via Rais kanaler på lördagskvällen (och söndagsnatten) med start klockan 21.00 CET, uppträder artisterna samtidigt som man kan rösta. Därefter läggs alla röster samman med de röster som har inkommit under veckan där de fem låtar med högst resultat går vidare till den andra omgången. Nu nollställs tidigare resultat där tittarna och två jurygrupper tillsammans röstar fram vinnaren.

Den artist eller grupp som vinner finalen får erbjudande om att representera Italien vid Eurovision 2024. Då det som sagt bara är ett erbjudande är det troligt att det kan dröja en liten stund innan vi säkert fått 100 procent bekräftat om vinnaren kommer att tävla i Malmö i maj eller om Rai får tillfråga någon annan artist.

Inför finalen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka tävlar i finalen?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist med länkar till musikvideos:

 

10 februari. Övriga sändningar

Eurovizija.LT – Heat 5

 

Litauens uttagning till Eurovision 2024 är en längre uttagning som nu är inne på sitt sista grundprogram. Under fyra veckor har sammanlagt 32 bidrag framförts varav åtta av dem har kvalat in till finalen. Den här lördagen kommer studiojuryn och tittarna att rösta fram de sista två finalisterna bland åtta förslag.

Som vanligt är duon Gabrielė Martirosian och Nombeko Augustė programledare och programmet är förinspelat men det sänds som en direktsändning och tittarna kan vara med och rösta. I slutminutrarna meddelas också hur juryn och tittarna har röstat enskilt och tillsammans. Programmet sänds i LRT1 med start kl. 20:00 CET.

 

Vilka tävlar denna vecka?

Nedan är startfältet i detta heat (i startordning):

 

Återkommande artister i det här startfältet är Emilija V, Lina Štalyt, Queens of Roses och The Roop från tidigare års litauiska ESC-uttagningar. Den sistnämnde gruppen representerade även Litauen i Eurovision med låtarna On Fire” (ESC 2020, som dock ställdes in p.g.a. coronaviruspandemin) och Discoteque (ESC 2021).

 

Finalister (sedan föregående heats)

Följande bidrag har till och med det fjärde heatet (som avgjordes förra veckan) kvalat in till finalprogrammet nästa lördag:

 


 

Kommentera