Inför helgens uttagningar: vecka 5, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det förutom Melodifestivalen (som vi har i en egen inför-artikel) finaler i Norge, Malta, Spanien och Ukraina samt en semifinal i Lettland och ytterligare ett heat i Litauen.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

3 februari. Finaler

MESC 2024 – Final

 

I höstas röstades Maltas finalstartfält om 12 bidrag fram av en tittar- och juryomröstning. Därefter har finalisterna fått spela in varsin musikvideo (som har släppts inför finalen). Under själva finalsändningen röstar både tittarna och en jury fram en av finalisterna som kommer att få representera Malta i Eurovision 2024.

Sändningen startar i TVM klockan 21:00 CET. Inför programmet har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning: 

Norsk MGP 2024 – Final

 

Efter tre veckors heats har NRK:s tv-tittare i Norge röstat fram nio finalister till finalen i Norsk MGP 2024. Som en extra finalgrej flyttar produktionen ut från den TV-studio man varit i under januari till Trondheim Spektrum i Trondheim. Det är femte gången som finalen hålls utanför Oslo varav för tredje gången i just Trondheim. Programledare är duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

Under finalkvällen kommer finalisterna att uppträda och därefter avgör både en tittarröstning och internationell juryröstning vilket tävlingsbidrag som ska vinna. Noteras bör att juryn har endast 40 procent makt medan tittarna har 60 procent makt. Finalen sänds i NRK1 med start klockan 19:50 CET.

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till framträdanden från heaten):

 

Benidorm Fest 2024 – Final

 

I tisdags och torsdags denna vecka hölls semifinalerna i Spaniens Benidorm Fest där 16 bidrag fick uppträda på scenen. Därefter föll juryns, demoskopundersökningens och tittarnas respektive resultat och åtta bidrag, fyra från varje program, har kvalat vidare. Samma röstningsmetoder ska även användas nu i lördagssändningens final men med uppdraget att kora Spaniens representant till Eurovision 2024.

Sändningen går att följa via RTVE med start klockan 22.00 CET. Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka tävlar i finalen?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist med länkar till respektive semifinalframträdanden:

 

Vidbir 2024 – Final

 

Elva bidrag, varav tio utvalda av en jury och ett tillsatt som wildcard, kommer att tävla om att få representera Ukraina i Eurovision 2024. Resultatet avgörs av delad jury- och tittarröstning.

I startfältet hittar vi Mélovin som representerade Ukraina i Eurovision 2018 med bidraget ”Under the Ladder” som tog sig till final. Han har även tidigare varit med ett antal gånger i de ukrainska ESC-uttagningarna, vilket även gäller artisten Jerry Heil som deltog så sent som ifjol och då var en av förhandsfavoriterna att vinna. Hennes duettpartner, Alyona Alyona, har tidigare varit med i den ukrainska ESC-juryn vid ett tillfälle.

Sändningen går att följa via UA:PBC och på YouTube (även med engelsk kommentator) med start klockan 17:00 CET.

 

Vilka tävlar finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning med länkar till respektive studioversion:

 

3 februari. Övriga sändningar

latvia_smallSupernova 2024 – Semifinal

 

I Lettlands uttagning Supernova 2024 tävlar först 15 bidrag genom en semifinal där en gemensam jury- och tittarröstning avgör tio finalister. Bland de tävlande i semifinalen finns både en tidigare lettisk ESC-representant (Agnese Rakovska från bandet Triana Park som nu ställer upp som soloartist) samt ett flertal artister som har försökt att få representera Lettland tidigare Eurovision-år.

Sändningen går att följa i LTV med start kl. 20:10 CET.

 

Vilka tävlar i semifinalen?

Nedan är startfältet (i startordning):

 

Inför semifinalen har vi tyckt till om tävlingsbidragen och skrivit ned vilka bidrag vi hoppas tar sig till final.

 

Eurovizija.LT – Heat 4

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Däremot blir det bara fem kvalomgångar där tittarna och en studiojury tillsammans får utse två finalister per sändning – resten av låtarna åker ut. När det är dags för final om tre veckor från skrivande stund kommer således finalstartfältet att bestå av tio bidrag. Programledare för alla sändningar är duon Gabrielė Martirosian och Nombeko Augustė.

Som vanligt tycker vi till om låtarna efter sändning vilket beror på att studioversioner släpptes endast en kort tid före programmet sänds.

 

Vilka tävlar denna vecka?

Den här veckan är det dags för det tredje heatet som går att följa i LRT1 på lördag med start kl. 20:00 CET. Nedan är startfältet i startordning (med länkar till ev. släppta studioversioner):

Återkommande artister i det här startfältet är Agnė Buškevičiūtė, Il Senso, (Juozas) Martin, Monika Marija och Vilija från tidigare års litauiska ESC-uttagningar. Den sistnämnde representerade även Litauen i Eurovision 2014 med låten Attention.

 

Finalister (sedan föregående heats)

Följande bidrag har fram till skrivande stund (dvs. avgjorda heat 1, 2 och 3) kvalat in till finalprogrammet den 17:e februari:

 


 

Kommentera