Inför helgens uttagningar: vecka 7, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det förutom Melodifestivalen (som vi har i en egen inför-artikel) finaler i Tyskland, Danmark, Estland, Litauen och Moldavien samt en semifinal på Island.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

16 februari. Finaler

Das deutsche Finale 2024

 

Big Five-landet Tyskland väljer sin artist och sitt tävlingsbidrag via en final som sänds från Berlin med Barbara Schöneberger som programledare. Totalt är det nio bidrag som tävlar där samtliga utom en har valts ut från en nationell antagning. Den nionde finalisten (Floryan med ”Scars”) har valts ut från talangtävlingen Ich will zum ESC! som har coachas av Rea Garvey och ESC-vinnaren Conchita Wurst och som fick sin plats i startfältet veckan före finalen.

Finalen sänds i bland annat Das Erste samt via Eurovision.de under fredagskvällen med start klockan 22:20 CET.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till studioversionerna):

 

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

17 februari. Finaler

denmark_smallDansk Melodi Grand Prix 2024

 

Efter tre år i rad utan att lyckas ta sig till final gör Danmark nu ett nytt försök och den här gången med delvis internationell hjälp. I finalen tävlar åtta bidrag och sedan är det upp till jury- och tittarröstning att kora en vinnare. Omröstningen sker i två rundor, först där en topp 3 utses och sedan koras en vinnare.

Finalen sänds i DR1 under lördagskvällen med start klockan 20:00 CET.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till studioversionerna):

 

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

estonia_smallEesti Laul 2024

 

I januari avgjordes semifinalen i Eesti Laul där 15 bidrag tävlade om fem finalplatser. Redan innan den hade avgjorts hade fem artister på förhand blivit direktkvalificerade till finalen. Det handlar om rockgruppen Brother Apollo, solisterna Carolos Ukrareda, Daniel Levi och Nele-Liis Vaiksoo samt duon Uudo Sepp & Sarah Murray. Nu tävlar alltså 10 bidrag i finalen i två rundor – en första där tittarna och juryn tillsammans ska rösta fram tre favoriter till en superfinal där tittarna får hela avgörandet.

Finalen sänds i ERR under lördagskvällen med start klockan 18:30 CET.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till de officiella musikvideorna då de direktkvalificerade bidragen ej framfördes i semifinalen):

 

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Eurovizija.LT

 

Efter de fem heaten i Litauens uttagning har tittarna och studiojuryn (som har bytts ut mellan programmen) tillsammans utsett tio finalister bland de 40 uttagna bidragen. Därmed är det dags för final där tittarna får sista ordet. Först ska tittarna rösta fram tre superfinalister tillsammans med studiojuryn innan de får utse vem av de tre låtarna som ska representera Litauen i Eurovision 2024.

Finalen sänds i LRT1 under lördagskvällen med start klockan 20:00 CET. Programledare för sändningen är duon Gabrielė Martirosian och Nombeko Augustė. Till skillnad från heaten kommer finalen att vara direktsänd.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till framträdanden från heaten):

 

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Etapa națională 2024

 

Från början tävlade 30 låtar i Moldaviens uttagning men efter en liveaudition i januari, där en jury hade hela makten, har startfältet minskat till 11 tävlingsbidrag. Under finalkvällen, som sänds på lördagskvällen i TRM med start klockan 18:00 CET, ska tittarna och en jury tillsammans rösta fram en av de tio bidragen som ska få representera Moldavien i Eurovision 2024.

Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning:

 

17 februari. Övriga program

Söngvakeppin 2024 – Semifinal 1

 

Island drar nu igång sin Söngvakeppnin som även den här gången utgörs av ett startfält på tio bidrag som tävlar uppdelat om fem bidrag à två semifinaler. I varje semifinal får tittarna rösta fram två favoriter till finalen, därefter kan en jury lägga till ett wildcard bland de utröstade låtarna (även om det inte finns några sådana krav). När bidragen framförs i semifinalerna är det krav på att de ska framföras på isländska men i finalen får bidrag som har en alternativ språkversion framföras istället.

Den första semifinalen sänds i RÚV1 under lördagskvällen med start klockan 20:45 CET. Trion Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson är programledare (programmet sänds från Truenorth studios).

 

Vilka är tävlar i programmet?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist (med länkar till studioversionerna, både isländska versioner och ev. även andra språkversioner):

 

Inför sändningen har vi tyckt till om semifinalisterna.

* Engelsk version ej presenterad.

 


 

Kommentera