Inför helgens uttagningar: vecka 8, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det förutom Melodifestivalen (som vi har i en egen inför-artikel) final i San Marino samt ytterligare en semifinal på Island.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

24 februari. Final

Una voce per San Marino

 

Efter förra veckans heats har det blivit dags för San Marino att välja ut vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska representera landet i Eurovision 2024 i Malmö. Det handlar om 17 bidrag varav åtta som kvalar in från de heats som har hållits under veckan (där ett hundratal artister valdes ut från auditions tävlade om finalplatserna) och åtta som har bjudits in direkt av produktionen bakom uttagningen. En sista finalist valdes ut från en egen uttagning där bidraget bland annat har tagits fram med hjälp av AI.

Finalen sänds i SMRTV under lördagskvällen med start klockan 21:00 CET och i likhet med heaten i veckan ligger all beslutsmakt i händerna på en jury.

På grund av kort framförhållning tycker vi till om låtarna i finalen först efter finalens avgörande.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Notera att startfältet var ej komplett vid tidpunkten för denna publicering (ytterligare ett par finalister tillkommer efter de sista heaten):

 • Aaron Sibley – ”Human”
 • Aimie Atkinson – ”A Dare for Love”
 • Booom! – ”Dance like This”
 • Dana Gillespie – ”The Last Polar Bear”
 • Daudia – ”With You”
 • Dez – ”Freedom”
 • Jalisse – ”Il paradiso è qui”
 • La Rua – ”Governo del cuore”
 • Loredana Bertè – ”Pazza”
 • Marcella Bella – ”Chi siamo davvero”
 • Mate – ”Big Mama”
 • Pago – ”Il protagonista”
 • Wlady , DJ Jad, Corona & Ice MC – ”Questa volta”

 

Det kan noteras att Loredana Bertè deltog även i Italiens uttagning Festival di Sanremo med samma låt som hon tävlade med där. I den uttagningen hamnade hon på sjunde plats.

 

24 februari. Övriga program

Söngvakeppin 2024 – Semifinal 2

 

I den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2024 kommer resterande fem bidrag i startfältet att tävla. Återigen är det tittarna som röstar fram vilka två bidrag som ska göra föregående semifinals finalister (Anita med Stingum af” och Væb med Bíómynd) sällskap i finalen. En av de 6 låtar som röstas ut kan bli invald som juryns wildcard även om juryn inte behöver lägga till en femte finalist om de inte vill.

Som vanligt framförs alla bidrag på isländska men vi länkar även till de studioversioner som finns på engelska. Detta då artisterna som går vidare till finalen får (om de vill) översätta sitt bidrag till finalen.

Programmet sänds i RÚV1 under lördagskvällen med start klockan 20:45 CET. Inför sändningen har vi tyckt till om semifinalisterna. Trion Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson är programledare (programmet sänds från Truenorth studios).

 

Vilka är tävlar i programmet?

Nedan är startfältet i alfabetisk ordning efter artist (med länkar till studioversionerna, både isländska versioner och ev. även andra språkversioner):

 

Notering: Heiðrún Anna har valt att inte släppa någon annan version än den isländska versionen.

 

Festival da Canção 2024 – Semifinal 1

 

Portugal startar sin uttagning till Eurovision 2024 med den första av två semifinaler. Precis som vi är vana vid kommer 20 bidrag att tävla, tio i varje semifinal, där två omröstningar i respektive semifinal avgör vilka bidrag som ska kvala in till finalen. I den första rundan framförs de tio tävlingsbidragen varpå tittarna och en jury röstar fram fem gemensamma favoriter. Sedan får tittarna rösta på nytt och välja ut en sjätte finalist som sitt wildcard.

Programmet sänds denna lördag med start klockan 22.00 CET med Tânia Ribas de Oliveira och José Carlos Malato som programledare samt med Inês Lopes Gonçalves som värd för Green room. Vi har som vanligt tyckt till om låtarna inför sändningen.

 

Vilka är tävlar i programmet?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till studioversionerna):

 

 

25 februari. Final

Dora 2024

 

För första gången sedan 2011 genomförde Kroatien två semifinaler inför finalen i sin Dora-uttagning. I år handlade det om sammanlagt 24 bidrag som under veckan har tävlat (eller kommer att tävla) uppdelt om 12 bidrag per program där topp åtta med enbart tittarnas hjälp röstas vidare till finalen. När det är dags att utse en vinnare får tittarna bara halva makten, då resterande röster ska delas ut av åtta jurygrupper varav fyra nationella jurygrupper och fyra internationella (tävlande ESC-länder).

Vid denna publicering, fredag den 23:e februari, hade endast den första semifinalen avgjorts där följande bidrag hade röstats vidare till finalen:

 

Den andra semifinalen, som sänds denna kväll (23:e februari) tävlar följande bidrag om resterande finalplatser. De listas i startordning:

 


 

Kommentera