Inför helgens uttagningar: vecka 9, 2024

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det förutom Melodifestivalen (som vi har i en egen inför-artikel) finalerna på Island och i Serbien.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Finaler

Söngvakeppin 2024 – Final

 

Två semifinaler har korat fyra finalister samt ett wildcard som nu ska tävla om vem som ska få representera Island i Eurovision Song Contest 2024. Finalen går av stapeln från Laugardalshöll med trion Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson och Unnsteinn Manuel Stefánsson som programledare. Upplägget är enkelt – bidragen framförs, tittarna och en jury röstar och de två bidrag som har fått flest röster går vidare till den avgörande omgången där vinnaren koras.

I semifinalerna var alla tävlande tvungna att framföra sitt bidrag på isländska medan i finalen får man byta språk. Alla finalister utom en har enligt uppgifter valt att byta till engelsk version. Det blir således fyra låtar på engelska och en på isländska.

Programmet sänds i RÚV1 under lördagskvällen med start klockan 20:45 CET. Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning (med länkar till liveframträdanden på isländska samt ev. andra språkversioner i studioversion):

 

1. Væb – ”Bíómynd” (”Movie Scene”)

 

2. Hera Björk – ”Scared of Heights (”Við förum hærra”)

 

3. Anita – ”Downfall (”Stingum af”)

 

4. Bashar Murad – ”Wild West (”Vestrið villt”)

 

5. Sigga Ózk – ”Into the Atmosphere” (”Um allan alheiminn”)

 

Pesma za Evroviziju ’24 – Final

 

I tisdags och i torsdags avgjordes de två semifinalerna i Serbiens ESC-uttagning. Under dessa två sändningar har tittarna och en jury tagit ställning till sammanlagt 28 tävlingsbidrag och skickat vidare 16 av dem till finalen. Nu ska det alltså avgöras vem av dessa låtar som ska få representera Serbien i Eurovision 2024 i Malmö.

Programmet sänds i RTS’ kanaler under lördagskvällen med start klockan 21.00 CET. Inför sändningen har vi tyckt till om finalisterna.

 

Vilka är finalisterna?

Nedan är startfältet i startordning* (med länkar till liveframträdanden från semifinalerna):

 

* Artisterna har själva fått lotta sina startnummer i finalen.

 

 

Semifinaler

Festival da Canção 2024 – Semifinal 1

 

Förra lördagen startade Portugal sin uttagning till Eurovision 2024 med den första av två semifinaler och nu på lördag avgörs den andra semifinalen. I programmet ska tio bidrag tävla om 6 finalplatser där först en gemensam jury- och tittaromröstning tar fram fem finalister. Därefter får tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem återstående låtarna.

Programmet sänds denna lördag med start klockan 22.00 CET och inför det har vi som vanligt tyckt till om låtarna.

 

Bidragen i semi 2

Nedan är de låtar som tävlar i semifinal 2, listade i startordningen med länkar till studioversionerna:

 

Vilka gick vidare förra veckan?

Nedan är de 6 låtar som gick vidare till finalen i den första semifinalen, listade i alfabetisk ordning efter artist:

 


 

Kommentera