Adjö 2021 – välkommen 2022

Foto & copyright: VisionPics /Pixabay.com

PANELEN SUMMERAR. Eurovision-året 2021 blev på många sätt ett härligt – om än fortfarande ett ovanligt – år. Innan vi blickar framåt tänkte vi passa på att sammanfatta ESC-panelens 2021.

Panelens mål är att vara snabba med att ge våra följare de senaste nyheterna om Melodifestivalen och Eurovision. Under året ser vi att allt fler följer oss och vi vill börja med att tacka för att du hänger på!

 

Det började med uttagningsbevakningen

Direkt på nyåret drog vi igång bevakningen av de nationella uttagningarna. Länderna befann sig då i helt olika faser, alltifrån de som var klara med bägge valen till de som inte sagt något alls hur de skulle välja 2021. Däremellan länder som bara gjort det ena valet eller som var på väg att göra bägge valen, antingen internt och/eller via publika uttagningar. I många artiklar följde vi sedan länderna fram till finalen i Rotterdam i maj. Årets Eurovision-vinnare blev som alla vet Italiens Måneskin med låten “Zitti e buoni”.

 

Sista Melodifestivalen med Christer Björkman

2021 blev också året då Christer Björkman skulle avsluta sin Melodifestivalkarriär med att vara programledare för samtliga sändningar i den upplagan. Det genomförde han med bravur tillsammans med i olika deltävlingar Lena Philipsson, Oscar Zia, Anis Don Demina, Jason “Timbaktu” Diakité, Per Andersson, Pernilla Wahlgren, Shirley Clamp och i finalen med Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw.

Precis som med Eurovision har vi följt hela uppladdningen och tävlingarna med olika artiklar. Både inför och under tävlingen rapporterade vi mycket, alltifrån de digitala pressträffar där deltagarna presenterades till artistintervjuer, resultatuppdateringar och våra egna tycka-till-artiklar. Under varje deltävling, andra chansen och finalen har vi liverapporterat vilket verkar uppskattas av många. Finalen vanns av Tusse med bidraget “Voices”.

 

Men livet runt Melodifestivalen och Eurovision har mer att ge. Exempel på andra artiklar vi lagt upp är att SVT fortsatte att fylla på sin egen Hall of fame där valet gjordes dels av publiken och dels av en jury, att bonuserbjudandet från P4 Nästa pausades till 2022 (en nyhet som för övrigt uppmärksammades på några internationella fansajter) och så skrev vår skribent Lukas ett öppet brev till SVT om förslag på förändringar i Melodifestivalen. Bland mycket annat.

 

Årets projekt

Du som följer oss vet också att vi årligen har olika projekt. 2021 hade vi:

Panelens topplista, där vi listade våra veckovisa favoritbidrag i Eurovision som sedan omvandlades till placeringar som korar en gemensam vinnare.

Inför Eurovision gjorde vi också en egen guide där vi presenterade varje lands artist och bidrag samt tycker till om låtarna.

– Som en avslutning på säsongen 2021 genomförde vi även i år egna Second Chance-projekt där vi väljer ut favoritbidrag från årets nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision 2021. Vi gjorde både ett projekt där det handlade om bidragen som kom på andra plats i respektive uttagning, och dessutom fick panelskribenterna Hollac16, Katja, Lukas, Markus och Robban välja ut egna favoriter från säsongen som gått som korades på samma sätt.

Duellen Eurovision 2020 vs 2021, där vi listade ESC-ländernas bidrag som medverkade både 2020 och 2021 och korade favoriterna samt favoritår.

– Vår skribent Lukas gjorde även en egen lista med ett favoritbidrag per land.

– En fortsättning på serien om de tillbakadragna Eurovision-bidragen.

– Julkalendern Bella Notte som presenterar Italiens alla tidigare Eurovision-deltagare från 1956 till och med 2021.

 

Framåtblick mot 2022

I stort sett samtidigt som Italien korades till vinnare i maj påbörjade vi arbetet med att följa alla förberedelser inför Eurovision 2022 med aktuell nyhetsbevakning, exempelvis kring vilka länder som är aktuella att tävla och vilka uttagningar de tänkt hålla. Det kommer vi såklart att fortsätta med nu efter nyåret då vi officiellt lämnar lågsäsongen bakom oss och kliver in i en ny högsäsong.

Så för att sammanfatta kan vi säga att årets höjdpunkter blev förstås att både Melodifestivalen och Eurovision blev av med all den fest och kärlek som hör till. Nu ser vi fram emot att fortsätta att följa och rapportera från nationella, Melodifestivalen och Eurovision. Du är mycket varmt välkommen att göra det med oss!

 

Med det vill vi önska alla Gott nytt år så ses vi 2022!

/ESC-Panelen

 


 

Kommentera