Krönika: En sammanfattning av fyra underbara dagar i Mello-bubblan 2019

Foto, montage & grafik: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – KRÖNIKA. Under finalveckan av Melodifestivalen 2019 hade vi våra skribenter Hollac16 och Lukas på plats som reportrar i Friends Arena. De bevakade repetitionerna, intervjuade artister, var med på välkomstfesten och fick hänga i Mello-bubblan under fyra dagar. Här kommer en sammanfattning av deras upplevelser dessa dagar.

 

Onsdag: Uppladdning med intervjuer & välkomstfest

Foto & montage: ESC-Panelen

Vår uppladdning till finalen i Melodifestivalen 2019 började på onsdagsförmiddagen den 6:e mars då vi (Hollac16 och Lukas) träffades på Elite Hotel vid Sankt Eriksplan i Stockholm där artisterna i finalen checkade in för veckan. Vi var inte de enda medierna på plats i hotellets lobby utan det var ytterligare journalister från diverse tidningar och andra nyhetsmedier som precis som vi ville träffa artisterna för en pratstund.

Vi gick inte till hotellet på ren chansning utan vi hade bokat tid med två artisters management (Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren) som vi träffade och hade trevliga pratstunder med. Efter dessa intervjuer återgick våra vardagar till att gå tillbaka till arbete igen men vi skulle ses redan till kvällen igen för välkomstfesten!

 

Back to work – men sedan mingel på Berns

Foto & montage: ESC-Panelen

Vi möttes upp utanför Berns Salonger för en trevlig mingelkväll på den så kallade välkomstfesten. Eftersom det var första gången för oss bägge att vara på plats så visste vi inte vad vi hade att förvänta oss – men allt blev riktigt roligt!

Först blev alla bjudna på varsin drink och så var det mingel bland alla gäster, bl.a. såklart de tävlande artisterna men även deras crew och andra kändisar som man tidigare bara sett på TV. Vi mötte även upp vår kollega JP som arbetar med den internationella Radio International som vi har ett samarbete med. Vi satt och pratade Melodifestival- och Eurovisionminnen hela kvällen med honom och hans vänner och hade en väldigt trevlig stund.

Till middag serverades en lyxig trerättersmeny som man själv aldrig käkat förut. Riktigt gott var det!

Under middagen höll komikern David Sundin låda och det hölls bland annat i en ”Så ska det låta”-introtävling som flera av både artister och kändisar var mer än lovligt härliga till och bjöd på sig själva till 100 procent. Till desserten tog DJ-duon Schlagerprofilerna (Ronny & Ken) över musiken och spelade allt från årets Mello-hits till deras favoritbidrag från tidigare år. I samband med detta bröt vi upp för kvällen, eftersom det var ganska så sent och det skulle bli en intensiv men rolig repetitionsdag i Friends Arena nästa dag.

 

 

Torsdag: Artistpresskonferens och följa repetitioner i arenan

 

Foto & montage: ESC-Panelen

Vi möttes upp på baksidan av Friends Arena vid en av ingångarna till garaget där pressingången var. När vi kom fram var första tanken om vi hade gått rätt men eftersom all annan media och så även JP stod där så kändes det som rätt ställe. På ett visst klockslag välkomnades alla in i arenan och då fick vi först gå gemensamt till pressrummet där vi kunde lämna av personliga tillhörigheter innan det var snabbt dags för pressfotografering med alla 12 artister. Varje artist fick gå fram en och en på scenen och bli fotograferad och sedan togs en gruppbild med alla tolv.

Efter detta hölls en väldigt kort presskonferens där vi hann få en snabbintervju med exekutiva producenten Christer Björkman. Vi var bland annat nyfikna på hans tankar om årets turné och om det fanns en Eurovisionvinnare i startfältet. Strax efter att intervjun var över ropades det ut att presskonferensen snart skulle vara över för att de behövde komma igång med alla enskilda repetitioner. I det läget valde vi att dela upp oss – Hollac16 gick tillbaka till pressrummet och höll låda i livechatten medan Lukas var kvar inne i arenan och följde repetitionerna där med fotografering och intryck av hur varje repetition gick. Efter fyra låtar bytte vi av varandra så att Hollac16 satt i arenan och Lukas i pressrummet och ytterligare 6 låtar senare gjorde vi ett sista byte så att vi hade fått bevaka hälften av bidragen vardera. Våra exakta synpunkter om repetitionerna kan ni ta del av i detta inlägg.

Mellan repetitionerna hade vi även en inbokad intervju med Mohombi som vi fick prata med under en av pauserna i repetitionerna. Eller snarare hade vi tur att det blev en paus just när intervjun var 🙂 Intervjun gick jättebra och vi tycker båda att Mohombi var en av de härligaste personerna som vi fick intervjua.

Repetitionerna pågick hela dagen och stor del av kvällen. Runt kl. 21.30 vandrade vi ut från Friends Arena. En lång men härlig dag var därmed avslutad 🙂

 

 

Fredag: Publikt genrep i arenan

Foto & montage: ESC-Panelen

På fredagen fick vi lite sovmorgon och detta för att arenan var stängd för pressen fram till eftermiddagen. SVT-produktionen hade nämligen egna repetitioner i arenan och då fick hela presskåren vackert stanna utanför. Vi passade därför på att uppdatera hemsidan, skriva färdigt intervjuer och tycka till om annat innan det var dags att bege sig till arenan.

När vi kom in fick vi i princip skynda oss iväg till logerna för vi hade en inbokad intervju med Lina Hedlund. Hennes väldigt snälla assistent lät oss få fem minuter extra eftersom intervjun blev förskjuten ett par minuter p.g.a. det sena insläppet. Lina var precis som de andra artisterna vi intervjuade otroligt trevlig och härlig och det blev en mycket fin pratstund.

Efter vår intervju gick vi tillbaka till pressrummet och jobbade på inför kvällens publika genrep. Vi hade fått pressbiljetter inne i arenan och bevakade allt som hände med både livechatt och stillbildskameror. Vi satt på parkett och hade bra utsikt över scenen (se bilderna ovan). När genrepet var över fick vi i presskåren möjlighet att snacka med artisterna och vi gav alla en chans att i vår kamera säga till sina fans varför de ska rösta på just dem i finalen. Dessa klipp finns även att ta del av i efterhand här.

Därefter tog vi kväll för kvällen inför lördagens stora avgörande.

 

 

Lördag: Slutbevakningen av finalen

Inför själva finalen satt vi och arbetade stenhårt i pressrummet för att publicera ut det sista materialet, bland annat Infören till finalen och Läsarnas personliga vinnare. Sedan klockan 20:00 startade direktsändningen och hela presskåren satt i pressrummet och jobbade. Vi följde sändningen live via storbildsskärmar samtidigt som Hollac16 livekommenterade om allt som hände i programmet. De två akter som vi berördes mest av var John Lundvik och Wiktoria, som åtminstone var och en av oss höll som storfavoriter till segern 🙂

 

John Lundvik vann

Finalen blev som sagt en riktigt spännande historia när John Lundvik krossade allt motstånd med maxpoäng från de internationella jurygrupperna och nästan maxpoäng från tv-tittarna. Efteråt när segern var ett faktum försökte vi ta oss ned till arenan med den övriga presskåren för att få en vinnarintervju, men eftersom det var många före oss i kön så hanns det tyvärr inte med under den korta tid som presskonferensen var. Istället kan vi bjuda er på den intervju som Hollac16 gjorde med John Lundvik i november 2018 (på artistpresskonferensen med alla tävlande) och vid det tillfället sa han så här om sin medverkan i Melodifestivalen samt ett eventuellt medverkande i Eurovision 2019:

 

Hur är det att vara med i Melodifestivalen igen?

– Det känns ännu mer underbart än första gången, för då var jag nervös eftersom jag hade så mycket att bevisa, säger John.

 

Vad kan vi förvänta oss höra av dig den här gången?

– Det blir samma John som förra gången fast förmodligen ännu gladare och ännu lyckligare för att jag får göra det här en andra gång, säger John med ett stort leende.

– Jag hoppas kunna förvalta det förtroendet jag fått från svenska folket att jag är med igen, tillägger han.

 

Till sist, hur skulle det vara att få representera Sverige i Eurovision 2019 inför ca 200 miljoner tv-tittare?

– När du säger det så blir jag svettig på ryggen, säger John med ett skratt.

– Men jag tror att jag hade klarat det idag, jag har gjort hemläxan för att ta den uppgiften, även om det än så länge bara är en dröm som nu är väldigt långt bort, tillägger han med ett stort leende.

 

Nu har den här drömmen alltså blivit verklighet för John Lundvik och han förvaltade verkligen förtroendet från svenska folket!

 

Efterfest

Sedan när presskonferensen var över jobbade vi en stund till i pressrummet innan vi drog iväg till efterfesten på Berns. Det blev kanske inte så lång stund för oss två där efter långa arbetspass men en härlig vecka var över och garanterade minnen för livet att ha fått vara med och bevakat kanske den bästa Melodifestivalsfinalen genom tiderna.

Nu väntar Eurovision i Tel Aviv runt hörnet och med det också Panelens Inför-guide, våra topplistor och annat skoj. Följ gärna med oss och hela ESC-Panelen på denna uppladdning nu under våren!

 

Väl  mött!

/Hollac16 och Lukas

 


 

Kommentera