Resultat av helgens uttagningar (16-17 februari 2019)

INFÖR UTTAGNINGAR. Helgen den 16:e-17:e februari hölls en rad olika nationella finaler samt ett par heats och semifinaler och Melodifestivalens tredje deltävling hölls i Leksand. I denna artikel listar vi länkar till resultatdelarna.

 

Vilka uttagningar sändes?

Estland: Eesti Laul 2019 – Final

I lördags (16:e februari) avgjordes finalen bestående av 12 tävlande, där svenske Victor Crone till sist stod som segrare. Hans låt ”Storm” fick flest tittarröster i både grundomgången och i superfinalen, men det var främst tack vare högt tittarstöd som han ens tog sig till den avgörande omgången.

Resultat »

Så här tyckte vi om startfältet (inför) »

 


 

Georgien: Georgia’s Star

Georgiens Idol-program hade sitt sjunde liveprogram i lördags kväll, där 6 tävlande var kvar i tävlingen. Efter alla framträdanden röstade publiken vidare sina favoriter och ytterligare en artist fick därmed lämna tävlingen. Idol-programmet börjar nu gå mot sitt slut i och med att finalen äger rum den 2:a mars.

Resultat: Dessa bidrag gick vidare (extern länk) »

 

Notering: Det har nu också framkommit mer info om hur själva finalen kommer att gå till. Artist och låt till Eurovision kommer att väljas vid samma tidpunkt, där de artister som tar sig till final kommer att framföra varsitt bidrag innan tv-publiken (oklart om jury är involverad i processen) röstar fram en vinnare, den artist och låt som får representera Georgien i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Vilka låtar som kommer att tas ut till tävlan är i skrivande stund inte kända, mer än att samtliga kommer att framföras på georgiska.

 


 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin – Semifinal 2

Island höll sin andra och avslutande semifinal i lördags, där ytterligare två akter röstades till final med hjälp av tittarnas och juryns hjälp. Efter sändningen valde juryn att även rösta fram ett wildcard till finalen, vilket innebär att finalen får fem tävlande.

Resultat: Dessa bidrag gick vidare »

Panelens kommentarer (inför sändningen) »

 


 

Kroatien: Dora 2019 – final

För första gången sedan år 2010 har kroatisk TV valt artist och bidrag till Eurovision genom den nationella uttagningen Dora, som denna gång bestod av en enda finalkväll med 16 tävlande. Efter att juryn och tv-tittarna sagt sitt stod sångaren Roko som segrare.

Resultat »

 


 

Lettland: Supernova 2019 – Final

Efter två semifinaler var det dags för den stora finalen i Lettlands uttagning Supernova 2019. När tittarna, juryn och Spotifystreams hade räknats samman hade segern gått till gruppen Carousel.

Resultat »

Så här tyckte vi om startfältet (inför) »

 


 

Litauen: Eurovizija 2019 – Semifinal 2

I Eurovizija 2019 i Litauen sändes den andra och sista semifinalen inför den kommande finalen nu på lördag (23:e februari). Till skillnad från heaten var semifinalerna direktsända vilket gjorde att tv-tittarna inte kunde känna till i förväg hur juryn skulle rösta. Totalt var det 12 tävlande varav topp fyra tog sig vidare. Totalt tävlar 8 bidrag i finalen.

Resultat: Dessa bidrag gick vidare »

Panelens kommentarer (inför sändningen) »

 


 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção – Semifinal 1

Portugal drog igång den första semifinalen i lördags med 8 tävlande. Med hjälp av jury och tv-tittarna fick man ned startfältet till hälften som kvalar in till finalen den 2:a mars. Jury och tv-tittarna delade ut varsin skala poäng vilket gjorde att de hade lika stor makt att påverka resultatet.

Resultat: Dessa bidrag gick vidare »

Panelens kommentarer (inför sändningen) »

 


romania_smallRumänien: Selecţia Naţionala 2019 – Final

Rumänien knöt också ihop sin säck för årets nationella-säsong med finalen av Selecţia Naţionala 2019. Tolv bidrag som kvalat vidare från semifinalerna gjorde upp med hjälp av tittarnas och juryns hjälp. Och det blev en riktigt rysare på slutet!

Resultat »

Så här tyckte vi om startfältet (inför) »

 


 

Slovenien: EMA 2019 – Final

Slovenien fortsatte med att arrangera EMA som uttagning, däremot var årets uttagning nedbantad till bara en finalkväll med 10 tävlande. Efter att en jury valt ut två finalister av de tio blev det upp till tv-tittarna att rösta fram en vinnare.

Resultat »

 


 

Sverige: Melodifestivalen – deltävling 3

Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2019 fick sina fyra vinnare som avancerar vidare i tävlingen. Efter två avgörande röstningsomgångar blev det Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund som gick till final, medan Martin Stenmarck och Rebecka Karlsson tävlar vidare i Andra chansen.

Totalt inkom 6 305 045 röster, där Radiohjälpen fick in 662 869 kronor.

Läs mer om resultatet »

 


 

Ukraina: Vidbir 2019 – Semifinal 2

Den andra och avslutande semifinalen är över i Ukraina och efter tittarnas och juryns dom har ytterligare tre bidrag nått den avgörande finalen.

Resultat: Dessa bidrag gick vidare »

Så här tycker vi om startfältet (inför) »

 


 

Ungern: A Dal 2019 – Semifinal 2

I Ungern hölls den andra och semifinalen inför finalen av A Dal 2019, där nio bidrag tävlade om de sista platserna till de kommande två semifinalerna. I vanlig ordning framfördes bidragen och medan varje framträdande pågick kunde tv-tittarna rösta genom SMS och en app. Efter varje framträdande fick programmets jury om fyra personer betygsätta alla låtar från 1-10 och därefter delades en snittpoäng ut från tv-tittarna.

De tre bidrag som fått högst totalpoäng efter juryn och tittarna gick vidare direkt, därefter fick tv-tittarna utse ett wildcard bland låtarna i heatet som ”åkt ut”.

PS: Dagarna efter sändningen valde MTVA (som arrangerar uttagningen) att diskvalificera en av finalisterna, varför ytterligare en akt som ”åkte ut” fick komma tillbaka till finalen.

Resultat: Dessa bidrag gick vidare »

Så här tycker vi om startfältet (inför) »

 


 

Kommentera