Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2019 kommer att avgöras i Tegera Arena i Leksand, lördagen den 16:e februari 2019. Sju tävlande kommer att göra upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

På den här sidan kommer ni kunna hitta allt ni behöver veta inför sändningen. Mer information fylls på ju närmare sändningen vi kommer.

 

Inför: Melodifestivalens tredje deltävling

  • Datum: 2019-02-16
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Tegera Arena, Leksand
  • Programledare: Marika Carlsson, Eric Saade & Kodjo Akolor
  • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen genom två omgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk

 

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Nytt för i år är att SVT inte räknade totalt inkomna röster för varje bidrag utan att åtta tittargrupper* (baserade via Mello-appen och telefonröstningen, se längre ned vilka kategorier som gällde) rankade alla bidrag och delade ut poäng enligt en skala. Därefter slogs totalpoängen samman och de bidrag med högst totalpoäng gick vidare i tävlingen.

När programmet startade öppnade telefonslussarna då tv-tittarna hade möjlighet att telefon- och hjärtrösta. Samtidigt framfördes de sju tävlingsbidragen följt av en snabbrepris. Därefter stängdes slussarna tillfälligt och de fem bidrag med högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång. Sedan blev det en snabbrepris till innan slussarna stängdes igen. Nu lästes resultatet från bägge omgångarna upp, där totalettan och totaltvåan gick direkt till final medan totaltrean och totalfyran gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut direkt.

Under varje röstningsomgång delade varje enskild röstningsgrupp ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Detta innebär att alla bidrag i deltävlingen fick poäng. Inga poäng redovisades dock i direktsändningen utan resultatet förblir hemligt till dess att alla program har avgjorts.

 

* Tittargrupperna i Mello-appen är 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Observera att telefonröstningen räknas som den åttonde ålderskategorin som är “okänd ålder”.

 

Mer info

 

 

Startfält

De tävlande i Leksand. Foto: Jan Danielsson/SVT.

 

Nedan presenteras startfältet enligt startordning.

 

1. The Lovers Of Valdaro – “Somebody Wants”
Text &/musik: Peter Boström, Thomas G:son


 

2. Dolly Style – “Habibi”
Text &/musik: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Robert Norberg


 

3. Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna”
Text &/musik: Uno Svenningsson, Tim Larsson, Tobias Lundgren


 

4. Lina Hedlund – “Victorious”
Text &/musik: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic, Johanna Jansson


 

5. Omar Rudberg – “Om om och om igen”
Text &/musik: Omar Rudberg, Johan Lindbrandt, Robin Stjernberg, Jens Hult


 

6. Rebecka Karlsson – “Who I Am”
Text &/musik: Rebecka Karlsson, Anderz Wrethov, Henric Pierroff


 

7. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”
Text &/musik: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jon Henrik Fjällgren


 

Personligt om de tävlande


Gruppen Dolly Style består av de tre karaktärerna Molly, Polly och Holly som kommer från ett dockhus i Dollyville. Gruppen bildades år 2014 av Emma Nors och Palle Hammarlund och temat är inspirerat av japansk kultur (endast för utseendet och inte musikstilen).

Dolly Style har medverkat två gånger tidigare i Melodifestivalen: 2015 med låten “Hello Hi” och 2016 med låten “Rollercoaster”. Bägge gångerna tog de sig till Andra chansen, där de sedan åkte ut i en av duellerna. Mellan medverkan i Melodifestivalen har gruppen givit ut egen musik och åkt på turnéer.

Sedan bildandet har gruppen till och från bytt medlemmar, och när gruppen nu ska äntra Melodifestivalscenen en tredje gång är det bara gruppens “Molly” som varit med en gång tidigare (2016).Martin Stenmarck (född 3:e oktober 1972 i Täby) är en av vår tids mest folkkära artister som bland annat har tävlat i Melodifestivalen tre gånger tidigare: 2005 (med “Las Vegas”, som vann svenska uttagningen men floppade i Eurovision), 2014 (med “När änglarna går hem”, som åkte ut i Andra chansen) och 2016 (med “Du tar mig tillbaks”, som åkte ut redan i sin deltävling). Förutom Melodifestivalen har han släppt mer eget material, varit med i musikaler och inte minst varit affischnamn för Ladies Night.

Nu är han tillbaka en fjärde gång i Melodifestivalen och hans låt är gjord av två av de som skrev “Las Vegas” till honom år 2005.Jon Henrik Fjällgren föddes i Colombia den 26:e april 1987 men adopterades av en samisk familj och växte upp i Mittådalens sameby i Härjedalen. Till vardags är han renskötare men också sångare och jojkare. Publikt slog han igenom i Talang 2014, som han vann med sitt vackra jojkframträdande. Ett år senare tävlade han i Melodifestivalen med låten “Jag är fri (Manne leam frijje)” som tog honom till en hedrande andraplats i finalen. Två år senare, år 2017, deltog han igen i Melodifestivalen, denna gång tillsammans med sångerskan Aninia och låten “En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)”. Även nu blev det final och till sist en tredjeplats.

Nu är Jon Henrik Fjällgren tillbaka i Melodifestivalen för en tredje omgång, den här gången är han själv på scenen då han framför låten “Norrsken”.Omar Rudberg, född år 1998, var tidigare en del av gruppen FO&O, som innan dess hette The Fooo eller The Fooo Conspiracy. Detta pojkband som Omar var en del av var tämligen framgångsrika under gruppens aktiva år 2013-2017. Gruppen deltog också i Melodifestivalen 2017 med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final och som där hamnade på elfte plats.

En tid efter Melodifestivalen kom beskedet att FO&O lägger ned och alla grabbarna satsar på sina solokarriärer och år 2019 är det Omars tur att äntra Melodifestivalsscenen på egen hand!Duon The Lovers of Valdaro består av de två killarna Erik Gabriel Höiby och Adam Warhester som ifjol (2018) tävlade i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa. De vann Stockholmsuttagningen och tog sig sedan hela vägen till finalen där de blev erbjudna en plats i Melodifestivalen 2019.

Eftersom att EBU:s och Melodifestivalens regler inte tillåter att bidrag har framförts före den 1:a september året innan tävlar duon med ett helt nytt bidrag i startfältet, en låt som duon gjort tillsammans med de rutinerade låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son.Lina Hedlund, född 28:e mars 1978 i Kramfors är just nu en av Sveriges mest aktuella popartister i och med sin medverkan i gruppen Alcazar. Men innan dess har vi fått se henne framträda med sin syster Hanna Hedlund och som soloartist. Förutom det har Lina även jobbat som programledare och som röstskådespelare.

Lina har tävlat otal gånger i Melodifestivalen sedan år 2002. Först var det med sin syster Hanna och låten “Big Time Party” och året därpå som solo med låten “Nothing Can Stop Me”. Sedan år 2007 har Lina varit en del av Alcazar och tävlat med dem tre gånger: 2009, 2010 och 2014.

Nu efter Alcazars nedläggning kommer Lina tillbaka till Melodifestivalen som soloartist och med sitt eget sound.Rebecka Karlsson föddes den 12:e juni 2000 i Helsingborg, men hon är uppväxt i Ekeby. Publikt slog hon igenom när hon sökte till Talang år 2009. Den gången tog hon sig inte vidare i tävlingen, men år 2014 sökte hon till programmet igen och då tog hon sig hela vägen till semifinal. Trots att det inte blev någon seger gav hon sommaren 2014 ut låten “Ghost Flower”, som samma höst följdes upp av “We Got The Night”.

År 2016 sökte Rebecka Karlsson till Idol. Hennes första audition imponerade på juryn och det tog henne vidare genom hela tävlingen ända fram till finalen – där hon till sist blev tvåa.

Nu ska Rebecka Karlsson debutera i Melodifestivalen 2019 med låten “Who I Am”.


 

Resultat

Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2019 – RESULTAT. Då är den tredje deltävlingen avslutad och vi har ett resultat. Efter bägge röstningsomgångarna blev det Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund som gick till final, medan Martin Stenmarck och Rebecka Karlsson tävlar vidare i Andra chansen.

Direkt efter att deltävlingen var avgjord släppte SVT siffrorna för hur många röster de tre utslagna bidragen fått. Till skillnad från de två tidigare deltävlingarna redovisades det aldrig i sändning hur de två utslagna bidragen i första omgången placerade sig (vem av de två som hamnat på sjätte respektive sjunde plats). Det offentliggjordes först en stund efter att deltävlingen var avklarad.

Totalt inkom 6 305 045 röster, där Radiohjälpen fick in 662 869 kronor.

Så här slutade alltså den tredje deltävlingen:

 

Till Final (utan inbördes ordning*):

1. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”

1. Lina Hedlund – “Victorious”

 

Till Andra Chansen (utan inbördes ordning*):

3. Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna”

3. Rebecka Karlsson – “Who Am I”

 

Utslagna:

5. Dolly Style – “Habibi” (819 062 röster)**

6. Omar Rudberg – “Om om och om igen” (722 215 röster)**

7. The Lovers of Valdaro – “Somebody Wants” (637 917 röster)**

 

* SVT meddelar de individuella placeringarna gällande finalen och Andra chansen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte framtida resultat i tävlingen ska påverkas utifrån hur bidragen placerade sig här.

** Nytt för i år är att SVT meddelar hur många totalröster de utslagna bidragen i deltävlingen fick (resterande siffror presenteras först efter att hela tävlingen är avgjord).

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Vi kommer att publicera våra omdömen om denna deltävlings tävlande inom kort.

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen