Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2019 avgjordes i Tegera Arena i Leksand, lördagen den 16:e februari 2019. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Röstningsinfo

Nytt för det här året var att SVT inte längre räknade totala antalet röster bidragen fått, utan man använde sig istället av ett poängsystem som delades upp i åtta stycken tittargrupper (se mer under röstningssätten)

I övrigt var varje deltävling uppdelad i två omgångar. I den första omgången framfördes alla sju bidragen samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. Därefter hölls en snabbgenomgång innan röstningen tillfälligt pausades. De fem bidragen som vid tillfället hade fått högst totalpoäng (enligt det nya systemet) fick tävla vidare, medan bidraget på sjätte och sjunde plats åkte ut.

Sedan påbörjades ytterligare en röstningsomgång utan att nollställa tidigare resultat. Röstningsomgången pågick bara under ett par minuter och efter en snabbrepris stängdes slussarna på nytt, och resultatet räknades samman. Nu lästes resultatet från bägge omgångarna upp, där totalettan och totaltvåan gick direkt till final medan totaltrean och totalfyran gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut.

 

Röstningssätten: telefon och app

Det nya röstningssystemet som användes baserades på åtta åldersgrupper, vilka var fördelade på sju stycken i Melodifestival-appen* och telefonröstningen som den åttonde. Det fanns ingen möjlighet att SMS-rösta det här året.

Under varje röstningsomgång delade varje enskild röstningsgrupp ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Detta innebar att alla bidrag i deltävlingen fick poäng. Hur poängen fördelades gjordes känt först efter att alla program hade avgjorts.

* Tittargrupperna i Mello-appen var 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Observera att telefonröstningen räknades som “okänd ålder”.


Mer fakta

 

Startfält


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. The Lovers Of Valdaro – ”Somebody Wants”
Text &/musik: Peter Boström, Thomas G:son


2. Dolly Style – ”Habibi”
Text &/musik: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Robert Norberg


3. Martin Stenmarck – ”Låt skiten brinna”
Text &/musik: Uno Svenningsson, Tim Larsson, Tobias Lundgren


4. Lina Hedlund – ”Victorious”
Text &/musik: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic, Johanna Jansson


5. Omar Rudberg – ”Om om och om igen”
Text &/musik: Omar Rudberg, Johan Lindbrandt, Robin Stjernberg, Jens Hult


6. Rebecka Karlsson – ”Who I Am”
Text &/musik: Rebecka Karlsson, Anderz Wrethov, Henric Pierroff


7. Jon Henrik Fjällgren – ”Norrsken”
Text &/musik: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jon Henrik Fjällgren


 

Resultat


Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2019 – RESULTAT. Då är den tredje deltävlingen avslutad och vi har ett resultat. Efter bägge röstningsomgångarna blev det Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund som gick till final, medan Martin Stenmarck och Rebecka Karlsson tävlar vidare i Andra chansen.

Direkt efter att deltävlingen var avgjord släppte SVT siffrorna för hur många röster de tre utslagna bidragen fått. Till skillnad från de två tidigare deltävlingarna redovisades det aldrig i sändning hur de två utslagna bidragen i första omgången placerade sig (vem av de två som hamnat på sjätte respektive sjunde plats). Det offentliggjordes först en stund efter att deltävlingen var avklarad.

Totalt inkom 6 305 045 röster, där Radiohjälpen fick in 662 869 kronor.

Så här slutade alltså den tredje deltävlingen:

 

Till Final

1. Jon Henrik Fjällgren – “Norrsken”

2. Lina Hedlund – “Victorious”

 

Till Andra Chansen

3. Rebecka Karlsson – “Who Am I”

4. Martin Stenmarck – “Låt skiten brinna”

 

Utslagna

5. Dolly Style – “Habibi”

6. Omar Rudberg – “Om om och om igen”

7. The Lovers of Valdaro – “Somebody Wants”

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen