Inför helgens uttagningar: 8-10 februari 2019

INFÖR UTTAGNINGAR. Helgen 8-10 februari är det inte bara den andra deltävlingen i Melodifestivalen, utan även äger fyra finaler rum samt en rad spännande semifinaler och heats. I denna artikel listar vi de aktuella uttagningarna med all info du behöver.

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg. Notera att resultatuppdatering sker kontinuerligt så snart respektive uttagning är klar, men en sammanfattande artikel dyker upp i början av den kommande veckan. Då får ni också reda på våra betyg och åsikter kring veckans startfält i Melodifestivalen!

 


 

Fredag 8 februari

italy_smallItalien: San Remo-festivalen (fjärde kvällen)

Under veckan som gått har San Remo-festivalen pågått i Italien med totalt tre sändningar. Under dessa program har de 24 tävlande introducerats med sina tävlingsbidrag och inför lördagens stora final ska de tävlande delta i duetter.

Omröstning sker i programmet mellan tv-tittarna och olika jurygrupper, men ingen tävlande åker ut, vilket gör att alla 24 är med och tävlar i den avgörande finalen.

Läs mer »

 

Storbritannien: Eurovision You Decide – final!

Det blir nu det fjärde året på raken som Storbritannien väljer artist och bidrag till Eurovisionen via uttagningen Eurovision You Decide, och för andra året är artisten Måns Zelmerlöw co-programledare (tillsammans med brittiska Mel Giedroyc). Nytt för detta år är att det är hälften så många bidrag som tävlar men fortfarande 6 stycken artister.

Upplägget är som följande: Två artister tävlar mot varandra med samma låt (totalt blir det tre dueller), och vinnarna i respektive duell går in i en andra röstningsomgång där vinnaren sen koras. I första rundan utser en expertjury de som går vidare till den andra och sista rundan där folket helt och hållet får bestämma vinnaren.

Läs mer »

 


 

Lördag 9 februari

australia_smallAustralien: Australia Decides – final!

Det är första gången som Australien anordnar en nationell final för att utse sitt Eurovision-bidrag. De senaste åren har man gjort valet helt och hållet internt. Totalt är det 10 bidrag som tävlar och det är lika delar tittarröster och juryröster som i slutändan avgör vem som ska få representera Australien den femte gången landet nu deltar i världens största musiktävling.

Notera att sändningen startar på förmiddagen kl. 10:30 CET (svensk tid) medan det är kl. 18:30 australiensisk tid.

Läs mer »

 

Georgien: Georgia’s Star

Georgiens Idol-tävling fortsätter med sin nästa runda av liveprogram. Eftersom det fortfarande bara är utslagningstävling utan Eurovisionbidrag avvaktar vi med kommentering och tyckande tills vidare.

Läs mer »

 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin – semi 1

Den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin drar igång med sina första fem tävlande (det är nytt för i år att det bara är fem artister per semi). Dessa tävlar om två platser i den avgörande finalen. Bland de tävlande återfinns Hera Björk som representerade Island i Eurovision Song Contest 2010 med låten “Je ne sais quoi” som kom på 19:e plats i ESC-finalen och Daníel Óliver Sveinsson (bosatt i Stockholm) som tävlade senast år 2015 i den isländska utttagningen med discogruppen Cadem och låten “Fyrir alla” (“Fly“) som slutade oplacerad i finalen.

Värt att notera är att i semifinalerna kommer alla låtar sjungas på isländska.

Läs mer »

 

italy_smallItalien: San Remo 2019 – final!

Som tidigare nämnt har Italien haft igång sin San Remo-festival under hela vecka 6 och nu ska vinnaren koras. I finalen tävlar samtliga 24 artister som medverkat i årets säsong och alla dessa har lika stor möjlighet att vinna årets tävling och därmed bli erbjuden att bli Italiens nästa representant i Eurovision Song Contest.

Makten kommer att delas lika mellan tv-tittarna och juryröster, där den gemensamma topp 3 tar sig till en direkt avgörande omgång där vinnaren koras. Om vinnaren tackar ja att representera Italien i Eurovisionen blir det nog med största sannolikhet klart när finalen är över, annars får vi se vad RAI hittar på denna gång…

Läs mer »

 

Litauen: Eurovizijos – semi 1

Efter fyra grundomgångar är nu Litauen klara med sina heats och därför påbörjas semifinalomgång nummer 1. Totalt tävlar 12 bidrag varav fyra av dem kommer att röstas till final.

Till skillnad från de fyra första heaten som varit förinspelade (och tittarna således redan fick reda på hur juryn röstade), kommer semifinalerna vara direktsända, så tittarna vet inte hur juryn kommer rösta.

Läs mer »

 

Montenegro: Montevizija – final!

För andra året på raken väljer Montenegro artist och bidrag till Eurovisionen via en nationell final kallad Montevizija. Totalt är det fem akter som tävlar om segern och äran att representera landet i Eurovision 2019, av dessa fem är fyra solosångerskor och en musikgrupp. Två av de tävlande har deltagit i Montevizija 2018 (fjolårets upplaga) och en tävlande har faktiskt representerat Montenegro förut – i Moskva 2009!

Läs mer »

 

sweden_smallSverige: Melodifestivalen – deltävling 2

Melodifestivalen 2019 har lämnat Göteborg och befinner sig i Malmö för den andra deltävlingen. Ytterligare sju artister ska tävla om att ta sig till final respektive Andra chansen.

Det är tv-tittarna som genom app-röstning och telefonröstning bestämmer vilka tävlande som ska gå vidare, vilket sker genom två röstningsomgångar. Först röstas två bidrag bort, därefter utses vilka fyra som kvalar vidare.

Läs mer »

 

Ukraina: Vidbir – semi 1

Det har blivit dags för Ukrainas första semifinal där 8 bidrag tävlar om att tre finalplatser. Upplägget är likvärdigt fjolårets med att det är tv-tittarna och en tremannajury i form av Jamala (Eurovision-vinnare 2016), Andreiy Danilko (som spelar karaktären Verka Serduchka som även representerade Ukraina i Eurovision 2007) samt Eugene Filatov som bestämmer vilka som ska röstas vidare.

Läs mer »

 

Ungern: A Dal – semi 1

Ungern har precis som Litauen gjort klart med sina grundomgångar där 30 bidrag nu blivit 18 stycken. Därmed är det dags för semifinaler och denna lördag äger den första semifinalen rum. Det är nu nio tävlande i programmet och upplägget är likvärdigt hur det var i heaten med skillnaden att endast topp 3 röstas direkt till final. Därefter får tittarna rösta fram ett fjärde bidrag som wildcard.

Läs mer »

 

 


 

Söndag 10 februari

romania_smallRumänien: Selecția Națională – semi 2

Det har blivit dags för Rumäniens andra och avslutande semifinal där 12 bidrag tävlar om att avancera vidare till finalen i Selecția Națională 2019. Precis som förra året kommer semifinalerna hållas i olika städer, denna hålls i staden Arad i västra Rumänien. Efter att de 12 bidragen framförts kommer juryn och tittarna säga sitt och rösterna slås samman för att utse sex stycken finalister.

Värt att notera är att artisten Xandra valt att hoppa av sin medverkan, vilket blir den tredje artisten som lämnar årets rumänska uttagning. Dessutom var artisten Laura Bretan ursprungligen planerad till att tävla i semifinal 1 men flyttades till semifinal 2.

Läs mer »

 

 


 

Kommentera