Den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2019 avgjordes i Malmö Arena i Malmö, lördagen den 2:a februari 2019. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Inför: Melodifestivalens andra deltävling

  • Datum: 2019-02-09
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Malmö Arena, Malmö
  • Programledare: Marika Carlsson & Sarah Dawn Finer
  • Röstningsprocess: Sju bidrag ska bli två finalister och två till Andra chansen. Röstning sker i två omgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk

 

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Nytt för i år är att SVT inte räknade totalt inkomna röster för varje bidrag utan att åtta tittargrupper* (baserade via Mello-appen och telefonröstningen, se längre ned vilka kategorier som gällde) rankade alla bidrag och delade ut poäng enligt en skala. Därefter slogs totalpoängen samman och de bidrag med högst totalpoäng gick vidare i tävlingen.

När programmet startade öppnade telefonslussarna då tv-tittarna hade möjlighet att telefon- och hjärtrösta. Samtidigt framfördes de sju tävlingsbidragen följt av en snabbrepris. Därefter stängdes slussarna tillfälligt och de fem bidrag med högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång. Sedan blev det en snabbrepris till innan slussarna stängdes igen. Nu lästes resultatet från bägge omgångarna upp, där totalettan och totaltvåan gick direkt till final medan totaltrean och totalfyran gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut direkt.

Under varje röstningsomgång delade varje enskild röstningsgrupp ut poängen 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1 till bidragen. Detta innebär att alla bidrag i deltävlingen fick poäng. Inga poäng redovisades dock i direktsändningen utan resultatet förblir hemligt till dess att alla program har avgjorts.

 

* Tittargrupperna i Mello-appen är 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år och 75+ år. Observera att telefonröstningen räknas som den åttonde ålderskategorin som är “okänd ålder”.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Malmö. Foto: Jan Danielsson/SVT.

 

Nedan presenteras startfältet enligt startordning.

 

1. Andreas Johnson – “Army Of Us”
Text &/musik: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas “Stone” Johansson, Sebastian Thott


 

2. Malou Prytz – “I Do Me”
Text &/musik: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal


 

3. Oscar Enestad – “I Love It”
Text &/musik: Emanuel Abrahamsson, Parker James, Oscar Enestad


 

4. Jan Malmsjö – “Leva livet”
Text &/musik: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm


 

5. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”
Text &/musik: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vladislav Meletjenkov, Chris Enberg


 

6. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold You”
Text &/musik: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm, Liam Pablito Cacatian Thomassen


 

7. Margaret – “Tempo”
Text &/musik: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Laurell Barker, Sebastian von Koenigsegg


 

Personligt om de tävlande


För Melodifestivalpubliken är Andreas Johnson (född 22:a mars 1970) ett mycket välkänt ansikte eftersom att han har deltagit totalt 6 gånger (ej inräknat det han ska göra år 2019). Vid hälften av hans försök har han nått final och uppnått en andraplats (2007), tredjeplats (2006) och sjätteplats (2010) medan vid övriga tre försök har det slutat med att bli utslagen i Andra chansen (2008 och 2012) eller redan i deltävlingen (2015).

Nu kommer Andreas Johnson tillbaka till Melodifestivalen för ett sjunde försök att bli Sveriges Eurovisionrepresentant. Just år 2019 markerar också att det är 20 år sedan hans succésingel “Glorious” släpptes.Hanna Ferm, född 23:e oktober 2000 i Pixbo i Västergötland, gjorde sig publikt känd när hon sökte till Talang 2014 och därefter till Idol 2017. I det första gick det inte så bra, men i Idol tog hon sig hela vägen från audition till final och slutade på andra plats. Karriären tog därefter fart då hon under 2018 släppte två singlar.

Liam Cacatian Thomassen, mer känd som Liamoo, föddes den 10:e september 1997 i Lidköping. Han är både rappare och sångare som slog igenom i Idol 2016, där han precis som Hanna Ferm, tog sig från en första audition till final med skillnaden att han vann Idol det året. Därefter ställde han upp i Melodifestivalen 2018 med låten “Last Breath” som tog sig till final och blev sexa. Före Idol hade Liamoo släppt en singel och 2018 släppte han också ett debutalbum.

Dessa två Idol-finalister har nu slagit sig samman som en duo i Melodifestivalen 2019.Malou Prytz är 15 år men fyller 16 år under Melodifestivalens finalvecka vilket möjliggör att hon kan tävla för Sverige i Eurovision (om det blir aktuellt). Malou kommer från Ryd i Småland och är ett nytt stjärnskott bland unga talanger, bland annat har hon vunnit en rad musiktävlingar runt om i Sverige som Lilla Song Contest på Östersjöfestivalen i Karlshamn. Nu är det alltså Melodifestivalen 2019 som gäller för Malou!Oscar Enestad, född år 1997, var tidigare en del av gruppen FO&O, som innan dess hette The Fooo eller The Fooo Conspiracy. Detta pojkband som Oscar var en del av var tämligen framgångsrika under gruppens aktiva år 2013-2017. Gruppen deltog också i Melodifestivalen 2017 med låten “Gotta Thing About You” som tog sig till final och som där hamnade på elfte plats.

En tid efter Melodifestivalen kom beskedet att FO&O lägger ned och alla grabbarna satsar på sina solokarriärer och år 2019 är det Oscars tur att äntra Melodifestivalsscenen på egen hand!Sångaren och skådespelaren Jan Malmsjö, född 29:e maj 1932 i Lund, kommer tillbaka till Melodifestivalen efter att varit nära att vinna den för 50 år sedan. Då tävlade han med låten “Hej Clown” som efter juryröstningen hamnade på delad förstaplats med Tommy Körbergs “Judy min vän”. Efter en duell mellan dem två, där jurygrupperna fick rösta på nytt, blev det Tommy som vann.

Nu återvänder alltså Jan till Melodifestivalen, kanske är han sugen på att få tillbaka segern även om inte Tommy tävlar just i år…YouTubern Vladislav Melesjtjenkov, som kallar sig Vlad Reiser, föddes den 7:e maj 1993. På sin YouTube-kanal, som han startade år 2013, hittar han på en massa roliga saker med sina vänner och sig själv. Kanalen är väldigt populär och hade i slutet av 2018 närmare 40000 prenumeranter.

Nu går Vlad från att vara YouTube-stjärna till Mello-stjärna!Den polska sångerskan Margaret föddes den 30:e juni 1991 i Stargard Szczeciński. Hon slog igenom publikt när hon blev tvåa i Baltic Song Contest 2013, men de flesta känner nog främst igen henne för låtarna “Cool Me Down” och “In My Cabana”, den senare tävlade hon ju med i svenska Melodifestivalen som tog henne till final.

Nu är hon tillbaka igen i leken och vad för låt som gäller anno 2019 får du snart se på scen nära dig!


 

Resultat

      

Hanna Ferm & Liamoo och Malou Prytz gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2019 – RESULTAT. Då är den andra deltävlingen avslutad och vi har ett resultat. Efter bägge röstningsomgångarna blev det duon Hanna Ferm & Liamoo som tog den ena finalplatsen, och den andra gick till debuterande Malou Prytz!

Direkt efter att deltävlingen var avgjord släppte SVT siffrorna för hur många röster de tre utslagna bidragen fått. Denna gång visade det sig att Oscar Enestad, som blev sjua, fått fler röster än Jan Malmsjö, som blev sexa. Trots detta placerade sig Jan Malmsjö högre än Oscar Enestad och detta för att han fått högre totalpoäng. Exakt hur många poäng de fått kommer att redovisas efter tävlingens slut.

Totalt inkom 6 993 333 röster, där Radiohjälpen fick in 522 000 kronor.

 

Alla placeringar

Så här slutade alltså den andra deltävlingen:

 

Till Final (utan inbördes ordning*):

1. Malou Prytz – “I Do Me”

1. Hanna Ferm & Liamoo – “Hold you”

 

Till Andra Chansen (utan inbördes ordning*):

3. Andreas Johnson – “Army of us”

3. Vlad Reiser – “Nakna i regnet”

 

Utslagna:

5. Margaret – “Tempo” (892 945 röster)**

6. Jan Malmsjö – “Leva livet” (630 359 röster)**

7. Oscar Enestad – “I Love It” (739 501 röster)**

 

* SVT meddelar de individuella placeringarna gällande finalen och Andra chansen först efter att finalen är avgjord. Detta för att inte framtida resultat i tävlingen ska påverkas utifrån hur bidragen placerade sig här.

** Nytt för i år är att SVT meddelar hur många totalröster de utslagna bidragen i deltävlingen fick (resterande siffror presenteras först efter att hela tävlingen är avgjord).

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Vi kommer att publicera våra omdömen om denna deltävlings tävlande inom kort.


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen