Inför helgens uttagningar: 16-17 februari 2019

INFÖR UTTAGNINGAR. Helgen 16-17 februari är det inte bara den tredje deltävlingen i Melodifestivalen, utan det är totalt fem länder som avgör sina artist- och bidragsval till Eurovisionen samt en rad länder som påbörjar eller avslutar grundomgångar i sina uttagningar.

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg. Notera att resultatuppdatering sker kontinuerligt så snart respektive uttagning är klar, och en sammanfattande artikel dyker upp i början av den kommande veckan. Då får ni också reda på våra betyg och åsikter kring veckans startfält i Melodifestivalen!

 


 

Lördag 16 februari

Finaler

estonia_smallEstland: Eesti Laul 2019

Pågår mellan: kl. 18:00-20:00 CET samt 20:30-~21:45 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för finalen i Eesti Laul 2019, där 12 bidrag tävlar om att få representera Estland i Eurovision 2019. En av de tävlande är den svenska artisten Victor Crone, som gjort sitt bidrag med bl.a. Stig Rästa (Eurovision-representant 2015).

Röstningen kommer hållas i två omgångar, först en omgång där både tittare och jury röstar vidare tre låtar till en superfinal, och därifrån avgör tittarna helt och hållet vem som vinner i slutändan.

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

Kroatien: Dora 2019

Startar: kl. 20:00 CET (kan ses via denna länk).

Kroatien återupplivar formatet Dora som nationell Eurovision-uttagning 2019. 16 låtar är det som tävlar med förhoppningen att få åka till Tel Aviv. Värt att notera är att 4 Tenora ursprungligen presenterades som en kandidat men drog tillbaks sin medverkan. Kim Verson ersätter.

Läs mer »

 


 

latvia_smallLettland: Supernova 2019

Pågår mellan: kl. 20:25-~22:40 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för finalen i Supernova 2019, där 8 bidrag tävlar om att få representera Lettland i Eurovision 2019. De tävlande har tagits fram genom de två semifinalerna, och den här gången är det upp till jurygrupper och tv-tittarna att rösta fram Lettlands nästa Eurovision-representant.

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

Slovenien: EMA 2019

Startar: kl. 20:00 CET (kan ses via denna länk).

Slovenien väljer sin artist och sitt Eurovisionbidrag till Tel Aviv genom den nationella uttagningen EMA. Till skillnad från fjolåret är uttagningen nedbantad till bara en finalkväll med 10 tävlande. I finalen framförs bidragen och därefter utser en jury två bidrag som folket får rösta bland. Folket får alltså avgörandet i sin hand om vem som ska få tävla för Slovenien i Eurovision 2019.

Läs mer »


 

 

Semifinaler, heats (eller andra upplägg)

Georgien: Georgia’s Star – 4:e liveprogrammet

Startar: kl. 19:00 CET (kan ses via denna länk).

Georgiens Idol-tävling fortsätter med sitt fjärde liveprogram, där ytterligare stjärnor ska tävla om att gå vidare i programmet.

Läs mer »

 


 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin 2019 – semi 2

Pågår mellan: kl. 20:45-~22:00 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för Islands andra semifinal där fem bidrag tävlar i Háskólabíói om två platser i finalen. Det är hälften juryröster och hälften tittarröster som avgör vilka två bidrag som tar sig till finalen. Värt att notera är att i semifinalerna kommer alla låtar sjungas på isländska.

Efter denna semifinal kommer finalfältet vara officiellt, däremot kan juryn lägga till ett wildcard om de vill (någon av de tävlande som åkte ut i den första eller den andra semifinalen).

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

lithuania_smallLitauen: Eurovizija 2019 – semi 2

Pågår mellan: kl. 20:30-~22:50 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för Litauens andra semifinal där 12 bidrag tävlar om att avancera vidare till finalen. De fyra bästa går vidare. Till skillnad från de fyra första heaten som varit förinspelade (och tittarna således redan fick reda på hur juryn röstade), kommer semifinalerna vara direktsända, så tittarna vet inte hur juryn kommer rösta.

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2019 – semi 1

Startar: kl. 22:00 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för fjolårets värdland Portugal att köra igång sin traditionella Eurovision-uttagning Festival da Canção, som precis som ifjol innehåller två semifinaler och en final. Denna lördag sänds den första semifinalen där 8 bidrag tävlar om fyra platser i finalen. Sändningen sker från en TV-studio i Lissabon.

I detta program kommer bidragen att framföras och sedan är det upp till tv-tittarna samt en studiopanel att rösta fram finalbidragen.

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

Ukraina: Vidbir 2019 – semi 2

Startar: kl. 18:00 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för Ukrainas andra och avslutande semifinal, där 8 bidrag tävlar om att avancera vidare i uttagningen. Det är tv-tittarna och programmets tremannajury som består av Jamala (Eurovision-vinnare 2016), Andreiy Danilko (som spelar karaktären Verka Serduchka som även representerade Ukraina i Eurovision 2007) samt Eugene Filatov, som röstar fram vilka bidrag som ska ta finalplatserna. Totalt är det tre av bidragen som tar en plats i finalen.

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

Ungern: A Dal 2019 – semi 2

Pågår mellan: kl. 19:30-~21:40 CET (kan ses via denna länk).

Det har blivit dags för Ungerns andra och avslutande semifinal inför nästa veckas helt avgörande final. I detta program tävlar nio av de totalt 18 akter som tog sig vidare från grundomgångarna om fyra platser i finalen.

Upplägget för programmet ser ut som det gjorde i heaten, dvs. att varje bidrag framförs samtidigt som TV-tittarna kan rösta via SMS och en app. Efter varje framträdande får programmets fyramannajury (Miklós Both, Misi Mező, Lilla Vincze och Feró Nagy) rösta med poäng 1-10. Därefter adderas tittarnas poäng som blir ett snitt av hur många röster som inkommit.

De bidrag som fått högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom kvalar in till finalen. TV-tittarna ges därefter möjlighet att rösta fram ett wildcard bland de bidrag som “åkte ut” i sändningen.

Läs mer & se våra kommentarer »

 


 

Söndag 17 februari

romania_smallRumänien: Selecţia Naţionala 2019 – final!

Pågår mellan: kl. 20:00-~23:00 (länk kommer senare).

Efter en turné runt om i landet fortsätter turnén till huvudstaden. Det har blivit dags för finalen i Selecția Națională, där 12 bidrag tävlar om att få representera Rumänien i Eurovision 2019 Efter att de 12 bidragen framförts kommer juryn och tittarna säga sitt, och en vinnare kommer utses.

Läs mer & se våra kommentarer »

 

 


 

Kommentera