Årskrönika: Så var Panelens år 2018

ÅRSKRÖNIKA. År 2018 går nu mot sitt slut och då är det läge att sammanfatta hur det varit. Det blev ett förändringarnas år då vi framförallt byggde om hemsidan en hel del, och förändrade formen på nyhetsbevakningen.

Men året började med att vår skribent Erik, som varit med i panelen sedan slutet av 2011, valde att lämna av personliga skäl. Därmed blev vi 6 personer under resten av säsongen. I vanlig ordning följde vi i stort sett alla årets Nationella uttagningar, som för första gången på väldigt många år blev runt 25-30 stycken. Fler länder än någonsin valde att åtminstone för ett år valt lämna modellen med helt/delvis internval för att satsa på en mindre eller större uttagning. Detta gäller t.ex. Frankrike, Montenegro och San Marino. Såklart följde vi även Melodifestivalen 2018 med ett stort fokus.

 

Eurovisionen

Framåt vårkanten när alla bidrag till Eurovision Song Contest var presenterade började vi skribenter tycka till om och ge betyg och kommentarer till låtarna. Vi följde även många av de förfester som ägde runt om i Europa även om vi stannade hemma från alla. Under Eurovisionveckorna i maj gjorde vi en storsatsning på rapporteringen, bland annat med repetitionsbloggning, analyser och mycket att tycka till om. Vi hade även våra veckovisa topplistor som pågick i totalt 8 veckor. Se resultatet här.

När Eurovision var avklarad tog vi semester, även om vi först gjorde våra “Best of”-projekt gällande nationella uttagningar. Denna gång blev det både en Second Chance Contest och Robbans favoriter och vår nya skribent Lukas valde också ut sina favoriter. Därefter röstade några av oss fram sina vinnare och en gemensam vinnare.

 

Hemsidefix

Förändring mellan mars (t.v.) och september (t.h.).

Under sommaren arbetade vi mycket med hemsidans teknik och rapporteringen blev därför inte lika intensiv som den varit under tidigare månader (sommartorka). När vi gjorde detta drabbades vi tillfälligt av att hemsidan tillfälligt fick gå offline, men detta skedde bara under en kortare period och var snabbt uppe igen. Anledningen till förändringarna på sajten är att vi vill anpassa efter tekniken, där mycket har fokuserats på att göra hemsidan ännu mer anpassad efter mobiltelefoner och surfplattor. Dessutom har vi gjort om vår header så att den bara fokuserar på namnet och inget bredvid.

 

Så kom hösten…

När hösten började återgick vi till vanlig nyhetsrapportering och tipsrapportering, men vi har även gjort vissa projekt som vår jämförelseserie (Eurovision 2017 vs. 2018) och nu i december publicerades julkalendern En israelisk julberättelse (i Eurovision Style), som denna gång handlade om Israels alla bidrag sedan deras debut år 1973. Dessutom har vi hunnit följa finalen i P4 Nästa och Junior 2018.

Mot slutet av året fick vi tillträde till Melodifestivalens presskonferens där artisterna till 2019 års tävling presenterades. Vår skribent Hollac16 var på plats och intervjuade en stor del av startfältet, intervjuer som dyker upp på hemsidan inför tävlingen drar igång.

 

Hör gärna av er med tips, nyheter och synpunkter

Vi arbetar ständigt med att förbättra för er läsare och därför gör vi kontinuerliga omstruktureringar. Vi hoppas att ni gillar det ni ser, och ni får gärna höra av er till info@escpanelen.se om ni har synpunkter, tips eller allmänna frågor. Vi finns även på Facebook och Twitter.

 

Nu önskar vi alla ett riktigt gott nytt år och en förhoppning att Melodifestivals-, nationella- och Eurovision-säsong 2019 ska bli minst lika bra som 2018 var, eller möjligen ännu bättre!

 

/ESC-Panelens skribenter

Adrian, Haris, Hollac16, Lukas, Markus och Robban

 


 

Kommentera