Inför Panelens Second Chance Contest 2024

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2024 genomför vi vår Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. I det här projektet korar vi ett av de 22 bidrag som kom på andra plats i säsongens nationella uttagningar. Vi gör även en jämförelse land för land om vinnarna eller tvåorna är bäst.

Resultat i projektet meddelas den 18:e maj, det här är mer en uppstart gällande vilka bidrag som är med och tävlar.

 

Bakgrund

Under uttagningarna till Eurovision 2024 använde sig 22 av de 37 deltagarländerna sig av publika uttagningar där jury- och/eller tittarröstningar avgjorde resultaten. I varje startfält utsågs en vinnare, men det fanns fler låtar som vi också tycker förtjänade Eurovision-platsen. Just i det här projektet fokuserar vi helhjärtat på alla de bidrag som föll på målsnöret och som fick andraplatsen men vi har också låtit våra skribenter Hollac16, Jessica, Katja, Lukas och Robban utse sina favoritlåtar (som inte vann eller kom på andra plats) i uttagningarna.

 

Så funkar omröstningen

Projektet är uppdelad i tre delar: startfält, omröstning och jämförelse. Själva startfältet har valts ut och presenteras inför resultaten med länkar till respektive framträdande. När Eurovision 2024 är över presenterar vi panelens interna topplistor i projektet som korar en vinnare. Detta sker med poängutdelning i klassisk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängstil där totalsummorna avgör vinnaren. Avslutningsvis jämför vi också bidragen land för land där var och en i panelen väljer antingen den låt som vann eller kom tvåa. I den sista delen blir antingen vinnarna eller tvåorna som vinner beroende på vem som får flest röster.

Länder som bara hade internval ingår inte i projektet, likväl länder som utsåg artisten eller låten via uttagning men gjorde sitt andra val internt.

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning efter land. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt till bidragets officiella musikvideo.


Albanien

Mal Retkoceri – Çmendur


Danmark

Basim – Johnny


Estland

Ollie – My Friend


Finland

Sara Siipola – Paskana


Irland

Next In Line – Love Like Us


Island

Bashar Murad – Wild West


Italien

Geolier – I’ p’ me, tu p’ te


Kroatien

Vinko – Lying Eyes


Lettland

Vēstulēs – Kur?


Litauen

Shower – Impossible


Luxemburg

Krick – Drowning in the Rain


Malta

Matt Blxck – Banana


Moldavien

Valeria Pasha – Anti-Princess


Norge

KEiiNO – Damdiggida


Portugal

João Borsch – …Pelas costuras


San Marino

Loredana Bertè – Pazza


Serbien

Breskvica – Gnezdo orlovo


Spanien

St. Pedro – Dos extraños (cuarto de cuerda)


Sverige

Medina – Que Sera


Tjeckien

Elly – ”The Angel’s Share


Tyskland

Max Mutzke – Forever Strong


Ukraina

Ziferblat – Place I Call Home

 

Noteringar

– Gällande Albanien har vi valt juryvinnaren ”Çmendur” detta för att det aldrig avslöjades vilken av de andra låtarna som tittarna hade som tvåa. Det betyder att låten inte har kunnat väljas ut som tävlingsbidrag till någon av skribenternas egna startfält (favoriterna).

– Gällande Irland, där det blev en delad andraplats i deras uttagningsfinal, utgick vi från vilken låt som hade fått flest av högst valörer vilket i det här fallet var gruppen Next In Line (de fick en 12-poängare vilket ”Go Tobann” inte fick, gruppen var dessutom tvåa i tittaromröstningen). Vi har därför valt att låta gruppen bli valet i det här projektet.

– Gällande Moldavien har vi utgått från att låten ”Anti-princess” med Valeria Pasha blev tvåa även om förstaplatsen blev delad med ”In the Middle” med Natalia Barbu.

– Gällande San Marino har vi valt att låta Loredana Bertè bara vara tävlande i den uttagningen även om hon också tävlade med samma låt i årets upplaga av Italiens Festival di Sanremo.

 


 

Kommentera