Felix Lidköpingsblogg

Under Melodifestivalens Andra chansen var ESC-panelens Felix på plats i Lidköping för att ta tempen på staden och artisterna inför helgens drabbning. Under vistelsen fick Felix både vara med på den stora välkomstfesten med samtliga deltagare på Vänermuseet i Lidköping. Det blev även en del kringmaterial i dagarna i form av besök på schlagerutställningar, semmelfika med Bert Karlsson och ett seminarium med de lokala arrangörerna från Lidköping. Nedräkningen har börjat – snart har vi våra två sista finalister klara!

 

Omnämnda i Skövde Nyheter

Publicerat 3 mars 2014

Under mötet med Bert Karlsson på Music factory var Skövdenyheter på plats och skrev en artikel om bloggresan i Skaraborg under andra chansen. Artikeln hittar ni här.

 

Schlagerbloggresan i Skaraborg

Publicerat 2 mars 2014

Schlagerbloggresan i Skraborg och området kring Läckö-Kinnekulle går mot sitt slut. Tillsammans med tre underbara matbloggare och två mellobloggskollegor har vi fått uppleva fantatiska miljöer, människor, mat och inte minst melodifetsivalen. Lovar att berätta mer om det hela men är ni intresserade av i detalj kring allt gott vi bjudits på i matväg så håll utkik efter inlägg på följande matbloggar:

Spisat – av Kari Andersson
Spot and tell – av Agnieszka Baltyn
Krantz – av Michael Krantz

Vill rikta ett stort tack till Gunilla Davidsson och Lena Berggren på Destination Läckö-Kinnekulle som bjudit in till denna kombinerade mello-mat-resa. Inspirerande möten har varvats med underbara matupplevelser och boenden i världsklass. Otroligt generöst och roligt att inse att Skaraborg kan leverera såväl musikskatter som gastronomiska upplevelser – västsveriges skafferi som det kallas. Ett sammanfattande reportage kommer när matkoman har lagt sig efter allt gott som stoppats i oss.

 

 

Efterfesten i Lidköping

Publicerat 2 mars 2014
Efter andra chansen på Sparbanken Lidköping Arena begav sig artister och andra gäster till Stadt för den obligatoriska efterfesten. Tyvärr hade vi inte tillträde till VIP-våningen där de flesta av artisterna minglade men fick ett fantastiskt bord med champagne nära entrén där jag i all hast lyckades knäppa några kort på instormande artister på väg till inväntande journalister. Linus Svenning var märkbart lycklig över vinsten medans killarna i Ammotrack och Outtrigger hade tagit med sig snacks från arenan och enligt egen utsago skulle dricka ohälsosamma mängder alkohol.

 

 

Andra chansen – dagen efter

Publicerat 2 mars 2014

Det var med en lättande suck som Helena Paprizou gick vidare från andra chansen i Lidköping i går kväll. Efter en nagelbitande omröstning fick hon tillsammans med Linus Svenning beskedet att friends arena och finalen väntar om en vecka. En märkbart rörd Helena fick en kram av sin mor på pucken innan hon tog emot Linus som tillsammans drunknade i fotoblixtrar. Sändningen kantades av en rad tekniska missöden där fel låtar markerades vidare i första omröstningen och resultatet för andra duellen lades ut innan programledarna hunnit meddela duellanterna. En kraftig smäll hördes i kullisserna strax efter sändningsstart och i publiken ställde man sig frågan om det hade nåt att göra med det tekniska strul som uppkom senare. Själva Sparbanken Lidköping arena var mycket rymlig och publiken var verkligen på hugget trots missödena.

 

 

På plats i arenan

Publicerat 1 mars 2014

Då var vi på plats i arenan och sitter taggade och förväntansfulla på våra platser. Efter en snabb koll hos personalen i arenan verkar Helena Paprizou gjort superbra rep och gått hem i publiken. För egen del hoppas jag verkligen att det stämmer! Följ gärna med under sändningen på instagram @escpanelen!

Nu kööööör vi!!!

/ Felix

 

Melodifestivalen på Vänermuseet

Publicerat 1 mars 2014

Utställningen ”Melodifestivalen genom tiderna” som jag tidigare skrivit om på Music factory återfinns i sin helhet på Vänermuseet i centrala Lidköping. Här kan man genom pekskärmar lyssna sig igenom alla vinnare genom åren och titta på guldskivor, sångfåglar, eurovision-pokaler och en och annan guldkassett (!) från 80-talet. Utöver detta finns ett audiorum där man kan avnjuta bidrag genom tiderna på storbildsskärm. För en sann schlagernörd var det som att se den heliga graalen när eurovision-pokalen bara stod millimeter ifrån mig medan jag tryckte näsan mot monterglaset.

 

 

Fenomenet minimello

Publicerat 1 mars 2014

Gjorde ett kort besök hos minimello i centrala Lidköping där de mindre barnen fick träffa programledarem Ylva Hällen. Helt fantastiskt fenomen med toarullar som sjunger schlager… Ett udda och välkommet avbrott i den annars så perfektionistiska mellosvängen. Ylvas engagemang var helt fantastiskt och köerna med ungar ringlade sig långa utanför när de kom för att överlämna sina toalettpappers-artister till minimellos egen schlagergeneral.

 

 

Klipp från studion

Publicerat 1 mars 2014

Som jag tidigare skrev fick vi chansen att sjunga lite i studion hos Andreas Rickstrand. Lokalpressen var där och filmade bland annats så här kommer den utlovade versionen på Lena PHs ”Det för ont”.

Artikeln hittar ni här.

Glöm inte att ni kan hitta fler bilder från Lidköping via vårt Instagram-konto @escpanelen!

 

En dag i schlagerns Lidköping

Publicerat 1 mars 2014

Idag står en rad aktiviteter på schemat. Först ska vi kolla läget på stan för att efter lunch ta oss till Vänermuseet för en historisk utställning om melodifestivalen och till slut direktsändningen av andra chansen ikväll. Jag är ju inte ensam på plats! Tillsammans med Ida Olofsson och Adrian Taleny är jag inbjuden av destination skaraborg för att ta del av allt regionen har att erbjuda under dessa schlagerdagar.

Adrians blogg hittar ni här: schlagermagistern.blogspot.se.
Idas blogg hittar ni här: melodifestivalen.myshowroom.se.

 

Melodifestivalen genom tiderna

Publicerat 28 februari 2014

På Music Factory i Skara fanns en uställning med filkmklipp, bilder och information kring melodifestivalens historia. Ett kul och enkelt upplägg! Kanske ett uppslag för att höja kunskapsnivån hos besökarna inför kommande festivaler?

 

 

Ett möte med schlagerkungen!

Publicerat 28 februari 2014

Det är inte varje dag man har ett möte med Bert Karlsson, men över några semlor och en kopp kaffe på Music factory i centrala Skara berättade han allt om sin långa karriär och gav sin syn på årets festival.

Kanske var jag nervös, men det är svårt att inte ha respekt för en man som är lika förknippad med melodifestivalen som tonartshöjningar. Mr Schlager himself dök upp pratandes i telefon, en telefons om konstant ringer och som Bert även svarar i – nästan skriker. Det går undan när det berättas om hur han hittade Carola som ung i Hylands Hörna och hur han tackat nej till Aqua, fick dra sig ur samarbetet med ABBA och skapade Sveriges eller kanske värdlens första musikdokusåpa långt innan Idol kom på tapeten. Han är en man i konstant rörelse och ljudnivån och humöret åker upp och ned likt en studsboll.
”Man ska inte syssla med något som man inte är bra på – det är därför jag inte jobbar med house, det överlåter jag till Avicii” säger Bert och tar en stor tugga på semlan.

– Men vad tycker du om årets festival då?

”Det är den sämsta på länge – jag skickade in så många bra låtar och inga av de bästa kom med. Vänta ska ni få höra” Bert sliter fram sin telefon och slår ett nummer. Inom 10 minuter står en laptop mitt på bordet och en rad trallvänliga mellodier med influenser från såväl country som ABBA och etnopop strömmar ut ur högtalarna. ”Den här hade vunnit hela skiten – men man är rädd för ABBA-soundet, vad är det för fel med bra melodier?! Melodierna har inte förändrats på 50 år, det är arrangemangen som ändats, ni skulle inte ha trott era öron om ni lyssnat på Euphoria innan vi gjorde om den.”

Bert blir så exalterad att han spottar ut bitar av semlan. Det är viktigt med bra melodier, och visst har han en poäng. De riktiga slagdängorna har lyst med sin frånvaro i årets festival och visst vore det trevligt med en Linda Bengtzing-schlager eller popigt i stil med Jenny Silver för att kunna koppla tävlingen till sina rötter?
”Folk är rädda att förknippas med det dom gjort förut, Linda Bengtzing ska göra sin grej och ABBA är det största vi haft i Sverige – varför skulle det vara fel att influeras av dem?”

Efter nästan två timmar av intensivt debatterande tackar vi för oss och får varsin schlagerbok signerad av Schlagerkungen själv.

– Ses vi på efterfesten?

”Jag är så trött på efterfester, har varit på alla sedan 70-talet så du kan ju försöka räkna hur många det blir. Men ses vi så lovar jag att säga hej. Har ni några fler frågor får ni passa på nu, för ingen kan mer än mig om det här – det ska ni veta – artister kommer och går, men Bert Karlsson består”.

Till och med den mest hängivna schlagerfantast känner nog att man behöver en paus efter den totala mangling som levererades. Så frågorna uteblev, men faschinationen består – hur hade mellon sett ut utan denna man? Förmodligen helt annorlunda än idag – och förmodligen mycket, mycket sämre.

 

 

I schlagerstudion

Publicerat 28 februari 2014

I källaren på Skövdes kulturhus (Sveriges äldsta för övrigt invigt 1964) återfinns ett guldkorn för oss schlagerälskare. Här har Andreas Rickstrand sin studio. Andreas producerade bland annat Martin Rolinskis låt i fjol tillsammans med skövdesonen Thomas G:son och har nått stora framgångar både hemma ochh utomlands, Give Me your love 2003 och Spaniens bidrag 2007 är två exempel. I studion pratade vi om vikten av att hålla låtar enkla för att nå framgång och fick även ett provsmak på några kommande mellobidrag! Fick även möjlighet att själv spela in ett bidrag. Ett klipp på denna intressanta tolkning av Det gör ont kommer så småningom. Man undrar hur många schlagerklassiker som Skapats i den där källaren? Min insats kommer nog dessvärre inte kunna ansluta sig till dem. Men roligt var det!

 

 

Framtidens G:son?

Publicerat 28 februari 2014

Det är många kända låtskrivare som kommer från Skaraborgstrakten och man har en gedigen historia när det kommer till musik. På högskolan i Skövde finns en utbildning inom musik och ljud till datorspel. Här tar man fram kreativa lösningar för hur man bygger upp stämningar och känslor som en del av en spelupplevelse. Däremot kan lärdomarna från den branchen appliceras på många andra plan. ”Bland det svåraste som finns är ju att ljudsätta ett datorspel, kan man det så kan man göra allt från film till tv och reklam” förklarar studenten Moa Lenngren. Många av eleverna producerar musik vid sidan av studierna och efter att ha fått provlyssnat väcks hoppet för såväl svensk musikindustri som melodifestivalens framtid. Med små medel skapas egna musikvideor och i den elektroniska genren dubstep har Martin och David bakom aliaset ”Kloudmen” skapat sig ett namn i Storbritannien. Är det här vi hittar nästa G:son? En spännande ingång med nya influenser från annat än ren musikproduktion kanske kan bli den nytändning som behövs för att föra tävlingen framåt? Jag både tror och hoppas på den här typen av nytt engagemang!

 

 

Välkomstfesten i Lidköping

Publicerat 28 februari 2014

Efter ett intressant möte med den lokala projektledaren i Lidköping Glenn Rytterfjäll om stadens engagemang för att få dit festivalen bjöds det på völkomstfest i Vänernmuseet i Lidköping. Vi bjöds på trerätters middag och underhållning från ett helt klart udda coverband. Schlagern lös med sin frånvaro, men JEM gjorde ett försök till att lätta upp stämningen när de kastade sig upp på scenen och showade loss med herrarna i bandet. Kalaset fick ett tidigt slut pga alla förberedelser i morgon men jag hann växla några ord med både Linus Svenning, Ellinore Holmer och State of Drama. Nour El Refai var ju så klart också på plats, ett kärt återseende – i alla fall för mig!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera