Inför ESC 2014 rapporterade panelen under repetitionsveckan som hölls mellan den 28 april och 6 maj. Under dessa datum fick samtliga 37 tävlingsländer genomföra två egna scenrepetitioner innan det var dags för generalrepetitionerna och direktsändningar. Här nedan har vi publicerat alla inlägg.

 

Direktkvalificerades andra repetition

Publicerat 6 maj 2014

Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och ikväll börjar den första semifinalen. Men först på förmiddagen skedde de sista enskilda repetitionerna då de direktkvalificerade länderna i ”Big Five” & värdlandet Danmark fick göra sin andra repetition på scenen inför finalgenrepet på fredag.

Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.

De sex direktkvalificerade länderna repeterar inte enligt startordning utan i en helt annan ordning. Detta för att startordningen blir klar först efter att bägge semifinalerna är avslutade. Däremot kom varje land av de direktkvalificerade att lotta om vilken halva respektive land ska starta i finalen. Till skillnad mot förra året tog EBU bort bestämmelsen att de 6 länderna skulle delas upp i två grupper; en grupp på 3 länder som får tävla i första halvan och en grupp på 3 länder till den andra halvan. I år kunde alla länder hamna i både första eller andra halvan.

 

Tyskland

Elaiza kör en mörklagd stil i inledningen med bara de tre bandmedlemmarna på scenen. I refrängen när det blir mer fartigt tänds dock arenan upp och det blir som solsken. I vers går det ned som det var i början för att sedan bli solsken igen.

På presskonferensen efter repetitionen fick Elaiza lotta om vilken starthalva Tyskland får i finalen. De kommer att starta i den första halvan (startnummer 1-13).

 

Storbritannien

Molly står stilla hela tiden och har en fyramannakör i bakgrunden samt en trummis på scenen. Ljussättningen går i blått med vit scen och ljus i LED-väggen. I vissa delar lyses scenen upp mer men annars är det blått tema som gäller. I slutet av låten släcks scenen ned nästan helt och röda eldklot dyker upp på LED-väggen. Sedan fortsätter låten i slutet i det temat.

På presskonferensen efter repetitionen fick Molly lotta om vilken starthalva Storbritannien får i finalen. De kommer att starta i den andra halvan (startnummer 14-26).

 

Frankrike

I början inleds numret i mörker medan huvudsångaren i Twin Twin ropar till publiken. Sedan när sången börjar tänds scenen upp och varierar i färgglada toner i rött, blått, grönt, gult, orange och lila. I refrängen byter LED-väggen stil och färgglada schackrutor som blandas med mustascher i olika färger. I delar där låten går ned blir det mörkare annars färgglatt numret igenom.

På presskonferensen efter repetitionen fick Twin Twin lotta om vilken starthalva Frankrike får i finalen. De kommer att starta i den andra halvan (startnummer 14-26).

 

Danmark

Basim kör sitt nummer med vit scen och mörk LED-vägg med gula lampor som lyser. En ljusrigg finns bakom honom. Numret körs i samma stil fram till sista refrängen då det mörka byts ut mot blått istället. Sedan tänds scenen upp mer och i sista refrängen dyker en stor plansch ned med en bild på Basim och ett hjärta där det står ”Love”.

Danmark gjorde ingen lottning idag då det tidigare har lottats om att de ska starta som nummer 23 i finalen (andra halvan). Denna lottning gjordes i samband med ”Head of Delegation”-mötet i mars.

 

Italien

Emma startar numret i vitt med mörker runt om scenen. LED-väggen är även den i vitt nu men visar olika föremål i andra färger. Mellan första och andra refräng vandrar hon ut på ena scenkanten. Inför sista refräng ändrar scenen för en kort stund till blått men övergår till vitt igen. Och då tänds mer av bakgrunden också upp. Numret avslutas med att musiken tystnar och allting slocknar.

På presskonferensen efter repetitionen fick Emma lotta om vilken starthalva Italien får i finalen. De kommer att starta i den andra halvan (startnummer 14-26).

 

Spanien

Ruth inleder med att stå helt stilla i princip mörker samtidigt som regnljud låter och LED-väggen visar på ett riktigt oväder. Sedan går musiken igång och Ruth börjar sjunga men det är fortfarande mörkt. Scenen tänds upp där Ruth står medan övriga scenen går i mörkblått. I slutet av låten i höjningen är scenen upplyst med inte Ruth.

På presskonferensen efter repetitionen fick Ruth lotta om vilken starthalva Spanien får i finalen. De kommer att starta i den andra halvan (startnummer 14-26).

 

Det som händer härnäst

De direktkvalificerade fick repetera på förmiddagen och vid 15:00 inleddes det tredje genrepet inför kvällens semifinal. Och klockan 21:00 CET då drar semifinal 1 igång på allvar.

 

Reptitioner dag 6

Publicerat 4 maj 2014

Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet & ESC-världen just nu. Alla semifinalister har nu fått repetera två gånger vardera så idag var det dags för de sex direktkvalificerade länderna att göra sina första repetition på scenen.

Vid de första repetitionerna är inte presskåren eller fansen välkomna in i arenan, utan de får följa repetitionerna från presscentret. Repetitionerna sker i fem steg: testa öronsnäckor (in-ears) bakom scenen, gå till scenen och där vänta på sin tur att få repetera, 30 minuters repetitionstid på scenen, bildproducenterna finslipar detaljer i numren och slutligen får artisten möta presskåren i presscentret.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på 35 sekunder och att de är filmade ur en publikvinkel. Observera också att finalbidragen inte repeterar enligt startordning då det inte är klart ännu vilka starthalvor som ”Big Five”-länderna kommer att tävla i. Danmark är dock redan lottade som nummer 23.

 

Tyskland

Elaiza från Tyskland framför ”Is It Right” i en rödlila-stil. Numret ser ut lite som det gjorde i den tyska finalen, med skillnaden att de nu inte har någon trummis med sig på scenen. Istället verkar det bara vara de tre bandmedlemmarna som själva står på scenen. Åtminstone ur den här publikvinkeln.

 

Storbritannien

Molly sjunger slutrefrängen (verkar det vara) av ”Children of The Universe” med pyroglitter. LED-väggen är svart med stjärnor och scenen går i vitt. Kör på fyra personer och en trummis. Det blåa ljuset från videon är alltså borta.

 

Frankrike

I Frankrikes nummer går Twin Twin all in med ”Moustache” med schackrutor i LED-väggen. På scenen syns förutom de tre gruppmedlemmarna själva två dansare. Och på LED-väggen dyker så klart en mustasch upp som matchar alla 37 länders flaggor. I refrängen leker de med ett stort antal färgglada mustascher.

 

Danmark

Basim som tävlar för värdlandet Danmark med ”Cliché Love Song” har med sig samma dansare som han hade i den danska finalen. De verkar också ha samma scenkostymer som då. LED-väggen går i svart med gulblinkande lampor och scenen i vitt.

 

Italien

Det har varit lite mystik kring hur Italien skulle göra med sitt nummer eftersom det bara kom en musikvideo till Emmas låt ”La Mia Città”. Men nu är det klart att hon har med sig ett helt band på scenen: två på elgitarr/bas, en på synt och en trummis. LED-väggen blandar Emmas ansikte med blixtar, ögon och konstiga föremål. I övrigt inga dansare på scenen.

 

Spanien

Nej, Ruth Lorenzo gör inte en lex Manboy och sjunger i regnet, utan regnet symboliseras i LED-väggen istället. Här har Ruth med sig tre körare i bakgrunden i ett för övrigt ganska nedtonat nummer. Det är lite som några av de andra balladerna med mörkt ljus, vitt strålkastarljus och i sluttonerna blir det vackert väder.

 

Annat som har hänt under dagen

Som vanligt har EBU gjort en sammanfattning av dagens händelser bakom kulisserna:

Här kommer ytterligare ett sammandrag från EBU:

 

Programledarna för ESC 2014, Nikolaj Koppel, Lise Rønne och Pilou Asbæk, hade idag presskonferens där de fick berätta om lite om vad som ska ske under programmen. I samband med detta visade de upp en video där de tre medverkar i låten ”12 Point Song”, skriven av Michael Theander, Alexander Swhan, Felix Thuresson, Jonas Manell och Mia Holmgren.

 

Som avslutning på dagen
Ikväll är sker invigningsfesten av ESC 2014. Det har ju förvisso varit repetitioner hela veckan men imorgon drar det ihop sig till allvar när alla förberedelser inför första semifinalen sker. Så ikväll blir det fest och från imorgon och hela veckan ut allvar!

 

Reptitioner dag 5

Publicerat 3 maj 2014

Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet & ESC-världen just nu. Idag fick de 15 tävlande länderna i den andra semifinalen göra sin andra repetition på scenen inför deras första två genrep på onsdag.

Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.

 

#1 Malta

Malta inleder semifinal 2 med en blandning av ljus och mörker. Vid inledningen är scenen blå och bakgrunden en färgglad äng som har soluppgång. Sedan går solen upp mer och mer och scenen växlar färg till vit. Scenen växlar sedan mellan att vara blå och vit. I bakgrunden syns bilder på människor. Scenen avslutas med att bli lila.

 

#2 Israel

Israel inleder mörkblått och Mei står vänd från publiken men vandrar sedan ut mot scenens mitt och i refrängen kommer två dansare upp bakom henne och låten går igång på allvar. I vers 2 blir det blått ljus igen men sedan färgglatt genom hela refrängen. Inga svärd syns till på scenen som det gjorde i första videoklippet.

 

#3 Norge

Carl Espen kör på balladklassikern att stå i nedtonat mörkblått ljus och ha vita ljusstrålar riktade mot sig. Han har även med sig en flygel upp på scenen som en man spelar på. I bakgrunden står fyra personer med varsin fiol på ett podium. Det mörkblåa övergår i ljusare blått och lite gult i LED-väggen, men annars behålls samma stil numret igenom.

 

#4 Georgien

Georgien kör på en konstnärlig installation i Eurovision! Lilablått sken och scengolv med bandet och sångerskan på scenen samt en fallskärmshoppare i bakgrunden. LED-väggen får ibland en blålila himmelsbild.

 

#5 Polen

Nog sjunger Cleo ”Donatan” i början men Donatan är inte med på scenen (de blir för många på scenen då). Istället är det Cleo och fem dansare/körare som står på scenen. Här går allt i rött och vitt ljus, LED-väggen visar bilder på ”de slaviska flickorna”. Snusket som fanns med i videon finns kvar på scenen, åtminstone visas delar av det på LED-väggen. Och versionen som de kommer att framföra är både på polska och engelska.

 

#6 Österrike

Conchita Wurst inleder nästan som Armenien och Sverige att stå i kolsvart mörker med några få ljusstrålar på sig. Sedan tänds det upp med gulbrunt ljus medan guldregn faller i LED-väggen. Conchita står hela tiden på ett podium medan scenen tänds upp mer och mer i gulbruna färger.

 

#7 Litauen

Vilija kör samma nummer som i den litauiska finalen (samma dansare också). Hennes kläder matchar scengolvets färg, nämligen blågrön. LED-väggen visar ett pyramidspel. I refrängen dyker blåvita ljusstrålar upp som i tänds och sedan släcks om och om igen.

 

#8 Finland

Softengine inleder i mörker med endast scenen som lyser upp i rött och LED-väggen som har röda lysen. I refrängen ändras mörkret till ljusblått och vitt med samma färger på ljusrigg. I vers blir det mörkt igen men sedan blåttvitt ljus igen. Sedan mer rött-svart med ljusblå ljusrigg och sedan ljusblått igen.

 

#9 Irland

Irland inleder färgglatt med trummor och körsång innan två dansare ur Can-Linn dyker upp och börjar dansa någon sorts riverdance. Sångerskan Kasey har på sig någon sorts guldglänsande klänning.

 

#10 Vitryssland

Teo inleder lite kaxigt i skjorta och kavaj. Scenen går i blått, som övergår i helrött i vers som blir helblått i refräng. På scenen har han med sig fyra killar (två klädda som Teo och två utan kavaj). På LED-väggen lyser olika staplar.

 

#11 Makedonien

Tijana har scenen i vitt och LED-väggen i svart med vita ränder. I refrängen övergår LED-väggens spelfärger till att röra på sig mer och så gör även dansaren. Kören består av tre personer som står lite dolt längre bak på scenen. Tijana använder sig senare mer av dansaren att visa sina känslor och då får kören ta över sångdelen kort i vissa partier. I slutet av låten flyttar sig kören till mitten av scenen och LED-väggen visar ett träd med händer.

 

#12 Schweiz

Sebalter visslar faktiskt! Numret ser identiskt ut med det han hade i Schweiz final. Färgerna går i guldbrunt. I slutet av numret går numret ned i blått men ökar på med färg igen. Det bjuds även på lite klapp-allsång i slutet.

 

#13 Grekland

Freaky Fortune feat. RiskyKidd inleder som i sin video med nedtonat svart ljus medan scenen går i vitt. Vid första tonen tänds dock scenen upp och sedan går numret i någon slags blåsvart stil.

 

#14 Slovenien

Tinkara inleder med tvärflöjten i mörkblått ljus. De tre körsångerskorna står bakom henne till vänster. Numret fortsätter sedan i den här stilen numret igenom medan LED-väggen gör en spelfilm med olika former kuber och annat som åker i bakgrunden. Först i sista refrängen (när hon börjar sjunga på slovenska) blir det guldbrunfärgat på scenen.

 

#15 Rumänien

Rumänien har sitt nummer i mörkblått om än mer upplyst än andra nummer. I refrängen blandas det blåa med bl.a. gult men effekten de använde i rumänska finalen används ej här. Däremot har Ovi fått ett ovalt piano som han använder då och då. LED-väggen visar bilder på fjärilar. I sista refrängen blandas det blåa med fler färger som gult, rosa och grönt. Det blir också en eldeffekt i slutet av numret.

 

Sammanfattning semifinal 2 – repetition 2

Det finns likheter mellan numren här precis som i den första semifinalen, men ändå fler olikheter. Vissa väljer dock att inleda i mörker och köra lite mer nedtonat än vad man kanske hade väntat sig (som Rumänien och Slovenien) medan andra (som Vitryssland) kör rött i vers och blått i refräng. Byter plats helt enkelt. Andra (som Irland och Polen) kör konsekvent färgglatt medan vissa (som Norge) kör konsekvent mörkt. Helt enkelt en blandning av både högt och lågt.

 

Annat som har hänt i ESC-världen

Här är EBU:s dagliga rapportsändning för lördagen:

På lördagskvällen hölls även den sedan många år klassiska nordiska ESC-festen på Euroclub där Sveriges, Norges, Danmarks, Islands och Finlands artister var på plats och framförde sina bidrag. Senare gör Sanna Nielsen en spelning på klubben Store Vega.

Imorgon är det dags för de sex direktkvalificerade länderna (Danmark, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) att göra sina första repetitioner i arenan. Som de tidigare första repetitionerna gäller regeln att varken fans eller pressen är välkomna in i arenan då repetitionerna sker, istället får de följa detta via storbildsskärm i presscentret.

 

Reptitioner dag 4

Publicerat 2 maj 2014

Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet & ESC-världen just nu. Idag fick de 16 tävlande länderna i den första semifinalen göra sin andra repetition på scenen inför måndagens första två genrep.

Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.

 

#1 Armenien

Armenien gör som Sanna och har en mörklagd bakgrund med en ljusrigg. Kan således bli Sannas farligaste kandidat eftersom de har ungefärliga nummer. Skillnaderna är numren/låtarna och lite till, men nog en farlig kandidat om man ser till en lex 2008-situation (Charlotte Perrelli vs. Ani Lorak). Dock i slutet av låten när den så säga exploderar övergår mörkret och ljusriggen till rött helljus.

 

#2 Lettland

Aarzemnieki börjar med att långsamt gå upp mot scenens mitt innan de i refrängen står stilla. Numret påminner starkt om det de hade i den lettiska uttagningen och de har ganska lika kläder från det uppträdandet också. Scenen går i blått med LED-väggen går i en gulsvart bakgrundsfärg.

 

#3 Estland

Tanja och dansaren inleder att ligga ned på golvet innan den Euphoria-inspirerade dansen börjar. Skillnaden här är scenen hela tiden är upplyst i en rödtoning istället för svart som Loreen hade. Ingen kör syns till på scenen så trots dansen ser det ut som hon sjunger allt själv. Men i själva verket står kören väldigt långt ut på scenen.

 

#4 Sverige

Precis innan numret inleds är scenen upplyst i blått. Men när numret väl inleds släcks allting ned och ljusriggen med 18 lampor tänds. Under höjningen sänks lamporna ned och ”buren” hon står i öppnas. Men Sanna står kvar på samma ställe hela numret ut. Utan att vara så att säga part i målet måste det ändå tyckas att det här är riktigt, riktigt proffsigt framfört.

 

#5 Island

Island kör på regnbågens alla färger när de har på sig sina kostymer i sitt nummer. Scenen går i lila och och LED-väggen går i gult som blandas om med ballonger och konfetti i färgglada färger. En kontring till det som har framförts hittills i semin (och kanske även det som kommer därefter). I övrigt är numret identiskt med det de hade i den isländska finalen.

 

#6 Albanien

Herci framför sin låt i dimma och på en upphöjd del av scenen. En ljusrigg har hon i bakgrunden. Scenen går i blått. Detta följer numret genom.

 

#7 Ryssland

Tolmachevy Sisters kör även de på en blå scen med vit ljusrigg i bakgrunden, precis som Albanien. I början av numret står tvillingsystrarna bredvid varandra fastkedjade med sitt hår på en gungbräda. Sedan släpper håret och de går till varsin ände av gungbrädan och väger den upp och ned. Detta avslutas sedan med att de hoppar ned från gungbrädan, scenen övergår i rött och ljusriggen i gult och bakom gungbrädan höjer sig ett segel.

 

#8 Azerbajdzjan

Tredje numret i rad med ljusrigg. Här går allt i blått, utom LED-väggen som har ett vitt sken längst ner. Även ljusriggen blir vitt ljussken senare. En dansare står bredvid Dilara och gör konster i en gunga. Dansaren skjuts upp en bit och gör luftkonster. I bakgrunden syns gröna skyskrapor. I slutet övergår scenen och allt annat i rött.

 

#9 Ukraina

Maria från Ukraina har en manlig dansare i ekorrhjulet. Numret går i blått med vita ljusslingor. Det håller i sig så genom hela numret. Maria använder sig själv ovanpå ekorrhjulet några gånger.

 

#10 Belgien

Axel från Belgien gör samma nummer som i den belgiska finalen. Han står still på samma sätt och har ”mother” i bakgrunden som gör lite långsamma dansrörelser. Scenen går i lila med ett blomsterarrangemang i LED-väggen.

 

#11 Moldavien

Cristina inleder i nedtonat mörker med blå ljusrigg. Sedan exploderar allt och ljusriggen färdas även över publiken. Numret fortsätter så till det tar slut. Enda skillnaden är att Cristina har på sig löshår som hon i sista refrängen sliter av sig.

 

#12 San Marino

Valentina från San Marino står på en upphöjd scen med ett blått skynke bakom sig. På scenen ligger ett tunt dimlager. Ingen kör syns till, åtminstone inte i bild. Från början går allt i en ljusblå toning men mot slutet av låten blir det istället en guldgulfärg. Dimman ligger dock kvar hela tiden.

 

#13 Portugal

Suzy från Portugal bjuder precis som Pollapönk från Island på fest och fart. Numret är identiskt med det i den portugisiska finalen. Enda stora skillnaden är att de nu har en LED-vägg som går i grönt och rött. Scenen går i rött. Kören slipper stå i bakgrunden med mikrofonstativ och är istället kombinerade dansare och kör. De stora trummorna används hela numret utom på slutet när trumkillarna får vifta med flaggor.

 

#14 Nederländerna

The Common Linnets kör en dubbelmikrofon. De står mittemot varandra numret igenom i en mycket nedsläckt arena. Känslan verkar vara en sen klubbafton. De tittar bara på varandra och inte på publiken. LED-väggen visar ett träd i ett molnlandskap.

 

#15 Montenegro

Sergej kör ljusblått ljus på scenen och har ingen ljusrigg (till skillnad mot många andra i denna semin). På scenen har han med sig en tjej som åker skridskor (lite som Ryssland hade 2008). I första refrängen blir scenen lila och i sista refrängen dyker tre körare upp. Scenen blir då mer färgglad i gul, röd och orange. LED-väggen visar ett växtrike.

 

#16 Ungern

András inleder i ett mörkblått mörker. En kvinna sitter vid pianot (det är dock inget barn denna gång). I refrängen övergår mörkret i exploderande rött och vitt ljus men i vers tillbaka i blått igen. Pianokvinnan slutar spela piano här och blir ”jagad” av en manlig dansare och gömmer sig till slut bakom András och då är låten slut.

 

Sammanfattning semifinal 1 – repetition 2

Nu när man har fått se alla nummer i sin helhet så inser man hur snyggt det kommer att vara på tisdag. Det är förvisso många ballader och många som använder sig av ljusrygg men det är helhetsmässigt snyggt. Däremot hade man nog önskat sig lite mer Power ändå och variation av färger och form. Det blir ganska många nummer efter Sannas som blir lite ”same, same but different”. Det hade kunnat varit mer variation, helt klart. Däremot syns det vilka nummer som sticker ut och vilka som inte gör det. Så det ska bli intressant och se hur jurygrupperna röstar respektive tittarna på tisdag.

 

Annat som har hänt i ESC-världen

Även idag har EBU gjort en sammanfattning om vad som har hänt under dagen:

SVT hade sin sista del i ”Inför Eurovision” under fredagskvällen. ESC-Panelen kommer inom kort komma med lite tankar kring programmets utformning och ta upp en del punkter som vi anser vara…ja vad? Som sagt inom kort kommer denna artikel upp. Vill du se kvällens program i dess helhet – klicka här!

Igår presenterade EBU vilka som ska sitta i de nationella jurygrupperna under semifinalerna och i finalen. Har du inte läst om detta än – klicka här! EBU presenterade i höstas nya regler kring hur jurygrupperna skulle se ut och att för att göra tävlingen mer öppen skulle namnen på jurymedlemmarna presenteras före tävlingens början: ”The names of the members of the National Juries shall not be disclosed until the EBU publishes them on the Official ESC Website (i.e. on 1 May before the ESC). The names must be made known on air during the Final by the national commentator(s) in the territory concerned.”.

Imorgon lördag är det dags för de tävlande i den andra semifinalen att göra sin andra repetition. Häng med!

 

Reptitioner dag 3

Publicerat 30 april 2014

Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet & ESC-världen just nu. Igår fick de sista länderna i semi 1 och de fem första i semi 2 repetera på scenen, idag fick de sista länderna i semi 2 göra sina första repetitioner på scenen.

Vid de första repetitionerna är inte presskåren eller fansen välkomna in i arenan, utan de får följa detta från presscentret. Repetitionerna sker i fem steg: testa öronsnäckor (in-ears) bakom scenen, gå till scenen och där vänta på sin tur att få repetera, 30 minuters repetitionstid på scenen, bildproducenterna finslipar detaljer i numren och slutligen får artisten möta presskåren i presscentret.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på 38 sekunder och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#6 Österrike


På scenen i Köpenhamn är Conchita Wurst helt ensam på scenen när hon framför ”Rise Lika A Phoenix” för Österrike. En guldbrun bakgrund syns på LED-väggen.

 

#7 Litauen


Vilija framför ”Attention” med samma typ av show som i den litauiska finalen. Däremot är det svårt att se i videon då hon står ganska långt från publikkameran. De verkar ha gjort om musiken i versen något också. Scenen går i grönt ljus.

 

#8 Finland


Finlands Softengine framför även de sitt bidrag ”Something Better” på samma sätt som i den finländska finalen. Dock har de nu lila ljus som snurrar åt alla håll och kanter och scenen verkar gå i någon beigeaktig färg.

 

#9 Irland


Can-Linn feat. Kasey Smith kör ”Hearbeat” färgglatt men något nedtonat i bakgrunden. På scenen finns Kasey och två körsångerskor samt en tjej som spelar fiol och två ur Can-Linn som dansar riverdance. Ett vinnande koncept från 90-talet?

 

#10 Vitryssland


Teo från Vitryssland framför ”Cheesecake” utan en tjej, här har han istället med sig fyra manliga dansare. Ljuset går i blått med vita ljusstrålar i bakgrunden i refrängen. I verserna är det rött med en blomma som gäller.

 

#11 Makedonien


Tijana från Makedonien framför ”To The Sky” med att ha beige färg på scengolvet (som Finland) och med samma ljusstrålar som Vitryssland hade nyss. På scenen har hon tre körare och en dansare som verkar springa korta lopp bakom kören och sedan göra några rörelser bakom Tijana.

 

#12 Schweiz


Sebalter kör på samma färger som i Schweiz nationella uttagning då han framför ”Hunter Of Stars”. Även nu har han med sig ett helt band på scenen och även sin fiol.

 

#13 Grekland


Grekland väljer att ha samma stil som Makedonien på både scengolvet och ljusstrålar samt färger på LED-skärmen. I övrigt står Freaky Fortune och RiskyKidd på samma sätt som de gjorde i videon men nu har de med sig en dansare som hoppar på en studsmatta. Sedan verkar delar av gruppen hoppa med i ”Rise Up”-delen.

 

#14 Slovenien


Tinkara Kovac från Slovenien framför ”Round And Round” med samma färger som Schweiz hade i bakgrund och på scenen. Tinkara står sedan mitt på scenen med en tremannakör längre bak. Låten framförs både på engelska och slovenska även om den nu bara har en engelsk titel (enligt EBU).

 

#15 Rumänien


Paula Seling & Ovi använder sig av LED-väggen för att göra den speglingseffekt de gjorde i sin nationella final. Numret går i blått ljus, ganska nedtonat även om det finns en spännande konstnärlig färg i bakgrunden.

 

Sammanfattning semifinal 2

Det har varit lite svårare att följa semifinal 2s första repetitioner så här på video eftersom klippen är väldigt korta och filmade ur en vinkel som gör att det inte syns rättvist hur det sedan kommer att se ut. Det som däremot är skillnaden mot första semifinalen är att fler nummer är upptända mer än nedsläckta (som i semi 1) vilket gör de lite mer variationsrika.

Det ska nu bli intressant att följa den andra repetitionsrundan under fredag och lördag för att se om vi tittare får se saken ur ett annat perspektiv (kanske lite längre klipp också) men även om det har skett förändringar sedan första omgångens repetitioner.

 

Annat som har hänt under dagen

EBU har tredje dagen i rad klippt ihop backstage-material:

Sedan har även nyheten kommit att de boende på Krim i Ukraina (som är blockerat av Ryssland sedan en tid tillbaka) kommer att rösta som en del av Ukraina och inte som Ryssland.

Sveriges Television har idag också meddelat att musikgruppen Alcazar kommer att presentera Sveriges poäng i ESC-finalen. Alcazar består av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund. Detta blir första gången sedan 1973 som det är mer än en person som presenterar Sveriges poäng och samtidigt även första gången en trio får göra det. Alcazar tävlade som bekant i årets Melodifestivalen där de slutade på tredje plats.

Imorgon torsdag är det första maj och då hålls inga repetitioner i arenan. Däremot kommer EBU att presentera imorgon vilka personer som kommer att sitta i respektive lands jurygrupp. Detta antogs som en ny regel till årets upplaga som lyder i ESC-reglernaThe names of the members of the National Juries shall not be disclosed until the EBU publishes them on the Official ESC Website (i.e. on 1 May before the ESC). The names must be made known on air during the Final by the national commentator(s) in the territory concerned.

 

Reptitioner dag 2

Publicerat 29 april 2014

Eurovision Song Contest 2014 är äntligen igång och nu med sina repetitioner. Hela denna vecka (v18) hålls repetitioner i B&W Hallerne och dessa kommer vi på ESC-Panelen att göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet just nu. Igår fick de första tio länderna i semi 1 repetera på scenen, idag fick de sista länderna i semi 1 och de fem första i semi 2 repetera.

Vid de första repetitionerna är inte presskåren eller fansen välkomna in i arenan, utan de får följa detta från presscentret. Repetitionerna sker i fem steg: testa öronsnäckor (in-ears) bakom scenen, gå till scenen och där vänta på sin tur att få repetera, 30 minuters repetitionstid på scenen, bildproducenterna finslipar detaljer i numren och slutligen får artisten möta presskåren i presscentret.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på 35-40 sekunder och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#11 Moldavien


Cristina Scarlat framför ”Wild Soul” stillaståendes på scenen och med tre dansare i bakgrunden. Effekten från videon ser ut att vara borttagen.

 

#12 San Marino


Valentina Monetta framför ”Maby” på en upphöjd scen och med ett skynke i bakgrunden. Ingen kör verkar synas till. Färgerna går mellan gult och blått.

 

#13 Portugal


Suzy från Portugal framför ”Quero Ser Tua” på ungefär samma sätt som hon gjorde i den portugisiska uttagningen. Den stora skillnaden är att de två körtjejerna nu dansar med bakom Suzy istället för att stå stilla i bakgrunden.

 

#14 Nederländerna


Här blir det nedtonat igen. Ilse och Waylon står helt stilla mittemot varandra i en delad mikrofon. I bakgrunden har de med sig ett band. Båda spelar gitarr. De försöker nog skapa lite myskänsla.

 

#15 Montenegro

Sergej Cetkovic försöker sig på en lex Ryssland 2008 (har en konståkare i bakgrunden). I övrigt går scenen nu i lila och blått. Annars står Sergej blixtstilla när han framför ”Moj Svijet”.

 

#16 Ungern

Det mesta är sig likt från den nationella uttagningen när András Kállay-Saunders framför ”Running” för Ungern. Flickan som var med på scenen då är inte med här och nallen är också borta. Men killen och tjejen som dansar i bakgrunden är kvar. Det är nedtonat i blått och vitt ljus, som i refrängen övergår till explosionsrött.

 

Sammanfattning semifinal 1

Det är tydligt att de flesta länderna som tävlar i den första semifinalen inte har gjort så mycket ändringar från de nummer de framförde i sina nationella uttagningar. De länder som inte hade någon uttagning har verkat satsa på enkelt och stilrent. Flera av balladerna i år satsar på mycket nedtonat ljus, framförallt de länder som tävlar i början av semifinalen.

Nu får vi som tittare bara se saken från en vinkel ur publiken och mycket kommer nog att ändras till repetitionerna senare under veckan. De nummer som följer är med i semifinal 2.

 

#1 Malta


Firelight från Malta kör sommartema i sin låt ”Coming Home”, som öppnar den andra semifinalen. Här syns refrängen där ljussättningen varierar rött och blått med bilder på människor i bakgrunden framför en sommaräng. Kan bli snyggt.

 

#2 Israel


Mei Finegold framför ”Same Hart” tillsammans med två danstjejer. Det är explosiva färger och mycket fart utan något som helst stopp.

 

#3 Norge


Carl Espen framför ”Silent Storm” i klassisk scendimma och blått ljus, med fyra tjejer i bakgrunden som spelar fiol. Och en flygel på scenen. Som många andra ballader i år väljer Carl att stå helt stilla under numret (eller åtminstone under de 35 sekunder man får se i klippet).

 

#4 Georgien


Georgien lämnar dockorna i videon hemma och har istället bara sin artist, gruppen The Shin och sångerskan Mariko, på scenen när de framför ”Three Minutes To Earth”. Den enda rekvesitan som verkar användas (utöver bandets instrument) är en kille som har på sig en fallskärm.

 

#5 Polen


Donatan & Cleo framför ”My Slowanie – We Are Slavic” utan snusk från videon. Istället har de valt att ha bara Cleo på scenen (Donatan syns ej till) och tre dansare som syns i bild. Rött ljus och det verkar hoppa en del i marken (eller så är det kameran som inte står still).

 

Annat som har hänt under ESC-dagen

EBU har som vanligt filmat dagens händelser som sker backstage:

 

Så har även Israel släppt en ny musikvideo till ”Same Heart”:

 

Efter varje artists repetition på scenen filmas artisten av EBU där man får ge en hälsning och sedan svara på en tittarfråga.

Imorgon onsdag fortsätter repetitionerna för resterande länder i semi 2 (startnummer 6-15).

 

Reptitioner dag 1

Publicerat 28 april 2014

Igår öppnade presscentret vid B&W Hallerne i Köpenhamn och så var det äntligen dags för Eurovision Song Contest att få börja. Vid tiotiden i morse inleddes de första repetitionerna på scenen där bidragen i semi 1 med startnummer 1-10 fick repetera. ESC-Panelen kommer under denna vecka och nästa vecka nu öka bevakningen kring ESC och nu till en början göra en daglig koll på repetitioner och annat kul som sker i Köpenhamnsområdet.

Vid de första repetitionerna är inte presskåren eller fansen välkomna in i arenan, utan de får följa repetitionerna från presscentret. Repetitionerna sker i fem steg: testa öronsnäckor (in-ears) bakom scenen, gå till scenen och där vänta på sin tur att få repetera, 30 minuters repetitionstid på scenen, bildproducenterna finslipar detaljer i numren och slutligen får artisten möta presskåren i presscentret.

Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på 38 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#1 Armenien

Armeniens Aram Mp3 inleder årets ESC med balladen ”Not Alone”. I klippet ovan ses han stå ensam på scenen med en mörk stjärnbakgrund och blåa ljusstrålar. Lite som Sanna har i år…

 

#2 Lettland

Lettlands ”Cake to Bake” framförd av gruppen Aarzemnieki gör en upprepning av vad de gjorde i sin nationella final. Med skillnaden att de nu har en gigantisk LED-skärm bakom sig med färgglada bilder.

 

#3 Estland

Även Estlands Tanja gör en upprepning av sitt framträdande av ”Amazing” från Estlands nationella uttagning. Och hon sjunger även när dansaren lyfter upp henne och snurrar henne (ingen kör syns till, åtminstone inte i klippet ovan).

 

#4 Sverige

Sanna går ut som nummer 4 och sjunger ”Undo” precis som vanligt med sina gudaröst. Numret är lika fint som det var i Melodifestivalen men utifrån den här vinkeln skrämmande likt Armeniens nummer (dock inte låt- och röstmässigt).

 

#5 Island

Islands Pollapönk gör även de en favorit i repris från den isländska finalen. Här sjunger de ”No Prejudice” iklädda färgglada overaller på samma sätt som de gjorde i februari. Fast nu sjunger de på engelska istället för på isländska.

 

#6 Albanien

Hersi från Albanien har till skillnad från många av de andra idag gjort om sitt nummer något. Nu står hon på en låda med två körtjejer i bakgrunden och en trummis i bakgrunden samtidigt som hon sjunger ”One Nights Anger”.

 

#7 Ryssland

Tolmachevy Sisters från Ryssland sjunger ”Shine” i rött och dimma. De har dessutom fått till en båt som hissar segel i bakgrunden.

 

#8 Azerbajdzjan

Dilara från Azerbajdzjan gör ingen lex Armenien eller lex Sverige utan står rakt upp och ned och sjunger ”Start A Fire”. Enda detaljen är att en tjej snurrar runt på en gunga i bakgrunden. Det är ganska mörkt ljus och det tänds inte upp kring henne heller när det hon sjunger ”Star A Fire”.

 

#9 Ukraina

Ukraina fortsätter med det mörklagda temat när Maria Yaremchuk framför ”Tick-Tock”. Hon har med sig en dansare på scenen och ett hjul. Dansaren får sedan springa som en ekorre i hjulet medan Maria sjunger refrängen.

 

#10 Belgien

Axel Hirsoux från Belgien väljer också att stå helt still på scenen när han framför ”Mother”. Även här är det nedtonat och mörkt på scenen men med lite färgglatt i bakgrunden. Slutligen dyker ”Mother” upp i bakrunden, precis som i den belgiska finalen. Som Sanna sparar inte Axel på rösten vid denna repetition.

 

Annat som har hänt under ESC-dagen

EBU har filmat dagens händelser om vad som sker backstage…

 

…och så har varje artist fått göra en personlig hälsning till publiken. Dessutom har Rumäniens duo Paula Seling & Ovi släppt sin video till deras tävlingsbidrag ”Miracle”:

 

och det har även Tysklands grupp Elazia gjort till sin låt ”Is It Right”:

 

Imorgon tisdag fortsätter repetitionerna för resterande länder i semi 1 (startnummer 11-16) och för de första länderna i semi 2 (startnummer 1-5).

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera