Inför ESC 2015 rapporterade panelen under repetitionsveckan som hölls mellan den 11:e och 20:e maj. Under dessa datum fick samtliga 40 tävlingsländer genomföra två egna scenrepetitioner innan det var dags för generalrepetitionerna och direktsändningar. Här nedan har vi publicerat alla inlägg.

 

ESC 2015: De direktkvalificerade ländernas andra scenrepetitioner

Publicerat 20 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är nu i full gång! Igår avgjordes den första semifinalen där 10 länder tog sig vidare till lördagens final. Sedan tidigare var sju länder (”Big Five”, Australien och Österrike) redan klara för finalen och dessa länder gjorde sina första repetitioner på scenen i söndags. Idag onsdag gör dessa länder den andra repetitionen i arenan, på samma villkor som semifinalländerna.

Under onsdagen repeterar således de länder som är direktkvalificerade till finalen. Nu ges mindre tid för förberedelser samt även endast 20 minuter reptid på scenen, 20 minuter i Viewing Room och avslutningsvis en presskonferens på 20 minuter per land. Dock är arenan öppen för presskåren och fansen. Eftersom att finalens startordning inte är satt ännu repeterar länderna enligt den ordning de repeterade i på söndagen.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

 

Presskonferenserna
Efter varje lands repetition hölls det presskonferenser där artisterna fick svara på fansens och journalisternas frågor. Efter frågestunden fick varje lands artist lotta starthalva till finalen, precis som de 10 kvalificerade semifinalisterna fick göra igår kväll. Så här blev lottningsresultatet:

  • Australien – första halvan (startnummer 1-13)
  • Frankrike – första halvan (startnummer 1-13)
  • Italien – andra halvan (startnummer 15-27)
  • Spanien – andra halvan (startnummer 15-27)
  • Storbritannien – första halvan (startnummer 1-13)
  • Tyskland – andra halvan (startnummer 15-27)
  • Österrike – lottades till startnummer 14 tidigare i vår (andra halvan)

I och med detta finns det nu totalt 6 platser kvar i finalens första halva och 4 platser kvar i finalens andra halva.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.

Efter dessa repetitioner stänger arenan för att öppna några timmar senare för det första genrepet av den andra semifinalen. Klockan 21:00 ikväll görs det andra genrepet där jurygrupperna avlägger sina poäng.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.

 

#Italien

Då får vi äntligen se hela framförandet av Italiens Il Volo, även om det inte bjuder på några överraskningarn direkt. De tre sångarna står i fokus, inte någon direkt koreografi, men mycket imponerande röstinsatser framförallt i slutet mot låten. Bakgrundsgrafiken är mycket pampig med scenerier från Italien och Rom. Vågat enkelt men tämligen förväntat framförande av en av de stora favoriterna.

Presskonferensklipp:

 

 

#Österrike

Värdlandet Österrike gör även det ett ganska klassiskt framförande. The Makemakes sångare (med sin karaktäristiska hatt) är i fokus och då mestadels bakom flygeln. Mörkblå bakgrund med strålkastare. Lugnt och rätt händelselöst nummer.

Presskonferensklipp:

 

#Spanien

Edurne har seglat upp som en fanfavorit på sistone, och ser man på hela numret nu så är det inte så konstigt. Tydligt Loreen-inspirerat nummer med en manlig dansare som håller och slänger i henne. Edurne inleder i röd klänning men gör ett klädbyte och avslutar i guldklänning. Imponerande röstinsats dessutom. Kan gå riktigt bra!

Presskonferensklipp:

 

#Tyskland

Ann Sophie är nästa artist, och även här är det ett ganska klassiskt framförande. Bakgrunden är olika duster av svart rök i låtens tema. Ann Sophie är själv klädd i svart, liksom sina bakgrundssångerskor – men hon har svårt att komma upp i rätt toner. Den svaga röstinsatsen och bristen på direkt koreografi kan göra att detta får svårt att komma högt i finalen.

Presskonferensklipp:

 

#Storbritannien

Meningarna går starkt isär om Storbritannien i år, men scenshowen kan man inte klaga på. Scenen kompletteras med två trappor och förvandlas med hjälp av bakgrunden till ett danshak från 20-talet. Electro Velvet och deras dansare bjuder på olika former av swing och andra danser, men framförallt fastnar man för deras kläder som har inbyggda lysdioder i sig – lite som i Danny’s Amazing (2012). Unikt och intressant framfrädande!

Presskonferensklipp:

 

#Frankrike

Lisa får rejäla applåder för sitt genrep idag och mest beror nog det på att hon är stensäker i rösten. Detta är en av årets klart starkaste röster. Bakgrunden (och låttexten) ska få oss att minnas andra världskriget, och blir än mer effektfullt av trumorkestern som dyker upp bakom Lisa. I övrigt är detta dock ett klassiskt balladframförande utan avancerad koreografi.

Presskonferensklipp:

 

#Australien

Sist ut är Guy från gästande Australien. Landets första framträdande kommer innefatta ljusrörsbeprydda lyktstolpar både på scenen och som bakgrund. Guy och hans bakgrundskör dansar igenom hela låten, som därmed blir rätt svängig. Guy ser vi i blå kostym och hatt. Snyggt nummer.

 

Presskonferensklipp:

ESC 2015: Repetitioner dag 7

Publicerat 17 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår lördag avslutades de enskilda repetitionerna för semifinalländerna. Idag söndag har det således blivit dags för de sju länder som redan är klara för finalen den 23 maj att repetera för första gången. Utöver detta sker invigningsfesten av årets ESC!

Under söndagen repeterar de länder som är direktkvalificerade till finalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad ”Meet and Greet”. Scenrepen hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.

Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Först på onsdag 20 maj kommer de direktkvalificerade att få repetera en gång till. Vid det tillfället kommer det också att ske lottning om vilka starthalvor dessa länder ska tävla i (sedan tidigare är det lottat att värdlandet Österrike startar som nummer 14 i finalen). Då ingen startordning är gjord så repeterar finalisterna utifrån en egen ordning bestämd av EBU.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.

Klockan 18:00 ikväll invigs sedan Eurovision 2015 officiellt!


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#Italien

Nästfavoriten (och fanfavoriten) Italien är första av de finalklara bidragen ut idag. Helt uppenbart är att man satsar stort på bakgrunden och mindre på koreografin. Vi får se allehanda antika föremål i grått, för att lyfta fram känslan av Italien, vilket de lyckas bra med. Frågan är dock om den storslagna vy kommer att bestå genom hela nummret? I övrigt så satsar man allt på att Il Volo-killarna kommer ha tillräckligt med pondus för att inte behöva göra något mer på scenen. De sjunger ju som väntat rätt bra, men räcker detta scennummer? Kanske.

#Österrike

Hemmanationen kör på ett lite annat stuk mot tidigare, med denna grupp av långhåriga musikanter. The Makemakes framträder i vitt och medan gruppens sångare med sin svarta karaktäristiska hatt sätter krydda på allt sammans. Det ser ut som att bakgrunden kommer vara mörk, med gula strålkastare bakom. Svajigt röstmässigt, men kommer förmodligen bli bättre tills Lördagens final.

#Spanien

Edurne på scenen nu för Spanien. I röd klänning och med en bakgrund som till viss del känns igen från musikvideon storsatsar man i det spanska numret. Framför en öken och vissna träd, står Edurne med en vindmaskin i ansiktet och en mystisk dansar bakom sig. Enligt kommentatorsfälten på Youtube ska hon även avsluta numret lite Loreen-aktigt med en erotisk (??) dans tillsammans med denne dansare.

 

#Tyskland

Ann Sophie satsar på svart – efter låtens tema. I bakgrunden får vi givetvis se svart rök i olika former, medan Ann Sophie med gula strålkastare i ryggen och iklädd svarta kläder sjunger så det knakar. Dock bär inte hennes röst, trots att hon sjunger rätt. Det låter helt enkelt inte bra live det här. Frågan är om någon koreografi kommer att användas? I detta 36 sekundersklipp ser vi inga tecken på det.

 

#Storbritannien

Storbritanniens Elektro Velvet bjuder på en intressant uppsvisning, som förmodligen kommer bli ännu mer effektfull senare i låten. Vi får se ljus i silver och guld, men framförallt har man tagit fram två trappor som kommer att användas som entré för de båda sångarna. 4 körsångare förekommer också – och alla är klädda som vi känner igen dem ifrån musikvideon. Detta lär bli mer intressant mot slutet av numret, som vi alltså inte får se än.

 

#Frankrike

Lisa har onekligen den häftigaste och effektfullaste bakgrunden idag – då man lyckas kringå regeln med att enbart 6 får stå på scenen samtidigt. Nu tar hon hjälp av bakgrundsgrafiken för att få upp en hel orkester med trumslagare på scenen – mycket snyggt! Frågan är dock hur mycket trummande som faktiskt kommer att höras i musiken? Lisa står annars still på scenen, i blå klänning och utöver trumslagarna förekommer inte mycket koreografi.

 

#Australien

Sista land ut idag är gästlandet Australien – och Guy Sebastian. Bakgrunden går i guld och orange (med ljusstolpar?), och med sig på scenen har han 4 dansare/körsångare. Själv går Guy klädd i mörk kavaj, slips och ljusa byxor och har någon typ av hatt på sig. Frågan är om detta är det slutliga klädvalet? Nja.. Annars verkar det bli bakgrundskören som gör den mesta av koreografin. Blir även detta intressant att följa.

 

ESC 2015: Repetitioner dag 6

Publicerat 16 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår fredag fick länderna i den första semifinalen repetera på scenen en andra gång och idag är det dags för länderna i andra semifinalen att göra samma sak.


Under lördagen repeterar således länderna i andra semifinalen en gång till, denna gång alla samma dag. Nu ges mindre tid för förberedelser samt även endast 20 minuter reptid på scenen, 20 minuter i Viewing Room och avslutningsvis en presskonferens på 20 minuter per land.

Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.

För denna semifinal sker på onsdag två genrep och sedan på torsdag ett genrep samt direktsändning där 10 länder avancerar vidare till finalen.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.

Efter att Polens presskonferens är avslutad vid kl. 19:55 kommer alla artister som repat idag att repetera inledningsnumret till semifinalen.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.

 

#1 Litauen

Litauen inleder semifinal 2 med ett färglatt nummer, mycket ljusa färger och framförallt mycket kärlek. Frågan är dock om deras teatraliska kyss kommer få lika mycket effekt som finska Kristas lesbiska kyss i Malmö 2013? Troligen inte. Men det är ett fartfyllt nummer trots att låten är lite halvtempo. Kul också att de båda faktiskt interagerar på scenen – det är en av få duetter i år där sångarna faktiskt interagerar väl.

Presskonferensklipp:

#2 Irland

Mollys bakgrundsgrafik är verkligen fin, och ger hela framförandet en känsla av att vara ute i naturen. Hoppas detta märks även genom tv-rutan! Emellertid blir hela numret ganska lugnt, med en ackustisk orkester och två körsångare bakom Molly. Pianot kan komplicera för Molly som riskerar få svårt att nå ut genom kameran.

Presskonferensklipp:

#3 San Marino

Anita & Michele är det andra paret som satsar på jordgloben som bakgrund i årets Eurovision (Ungern är det andra). Visserligen är det hela ganska effektfullt men bli lite väl klychigt efter ett tag. Men de båda gör en gedigen insats och ser bombsäkra ut trots sin ringa ålder.

Presskonferensklipp:

#4 Montenegro

Knez gör ett riktigt snyggt framförande som garanterat kommer att gå hem i tv-sofforna. Natthimmelen och bergen i blått och rött ger en dramatisk inramning till detta nummer och han sjunger galet säkert. Detta går helt i linje med de tidigare numren som låtförfattaren Joksimovic legat bakom – Lane Moje inte minst.

Presskonferensklipp:

#5 Malta

Amber gör en minst lika imponerande scenshow som Knez. Detta är riktigt välgjort, mycket p.g.a. bakgrundsgrafiken – som pendlar från rymd till eldslågor i låtens crecendo. Med tanke på hur bra Amber sjunger dessutom så känns detta som ett klart finalbidrag!

Presskonferensklipp:

#6 Norge

Norge tuffar på i duetträsket, men man lyckas faktiskt skapa stämning på scenen vilket är viktigt! Inte speciellt mycket till bakgrund här. istället blir det bara fokus på de två med lite inslag av strålkastare då och då. Värt att notera är att Debrah inte längre har Celine Dion frisyr utan mer ”Cher-frisyr” denna gång. Detta är dock en parentes i sammanhanget.

Presskonferensklipp:

#7 Portugal

Leonor gör ett klassiskt balladframförande utan krusiduller. Klädd i en svart klänning med mantel (!!) sjunger hon tillsammans med en bakgrundskör. Allt går i blått precis som havet hon sjunger om!

Presskonferensklipp:

#8 Tjeckien

Marta och Václav verkar ha väldigt roligt med varandra på scenen, vilket är lite upplyftande faktiskt. En mycket varierad bakgrundsgrafik som kanske inte helt känns som att det går i linje med låtens stämning. Värt att notera är att Marta slänger av sig skorna mot slutet av låten. Alla verkar chockade, inte minst Václav. Förmodligen är detta bara repetitionsbus..

Presskonferensklipp:

#9 Israel

Israel har ett gyllene läge här verkligen, detta lyfter hela arenan och blir en stark kontrast med allt annat som föregår det! Nadav börjar balladmässigt, till helt mörk bakgrund för att sedan gå över i R’n’B och mellanösterninspirerad house. Dansrutinen är snyggt gjord och med strålkastarna i bakgrunden så blir det oerhört iögonfallande. Lätt finalist.

Presskonferensklipp:

#10 Lettland

Aminata gör ett Loreen-nummer med en Loreenlåt, eller försöker iaf göra det. Vi får se en ganska vågad rosa klänning och tiara (?) som skvallrar om att man lagt ned mycket energi på att styla Aminata för framförandet. Frågan är hur mycket detta kommer att hjälpa?

Presskonferensklipp:

#11 Azerbajdzjan

Elnurs nummer kommer fokusera mycket på de Loreen-inspirerade dansarna, som verkligen bär upp detta nummer. Förutom den förmörkade solen (eller månen?) i bakgrunden så händer nämligen inte mycket förutom dansen. Liksom många andra ballader är färgerna mörka – i svart och blått.

Presskonferensklipp:

#12 Island

Maria inleder låten med att sjunga, vilket låter lite svajigt faktiskt. Hon är ännu inte helt säker, vilket hörs på röstläget. Hon förbättrar sig dock väsentligt in i låten, och med hjälp av den snygga himmelsbakgrunden och kören blir det till sist rikitigt bra. Frågan är dock hur pass mycket det här kommer att sticka ut – hon är inte direkt ensam om sin himmelsbakgrund denna kväll..

Presskonferensklipp:

#13 Sverige

Det tar sig för Måns, detta är första gången vi får se hela det nya numret med den nya streckgubben. Detta är fullständigt unikt hittills i Eurovision (någonsin) och det ser väldigt snyggt ut. Måns ger inte 100% i repetionerna än, men det gör inget för allt verkar sitta ändå. Svart och vitt och till slut rött i bakgrunden. Detta känns genomstabilt.

Presskonferensklipp:

#14 Schweiz

Melanie använder sig av en skog som bakgrund precis som Molly från Irland. Melanie däremot gömmer sig inte bakom ett piano, utan står längst fram och sjunger. Hon bjuder dessutom på ett klädbyte! Mystiskt och snyggt.

Presskonferensklipp:

#15 Cypern

John gör ett mer klassiskt avskalat balladnummer mot en helt svart bakgrund som sedan övergår i fallande stjärnor. Detta har vi sett tidigare i andra framföranden, men John gör det bra. Frågan är dock hur minnesvärt det blir i slutändan?

Presskonferensklipp:

#16 Slovenien

Maaraya gör också ett enkelt scenframträdande, dock med en luftfiolspelande dansare i mask. Återigen ett piano på scenen, och det blir mer av den varan senare. Mörk bakgrund med ljusa strålkastare som huvudsakligt inslag. Stabilt men kanske lite tråkigt?

Presskonferensklipp:

#17 Polen


Monika är sist ut och liksom många andra framträdanden i årets Eurovision så blir även detta ganska händelsefattigt. Monika sjunger ifrån sin rullstol och bakom henne finns en kör och en vit flygel. Bakgrunden går i rosa och vitt, mycket blommor och mycket fladdrande lakan.

Presskonferensklipp:


Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då det är dags för de sju direktkvalificerade länderna att få testa på scenen en första gång. Missa inte det!

 

ESC 2015: Repetitioner dag 5

Publicerat 15 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår torsdag avslutades den första repetitionsrundan för semifinalländerna och nu inleds således den andra omgången med repetitioner.


Under fredagen repeterar länderna i första semifinalen en gång till, denna gång alla samma dag. Denna gång ges mindre tid för förberedelser samt även endast 20 minuter reptid på scenen, 20 minuter i Viewing Room och avslutningsvis en presskonferens på 20 minuter per land.

Vid det andra repetitionstillfället är nu fans och press välkomna in i arenan, men får endast vara i arenan när bidragen repeterar. Övriga tider hålls nämligen arenan stängd då andra saker repeteras. De första repetitionerna hölls stängda för press och fans.

För denna semifinal sker på måndag två genrep och sedan på tisdag ett genrep samt direktsändning där 10 länder avancerar vidare till finalen.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.

Efter att Georgiens presskonferens är avslutad vid kl. 19:30 kommer alla artister som repat idag att repetera inledningsnumret till semifinalen.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Även nu är filmerna filmade ur publikvinkel (vinklarna varierar) och nu får man se hela framträdandet istället för bara ett kort referat. Observera dock att ljudkvalitén varierar kraftigt.

 

#1 Moldavien

Moldaviens framförande kommer att bli ett riktigt dansnummer, mestadels på en byggnadställning som det ser ut. Dansare i polisuniform (nåja…) och Eduard i ärmlös skinnjacka. Värt att notera är den misslyckade tröjslitningen i slutet – kan detta bli ett problem framöver?

Presskonferensklipp:

#2 Armenien

Genealogys nummer är relativt stillastående, men klassiskt för grupper av denna storlek och utformning. Stundtals verkar detta bli 3 simultana duetter på scenen, vilket kan bli lite rörigt. Det stora trädet i bakgrunden är däremot något som skapar lite stabilitet i numret.

Presskonferensklipp:

#3 Belgien

Loïc bjuder också på dans, dels stående men också dels liggande. Med mörk kavaj och ljus skjorta mot en svarvit bakgrund blir detta mycket snyggt, men frågan är hur det blir i tv-rutan?

Presskonferensklipp:

#4 Nederländerna

Trijntje har en helt svart bakgrund som efter ett tag övergår till siluetter. Mest anmärkningsvärt är dock den svarta ögonbindeln hon har på sig i början. Varför? Behåller hon det till semifinalen? I övrigt händer väldigt lite på scenen mer än att kören fyller upp halvvägs in i låten.

Presskonferensklipp:

#5 Finland

Finlands framförande är ganska förväntat, mycket garagekänsla och mycket punk givetvis. Ingen direkt koreografi eller bakgrund mer än strålkastarna. Men detta kommer att sticka ut tillräckligt mycket ändå.
Anmärkningsvärt är att trummisen halvvägs in i låten slutar spela och fumlar lite med trumstockarna istället. Frågan är om det var avsiktligt eller ej? Får se hur det ser ut i tv-rutan sen!

Presskonferensklipp:

#6 Grekland

Maria Elena gör ett mycket snyggt nummer idag. Bakgrunden med de cirkelformade strålkastarna påminner om den gamla Eurovisionlogon från 60-talet – stort plus! Allt går i blått och Maria skiner återigen i sin silvriga klänning. Trots att inte mycket händer på scenen så är detta mycket underhållande.

Presskonferensklipp:

#7 Estland

Detta är det första av topp-5 favoriterna i speloddsen just nu som vi nu får se hela framförandet av.Elina & Stig gör ett ganska enkelt framförande – de håller sig på avstånd och tittar knappt på varandra. Känns ganska kallt. Däremot är bakgrunden snygg i början med skuggsiluetten bakom Stig. Denna övergår senare till en stadssiluett med höghus.

Presskonferensklipp:

#8 Makedonien

Daniel får sällskap av 3 mörkklädda dansare i solglasögon, och tycks börja dansa ringdanser på scenen. I låtens tema är dock Daniel klädd i höstkläder. Bakgrunden är alltjämt renässanshuset.

Presskonferensklipp:

#9 Serbien

Tempot höjs betydligt med Serbiens framförande. Bojana börjar balladliknande, med bakgrundsdansare i teatermasker och flaggor. Det hela löper sedan ut i klädbyte hos dansarna och housemusik med strålkastare. Intressanta växlingar.

Presskonferensklipp:

#10 Ungern

Boggie sänker tempot i semifinalen igen, denna gång får vi se att hon börjar med en stjärnhimmel i bakgrunden som sedan blir till en jordglob, sedan till ”våldsspiral” av vapen som sedan förvandlas till ett träd. Hon behåller samma ansiktsuttryck genom hela framförandet – vilket känns lite läskigt. Man kan nu också notera att hennes engelska uttal inte är lika bra som i studioinspelningen, stundtals hör man inte alls vad hon sjunger.

Presskonferensklipp:

#11 Vitryssland

Vitryssland gör ett ganska enkelt framförande, där Uzari får sköta det mesta själv. Maimuna gör mest sin insats med att (låtsas) spela fiolen. Bakgrunden är genomgående stråkar och strängar av olika slag – effektfullt med tanke på musiken.

Presskonferensklipp:

#12 Ryssland

Rysslands stora dragningskraft på scenen kommer att bli Polinas klänning som belyses med ljusprojektioner. I bakgrunden ser vi virvlar och stjärnor som rör sig till musiken. Polina har ett band med sig också, men detta kommer troligen inte att få så mycket fokus.

Presskonferensklipp:

#13 Danmark

Danmark spelar vidare på Beatleskänslan och 60-talstemat. Ett ganska klassiskt nummer, utan dans men med genomgående 60-talskläder och instrument/musikutrustning. Svartvit grafik i bakgrunden. Frågan är om detta håller? Intressant att notera är grafikstrulet i början av låten som nog gav danskarna lite huvudbry.

Presskonferensklipp:

#14 Albanien

Elhaida har semifinal etts största crecendo, vilket jag hoppas kommer märkas i tv-rutorna också. Detta är annars en ganska lugn låt med en enkel koreografi. Mycket kommer därför att avgöras i hur kameraarbetet blir just här. Bakgrunden är ett virrvarr av ljuspelare av olika slag. Kan bli mycket bra live detta.

Presskonferensklipp:

#15 Rumänien

När vi nu ser Voltajs fulla framträdande så ser vi att man inleder med en helt svart bakgrund, som först halvvägs in i låten övergår till att spela upp delar ur musikvideon. Man anstränger sig verkligen för att få ut sitt budskap, men sen är frågan hur det ser ut i tv-rutan? Annars ett mycket klassiskt framförande utan dans eller annat iögonfallande.

Presskonferensklipp:

#16 Georgien

Nina är återigen sista artist ut, och nu får vi se hela hennes framträdande som är magnifikt! Detta är utan tvekan det snyggaste numret i semifinal 1. Klädd i svarta fjädrar och svart läder ser hon nästan ut som en korp, men kraxar inte det minsta utan sjunger faktiskt väldigt bra. Den fantastiska bakgrundsgrafiken med blixtar, moln, änglavingar och ögon ger framträdandet en drömsk karaktär. Känns finalklart redan nu.

Presskonferensklipp:

 

ESC 2015: Repetitioner dag 4

Publicerat 14 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår onsdag fick de första länderna i den andra semifinalen repetera och idag torsdag gör de sista semifinalländerna repetitioner på scenen. Idag hör bland annat Sveriges Måns Zelmerlöw för första gången och det ska således bli dags att se hur hans nummer har förändrats sedan Melodifestivalen.

Under torsdagen repeterar de länder som har startnummer 9-17 i den andra semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad ”Meet and Greet”.

Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Imorgon fredag och på lördag scenrepeterar semifinalisterna en andra gång och då blir det heldagar istället för halvdagar i arenan.

Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#9 Israel

Israels ”Golden Boy” Nadav är först ut idag, och vi får för första gången i år se ett riktigt ordentligt dansnummer som höjer temperaturen väsentligt i arenan. Mycket känns igen från musikvideon, även om bakgrunden är väldigt enkel här – liksom många andra nummer i år så använder Israel sig enbart av strålkastare i bakgrunden. Bra röstinsats, snygg koreografi. Detta känns i princip finalklart!

Presskonferensklipp:

#10 Lettland

Aminata från Lettland har gjort en rejäl omstyling sedan den lettiska finalen och uppträder nu i en massiv ljusröd klänning. Bakgrunden kan nog bäst beskrivas som ljusstrålar i olika färger, vilket faktiskt är lite tråkigt. Detta numret hade mått bättre av mer dynamiska rörliga bakgrunder, som Georgiens. Men röstmässigt imponerar Aminata helt klart!

Presskonferensklipp:

#11 Azerbajdzjan

Vi vet ju att Azerierna brukar storsatsa på sina framträdanden, vi minns ju alla 2013 när Farid låste in en av sina bakgrundssångare i en glasbur. I år verkar man inte ha någon sådan gimmick, men väl ett gäng dansare. Tyvärr var ju Israel före med sitt gäng dansare, vilket får detta att kännas lite kaka på kaka. Men snygg bakgrund, med solförmörkelser och skog. Elnur sjunger överkomligt men har en bit kvar för att nå studioinspelningens kvalitet.

Presskonferensklipp:

 

#12 Island

Island är sista land ut innan pausen och Sverige, och Maria Olafs gör ett snyggt framförande. Till bakgrunden av en natthimmel med norrsken, och iförd en rosa balettinspirerad klänning så gör Maria ett stort intryck. Lite som Loreen blir det tydligen mycket liggande på golvet, vilket märks på röstinsatsen. Där har hon ännu mycket kvar att göra. Men det blir förmodligen väldigt snyggt!

Presskonferensklipp:

#13 Sverige

Då var det till slut dags för Måns att inta scenen. Mycket känner vi igen ifrån Melodifestivalen, bland annat kläderna som ju kritiserats för att vara tråkiga. Däremot får vi se nya streckgubbar, som jag tycker ser betydligt bättre ut. Tydligare röd ljussättning, annars är numret mycket likt det i melodifestivalen. Måns verkar inte ha givit allt i sånginsatsen idag, men det låter helt klart överkomligt. Han har en vecka på sig att ladda upp röstresurserna.

Presskonferensklipp:

#14 Schweiz

Melanie från Schweiz bjuder på årets första klädbyte verkar det som – även om det bara är en slöja hon tar av sig. Bakgrunden är en skog, precis som i införvideon. Vi får också se trummor på scenen nu, ett kärt återseende som vi brukade se mycket av i Eurovision förr om åren. Sånginsatsen är däremot inte så god, tvärtom låter det ganska illa just nu – Melanie går alldeles för högt vilket förstör hela numret.

Presskonferensklipp:

#15 Cypern

John från Cypern har nu repeterat och vi får se ett typiskt balladframförande. Bakom honom ser vi en stjärnhimmel, med belysning underifrån av strålkastare. Kostym är klädseln, och ett helt stillastående framförande. Inte mycket annat att säga, mer än att John sjunger mycket bra. Ett snyggt nummer!

Presskonferensklipp:

#16 Slovenien

Nu är det duon Maraaya från Slovenien som repar och vi får se ett snyggt framträdande som dock är väldigt likt det från den slovenska finalen. Maya sjunger bra och har fått med sig sina karaktäristiska hörlurar. Raay håller sig vid pianot, medan de båda har sällskap av en luftfiolspelande dansare. Bakgrunden går i mörkblått och gult, med strålkastare.

Presskonferensklipp:

#17 Polen

Polen avslutar andra semifinalens repetitioner, och Monika gör som första rullstolsburne deltagare i Eurovisionhistorien debut på scenen. Hon framför låten i en välpyntad rullstol, med ett stort vitt släp. Släpet är även med i bakgrundsgrafiken, tillsammans med blommor och träd. Allting går i rosa och vitt, och grönt. Mycket stilistiskt! Något krystad röstinsats, men det funkar ändå. Bra avslutning på repetionerna för dag 4.

Presskonferensklipp:


 

Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då det har blivit dags för länderna i första semifinalen att repetera en andra gång. Missa inte det!

Avslutningsvis en liten sammanfattning:

 

ESC 2015: Repetitioner dag 3

Publicerat 13 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår tisdag skedde repetitionerna för de tävlande i den första semifinalen. Idag onsdag är det dags för länderna i andra semifinalens första halva att repetera. ESC-Panelen ger här information om vad som ges från scenen.

Under onsdagen repeterar de länder som har startnummer 1-8 i den andra semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad ”Meet and Greet”.

Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#1 Litauen

Monika och Vaidas blir första artister ut på scenen idag och får sällskap av 4 bakgrundssångare. Framförandet är väldigt likt vad vi såg i den litauiska finalen, mycket fokus på Monika och Vaidas som sjunger mot varandra. Bakgrunden går i rött, med inslag av blommor och en sol. Svårt att säga om röstinsatsen var bra eller inte, låtens olika vokallägen tycks hela tiden balansera på gränsen till falsksång, men de verkar iallafall vara rätt säkra i framförandet och glada på scenen.

Presskonferensklipp:

#2 Irland

Molly för Irland går ut som nummer två och verkar även hon satsa på ett ganska lugnt scenframträdande bakom sitt piano. Med sig har hon en ackustisk orkester och två körsångerskor. Bakgrunden är riktigt fin: en skog i solljus. Detta är en skarp kontrast mot de trista och gråa industrilokalerna i Mollys musikvideo. Ett starkt lyft alltså! Däremot är Molly än så länge lite osäker på de låga tonerna. Hon har drygt en vecka på sig att öva upp rösten.

Presskonferensklipp:

#3 San Marino

San Marinos Anita och Michele är nästa artister ut, och vi får verkligen se en bakgrundsgrafik som är lika svulstig som låten själv: en jordglob som representerar ”ljuskedjan”. Effektfullt men kanske lite väl pråligt.
De båda artisterna delar scenen med sin kör, men det verkar som att de agerar mest som två soloartister. Anita är klädd i vitt, inte helt olika Litauens Monika tidigare. Michele däremot verkar köra på jeans och kavaj/jacka. Ganska bra röstinsatser dessutom.

Presskonferensklipp:

#4 Montenegro

Knez från Montenegro är nästa ut och vi får ett riktigt magiskt nummer här. Bakgrunden är ett bergsmassiv i rött och blått under en stjärnhimmel (lite som logon till Eurovision 1989!!!), medan Knez delar scenen med sin kör. Klädd i svart står han i centrum av fokuset, med en koreografi som påminner mycket om Marija Serifovic (2007). Knez sjunger fenomenalt bra, och jag är redan nu övertygad om att detta kommer att lyfta taket i arenan.

Presskonferensklipp:

#5 Malta

Maltas Amber framträder i en mörk klänning, framför en bakgrund av eld och lågor. Numret ser inte så intressant ut, hon verkar vara ensam på scenen och ingen avancerad koreografi verkar förekomma. Dock sjunger även Amber helt fantastiskt, vilket är intressant. Rösten kommer bli hennes stora styrka.
Presskonferensklipp:

#6 Norge

Norska duon Mørland & Debrah Scarlett satsar på ett mycket enkelt framförande, och i klippet vi får se (som är ifrån sista delen av låten) så verkar det inte finnas någon bakgrundsgrafik. Istället får vi se strålkastare, som ger en snygg ljuseffekt. De är klädda i vitt, och Debrah lyckas med en frisyr som starkt påminner om Celine Dions från 1988. Röstmässigt klämmer Debrah i lite för hårt, vilket gör att hennes röst skär sig lite grann.

Presskonferensklipp:

#7 Portugal

Leonor från Portugal bjuder även hon på ett nedskalat framträdande, men har en imponerande bakgrundsgrafik bestående av vågor och vibrerande linjer. Hela framträdandet går i svart och blått, och Leonor är klädd i en mörk klänning ackompanjerad av sina körsångare i bakgrunden. Detta är betydligt bättre än framträdandet i den portugisiska finalen, vilket är glädjande. Framförallt sjunger hon mycket bättre än då.

Presskonferensklipp:

#8 Tjeckien

Marta och Václav för Tjeckien är sista gäng ut för idag. Även dessa går ut i helsvart, till en bakgrund bestående av speglar, pelare och himmel. Effektfullt, men ganska grov dataanimering. Emellertid gör de båda en god röstinsats, med ett av de mer rörliga duettnumren hittills i tävlingen.

Presskonferensklipp:


 

Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då de nio sista länderna från denna semifinal ska få testa på scenen en första gång. Missa inte det!

Avslutningsvis en liten sammanfattning:

 

ESC 2015: Repetitioner dag 2

Publicerat 12 maj 2015

Eurovision Song Contest 2015 är i full gång med repetitionerna i Wiener Stadthalle. Igår måndag inleddes de första repetitionerna för de tävlande i den första semifinalen, och idag tisdag är det dags för länderna i första semins andra halva. ESC-Panelen ger här information om vad som ges från scenen.

Under tisdagen repeterar de länder som har startnummer 9-16 i den första semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad ”Meet and Greet”.

Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#9 Serbien

Bojana från Serbien är först ut idag och hon verkar vara inspirerad av Carola (2006) med vita flaggor och silverklänning. Vi tycks också få se årets första klädbyte, dock av bakgrundskören. Bakgrunden påminner starkt om Greklands strålkastare, men kanske lite mer raffinerat. Oerhört stark röstinsats av Bojana – det märks att hon är en erfaren sångerska.

Presskonferensklipp:

#10 Ungern

Boggie från Ungern har tydligen låtit gitarren stanna hemma och satsar helhjärtat på ett mer traditionellt framförande tillsammans med en bakgrundskör. Bakgrunden är, precis som i Armeniens nummer, trädorienterad. Av vad man kan ana kommer mycket fokus ligga på just trädet i bakgrunden, förmodligen bli mycket av en musikvideo. Hyfsad röstinsats av Boggie, men ännu finns mycket kvar att fila på här känns det som.

Presskonferensklipp:

#11 Vitryssland

Uzari & Maimuna är nästa att repa och här ser vi ett nytt grepp på bakgrundsgrafiken. Stråkarna skall förmodligen symbolisera fiolsträngarna vilket faktiskt ger ett snyggt intryck. Annars är framträdandet inte mycket att hänga i granen just nu, Uzari & Maimuna står mest stillla, och dessvärre är röstinsatsen ytterst svag nu på första repet.

Presskonferensklipp:

#12 Ryssland

Ryssland har tydligen lagt mycket pengar på sitt framförande, vilket märks på Polinas klänning som har sin egen ljusprojektion (eller möjligtvis strålkastare inuti?). Vi får se ett helt band med på scenen nu, vilket är första gången i denna semifinal. Polina står mest still, och lär göra det hela numret med tanke på ljussättningen av klänningen. I övrigt, flashig bakgrund med en ljus virvel. Bra röstinsats.

Presskonferensklipp:

#13 Danmark

Anti Social Media från Danmark blir den första riktiga gruppen att repa idag. Som väntat är numret 60-talsinspirerat, med mycket Beatlesanspelningar och tidstypiska kläder, instrument och utrustning. Bakgrunden är enkel: snurrande rektanglar i olika färger. Än har sångaren Phillip långt kvar vad gäller röstinsatsen, första repet lät ganska svajigt med en del falsksång.

Presskonferensklipp:

#14 Albanien

Albaniens Elhaida bjuder på en imponerande bakgrundsgrafik med strålkastare, fallande stjärnor och allehanda ljuseffekter. Själv ser vi henne helt klädd i svart, medan bakgrundskören är helt klädd i vitt. Strålande röstinsats dessutom! Detta kan bli riktigt bra på tisdag!

Presskonferensklipp:

#15 Rumänien

Rumäniens Voltaj blir den andra gruppen ut idag och bjuder på ett förväntat scennummer. I bakgrunden får vi se klipp ifrån deras musikvideo, med barnen som ger sig ut ensamma på jakt efter sina föräldrar. Dessutom får vi faktiskt se text i bakgrunden, med låtens budskap. Detta gör bidraget ganska unikt, aldrig tidigare har ett bidrag så tydligt försökt föra fram sitt budskap på scenen i Eurovision. I övrigt är numret ganska klassiskt, där gruppens sångare står helt i fokus.

Presskonferensklipp:

#16 Georgien

Georgien avslutar dagen med en fantastisk bakgrundsgrafik – helt klart semifinalens höjdpunkt! Vi får se alla möjliga rörliga bakgrunder, i klippet bland annat ögon och ljusstrålar. Allt rör på sig, vilket skapar ett starkt intryck. Nina ser ut att köra på läderutstyrsel och högklackade stövlar, men röstinsatsen är hittills allt annat än tillfredsställande. Hon har långt kvar innan detta skall låta bra. Men visuellt är detta helt klart en av de bästa bidragen hittills.

Presskonferensklipp:


Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då de åtta första länderna från den andra semifinalen ska få testa på scenen en första gång. Missa inte det!

Avslutningsvis en liten sammanfattning:

ESC 2015: Repetitioner dag 1

Publicerat 11 maj 2015

Idag måndag inleds repetitionerna av Eurovision Song Contest i Wiener Stadthalle. De åtta första länderna som ska repetera idag tävlar i den första semifinalen. ESC-Panelen ger här information om vad som ges från scenen.

Under måndagen repeterar de länder som har startnummer 1-8 i den första semifinalen. Vid första repetitionstillfället har varje land 30 minuter på scenen följt av 20 minuter i Viewing Room (där man kollar på bildmaterialet och talar om vad man vill justera bildmässigt). Varje land avslutar sedan med en mindre presskonferens kallad ”Meet and Greet”.

Idag ges det första av två enskilda repetitioner. Under nästkommande vecka kommer det att hållas tre genrep per sändning + sändningarna vilket ger 9 repetitionstillfällen + 3 sändningar. Dagens rep hålls stängda för press och fans, men bara i själva arenan. Från EuroClub kan man följa repetitionerna.

ESC-Panelen kommer under dagen att ge senaste infon från repetitionerna.

 

Schemat för dagen

Tiden anger scenrepetitionstid.


Här nedan följer klipp från dagens repetitioner som EBU har filmat och lagt ut på sin YouTube-sida. Observera att varje klipp endast är ett smygklipp på ca 36 sekunder (lite som SVT gör under Melodifestivalen) och att de är filmade ur publikvinkel.

 

#1 Moldavien

Moldavien är första land ut, och Eduard verkar fortsätta på polistemat som han också hade i musikvideon. Röd bakgrund med pyramidformade inklipp på dansare och höghus – även detta känns igen från musikvideon. Eduard har lite att fila på i koreografin, men röstmässigt är det en bra första repetition.

Presskonferensklipp:

 

#2 Armenien

Armeniens nummer präglas av trädet i bakgrunden, en euphimism för låtens budskap om att söka sina rötter. I övrigt kommer vindmaskinen fram nu, vilket märks på de kvinnliga sångerskorna om inte annat. Enkel koreografi, ingen dans utan ett mycket traditionellt nummer. Bra röstinsatser av samtliga.

Presskonferensklipp:

 

#3 Belgien

Loïc gör en mycket fin röstinsats, och bjuder på snygg koreografi. Tyvärr är klippet för kort för att man ska få en bättre uppfattning av nummret, men det verkar mycket lovande. Bakgrunden verkar fokusera på olika former, från rektanglar till lådor, mycket enkel men effektfull grafik. Vare sig dansare eller Loïc avslöjar ännu kläderna, men det brukar ju hållas hemligt länge.

Presskonferensklipp:

 

#4 Nederländerna

Dagens helt klart snyggaste bakgrundsgrafik hittills. Först nu märks hur stor scenen faktiskt är. Trijntje ger mycket plats åt bakgrunden som består av skuggor från olika personer och par, till skiftande färger. Omgiven av en kör sjunger Trijntje utan synlig koreografi. Min gissning är att mycket fokus kommer ligga på bakgrunden, ljussättningen på Trijntje verkar nämligen minimal just nu.

Presskonferensklipp:

 

#5 Finland

Det finländska punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät är första nordiska artisten ut på årets Eurovisionscen. Mycket rök, och strålkastare, med en relativt neutral bakgrund satsar man på att lyfta fram bandet och skapa en punkkänsla. Detta kommer att bli en stark kontrast mot andra bidrag i semifinal 1.

Presskonferensklipp:

 

#6 Grekland

Greklands Elena gör ett snyggt klassiskt framförande och en lysande röstinsats. Bakgrunden består av strålkastare satta i en cirkel, lite som Sannas framförande förra året fast bakifrån istället för underifrån. Gyllene klänning sätter dessutom rejält färg på hennes framförande.

Presskonferensklipp:

 

#7 Estland

Bakgrunden i det estniska framförandet är en skyline, vilket ger ett lite modernt intryck. Frågan är hur det passar låten egentligen? Snyggt framförande rent röstmässigt, men ytterst lite koreografi – precis som i den nationella uttagningen.

Presskonferensklipp:

 

#8 Makedonien

Makedoniens framträdande är imponerande, speciellt bakgrunden med renässanspalatset och de fallande höstlöven gör ett starkt intryck. Dessutom sjunger Daniel mycket bra här, men tyvärr hinner vi inte se hur koreografin ser ut. Skulle tippa på ganska mycket dans, speciellt av bakgrundssångarna.

Presskonferensklipp:


Nu är arenan stängd för dagen, men imorgon återkommer vi med fler repetitioner då de åtta sista länderna från denna semifinal ska få testa på scenen en första gång. Missa inte det!

Avslutningsvis en liten sammanfattning

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera