EUROVISION 2025 – FINALEN. Imorgon lördag (17:e maj) sänds finalen från St. Jakobshalle i Basel. Inför avgörandet analyserar vår Schlagermagister Adrian startfältet utifrån olika perspektiv för att ta reda på vilket bidrag som är trolig att vinna när alla poäng har delats ut.
Då är det äntligen dags för årets höjdpunkt – Eurovisionfinalen. Denna gång går den alltså av stapeln i Basel och Sverig är återigen favorittippade – en position vi blivit alltför vana vid de senaste åren. Men kommer Sverige och KAJ verkligen att vinna? Låt oss kika närmare på statistiken som kan avslöja vinnaren på lördag.
Odds till vinsten
Oddsen är det helt klart säkraste mätverktyget att utse vinnaren på. I princip varje år sedan 2010-talet har ESC-vinnaren kunnat förutspås av oddsen – om än att det ibland varit väldigt jämnt. 2023 trodde oddsen på en överlägsen svensk seger, men som vi minns så var det mycket jämnt mellan Sverige och Finland i toppen i slutändan. Ifjol var Kroatien oddsfavoriter på 39 procent, före Israel på 24 procent medan den slutgiltiga vinnaren Schweiz låg trea på 11 procent. Helt uppenbart hade oddsen fel här, även om Kroatien i slutändan vann folkets röster, just före Israel. Därmed inser vi att oddsen är rimliga endast som indikator på vad tittarna kan tänkas rösta på – för vad jurygrupperna kommer att tycka är svårare att förutspå.
Finaloddsen (dagen innan finalen)
Så låt oss kika på årets finalodds som såg ut så här på Eurovisionworld.com den 16 maj (notera att placeringar och siffror kan ha justerats sedan dess):
Oddsfavoriter
|
| 1 procents chans
|
| < 1 procents chans
|
Kommentar
Sverige och KAJ har stadigt legat i toppen av oddslistan ända sedan starten. KAJ har fått en spridning i sociala medier på ett sätt som vi inte har sett tidigare. De är ett fenomen som nu blivit en världsangelägenhet – vilket återspeglas tydligt i oddsen. Med 42 procent ligger de högre än Kroatien förra året, men 10 procent under Loreen 2023, och 18 procent under Ukraina 2022. Däremot ligger de väsentligt högre än Italien 2021, som hade 24 procent. Kort sagt, det är svårt att säga exakt hur bra deras odds är, men slutsatsen är att de i alla fall är klara och stabila favoriter rakt igenom. Inget annat bidrag har hittills varit i närheten av att hota dem, även om Österrike är närmast. Österrikes JJ har legat på andraplatsen sedan bidraget släpptes i mars, och är det enda motståndet som verkar ha chans. Rent tekniskt är bidragen varandras motsatser – vilket gör det mycket svårt att jämföra. Men sannolikt har de helt olika publiker – frågan är ju dock såklart vem som har störst publik?
Bakom toppduon har vi Frankrike på en egen särskild position. Det franska bidraget har också legat stadigt i topp fem sedan låten släpptes och har på sistone etablerat sig på tredjeplatsen. Denna låt är låtmässigt mer lik Österrikes, och kanske rent av har samma publik?
Under Frankrike hittar vi Nederländerna, Finland och Israel. Samtliga av dessa tre länder har legat i topp tio sedan starten och har egentligen vare sig ökat eller minskat sina odds under denna tid. Frågan är dock hur tillförlitliga oddsen är här? Nederländernas bidrag liknar Österrikes och Frankrikes till en hög grad och kan kanske stjäla poäng därifrån.
Finlands bidrag är en av de stora publikfavoriterna – kan de kanske vara det stora hotet mot KAJ? Och vad kan man egentligen säga om Israels chanser? Förra året chockade de med att komma tvåa hos tittarna – men kan de göra samma sak i år? Ingen vet. Det är helt enkelt oerhört svårbedömt. Men att KAJ ligger i topp – och lär utmanas av Schweiz – det vet vi.
Odds för Juryomröstningen
Numera publicerar allt fler spelbolag även odds på vilka länder som tippas vinna jury- respektive tittaromröstningen i Eurovision. Då jury och tittare har lika många poäng att dela ut, så kan det vara värt att kika lite extra på hur spelbolagen tror att fördelningen kommer att bli. Hittills har de varit relativt tillförlitliga – ifjol prickade de tydligt ut Schweiz som favorit med 43%, följt av Frankrike på 22%. Resultatet blev just så – Schweiz på 365 poäng följda av Frankrike på 218 poäng – en god avspegling av juryresultatet. Så här såg oddsen i juryomröstningen ut i år (på Eurovisionworld.com den 16:e maj, dagen före finalen):
Oddsfavoriter
| 1 procents chans
| < 1 procents chans
|
Kommentar
Österrike spås här få en mycket stor seger – om än inte lika stor som Schweiz ifjol. Men likheterna är slående – en ledning på ca 20 procent jämfört med tvåan, precis som 2024. Ironiskt att Frankrike återigen hamnar tvåa här, frågan är om historien upprepar sig?
Bakom dessa två hittar vi hemmanationen Schweiz, som med 10 procent seglat upp som en potentiell kandidat till juryns favorit. Framträdandet i först semifinalen var imponerande och vågat – och kan säkert vara en bidragande orsak till att man ligger så bra till hos juryn just nu. Nederländerna kommer kort därefter på 7 procent och sen har vi faktiskt KAJ på 5:e plats med 5 procent. Detta är ju spännande, men egentligen inte så bra som man kan tro. Förra året låg Baby Lasagna fyra i juryoddsen, på 8 procent – och han slutade ännu bättre i den riktiga juryomröstningen: trea! Med andra ord är KAJ lite sämre tippade än Kroatien ifjol, trots att Kroatien inte vann. Det kan vara olycksbådande för Sverige.
Samtidigt ska vi ta dessa odds med en nypa salt. Det är inte jurymedlemmarna själva som sätter dessa odds, utan snarare vanliga spelare som gissar vad jurygrupperna tycker. Visserligen stämde det hyfsat bra förra året – men det är ingen garanti för att det blir så igen. Den stora frågan är dock inte huruvida KAJ kommer att vinna hos jurygrupperna – för det kommer de garanterat INTE att göra. Den stora frågan är snarare hur långt efter Österrike Sverige hamnar hos jurygrupperna. Hur stort blir gapet – och kan Sverige ta igen det i tittaromröstningen?
Odds för Tittaromröstningen
Till skillnad från oddsen på juryomröstningen så är sannolikt oddsen för tittaromröstningen betydligt säkrare. Här kan nämligen spelbolagen kika på indikatorer som streams, reaktioner på sociala medier och inte minst vad folk själva satsar pengar på. Rimligtvis satsar folk pengar på det bidrag som man själv kommer att rösta på. Så här såg oddsen i tittaromröstningen ut i år (på Eurovisionworld.com den 16:e maj, dagen före finalen).
Oddsfavoriter
| 1 procents chans
| < 1 procents chans
|
Kommentar
Detta var en mer tillfredsställande läsning från svensk synvinkel. Sverige toppar med 52 procent, vilket är väsentligt högre än fjolårets tittaroddsfavoriter. Då toppade nämligen Israel listan med 40 procent tätt före Kroatien på 35 procent. Då hade Israel gjort en raketkarriär i oddslistan på bara några dagar, och gått om Kroatien i denna oddslista. Emellertid lyckades de inte gå om dem i den riktiga omröstningen, men blev god tvåa där istället. I år är det inte någon riktig konkurrens om förstaplaceringen här, utan Sverige är helt överlägsna.
Som avlägsen tvåa på 15 procent hittar vi just Israel – vilket är en chansning. Låten är mer en jurylåt – trots att Israel inte tippas gå särskilt bra hos juryn i år. Varför ser vi landet så högt i denna lista då? Jo, förmodligen tror många på repris från fjolårets succé hos tittarna. Men är det rimligt? Nja – det återstår kanske att se.
Ovanligt nog ser vi Estland på tredje plats med imponerande 11 procent. Detta är landets klart bästa odds på många år – och frågan är om de är de verkliga utmanarna till Sverige? Emellertid har vi då Finland långt bakom på 4 procent – trots att Erika Wikman var tvåa publikomröstningen i arenan (efter finalens genrep) och har ett massivt stöd bland fansen. Kan oddsen vara missvisande eller är Finlands popularitet uppblåst? Detta blir givetvis en intressant fråga att hålla koll på i finalen. Noterbart är att juryoddsfavoriten Österrike återfinns på femte plats här med 3 procents chans. Det är en placering bakom Schweiz position i samma lista ifjol. Då ska vi minnas att Schweiz sedan också slutade femma hos tittarna.
Slutsatsen är således att Sverige tippas vinna tittaromröstningen överlägset – och att det i det längsta är oklart vilket bidrag som faktiskt kan utmana dem.
ESC-fansens omröstningar
ESC-fansen har varje år sin egen omröstning om vilka bidrag de själva vill ska vinna. Den mest omfattande är OGAE-poll, där varje lands medlemsorganisation ger poäng enligt Eurovision-sättet, det vill säga 12, 10, 8, o.s.v. Det här ger en väldigt tydlig bild över vad ESC-fansen tycker, vilket är ett bra komplement till övriga indikatorer.
Denna omröstning sker dock nästan en månad innan Eurovision kör igång, så den tar inte hänsyn till hur bidragen faktiskt framförs live i Eurovision. Därför återspeglas ofta de dåvarande oddsen tydligt i omröstningen, då oddsfavoriten gärna tar topplaceringen. Kroatien vann ifjol, medan Sverige vann omröstningen 2022 OCH 2023, Malta 2021, Italien 2019, Israel 2018 och Italien 2017 – alla var tidiga oddsfavoriter. Omröstningen ger således en förvånansvärt bra indikation på vinnaren – men är mycket bunden till de dåvarande oddsen.
Så här slutade årets OGAE-poll, med de icke-kvalificerade bidragen borttagna.
|
|
|
Kommentar
Sverige tar återigen hem segern på denna lista, liksom 2022 och 2023. Denna gång var dock resultatet jämnt i toppen. Sverige vinner med 39 poäng över Österrike – en ganska liten marginal. Emellertid stärker det KAJ:s ställning och går helt i linje med den stora oddslistan. Fansen ser KAJ mot JJ som den stora duellen för kvällen – och Nederländerna och Finland som matchen om bronsplatsen. I toppen av denna lista saknar vi dock länder som Frankrike och Israel – som istället tycks gillas av andra grupper än fansen. Därför ska vi ta den med en nypa salt – precis som de andra listorna. Men roligt att KAJ är fansens favorit!
Slutsatser
Detta är ett ovant läge för Sverige. För första gången på oerhört länge är Sverige tippade att gå hem hos tittarna – och omvänt tippade att gå dåligt hos jurygrupperna. Det brukar ju vara Sveriges bidrag som blir juryfavoriten och sedan bli ratade av tittarna. Folkliga bidrag har ju inte varit Sveriges melodi de senaste åren – utan snarare välproducerade tvättade popnummer gjorda för den internationella musikmarknaden. Kanske är det chockvärdet i att Sverige, för en gångs skull, skickar något helt annorlunda till ESC – som gör att vi nu är favoriter igen? Mycket troligt. Samtidigt är KAJ ett fenomen som bara växer för varje dag – då de fått en otroligt stor genomslagskraft med sitt bidrag. Att omvärlden förmodligen inte förstår ett ord – bidrar nog bara till framgången. Men bär den hela vägen?
Statistiken de senaste åren är tydlig: 2023 och 2024 var det juryns favoritbidrag som vann. 2021 och 2022 var det tittarnas favoritbidrag som vann. Det avgörande är hur stort utbudet är på “jurybidrag” jämfört med “tittarbidrag”. Förra året fanns flera “tittarbidrag” i finalen – t.ex. Kroatien, Israel och Ukraina. De två sista kunde då säkert dra nytta av omvärldssituationen för att få mer poäng av tittarna. Samtidigt fanns få tydliga “jurybidrag” som kunde sprida poängen mellan sig hos jurygrupperna. Schweiz kunde nästan ensamt plocka åt sig tolvpoängarna från jurygrupperna, medan Frankrike tog skrapet efter dem. Inte helt överraskande vann Schweiz i slutändan – med en liten marginal över Kroatien – som helt enkelt hade mer konkurrens hos sin publik.
I år har tittarfavoriten inte alls samma konkurrens. Visst, Ukraina och Israel är fortfarande i krig, men deras bidrag är dels väsentligt mindre omtalade i år och dessutom är deras krig inte längre “nyheter” för Europa. Således finns chansen att tittarna inte längre fäster lika mycket intresse vid deras bidrag. Finland och Estland är ju såklart kvar som utmanare – men är de tillräckligt bra för att verkligen utgöra seriösa konkurrenter om tittarrösterna? Såsom oddsen hos tittarna ser ut nu – så är svaret nej.
Hos jurygrupperna däremot ser vi flera utmanare – fler än förra året. Österrike leder visserligen, men Frankrike, Nederländerna och Schweiz är seriösa utmanare med liknande låtar – och kan mycket väl konkurrera hårt med Österrike om juryrösterna. Att KAJ dessutom kan chocka med en bra placering hos jurygrupperna sätter ännu mer press på Österrike där.
I slutändan tyder mycket på att Österrike kommer att vinna juryomröstningen och Sverige tittaromröstningen. Men avgörande kommer att bli med hur mycket de vinner. Österrike har större konkurrens om juryrösterna än Sverige har om tittarrösterna. Det talar definitivt för Sverige och en svensk seger. Emellertid lär vi redan under juryomröstningen kunna se vartåt det barkar hän. Om Österrike drar iväg på samma sätt som Nemo gjorde ifjol, eller Loreen gjorde 2023, d.v.s. med mer än 120-130 poäng före Sverige – då är chansen mycket liten att Sverige kan komma ikapp i tittaromröstningen. Men håller sig KAJ nära JJ genom hela juryomröstningen, så kommer vinsten bli svensk.
Frågan är ju hur jurygrupperna ställer sig till “Bara bada bastu”? I Melodifestivalen fick KAJ nästan lika många poäng som Måns Zelmerlöw hos jurygrupperna – frågan är om det går att jämföra med juryn i ESC? Låt oss hoppas det. Men spännande lär det bli