Inför helgens uttagningar: vecka 8, 2023

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, i det här fallet gäller det Melodifestivalens avslutande deltävling, finalerna i Finland, Polen och San Marino samt semifinalerna i Portugal och Island.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Lördag

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 4

Nu har det blivit dags att avgöra den fjärde och sista deltävlingen i årets Melodifestival vilken sänds från Malmö Arena i Malmö. Vi berättar mer om startfältet, tävlingsupplägget och röstningsreglerna.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-25

 • Tid:
 • 20:00-21:30 CET

 • Programledare:
 • Farah Abadi & Jesper Rönndahl

 • Plats:
 • Malmö Arena, Malmö

 • Röstningsprocess:
 • Tittarna röstar vidare två bidrag till final och två bidrag till semifinalen. Du röstar via din telefon – antingen genom att ringa och rösta eller via Mello-appen

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT1 & SVT Play – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 • 1. Kiana – ”Where Did You Go”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

 • 2. Signe & Hjördis – ”Edelweiss”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Myra Granberg

 • 3. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 • Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

 • 4. Mariette – ”One Day”
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette

 • 5. Emil Henrohn – ”Mera mera mera”
 • Låtskrivare: Emil Henrohn, Jakob Redtzer, Ji Nilsson, Marlene Strand

 • 6. Axel Schylström – ”Gorgeous”
 • Låtskrivare: Axel Schylström, Herman Gardarfve, Jonas Thander, Malin Halvardsson

 • 7. Loreen – ”Tattoo”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Loreen, Moa Carlebecker, Peter Boström, Thomas G:son

Smygkika & smyglyssna på låtarna »

(OBS! Endast 30-60 sekundersklipp per låt som finns tillgängliga fram till programmets slut, därefter släpps alla låtar fria för spelning. Det gäller också de 6 bidrag som hittills har kvalat vidare till finalen. Övriga låtar från deltävling 1-3 finns redan publicerade)

 

Tävlingsupplägg

Deltävlingen avgörs i två röstningsrundor. I den första omgången framförs de sju bidragen samtidigt som tittarna kan rösta via Mello-appen och genom att ringa och rösta. Efteråt hålls en snabbrepris innan omröstningen tillfälligt pausas. Det bidrag som vid tillfället har fått flest röster går direkt till final.

Därefter inleds en andra röstningsomgång för de 6 återstående låtarna utan att nollställa tidigare röster. Det blir en ny snabbrepris samt nya hjärtröster i appen. Röstningen är öppen i ett par minuter innan den sedan avslutas. Sedan delar var och en av de åtta röstningsgrupperna ut poäng till bidragen där det bidrag som får högst totalpoäng får göra den första finalisten sällskap till finalen följt av omgångens tvåa och trea som tar de två sista startplatserna i nästkommande veckas semifinal. Övriga tre låtar åker ut.

Efter att sändningen är avslutad kommer SVT att släppa samtliga 28 bidrag fria för allmän spelning. Låtarna som åkte ut respektive gick till semifinalen från deltävling 1-3 har redan släppts men från klockan 21.30 på lördag släpps samtliga låtar, även finalisterna, fria.

 

 


 

finland_smallFinland: UMK 2023 – Final!

För 12:e året i rad kommer Finland att använda sig av UMK som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Årets uppställning utgörs av sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning vilka kommer att tävla om att få representera Finland i ESC 2023 i maj.

Finalen avgörs genom juryröstning och tittarröstning, där tittarna får 75 procent av makten genom SMS-, telefon- och app-röstning.

Även i år erbjuder Yle tittarna att följa finalen med kommentering. De språk som det kommenteras på är finska, svenska, engelska, nord- och enaresamiska, ryska, ukrainska och på teckenspråk. Man kan även följa finalen utan kommentering.

Inför finalen »

Lär känna startfältet »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin 2023 – Semifinal 2

Föregående lördag avgjordes den första Söngvakeppnin-semifinalen där två bidrag röstades vidare till finalen. Även i den andra semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2023 kommer fem bidrag att tävla om två finalplatser, där resultatet avgörs av tittarnas röster. Som vanligt kommer alla bidrag att framföras på isländska i sändningen och först till finalen får artisterna chansen att byta till andra språk.

Inför sändningen »

Lär känna startfältet »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2023 – Semifinal 1

I den första semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 kommer tio bidrag att tävla om 6 finalplatser. En av de artister som tävlar i detta startfält är Cláudia Pascoal, som tävlade för Portugal på hemmaplan i Eurovision 2018 med bidraget O Jardim”. Nu är hon tillbaka och har chansen att få ännu en seger.

Själva omröstningen sker i två röstningsrundor, där först gemensam jury- och tittarröstning avgör fem finalister och därefter får tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem återstående bidragen.

– Inför sändningen »

Panelen tycker till (inför) »

 


 

Una voce per San Marino – Final!

Även i år anordnar SMRTV i San Marino en publik ESC-uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Årets upplaga har i likhet med fjolårets föregåtts med castings och ett antal heats där juryröstning har avgjort vilka bidrag som ska tävla i finalen. De tävlande har kunnat ansöka från hela världen och det har rapporterats om att det har varit ett stort intresse med över 1000 ansökningar. Bland dessa har sedan 102 deltagare fått uppträda i sammanlagt fyra heats där 16 artister röstades vidare till final och ytterligare 16 artister till ett uppsamlingsheat från vilken juryn utser ytterligare fyra finalister. I finalen tävlar sedan dessa bidrag tillsammans med två direktkvalificerade låtar som framförs av artister från San Marino om segern.

Det kommer inte att vara någon tittar/publikomröstning utan valet görs enbart av en röstande femmannajury som får välja ut vinnaren bland de låtar som tog sig till finalen.

Inför finalen »

 

Söndag

poland_bigPolen: Wybieramy hit na Eurowizję – Final!

Under tidiga söndagskvällen hålls finalen i Polens uttagning Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję. I finalen ska det avgöras vilket av de tio utvalda tävlingsbidrag med tillhörande artist som ska få representera Polen i Eurovision 2023. Själva resultatet avgörs genom en kombination av jury- och tittarröstning i en röstningsomgång.

Startfältet innehåller några återkommande artister, däribland Alicja Szemplińska som vann den polska ESC-uttagningen 2020 med bidraget Empires, Kuba Szmajkowski som senast deltog 2022 med bidraget Lovesick, Maja Hyży som tävlade i den polska uttagningen 2018 med Błyskoch 2020 (men då röstades hon ut i ett av kvalprogrammen inför den nationella finalen) samt Natasza som blev trea i den nationella finalen 2007 med bidraget I Like It Loud och sedan tvåa året därpå med Blow Over.

Det finns också några svenska låtskrivare som har fått med tävlingsbidrag däribland Thomas Karlsson och Maria Broberg.

Inför finalen »

 


 

Kommentera