Lär känna startfältet i Finlands UMK 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag är det dags för Finland att utse sitt val till Eurovision Song Contest 2023. Detta görs genom finalen i UMK (Uuden Musiikin Kilpailu, eller Tävlingen för ny musik som den heter på svenska). Inför finalen presenterar vi startfältets sju tävlingsbidrag!

 

Kort fakta om finalen

Finalen äger även i år rum i Logomo i Åbo där 25 procent internationell juryröstning och 75 procent tittarröstning avgör vilken av de sju låtarna som ska vinna.  Programledare för sändningen blir Samu Haber. Efter finalen är klar är det inplanerat för en större fest, ett så kallat After Party, som pågår hela natten.

Startfältet utsågs efter en nationell antagning som inbringade 363 låtar. En jury bestående av personer som på olika sätt arbetar dagligdags med musik som t.ex. producenter, musikredaktörer och musikchefer på TV- och radiostationer fick lyssna igenom dessa låtar och sedan utse sju bidrag till finalstartfältet.

 

Finalens tävlande artister (i startordning)

1. Robin Packalen – ”Girls Like You”

Först ut i UMK 2023 blir Robin Packalen, född 24:e augusti 1998, som är en av Finlands mest välkända artister just nu. Han har varit aktiv i musikbranschen i mer än tio år och redan vid debuten, då som 13-åring, blev det snabbt en succé. De senaste åren har han framförallt släppt musik på engelska och det har flera gånger ryktats om att han ska tävla i UMK – först nu fann han rätt låt i ”Girls Like You” som han har gjort ihop med Joonas Parkkonen och Zoë Moss.

 


 

2. Kuumaa – ”Ylivoimainen”

Gruppen Kuumaa utgörs av sångaren Johannes Brotherus, trummisen Jonttu Luhtavaara och basisten Aarni Soivio. Bandet har spelat ihop sedan 2016 även om de från början hade ytterligare två medlemmar som av olika skäl har valt att lämna bandet. Det hela startade då man signades av ett skivbolag 2016 och efter en första konsertspelning började singlar att publiceras och 2019 släpptes också debutalbumet. Flera av singlarna har nått guld- och platinastatus. Nu tävlar de i UMK med bidraget ”Ylivoimainen” som Kuumaa har gjort tillsammans med låtskrivaren Jonas Olsson.

 


 

3. Käärijä – ”Cha cha cha”

Käärijä, eller Jere Pöyhönen som han egentligen heter, föddes den 21 oktober 1993 i Helsingfors men är uppvuxen i Vantaa. Han har alltid hållit på med musiken och de stilar som kännetecknar honom är alltifrån hip-hop till rap rock och elektronisk musik, något man får känna på i hans tävlingsbidrag i UMK. Från början gav han ut musik själv men han är sedan 2017 kontrakterad på ett skivbolag vilket har lett till att han har kunnat ge ut än mer musik och ett debutalbum för ett par år sedan. Nästa scen som väntar är UMK där Käärijä ska framföra bidraget ”Cha cha cha”, som också är ett av finalens mest favorittippade bidrag. Låten har han gjort tillsammans med Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen.

 


 

4. Keira – ”No Business on the Dancefloor”

18-åriga Keira Lundström är detta startfälts yngsta artist. Hon debuterade publikt genom sin medverkan i The Voice Finland, men musiken har alltid funnits med henne liksom drömmen om en musikkarriär. Hennes tävlingsbidrag här i UMK-finalen heter ”No Business on the Dancefloor” och kommer också att bli hennes debutsingel. Bidraget har gjorts av Axel Ehnström (som tidigare tävlat i finska ESC-uttagningar bland annat representerat Finland i ESC 2011), Jason OK och Teemu Brunila.

 


 

5. Benjamin – ”Hoida mut”

Artisten Benjamin, som egentligen heter Niclas Benjamin Peltonen, föddes den 15:e april 1997. Han är mycket känd från sociala medier där han har haft en stor plattform sedan mer än tio år. Musikkarriären började år 2014 med debutsingeln ”Underdogs” som var på engelska men därefter har han valt att sjunga på finska vilket han också gör i årets UMK. Förutom musiken har Benjamin också medverkat i Dancing with the Stars. Bidraget han tävlar med i UMK 2023 heter ”Hoida mut” och sägs handla om att bryta upp könsroller. Låten har han skapat tillsammans med Atso Soivio och Iivari Suosalo.

 


 

6. Lxandra – ”Something to Lose”

Startfältets enda ballad står sångerskan Lxandra, eller Alexandra Lehti som hon egentligen heter, för. Hon är född den 22:a mars 1996 och har på kort tid blivit en uppskattad artist i Finland som så sent som för två år sedan släppte sitt debutalbum Careful What I Dream Of. Hon är uppvuxen i Sveaborg men kom sedan att flytta till Berlin där hon har fått jobba med en rad kända artister och låtskrivare. En del av den musiken har hamnat i tv-serier och om hon vinner UMK hamnar hon i ett nytt forum – Eurovision! Bidraget hon tävlar med heter ”Something to Lose” som hon har skapat ihop med trion Amy Kuney, Belinda Huang och Minna Koivisto.

 


 

7. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”

UMK-finalen kommer att avslutas med en partylåt som också framförs av ett riktigt partyband nämligen gruppen Portion Boys som idag utgörs av medlemmarna Aapo Vuori, Raimo Paavola, Mikael Forsby, Roope Nieminen och Tiina Forsby. Gruppen startade år 2010 och även de är sedan många år tillbaka signade av ett skivbolag. År 2016 fick de en stor hit i Finland och nu är frågan om deras tävlingsbdirag i UMK, låten ”Samaa taivasta katsotaan”, också kommer att nå samma status – och då i Liverpool. Det återstår att se. Låten är i alla fall gjord av Mikael Forsby, Mikko Tamminen och Raimo Paavola.

 


 

Kommentera