Sammanfattade Eurovision-nyheter, juli 2020

Foto & copyright: Skitterphoto/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i juli 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, vilka länder som har ansökt om att tävla, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Eurovision 2021


Det har varit ganska ont om nyheter som rör Eurovision 2021 i sin helhet. Därför sammanfattar vi det vi redan känner till om nästa års tävling.

 

Värdland, värdstad och tävlingsdatum

Sedan i mitten av maj har det stått klart att Nederländerna och Rotterdam får behålla värdskapet för Eurovision ett år till. Däremot dröjde det till mitten av juni innan produktionen kunde bekräfta vilka tävlingsdatum som var aktuella för 2021 års tävling. De datum som EBU gått ut med är satta till tisdagen den 18:e maj, torsdagen den 20:e maj och lördagen den 22:a maj. Upplägget fortsätter således att vara två semifinaler och en final.

 

Biljettfrågan

Enligt Eurovision.tv kommer alla köpta biljetter till Eurovision 2020 att hållas giltiga till Eurovision 2021. Respektive biljett hålls giltig till samma event, t.ex. om du köpte biljett till direktsändningen i semi 1 gäller den för direktsändningen i semi 1, 2021. Fram till den 29:e juni fanns möjlighet att begära att få pengarna tillbaka för köpta biljetter till 2020 års tävling, i de fall man inte ville eller kunde behålla dem till 2021. I ett senare skede, oklart när, är det utlovat att det ska gå att ändra namn på tidigare köpta biljetter. Detta för att biljetter ska kunna överlåtas från en person till en annan. Det är oklart om fler biljetter kommer att säljas.

 

Förinspelad körsång tillåts

I Eurovision 2021 kommer EBU tillfälligt tillåta förinspelad körsång. Alla länder får själva bestämma huruvida de vill använda detta eller inte. Det ska t.ex. vara möjligt att ha båda delar om man så önskar eller bara det ena eller det andra.

Denna förändring ska i dagsläget inte ses som en permanent införd regel, utan nu endast som ett testförsök år 2021. Därefter kommer regeln att utvärderas för att se om den ska bli permanent från och med Eurovision 2022 eller senare.

 

Något förändrat core team

För ett år sedan presenterade Nederländerna sitt så kallade core team, alltså de personer som innehar nyckelrollerna i produktionen av landets arrangemang. Nu när Nederländerna får behålla uppdraget ytterligare ett år har en av nyckelpersonerna valt att lämna gruppen och ersätts därmed av en ny person. Core teamet består nu av Sietse BakkerAstrid Dutrénit, Emilie Sickinghe och Jessica Stam.

 

Martin Österdahl är ny Executive Supervisor

Från och med maj 2020 har Martin Österdahl tagit över det formella chefsansvaret för Eurovisionen. Hans två första stora uppdrag blir Junior 2020 och Eurovision 2021. Den tidigare Eurovision-chefen, norrmannen Jon Ola Sand, aviserade sin avgång hösten 2019, och har nu återgått till sin tidigare arbetsgivare NRK.

 

 

Länder som vill delta i Eurovision 2021


Här listar vi länderna vars TV-bolag hade fram till 31 juli 2020 uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer med all sannolikhet att fyllas på under månaderna som kommer, men i takt med fler länder lämnar besked.

 

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

Melodifestivalen 2021


Under juli tillkom inget nytt om Melodifestivalen 2021, så därför repeterar vi det som vi sedan tidigare känner till om tävlingen.

Den information som SVT har gått ut med är att programmet kommer att produceras någon gång under början av 2021. Exakt tävlingsupplägg är inte helt fastställt, för även om regelverket som släpptes i maj talar för att det åter blir 28 bidrag som kommer att tävla genom ett antal deltävlingar och final är det inte omöjligt att SVT ändå gör vissa justeringar. Detta med anledning av den pågående coronapandemin som för närvarande förhindrar större evenemang att äga rum. SVT kommer nog kunna producera Melodifestivalen, men om de myndighetsbestämmelser som finns nu skulle finnas kvar under hösten och kommande vinter blir det svårt att göra tävlingen som den vanligen skulle se ut, åtminstone ur ett publikperspektiv.

I juni sammanställde vi förslag på scenarier för hur tävlingen kan komma att se ut under 2021, allt ifrån att tävlingen mer eller mindre behåller det upplägg den har haft sedan 2002 till att SVT tvingas att göra om den på något sätt. Vi förklarar och beskriver mer i denna analys.

Något som också står klart är att Senior Producer Christer Björkman kommer att arbeta i produktionen för Melodifestivalen 2021. Därefter är hans producentskapande för tävlingen över.

 

Antagningen

Antagningen till Melodifestivalen 2021 kommer att vara öppen mellan den 24:e augusti och 16:e september. Fram till dess kan du föranmäla ditt intresse via denna länk. Det går således inte att skicka in något material innan antagningen är öppen.

Under antagningsperioden kommer SVT som vanligt hålla i en digital antagning där låtskrivare kan ladda upp sina bidrag. När den sedan är avslutad lyssnas allt inkommet material igenom och ett mindre urval fördelas till en jury som sedan får välja sin del av startfältet. Sedan kompletterar SVT:s Melodifestivalredaktion med ytterligare tävlingsbidrag. Allt du behöver veta om den processen finns beskrivet i denna artikel.

 

P4 Nästa-joker

I vanlig ordning kommer också en artist från Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa att erbjudas en artistplats i den kommande Melodifestivalen. Bonuserbjudandet som det också kallas kommer att delas ut till en av finalisterna i riksfinalen den 12:e september. Den som sedan erbjuds platsen kommer att behöva ta fram ett nytt tävlingsbidrag till sig själv eftersom P4-låten framförts offentligt innan Melodifestivalen. Självklart endast om artisten tackar ja.

Under sommaren har de lokala uttagningarna hållits och i väntan på besked från riksjuryn kommer här listan med alla 25 lokala vinnare:

 

Andra nationella uttagningar


Hur ser det ut på nationella-fronten? En del länder är i uppstartsfas, andra har bara lämnat kryptiska besked. Här är en sammanfattning av läget med besked vi har kunnat hitta hos de olika TV-bolagen. Fler besked lär komma under kommande månader.

 

Danmark – Dansk MGP 2020

Danmarks Radio (DR) har än så länge enbart bekräftat att man kommer att hålla i en ny upplaga av sin Dansk MGP för att utse artist och bidrag till Eurovision 2021. Exakt omfång av tävlingen som hur många bidrag som ska tävla, när och var uttagningen ska äga rum etc. är inte officiellt än. Enligt tidigare uppgifter kommer man se över sin uttagning först efter att coronakrisen är över.

 

Estland – Eesti Laul 2021

Även Estlands TV-bolag ERR har bara bekräftat att man ska använda sig av en ny omgång av Eesti Laul för att utse Estlands artist och bidrag till Eurovision 2021. Detta besked lämnades så tidigt som i mars och efter det har det varit relativt tyst från ERR. Möjligen att man håller på och ser över regelverk och upplägg?

Finland – UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll med ett idag okänt antal bidrag som tävlar om segern. Själva finalen är planerad att hållas i februari 2021 och kommer att avgöras av både publik- och juryröstning. Exakt finaldatum, mer än februari, och vilken plats finalen ska hållas på är däremot inte känt än. Enligt Yle kommer namnen på de utvalda artisterna och bidragen att presenteras i januari 2021.

En antagning kommer att pågå online mellan den 1:a och 7:e september. Information om regler etc. har vi samlat i denna artikel.

 

Frankrike – Nationell uttagning

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det är tal ett nytt format som produceras inom företagets väggar. Från och med den 29:e juni fram till 30:e september tar France Télévision emot ansökningar från intresserade artister.

Mer information och ansökning går att hitta här, och en sammanfattning av regelverket finns att läsa här.

 

Israel – Förmodad bidragsfinal

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

Enligt uppgifter planerar TV-bolaget KAN att utse Eden Alenes tävlingsbidrag via en nationell publik uttagning. Denna är just nu bara på idéstadiet men kommer att innefatta flera olika steg innan låten har valts ut. Detta bygger på information från sajten Euromix, som själva tagit del av information från Israel Broadcasting Company, men då många detaljer inte är helt bekräftade än får vi anledning att återkomma till denna uttagning under säsongen.

 

Kroatien – Dora 2021

Nu i juni bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Artisten Damir Kedzo får därför ingen förtur att representera Kroatien 2021, även om han självklart skulle kunna synas till i startfältet. Sedan tidigare har HRT bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var alltså först nu i slutet av juni som beskedet om uttagningen lämnades.

Däremot saknas officiella regler och tävlingsdatum annat än att en final är planerad i Opatija i februari 2021.

 

Litauen – Nationell uttagning

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Om fjolårets vinnare The Roop vill tävla igen kommer de enligt dessa uppgifter att erbjudas en plats i programmets final. Efter att den nyheten släpptes har det varit få nyheter kring Litauen, varför vi får avvakta ett tag till innan vi vet hur deras uttagning kommer att se ut.

Norge – Norsk MGP 2021

NRK i Norge har däremot klart för sig hur de ska utse artist och bidrag till Eurovision 2021, det blir genom en klassisk Norsk MGP. Även 2021 års upplaga kommer att bestå av flera olika deltävlingsprogram inför finalen, men hur dessa kommer att gå till är inte sagt än.

Fram till den 16:e augusti går det att skicka in bidrag till uttagningen via detta anmälningsformulär. För enkelhetens skull har vi sammanfattat regelverket här.

 

Slovenien – Bidragsantagning öppen, men oklart hur låten väljs

Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling vill hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och vill du skicka in är det via denna externa länk som gäller!

Enligt detta regeldokument som publicerades i samband med att nyheten släpptes framgår det inte om det finns några geografiska begränsningar för låtskrivare, ej heller hur själva vinnarlåten ska utses. Vi vet således inte om det blir internval även för låten eller någon slags final/uttagning. Det får framtiden utvisa!

 

Tyskland – Internval

I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man ger således inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar till uttagningen.

Alla låtar som skickas in kommer sedan att granskas av två internjurygrupper: en publikpanel och en expertjury. Dessa två parter kommer att rösta fram ett vinnarbidrag, men det är inte sagt när ett slutgiltigt besked kan dyka upp.

 

 

Övriga nyheter


Albanien håller i Festivali i Këngës som planerat

Det albanska TV-bolaget RTSH bekräftade i början av juli att man trots coronapandemin kommer att hålla i sin traditionsrika Festivali i Këngës som planerat under 2020. Enligt uppgifter som publicerats har RTSH haft sitt första planeringsmöte men ganska lite information har offentliggjorts från det. Däremot har RTSH inte bekräftat huruvida Albanien tänker delta i Eurovision Song Contest 2021 eller inte.

 

Italien flyttar fram San Remo-festivalen 2021

Det italienska TV-bolaget RAI gick ut i mitten av juli med att de tänker hålla nästa års San Remo-festival en månad senare jämfört med vad man haft de senaste åren. Det innebär att den flyttas från början av februari till den 2-6 mars 2021. Tävlingen hålls också på samma plats som tidigare, dvs. Ariston-teatern. Precis som i fallet med Albanien är detta ännu inte någon bekräftelse på att Italien kommer till start i Eurovision 2021.

 

Är Greklands nästa Eurovision-bidrag redan klart?

Sedan i mars har det varit känt att Grekland åter skickar sångerskan Stefania som representant till Eurovisionen, men hur hennes nya tävlingsbidrag ska utses har varit mer eller mindre en hemlighet. Under juli kom dock sajten Eurovoix.com med uppgifter om att låten förmodligen redan är klar. Källan namngav bland andra låtskrivaren Dimitris Kontopoulos som en av upphovspersonerna bakom bidraget. Däremot framgår det inte av nyheten när, hur och var låten är tänkt att släppas och om det ens är det grekiska tävlingsbidraget. Dessutom framgår det ej om fler än Dimitris har gjort låten.

 

(Förmodligen) inget Andorra, Luxemburg eller Liechtenstein i Rotterdam 2021

Även om deltagarlistan till Eurovision 2021 inte är spikad än har tre länder som inte tävlat eller inte tävlat på väldigt länge tackat nej. Senast i raden att göra det var Luxemburg, som senast tävlat 1993, och Liechtenstein, som aldrig tävlat i Eurovision. Bägge ländernas nationella TV-bolag bekräftade detta till ESCToday.com. Sedan tidigare har även Andorras nationella TV-bolag sagt nej att göra comeback, även om en kampanj för att övertyga politikerna i landet om att ändra det beslutet har pågått sedan en tid tillbaka.

 

Rekord för Rysslands 2020-låt

I juli slog 2020 års ryska Eurovision-bidrag “Uno” nytt rekord på YouTube som den mest visade videon någonsin på Eurovision.tv:s officiella YouTube-kanal. Videon har fått över 134 miljoner visningar, och det ökar stadigt hela tiden. Låten slog tidigare rekordhållaren ”Toy” med Netta.

Om du har missat videon eller vill se den igen länkar vi till den här.

 

Tyskland debuterar i Junior Eurovision 2020

I höstens upplaga av Junior Eurovision kommer Tyskland att delta, vilket blir landets debut i tävlingen!

Under de senaste åren har det ryktats en del om att de två tyska TV-bolaget NDR och ZDF vill debutera, bland annat att man har sänt ut tidigare upplagor av tävlingen och skickat delegationer till tävlingen utan att tävla. Och nu i november 2020 blir det alltså för första gången verklighet. Nyheten bekräftades på tävlingens officiella hemsida den 8:e juli.

Den exakta deltagarlistan är beräknad att presenteras under de kommande månaderna. Enligt regelboken får maximalt 20 länder delta varje år, och enligt vad vi har kunnat hitta har drygt elva länder hittills bekräftat sitt deltagande, inklusive värdnationen Polen och debuterande Tyskland. Däremot har det ryktats om ett flertal avhopp bland länderna som deltog i fjolårets upplaga. Men tills vi vet vilka länder som står med på deltagarlistan låter vi bli att spekulera.

 


 

Kommentera