Tio händelser under Eurovisions 2010-tal (sista delen)

VI SAMMANFATTAR. Innan vi börjar grotta ned oss mer i 2020-talets kommande bravader tar vår Schlagermagister Adrian er tillbaka en sista gång till det Eurovision-decennium som just har passerat med tio speciellt utvalda händelser. I den avslutande delen handlar det om Portugal, som efter 53 år äntligen fick vinna en Eurovision!

 

Att Portugal efter mer än 50 år i tävlingen utan framgång, äntligen skulle vinna Eurovision var något av det mest otippade som hände under 10-talet. Landet, som länge kämpat i motvind, lyckades dock inte bara vinna – utan helt krossa motståndet och ordna ett ofattbart poängrekord i tävlingen. Och allt detta, med en väldigt avskalad romantisk ballad på portugisiska.

 

Varje värld har sina egna naturlagar – så även Eurovisionvärlden

Vissa företeelser är där så självklara att man inte längre ifrågasätter dem – som t.ex. att Cypern alltid ger sin 12-poängare till Grekland. Lika säkert var det, att Portugal skulle hittas längst ned i resultatlistorna. Ända sedan deras debut 1964, hade portugisernas bidrag möts med kalla handen av de europeiska jurygrupperna – och senare även av telefonröstarna. Det var liksom ingen som riktigt förstod sig på det portugisiska svårmodet, dramaturgin och passionen – och mycket lättare blev det ju inte av att man insisterade på att skicka låtar inom den Unescomärkta Fado-genren. Kort sagt: Portugals Eurovisionbidrag har alltid varit en smula svårsmälta. Inte hjälpte det heller att EBU 1999 släppte på språkreglerna, så att varje bidrag nu fick framföras på valfritt språk. Portugal införde då istället interna regler som säkerställde att deras bidrag alltid skulle framföras på portugisiska. Men medan fler och fler länder anslöt sig till Eurovision, kom Portugal få allt svårare att synas och höras. När semifinalerna infördes fick landet en ny barriär i vägen för sitt finalavancemang. Då dessutom det andra svarta fåret i tävlingen, Finland, chockartat vann Eurovision 2006 med monsterbandet Lordi, så var Portugal plötsligt det land i tävlingen som väntat längst på en vinst. Och inte bara vinst – faktum är att landet aldrig nått ens topp-5!

 

Såg illa ut på pappret inför 2017

Det är inte svårt att föreställa sig den ångest som portugiserna måste ha känt inför år 2017. Vid det här laget hade landet misslyckats nå finalen varje år sedan 2010, och nått sin bästa placering 21 år tidigare: en sjätteplats i Oslo 1996. Läget var faktiskt så illa, jag till och med skrev en krönika om landet som aldrig lyckats vinna. Men ingen hade då räknat med Salvador Sobral!

Hans vinst i den portugisiska uttagningen var dock inte helt självklar. Även om hans ”Amar pelos dois” var vida överlägsen hos jurygrupperna, så var de portugisiska telefonröstarna inte lika övertygade utan placerade honom som tvåa. Emellertid vann Salvador som bekant ändå tävlingen med högre totalpoäng än folkets favorit – och fick biljetten till Kiev. Men trots detta var förhoppningarna tydligt låga. En av administratörerna för den portugisiska uttagningens officiella Facebooksida skrev i en uppmärksammad kommentar att ”För många [av våra] låtskrivare är Eurovision inte ett mål i sig, utan snarare en möjlighet att få visa upp mer portugisisk musik”. Tilläggas bör, att kommentaren snabbt blev enormt kritiserad av ESC-fans som tröttnat på det portugisiska TV-bolagets defaitism och uppgivenhet. Plötsligt fanns en iver att faktiskt få vinna tävlingen!

 

Började vända under repetitionerna

Det var dock först efter de första genrepen på scenen i Kiev, som den drömmen faktiskt verkade möjlig. Trots att Salvador kort innan resan hade avråtts resande och all typ av stress p.g.a. sitt allvarliga hjärtfel, och trots att han syster och låtskrivare Luisa därför fått vara ”stand-in” på flera genrep i arenan, så toppade bidraget nu bettinglistorna. Landet som aldrig vinner – tippades nu faktiskt ta hem segern i Kiev. Den första semifinalen gick problemfritt för Salvador, och Portugal var nu i sin första final på sju år. Den stora frågan var nu plötsligt om Salvadors hjärta skulle hålla för favorittrycket, och inte minst för förväntningarna från 10 miljoner portugiser?

I slutändan blev det aldrig riktigt så dramatiskt som många befarade. Landet hann på mindre än fem minuter få fler 12-poängare än de fått på 53 år, och mycket snart stod det överdrivet klart att ”Amar pelos dois” var det enda bidraget med chans på seger. Visst skulle tvåan Bulgarien få en enormt stor poängsumma av telefonrösterna, men det var ändå väsentligt mindre än de 376 poäng som Salvador kammade hem av samma telefonröstare. I slutändan så nådde han inte mindre än 758 poäng, och den högsta poängsumman någonsin i tävlingen. Även om det gamla poängsystemet gällt hade Salvador ändå slagit Alexander Rybaks rekordsumma från 2009.

Portugal hade nu inte bara vunnit tävlingen med rekordsiffror, utan även gjort det med en väldigt klassisk låt skriven på portugisiska. Man hade trotsat alla naturlagar – och en gång för alla bevisat att allt är möjligt i Eurovisionens värld.

 

Med det sagt

Detta var sista delen om tio händelser som präglat Eurovision på 2010-talet. Nu blickar vi framåt mot vad 2020-talet har att komma med! Jag hoppas du vill vara med på den resan.

/Schlagermagister Adrian

 

Tidigare delar i serien

 


 

Kommentera