Inför Eurovision 2019: Projekt att se fram emot i april och maj

EUROVISION 2019. I skrivande stund (sista mars) är det en och en halv månad kvar till Eurovision 2019 drar igång i Tel Aviv. Med det sagt går vi därför nu in i årets Eurovision-fas och här kommer några av de projekt som vi har för oss samt andra saker ni inte får missa!

 

Panelens topplista

Fredagen den 5:e april drar vi igång med vår numera traditionella Panelens topplista.

I detta projekt får var och en av oss varje vecka lista sina topp 10 favoritbidrag bland årets tävlingsbidrag i Eurovision-startfältet. Varje placering i topplistan ger sedan poäng enligt Eurovisionskalan och dessa sammanställs sedan. Efter att sista topplistan har gjorts sammanställs alla resultat och då har vi fått fram Panelens vinnare för Eurovision 2019!

Poängen räknas ut enligt Eurovision-skalan, där varje panelmedlems vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt. Bidraget med högst totalpoäng efter 6 veckors topplistor blir vår vinnare.

Projektet pågår varje fredag med start den 5:e april under totalt 6 veckor.

 

 

Panelens Inför Eurovision-guide

Ytterligare ett projekt som drar igång nu i april är vår Inför-guide till Eurovision 2019!

I detta projekt presenterar vi alla 41 bidrag som tävlar i årets Eurovision och därefter presenterar var och en sina tankar och omdömen om låtarna. Vi betygsätter också bidragen med poäng från noll till fem. Ni får således reda på exakt vad vi tycker och tror nu inför repetitionerna drar igång i Tel Aviv.

Vi startar projektet den 12:e april med den första delen och sedan blir det nya presentationer varje dag till och med början av maj. I slutet kommer ni även få totaltabeller för respektive semifinal och för de direktkvalificerade bidragen.

Du är varmt välkommen att själv lägga in dina åsikter om låtarna i kommentarsfältet på varje sida.

 

 

Veckovisa odddscheck

Inför tävlingen har vi också börjat kolla på hur oddssättarna tror att årets tävling kommer att sluta, dvs. hur resultatet kommer att bli. Vi noterar detta och noterar även de veckovisa förändringar på listorna. Fram till repetitionerna börjar i början av maj kör vi oddscheck en gång i veckan, därefter intensifieras detta eftersom det är under repetitionerna som saker och ting kan börja hända på riktigt!

Hittills har vi gjort tre oddschecks som ni kan ta del av här nedan:

– Första delen (16 mars)

– Andra delen (20 mars)

– Tredje delen (26 mars)

 

 

Eurovision-skandaler vi minns

Ni har heller inte kunnat missa den krönikeserie som vår Schlagermagister Adrian håller i just nu om Eurovision-skandaler vi minns. Ett antal delar är redan publicerade och fler tillkommer under början av april. Här är alla hittills publicerade delar:

 

Del 1: om karaktären Silvia Night. Läs mer »

Del 2: om Georgiens “Put-in”-låt. Läs mer »

Del 3: om Cliff Richard. Läs mer »

Del 4: om fyra vinnare 1969. Läs mer »

Del 5: om Israel 2000. Läs mer »

 

 

OGAE Poll 2019 (arrangeras av OGAE-nätverket)

För det 12:e året i rad kör OGAE-nätverket (alla länders motsvarigheter till Melodifestivalklubben) en egen undersökning där alla OGAE-nätverk får rösta på sina favoritbidrag i årets Eurovision. Varje egen OGAE-klubbs medlemmar röstar och deras vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. När alla nätverken är klara med sina topplistor kommer en totaltabell stå klar.

Notera att klubbarnas resultat publiceras vid olika tillfällen fram till dess att Eurovision avgörs. I skrivande stund (31/3) har endast två av 44 klubbar avlämnat sina poäng och än så länge har Sverige bara fått en fyra från Armeniens klubb, men fler poäng kan komma in under den månad som följer.

Resultatet går att följa via denna länk.

 

 

Eurovision Pre Partyn (arrangeras av andra än oss)

Vi vill tipsa er om att under april kommer de traditionella Eurovision Pre Partyn äga rum i olika städer runt om i Europa. Detta är tillfällen för både artister och fans att mötas inför Tel Aviv för att ladda upp innan det blir tävlingsmoment på riktigt. Så här ser schemat ut för årets fester:

 

  • 6 april: Eurovision in Concert, Amsterdam
  • 12 april: Eurovision Pre-Party Riga
  • 14 april: London Eurovision Party
  • 19-20 april: Eurovision Spain Pre-Party, Madrid
  • 24 april: Moscow Eurovision Preparty, Moskva

 

 

Vår Eurovisionbevakning i maj

Slutligen vill vi också passa på att tipsa er om att under repetitionerna i maj kommer ni kunna följa med scenrepetitionerna från Tel Aviv i vår repetitionsblogg. Utöver detta kommer ni även få ta del av andra spännande saker som händer men det berättar vi mer om då.

Vi kommer däremot inte vara på plats i Tel Aviv, men ni kommer kunna följa alla senaste uppdateringar med oss.

 

 

Efter Eurovision är avgjord

När vi vet vilket land som vunnit Eurovision 2019 kommer vi att publicera våra Best of-projekt för nationella 2019. Dessa projekt går ut på att vi i panelen rankar de bidrag som inte fick tävla i Tel Aviv och korar våra favoriter.

Till en början kör vi vår egen Second Chance Contest, som innebär att vi tar med alla bidrag som kom tvåa i de nationella uttagningarna och rankar de. Vi har bara valt ut de uttagningar som hade nationell final och/eller en kortare/längre uttagning där mer än bara vinnaren presenterades. Således har vi varit tvungna att välja bort länder som Storbritannien och Ungern i just det projektet eftersom de bara gjorde känt med vinnarresultatet.

Sedan har även våra skribenter Lukas, Markus och Robban fått välja ut sina favoriter från de nationella uttagningarna, och där kommer vi precis som i Second Chance-projektet att ranka de bidrag som de har valt ut. Noteras bör att ingen av dem har fått välja varje lands vinnare eller tvåa men därefter har det varit fritt fram att välja vilket bidrag som helst från länderna med minst final.

 


 

Kommentera