Eurovision-skandaler vi minns: Georgien vill inte ha något ”put-in”

EUROVISION-KRÖNIKA. Ryssland är ett land med många fiender ute i Europa, det är något som vi har lärt oss under de sista 10 åren. Visst, tanken är att Eurovision ska ena, inte söndra, men förvånansvärt ofta så används tävlingsbidrag ändå som slagträn i den utrikespolitiska debatten. En av de mest minnesvärda exemplen på det var 2009, då Georgien valde gruppen Stephane & 3G att representera landet med den mycket suggestiva låten ”We don’t wanna put in”.

 

Hur började allt?

Det hela började egentligen redan under sommaren 2008, några månader efter att Dima Bilan rott hem Eurovision-segern till Ryssland för första gången. Georgien hade sedan länge kämpat i ett tyst inbördeskrig med två utbrytarprovinser: Abchazien och Sydossetien, och under 2008 hade denna konflikt trappats upp väsentligt. Ryssland, som under många år haft vänskapliga relationer med de bägge utbrytarprovinserna, valde i augusti 2008 att intervenera i konflikten för att skydda dem. Detta ledde till ett kortvarigt men avgörande krig med Georgien, som efter ett antal dagars strider förlorade kontrollen över provinserna. Både Abchazien och Sydossetien har sedan dess stått under ryskt beskydd och planeras annekteras av Ryssland inom en snar framtid – något som Georgien självklart fördömer. Relationerna mellan Ryssland och Georgien är således så dåliga som de överhuvudtaget kan bli – och 2009 var allting fortfarande väldigt färskt i minnet.

 

Därför ställde Georgien upp

Det var lite av en högoddsare att Georgien överhuvudtaget skulle ställa upp i Eurovision 2009, med tanke på att tävlingen skulle hållas i Moskva. Kort efter att kriget med Ryssland avslutats så uttalade sig nämligen den georgiska nationella tv-stationen GPB, att Georgien inte skulle ställa upp i Eurovision 2009 eftersom det skulle hållas i ”ett land som bryter mot mänskliga rättigheter och internationell lag”. Emellertid ångrade man sig i december samma år, då Georgien hade vunnit Junior Eurovision Song Contest – och då fått 12 poäng från just Ryssland. Plötsligt anmälde Georgien sig till tävlingen i Moskva – men det fanns ändå många georgier som ville bojkotta tävlingen. En nätkampanj påbörjades; ”Boycott MoscowVision”, men till synes utan framgång. Istället lyckades man få ut sina frustrationer på annat sätt – nämligen genom att rösta i den nationella uttagningen.

 

Protestbidrag vann

Bidraget som vann hette ”We don’t wanna put in”och framfördes av Stephane & 3G, ett retro-discoband som redan 2008 hade försökt vinna Georgiens biljett till Eurovision – men slutade då 4:a.  2009 skulle det gå bättre och efter en rafflande final så kunde man till slut se sig som vinnare. Genast spred sig nyheten som en löpeld runt Europa – ett Putinkritiskt bidrag hade vunnit i Georgien. Bidraget tolkades såklart som en drift med Rysslands president Vladimir Putin, även om låttexten vare sig är politisk eller uttryckligen nämner honom. Dock är det tydligt att det är om honom det handlar, och i synnerhet när gruppen sjunger ”Put in” med betoningen på båda stavelserna – precis som det korrekta uttalet av den ryske presidentens namn är. Det gick alltså inte att skylla på dålig engelska här – detta var avsiktligt, och därför var det många som reagerade. I Ryssland utbröt mindre demonstrationer emot bidraget, och EBU fick i mars 2009 ta upp frågan till sitt bord. Enligt EBU:s stadgar får inte ett bidrag innehålla politiska uttalanden, och efter en undersökning av låttexten så drog de slutsatsen att ”We don’t wanna put in” var för politisk. Det georgiska tv-bolaget fick därför återkomma med en ny låttext eller ett nytt bidrag, eller bli diskvalificerade från tävlingen. Stephane & 3G och det georgiska tv-bolaget hävdade emellertid att låten inte alls var politisk – och vägrade således att ändra låttexten. Emellertid hade gruppmedlemmarna, i intervjuer nu börjat medge att låten var ett politiskt ställningstagande, och därför beslöt EBU att helt enkelt diskvalificera Georgien från 2009 års Eurovision. Georgisk TV svarade med att inte ens sända tävlingen från Moskva – men var tillbaka igen 2010 i Oslo.

 

Detta var faktiskt första gången som ett bidrag blev diskat från Eurovision p.g.a. politiskt innehåll – men sannerligen inte sista gången! Och konflikter med Ryssland skulle komma att färga startfältet i Eurovision många gånger framöver.

 


 

Kommentera