Eurovision-skandaler vi minns: Silvia Night förolämpar alla

EUROVISION-KRÖNIKA. Inför Eurovision 2006 i Aten hade islänningarna byggt upp en hyfsat stor frustration. Landet hade varit favorittippat flera gånger under de föregående åren utan att lyckas nå någon stor framgång. Året innan, 2005, hade de skickat sin stora Eurovisionstjärna Selma som återigen hade blivit favorittippad. Trots det så kvalificerade sig Island inte ens till finalen. Inför 2006 är det då lätt att förstå att frustrationen var stor på den lilla ön. Detta var något som skådespelerskan och artisten Ágústa Eva Erlendsdóttir tog till vara på.

 

Ágústa Evas karaktär Silvia Nótt (eller Silvia Night) hade under de sista två åren varit en isländsk angelägenhet som skapat stor debatt. Ágústa och hennes kollega Gaukur hade länge varit aktiva i ett popband, men 2002 började de tröttna på musiken och ville syssla med humor istället. Idén som föddes var att skapa en karaktär som inkorporerar alla de värsta personlighetsdragen i det moderna samhället för att därigenom bli så provocerande att det blir underhållande. Silvia Nótt föddes och blev en narcissistisk diva utan självdistans. I sin show Sjáumst með Silvíu Nótt fick gästerna bekanta sig med denna högst säregna värd och hennes vulgära och förolämpande sätt. Gästerna fick finna sig i att inte stå i centrum, utan snarare skatta sig lyckliga över att ens få vara i samma rum som Silvia Nótt. Programmet fick många fans, men också många belackare – och debatterna blev stundtals hätska. Medan vissa inte förstod vad humorn i en sådan otrevlig person var, så var det också många som såg Silvia Nótt som ett humorgeni som belyser samhällets mörka sidor. Fram till 2006 så hade Silvia blivit en stor succé, vunnit flera priser inom underhållningsbranschen och dessutom fått en engelskspråkig show. Dock var den engelskspråkiga showen lite onödig, eftersom Silvia ändå frekvent slängde sig med engelska uttryck och fraser i alla sina framträdanden.

När det senare stod klart att hon skulle tävla i Islands uttagning till Eurovision var det en självklar följd av hennes popularitet på hemmaplan. Samtidigt var det många islänningar som såg det hela som en ploj, och som ett protestbidrag som riskerade förstöra Islands rykte i tävlingen. De skulle få rätt.

 

Hur började allt?

Skandalen började redan innan den isländska uttagningen, då Silvias låt ”Til Hamingjú Ísland” redan hade publicerats på nätet – vilket bröt mot reglerna. Emellertid diskades hon inte, utan kunde med hyfsat stor vinnarmarginal ta hem tävlingen. När så den engelska versionen, ”Congratulations” publicerades, så drog EBU öronen åt sig. I låttexten förekom nämligen raden ”The vote is in, I’ll fucking win” vilket inte är tillåtet enligt EBU:s regler som tydligt förbjuder svordomar. Diskret så ändrades textraden istället till ”The vote is in, they say I win”, om än bara tillfälligt.

Ágústa valde att gå in i sin karaktär helt för att skapa så mycket publicitet kring sig som möjligt inför Eurovision. Redan innan repetitionerna var igång i Aten så hade Silvia Night skapat rubriker med sina uttalanden om hur usel tävlingen var, men väl på plats i Aten så urartade dessa fullständigt. Hon gjorde det till vana att kalla journalisterna för ”fucking retards” och ”fucking amateurs”, och iscensatte även ett spektakel där en journalist (inhyrd skådespelare) blev utburen av Silvias ”livvakter” efter att Silvia hade tröttnat på denne under en presskonferens. Hennes ständiga utbrott mot journalisterna blev mycket uppmärksammade, men hennes värsta utbrott riktades mot scenproducenter och kameramän på plats i arenan. Hon lär enligt rapporter skrikit ”fucking greeks!”, vilket hon emellertid senare dementerat. Detta gjorde henne dock inte särskilt populär, eftersom de flesta inte förstod att det hela var menat som humor.

 

På plats i Aten

Under framträdandet i semifinalen i Aten den 20 maj 2006, så möttes Silvia såklart med burop från publiken. Dessutom var det oklart om hon skulle hålla sig till EBU:s regler. Skulle hon sjunga ”they say I win” som EBU hade krävt eller ”I’ll fucking win” som hon ursprungligen gjort? På sin hemsida hade hon gjort klart att ”I’ll sing what the fuck I want” och därmed var det många som anade att bidraget skulle diskas. Men i semifinalen så använde hon istället textraden ”I’ll freaking win” – en mellanmjölksvariant kan man säga. Hon diskades inte denna gången heller, men det behövdes inte – Island kvalificerade sig inte till finalen ändå.

 

Men Silvia skulle inte nöja sig med en tyst sorti…

På den efterföljande presskonferensen skyllde Silvia sitt misslyckande på bl.a. Carola – som Silvia hävdade hade nått finalen enbart p.g.a. att hon legat med EBU:s ordförande. När frågan kom hur hon kunde veta det, svarade hon: ”Jag såg dem i en bil utanför mitt hotellrum. Det hon gjorde var fruktansvärt.” Presskonferensen slutade med att Silvia sen kritiserade alla andra artister i semifinalen, och kallade dem för ”bitches”, varpå hon återigen häcklade journalisterna och anklagade dem för att också ligga bakom hennes misslyckande. Sen stormade hon ut, och har aldrig kommit tillbaka till Eurovision. Året därpå bytte Ágústa karriär och blev skådespelare – framförallt i isländska kriminaldeckare.

 

 


 

Kommentera