Oddscheck: 9 veckor kvar till Eurovision 2019

EUROVISION 2019. Alla 41 länder som ska delta i årets Eurovision har nu valt ut artist och bidrag. I och med detta tänkte vi börja kika på hur oddssättare gissar utgången av tävlingen!

En gång i veckan till dess att scenrepetitionerna drar igång i Tel Aviv i början av maj kommer vi kolla av oddsen och se hur de har förändrat sig. Med erfarenhet från tidigare år brukar en hel del hända även om det ibland inte verkar så. Under repetitionerna kommer oddsbevakningen att intensifieras med avstamp under alla enskilda repetitioner.

Innan själva oddsuppdateringen börjar får ni ett recap med alla låtar (ihopklippt av Eurovision.tv):

 

Oddscheck vecka 11

Vänligen notera att oddsen som presenteras nedan är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss även för att förändringar kan ha skett efter vår mätning den 16:e mars strax efter kl. 13:00 CET. Vi har hämtat statistiken från sajten Eurovisionworld.com.

Notering: Vid denna mätning saknades odds för semifinalerna, vilket gör att vi bara presenterar odds för topp 41. Vi hoppas att dessa odds släpps snart för så snart de är publicerade kommer vi att ta upp om de (och de hamnar då i den oddsuppdateringen, inte i denna artikel).

 

[restrict] *** DÖLJS TILLS VIDARE ***

Semifinalerna

Nedan presenteras hur oddsen ser ut för semifinal 1 och semifinal 2:

 

Semifinal 1

#1.

#2.

#3.

#4.

#5.

#6.

#7.

#8.

#9.

#10.


#11.

#12.

#13.

#14.

#15.

#16.

#17.

#18.


Semifinal 2

#1.

#2.

#3.

#4.

#5.

#6.

#7.

#8.

#9.

#10.


#11.

#12.

#13.

#14.

#15.

#16.

#17.

#18.


[/restrict]

 

Totalodds (alla 41 länder)

Så här ser oddsen ut just nu för alla 41 länder i en totaltabell. Notera att denna lista inte tar någon som helst hänsyn till om länder är semifinalister eller direktkvalificerade till finalen.

Inom parentes står förra veckans oddsplacering, men då denna vecka är första veckan vi kollar av oddsen så kan vi såklart inte se några förändringar i listan.

 

Plats 1-14

#01 (-). Nederländerna

#02 (-). Ryssland

#03 (-). Sverige

#04 (-). Schweiz

#05 (-). Italien

#06 (-). Cypern

#07 (-). Island

#08 (-). Malta

#09 (-). Portugal

#10 (-). Grekland

#11 (-). Norge

#12 (-). Armenien

#13 (-). Frankrike

#14 (-). Slovenien


Plats 15-28

#15 (-). Azerbajdzjan

#16 (-). Danmark

#17 (-). Israel

#18 (-). Belgien

#19 (-). Australien

#20 (-). Spanien

#21 (-). Nordmakedonien

#22 (-). Storbritannien

#23 (-). Tjeckien

#24 (-). Estland

#25 (-). Tyskland

#26 (-). Finland

#27 (-). Irland

#28 (-). Österrike


Plats 29-41

#29 (-). Rumänien

#30 (-). Polen

#31 (-). Ungern

#32 (-). Litauen

#33 (-). Vitryssland

#34 (-). Moldavien

#35 (-). Kroatien

#36 (-). Serbien

#37 (-). Georgien

#38 (-). Albanien

#39 (-). San Marino

#40 (-). Lettland

#41 (-). Montenegro


 

Kommentar

Som tidigare nämnt så är detta första veckan som vi kollar oddsen för Eurovision 2019 så vi kan inte säga om det har blivit några förändringar sedan sist. Det vi däremot kan säga är att det skiljer sig en hel del mellan det land som har bäst respektive sämst odds just nu. Nederländerna som är i ledning sägs ha en vinstchans på 21 procent medan de som är i botten sju sägs ha mindre än 1 procent att vinna. Nederländerna har just nu ett snitt-odds på 3,14 medan t.ex. Montenegro (som ligger sist) har ett snitt-odds på 232.

Eftersom de presenterade oddsen är en sammanvägning av flera oddssättares gissningar skiljer sig placeringarna något mellan de olika bolagen, framförallt också hur mycket som man får tillbaka vid en eventuell seger. Skulle t.ex. Georgien vinna kan man få så mycket som 1000 gånger pengarna tillbaka!

Sveriges John Lundvik placerar sig just nu trea på oddsen med en vinstchans på 10 procent och ett snitt-odds på 6,83. Det är väldigt bra!

 

 

Till sist

Med lärdom av hur oddsen såg ut inför fjolårets (2018 års) tävling kan saker och ting verkligen förändras snabbt!

Ta bara Cyperns Eleni Foueira som i mars förra året (2018) låg på plats 24 på totaloddsen och var då totalt uträknad att ens gå till final. Senare ökade hennes popularitet markant och oddsen förbättrades rejält, vilket i slutändan ledde till en finalplats och sedermera en andraplats i finalen – Cyperns hittills bästa resultat någonsin.

För andra länder svängde det åt helt annat håll, exempelvis för Belgien och Grekland. I mars 2018 låg de 5:a respektive 10:e för seger men i maj under direktsändningen av första semifinalen åkte bägge ut. Detta kan jämföras med länder som Slovenien, Albanien och Irland som allt jämnt låg i slutet på alla bettingodds – men alla tre tog ändå varsin finalplats när det väl gällde. Så det är några exempel på när det kan svänga rejält.

Frågan är då vilka länder som kommer att svänga upp respektive ned inför 2019 års tävling? Vad tror du?

 


 

Kommentera