Eurovision 2018: Slutspurt inför deadline

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Så här i slutskedet av uttagningssäsongen är det flera länder som kommer med sista minuten-besked gällande artist- och bidragsval. Här är en sammanställning av de senaste valen som har presenterats i mars månad inför Eurovision 2018.

 

Georgien

Det var på nyårsaftonen 2017 som georgiska TV-bolaget GPB meddelade att man internt val ut gruppen Iriao att representera Georgien vid Eurovision 2018 i Lissabon. Något senare kom beskedet att låten de ska tävla med heter ”Sheni gulistvis” även om det alltså dröjde till nu (13 mars) innan låten släpptes officiellt. När låten presenterades i musikvideoform är det med den engelska titeln ”For You”, men gruppen sjunger både på engelska och georgiska. Georgiens tävlingsbidrag har text och musik av Davit Malazonia och Irina Sanikidze.

 

Bulgarien

Bulgarien är nu sista landet ut att presentera sitt artistval till Eurovision 2018. Det nationella TV-bolaget BNT har valt ut gruppen EQUINOX med låten ”Bones” att tävla för Bulgarien i Eurovision 2018. Bidraget har text och musik av Symphonics International, vilka är låtskrivarna Borislav Milanov, Trey Campbell, Joacim Persson och Dag Lundberg. Detta gäng gjorde även Bulgariens Eurovisionbidrag förra året, som tidigare nämnt hamnade på andra plats efter Salvador Sobral vilket är Bulgariens dittills bästa placering.

Gruppen EQUINOX består av Zhana Bergendorff, Vlado Mihailov, Georgi Simeonov, Johnny Manuel och Trey Campbell. De har satts ihop enbart för Eurovisionen, men har alla gedigen bakgrund i musikbranschen. Att denna grupp blir Bulgariens Eurovisionrepresentant 2018 avslöjades måndagen den 12:e mars. I år har man varit väldigt hemlighetsfulla kring valet av artist och bidrag, så det är först nu som valet har presenterats.

 

Irland

För tredje året i rad har irländska RTÉ valt att välja artist och bidrag internt. Efter ett antal tappra försök utan någon direkt stor framgång har man nu valt att gå tillbaka till det balladiga stadiet med irländska toner. Valet föll för snart en månad sedan på sångaren Ryan O’Shaughnessy och hans låt ”Together”. Men det var först i fredags (9:e mars) som låten släpptes officiellt.

 

Israel

Israel valde artist genom uttagningen Idol-uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion som pågick från slutet av oktober 2017 till mitten av februari 2018. Vinnaren i finalen blev sångerskan Netta (bilden ovan). Efter att vinnaren hade korats valde TV-bolaget IPBC Nettas tävlingsbidrag till Eurovisionen internt. Resultatet blev låten ”Toy” av Doron Medalie och Stav Beger. Låten släpptes officiellt den 11:e mars.

 

Makedonien

Makedonien var ett av de sista länderna ut för säsongen att presentera uttagningsmodell för säsongen, och det landade även i år på ett internval. TV-bolaget MRT valde ut duon Eye Cue (bilden ovan) med låten ”Lost and Found”. Först den 11:e mars släpptes bidraget officiellt, och det är gjort av Bojan Trajkovski och Darko Dimitrov.

 

Ryssland

Ifjol skulle Ryssland ha deltagit med sångerskan Julia Samoylova men efter att det framkommit att hon deltagit i en konsert på det av Ryssland annekterade Krim blev hon portad av värdlandet Ukraina att komma in i landet. Efter mycket om och men hoppade Ryssland av, men är nu tillbaka igen när Eurovision åkt vidare till Lissabon. Även denna gång bjöd ryska Channel One in Julia Samoylova som tävlingsartist för Ryssland. Det har varit ganska tyst om hennes bidrag i år, men nu den 11:e mars blev det officiellt att tävlingsbidraget hon ska framföra heter ”I Won’t Break”.

 

Österrike

Österrikes nationella TV-bolag ORF meddelade redan i december förra året (2017) att man hade internt valt ut sångaren Cesár Sampson att representera Österrike i Eurovision 2018. Då hade ingen information om tävlingsbidraget släppts, men relativt snart stod det klart att det också skulle väljas internt. Först nu i mars släpptes bidraget, som heter ”Nobody But You”, officiellt. Låten har text och musik av trion Boris Milanov, Eman Faiz och Sebastian Arman.

 

Australien

Efter en tids spekulationer (och eventuella demoläckor) har nu det australienska Eurovisionbidraget släppts officiellt. Det handlar om bidraget ”#We Got Love” som internvalda artisten Jessica Mauboy kommer att tävla med i Lissabon i maj. Den officiella musikvideon till årets australiska låt ”#We Got Love” som är gjort av duon DNA (David Musumeci and Anthony Egizii) tillsammans med Jessica Mauboy. DNA låg även bakom Dami Ims Eurovisionbidrag ”Sound Of Silence” som kom tvåa i finalen 2016 samt fjolårets bidrag ”Don’t Come Easy” som tog Isaiah till en niondeplats i Kievfinalen. Bidraget släpptes officiellt som musikvideo den 8:e mars.

 

Kroatien

Kroatien var bland de sista länderna att meddela hur man skulle ta fram artist och bidrag till Eurovisionen. Även i år gjorde TV-bolaget HRT ett internval, och efter mycket om och men stod det i mitten av februari i år klart att HRT valt ut sångerskan Franka Batelić med låten ”Crazy” som valet till Eurovision 2018. Låten som hon ska tävla med i Eurovision är skriven och komponerad av Branimir Mihaljević som stod bakom Kroatiens Eurovisionbidrag 2010 (”Lako je sve”).

Efter Kroatiens återkomst till Eurovisionen 2016 har det blivit finalavancemang både 2016 och 2017, så frågan är om det kan bli en tredje gången gillt detta år. Återstår att se framöver.

 

Belgien

Det var redan i slutet av september förra året som TV-bolaget VRT i Belgien kom med beskedet att de internt valt ut sångerskan Laura Groeseneken (bilden ovan) som representant för Belgien i Eurovision 2018. Efter det har det bara kommit mindre besked om att Laura kommer att tävla under sitt artistnamn Sennek samt att Belgien satsar för seger i årets tävling. Själva tävlingsbidraget presenterades officiellt den 5:e mars 2018.

Bidraget som Sennek ska framföra heter ”A Matter Of Time” och låter lite Bond-inspirerat, men då ska man komma ihåg att Sennek har deltagit i en James Bond-konsert en gång tidigare (007 in Concert). Låten har text och musik av Laura Groeseneken, Alex Callier och Maxime Tribeche.

 

Azerbajdzjan

Redan i november förra året (2017) kom Azerbajdzjans nationella TV-bolag ITV med besked om att man internt valt ut sångerskan Aisel att representera Azerbajdzjan i Eurovision 2018. Då hade man inga besked om tävlingsbidraget, utan det har dykt upp först nu. Bidraget som Aisel* ska tävla med i Lissabon heter ”X My Heart” (X:et uttalas som Cross eller Crush) och är skriven och komponerad av den grekiska låtskrivaren/musikproducenten Dimitris Kontopoulos samt svenska låtskrivaren Sandra Bjurman.

Bidraget släpps senare.

Cypern

Cyperns nationella TV-bolag CyBC kom först med beskedet att man skulle hålla en slags nationell uttagning. Vid den tidpunkten sades det att det troligen skulle bli en final av det hela uttagningen, där ett antal tävlande skulle få framföra bidrag signerade låtskrivaren Alex Papaconstantinou (Alex P.). Samtidigt fanns det en klausul med i reglerna som sade att om TV-bolaget hittade en talang man tyckte så pass bra om så kunde man hoppa över själva finalmomentet, och det var precis vad som hände.

För i början av februari kom istället beskedet att finalen skulle ställas in eftersom att CyBC redan hade valt ut sin artist och låt. Valet föll på sångerskan Eleni Foureira som kommer att tävla med låten ”Fuego”. Först nu, en månad efter att valet hade gjorts, släpptes den officiella musikvideon till bidraget.

”Fuego” har text och musik av låtskrivarteamet Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson och Didrick. CyBC har även anlitat koreografen Sacha Jean-Baptiste att formsätta scenframträdandet i Lissabon.

 

Nederländerna

I höstas kom det nederländska TV-bolaget AVROTROS med beskedet att man än en gång skulle välja artist och bidrag internt till Eurovision 2018. Valet föll denna gång på artisten Waylon (som egentligen heter Willem Bijkerk) som tidigare representerat Nederländerna 2014, då som en del av duon The Common Linnets (tillsammans med Ilse DeLange). Den gången gick allting väldigt bra eftersom att Nederländerna slutade tvåa efter Österrikes Conchita, vilket var den bästa placeringen för landet sedan segern 1975. Efter succén i Köpenhamn 2014 bröt Waylon sitt samarbete med sin duokompis Ilse DeLange och gick solo, och nu fyra år senare är han tillbaka ensam på Eurovisionscenen för Nederländerna.

Det bidrag han får med sig till Lissabon heter ”Outlaw in ’Em” som han gjort under en vistelse i Nashville i delstaten Tennessee i USA. Faktum är att han inför beskedet släppte fem låtar varav en av dem skulle bli den låt han nu får med sig till Eurovisionen. Så här ser Waylons första liveframträdande ut med låten:

 


 

Kommentera