EBU har gett mer info om semifinallottningen till Eurovision 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Publicerad

Lissabon står värd för Eurovision Song Contest 2018. Foto: SofiLayla/Pixabay.com

EUROVISION 2018. I november förra året meddelade EBU att semifinallottningen till Eurovision 2018 kommer att hållas den 29:e januari. Nu har man släppt mer information, bland annat den gruppindelning som lottningen kommer att utgå ifrån. Dessutom är det nu bestämt att semifinal 1 kommer att ha 19 tävlande, medan semifinal 2 får 18 tävlande.

Eurovision Song Contest 2018 blir det elfte året i rad som tävlingen innehåller två semifinaler och en final. 2018 års semifinaler kommer att hållas den 8:e och 10:e maj 2018 i Altice Arena i Lissabon. Totalt 20 länder, 10 länder från varje semi, röstas vidare till finalen. Utöver dessa semifinalländer som kvalar vidare är redan “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt årets värdland Portugal klara för tävlan i finalen. Därför kommer 26 länder göra upp om segern den 12:e maj.

Den 29:e januari är det således dags att lotta semifinalerna. Årets lottningen äger rum i Lissabons stadshus med start kl. 13:00 CET, med Sílvia Alberto och Filomena Cautela som programledare. Förutom själva lottningen kommer det även ske en ceremoni där fjolårets värdstad Kievs borgmästare Vitali Klitschko lämnar över ansvaret för tävlingen till Lissabons borgmästare Fernando Medina.

 

Gruppindelningen

För att göra en så rättvis fördelning av de 37 länder som behöver kvala om finalplatser genomför EBU tillsammans med värdlandets TV-bolag en officiell lottning, på ett snarlikt sätt som brukligt göras i sportvärldens mästerskapssammanhang. För att detta ska vara möjligt har EBU tagit hjälp av det tyska företaget Digame (som ansvarar för röstningsprocesserna i tävlingen) att kalkylera så kallade för-grupper, baserat på röstningshistorik de senaste åren. För-grupperna kommer vid lottningen att splittras upp i två delar, där ena hälften går till första semin och ena hälften till andra semin.

Anledningen till att detta  genomförs inför lottningen är att det ska bli en bättre mix av länder i semifinalerna så att inte länder som har en tendens att alltid rösta på varandra ska hamna i samma semifinal. I viss utsträckning är detta omöjligt att förhindra, men med hjälp av fördelningen blir den inte lika påverkad.

Vi ska tillägga att än så länge har inget land begärt automatisk placering i en viss semifinal. Detta fenomen brukar förekomma annars minst en gång per år beroende på vad TV-kanalerna har för möjlighet att sända eller att t.ex. någon slags officiell helgdag infaller samma dag som någon av semifinalsändningarna.

 

Hur ser då gruppindelningen ut?

Så här ser gruppindelningarna ut:

 


Grupp 1:


 • albania_smallAlbanien
 • croatia_smallKroatien
 • macedonia_smallMakedonien
 • montenegro_smallMontenegro
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • slovenia_smallSlovenien

Grupp 2:


 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • ireland_smallIrland
 • iceland_smallIsland
 • norway_smallNorge
 • sweden_smallSverige

Grupp 3:


 • Armenien
 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • georgia_smallGeorgien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • belarus_smallVitryssland

Grupp 4:


 • bulgaria_smallBulgarien
 • cyprus_smallCypern
 • greece_smallGrekland
 • moldova_smallMoldavien
 • romania_smallRumänien
 • hungary_smallUngern

Grupp 5:


 • australia_smallAustralien
 • israel_smallIsrael
 • malta_smallMalta
 • sanmarino_smallSan Marino
 • czechrep_smallTjeckien
 • austria_smallÖsterrike

Grupp 6:


 • belgium_smallBelgien
 • estonia_smallEstland
 • latvia_smallLettland
 • lithuania_smallLitauen
 • netherlands_smallNederländerna
 • poland_smallPolen

 

Kommentar: Uppdelningen är snarlik fjolårets uppdelning, med skillnaden att Estland och Irland har bytt grupper, vilket gör att Irland hamnar i samma grupp som de nordiska länderna. Dessutom tillkommer Ukraina till grupp 3 då de inte längre är värdland, medan Portugal försvinner från grupp 5 (eftersom de är värdland). Israel flyttar från grupp 3 till grupp 5.

 

 

Hur ser då gruppindelningen ut?

Så här ser gruppindelningarna ut:

 


Grupp 1:


 • albania_bigAlbanien
 • croatia_bigKroatien
 • macedonia_bigMakedonien
 • montenegro_bigMontenegro
 • switzerland_bigSchweiz
 • serbia_bigSerbien
 • slovenia_bigSlovenien
 


Grupp 2:


 • denmark_bigDanmark
 • finland_bigFinland
 • ireland_bigIrland
 • iceland_bigIsland
 • norway_bigNorge
 • sweden_bigSverige
 


Grupp 3:


 • Armenien
 • azerbaijan_bigAzerbajdzjan
 • georgia_bigGeorgien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • belarus_bigVitryssland
 


Grupp 4:


 • bulgaria_bigBulgarien
 • cyprus_bigCypern
 • greece_bigGrekland
 • moldova_bigMoldavien
 • romania_bigRumänien
 • hungary_bigUngern
 


Grupp 5:


 • australia_bigAustralien
 • israel_bigIsrael
 • malta_bigMalta
 • sanmarino_bigSan Marino
 • czechrep_bigTjeckien
 • austria_bigÖsterrike
 


Grupp 6:


 • belgium_bigBelgien
 • estonia_bigEstland
 • latvia_bigLettland
 • lithuania_bigLitauen
 • netherlands_bigNederländerna
 • poland_bigPolen

 

Kommentar: Uppdelningen är snarlik fjolårets uppdelning, med skillnaden att Estland och Irland har bytt grupper, vilket gör att Irland hamnar i samma grupp som de nordiska länderna. Dessutom tillkommer Ukraina till grupp 3 då de inte längre är värdland, medan Portugal försvinner från grupp 5 (eftersom de är värdland). Israel flyttar från grupp 3 till grupp 5.

 

Hur går lottningen till?

Den första delen av lottningen är att lotta fördelningen av de 6 direktkvalificerade länderna till respektive semifinal. Dessa länder ska ju inte tävla i semifinalerna, men kommer att ha en avgörande roll då de får vara med och påverka röstningen.

När detta är fördelat påbörjas lottningen för semifinalerna, då man tar en semifinal i taget. Från varje grupp lottas ett land till semifinalen, från grupp 1 till 6. När första rundan är klar är det andra semifinalens tur osv. tills alla länder är indelade i semifinalerna. Det är oklart om det kommer att bli halvindelningar även detta år. EBU har använt den modellen konsekvent sedan år 2010, och detta främst för att det ska bli lättare att få en överblick kring vilka dagar länder förväntas repetera sin första gång på scenen. Skulle man hamna i första semifinalens första halva får man repetera dag 1, medan om man hamnar i andra semins andra halva blir det repetition dag 4. Vi får återkomma om detta kommer att lottas eller inte.

Viktigt att poängtera är att lottningen inte innebär startordning. Den ordningen blir först fastställd när alla tävlingsländer har gjort klart med artist- och bidragsval, vilket brukar ske från mitten av mars till början av april. Startordningen kommer dock följas av resultatet av lottningen (hur länderna har fördelats inom semifinalerna).

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

  Tillbaka till toppen

ESC-Panelen