Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Höstnytt 2017: vecka 46

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Dags för nationella-säsongen 2018 att dra igång

Åtminstone gör den det för oss här på ESC-Panelen. För från och med nu i november har vi öppnat upp sidan för Nationella uttagningar 2018. Från den sidan kommer ni läsare kunna följa vår rapportering om alla länders nationella uttagningar med åsikter, topplistor och information om de tävlande. Notera dock att all info & kommentering kring Melodifestivalen 2018 sker på egen sida och inte genom Nationella uttagningar.

Utöver detta uppdaterar vi även om allt som händer inför Eurovision Song Contest 2018.

 

 

Antagningsinfo

Nu stänger Ungerns antagning

På onsdag (läs: 15:e november) stänger Ungerns antagning till uttagningen A Dal 2018. Antagningen är igång till och med midnatt mot torsdagen.

Det blir nu sjunde året i rad som Ungern kommer att välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom den på hemmaplan populära uttagningen A Dal. Formatet på A Dal 2018 blir snarlikt som det sett ut de senaste åren. Det vill säga, från början tävlar 30 bidrag genom tre heats (uppdelade 10 per heat), där en jury och tittarna röstar vidare ett antal bidrag till två semifinaler. Från dessa program röstas på samma sätt ett antal bidrag vidare till en final där vinnaren slutligen koras.

För att få delta krävs bland annat att man som artist är etablerad i Ungern, att man nyligen givit ut musik och/eller framträtt i TV/radio-sammanhang och har ett aktuellt skivkontrakt med skivbolag eller manager.

Mer info om Ungerns antagning finns här.

 

Även Tjeckiens antagning stängs

På fredag (läs: 17 november) stänger Tjeckiens antagning till Eurovision 2018. Tjeckiens nationella TV-bolag CT, Cezka Televize, kommer att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2018 internt. Intresserade kompositörer och låtskrivare kan skicka in förslag på låtar och artister. De enda två kraven CT har idag är att artist och bidrag måste uppfylla EBU:s regelverk samt så måste minst en av huvudsångarna inneha tjeckiskt medborgarskap. Men för låtskrivarna finns inga geografiska barriärer!

Mer info om Tjeckiens antagning finns här.

 

 

ESC 2018-nyheter

42 länder deltar i Eurovision Song Contest 2018

I tisdags (7:e november) blev det officiellt att 42 länder kommer att tävla i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Samtliga länder som deltog i 2017 års tävling, utom Makedonien, fortsätter att tävla samtidigt som Ryssland gör comeback. Några övriga debutanter är inte aktuella för 2018.

Deltagarlistan bekräftades av TV-bolaget RTP och EBU på en presskonferens i Lissabon, där mer information om tävlingen gavs. Så här ser alltså hela deltagarlistan ut (fetmarkerade länder är direktkvalificerade till finalen):

Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Malta, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, Vitryssland och Österrike.

 

Notering: 2018 markerar ett antal jubileum, däribland att det gått 60 år sedan Sverige debuterade i Eurovisionen, samt även att det gått 10 år sedan Azerbajdzjan och San Marino började tävla i denna musiktävling.

 

Makedonien deltar inte – Ryssland återkommer

Makedonien kommer alltså inte till start i Eurovision Song Contest 2018 som hålls i Lissabon. MRT:s obetalda skulder till EBU ledde till sanktioner som bland annat innebar att deras deltagande stoppades, samt att de inte kan sända internationella evenemang förrän skulderna är betalda. Hur och när detta kommer att ske är i dagsläget oklart.

Nu blir det alltså första gången sedan ESC 2003 som Makedonien ej är med och tävlar i Eurovision Song Contest. Anledningen till detta kan bero på att EBU tidigare nu under hösten belade sanktioner mot TV-bolaget MRT p.g.a. att MRT haft för stora skulder till EBU. Lite på samma sätt som Rumänien drabbades av inför Eurovision 2016 i Stockholm. Det är oklart om skulderna har betalats eller inte och om sanktionerna lyfts. Hursomhelst är Makedonien i dagsläget inte med och tävlar i Lissabon. Läs mer om Makedoniens ESC-historik i vår artikel här.

En som däremot återkommer är Ryssland som ju ifjol med knappt en månad till Kiev-äventyret valde att hoppa av sin medverkan i det årets tävling efter att den ryska utvalda artisten Julia Samoylova fått inreseförbud i Ukraina. Detta sedan det framkommit att Julia framträtt på en konsert på det av Ryssland annekterade Krim, utan att inhämtat besökstillstånd av Ukraina. Då situationen ej kunde lösas valde Ryssland att hoppa av då. Men nu tar Ryssland nya tag och TV-bolaget Channel One, som har hand om den ryska uttagningen, har bekräftat Rysslands medverkan i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Det är dock ännu oklart hur artist och bidrag ska väljas ut.

 

 

Eurovision 2018’s slogan: All aboard!

Under presskonferensen som hölls i tisdags (7:e november) meddelade RTP även info om vilken slogan och grafik man valt ut. 2018 års slogan blir All aboard!, som symboliserar att Portugal alltid nått övriga världen vattenvägen och att Lissabon för 500 år sedan var centrum för många sjörutter. I och med detta har produktionen valt att använda sig av denna symbol när man nu skapat det grafiska temat, som går att se här ovanför.

En lite nyhet för 2018 blir att RTP inte bara tagit fram en logotyp utan gjort en hel serie sådana, som alla symboliserar All aboard! Samtliga logotyper sägs få en funktion i tävlingen.

 

Statistik: slogans de senaste fem årens Eurovision Song Contests

  • 2017: ”Celebrate Diversity”
  • 2016: ”Come Together”
  • 2015: ”Building Bridges”
  • 2014: ”#JoinUs”
  • 2013: ”We Are One”

 

Annan information om tävlingen

Under föregående vecka besökte EBU:s referensgrupp Lissabon för att checka av hur produktionen av Eurovision 2018 går. Mötet hölls tillsammans med representanter från TV-bolaget RTP, där flera viktiga detaljer presenterades. Bland annat diskuterades hotellösningar, transporter etc. som kommer att behöva fungera till hundra procent under Eurovisionveckorna i maj. Mötet avslutades med den presskonferens med bl.a. vilka länder som ska delta i Eurovision 2018 (se ovan), men utöver det kom det fram en del annan information:

– Enligt den tidplan som finns nu kommer scenskisser och vem/vilka RTP valt som programledare att meddelas i januari. Detta är dock endast preliminärt och kan justeras.

– RTP beräknar att kunna starta biljettförsäljningen till nästa års tävling redan nu i november. Exakta detaljer om detta följer så snart vi fått mer information.

– Det har hintats om att scenen kommer vara inspirerad av logotypen (se under tema).

– Eurovision Village kommer ställas upp vid torget Terreiro do Paço och kommer hålla öppet från den 4:e maj till 13:e maj 2018. Schemat för alla events är inte officiellt än.

– Avslutningsvis kommer den s.k. röda mattan som används vid invigningsfesten vara en blå matta och detta för att hänga ihop med de temafärger som valts ut. Invigningsfesten kommer att hållas vid Maat Museeum i Lissabon. Vid invigningen av tävlingen får både presskåren och fansen på plats möjlighet att träffa sina favoritartister.

 

Nationella-info

Flera internval presenterade under föregående veckan

Under föregående vecka presenterade inte mindre än tre länder sina artistval. Som synes hade valen gjorts internt istället för att låta folket och/eller en jury besluta vilken artist som ska få tävla.

Först ut var Finland, som för första gången någonsin har valt artist internt men tävlingsbidraget kommer att väljas i en mindre UMK-final i mars 2018. Den utvalda artisten är Saara Aalto som tidigare tävlat i både finska Eurovisionuttagningar och andra musiktävlingar, men som i dessa sammanhang aldrig nått högre än andra plats. Nu har hon alltså fått äran att representera Finland i Eurovision Song Contest 2018, ett Finland som inte varit i Eurovisionfinal sedan år 2014.

Därefter kom besked från Azerbajdzjan som fortsätter med internval. Denna gång är det sångerskan Aisel som tar över stafettpinnen. År 2018 firar Azerbajdzjan tioårsjubileum i denna musiktävling och på alla gånger man har tävlat har man också gått till final. Dock på senare år har topplaceringarna uteblivit. Om detta är något som Aisel kan upprepa på jubileet och allt återstår att se. Det återstår även att se hur de kommer att välja ut bidraget.

Avslutningsvis kom också Nederländerna med artistbesked, och detta efter en lång tid av diverse spekulationer. Det blir Waylon som kommer att tävla för Nederländerna 2018. Han har tävlat för Nederländerna tidigare; detta var år 2014 då Waylon var en del av duon The Common Linnets. Duon var riktiga favoriter i Köpenhamn och tog Nederländerna till en andraplats i finalen mycket avskalade ballad Calm After The Storm, landets bästa placering sedan senaste segern 1975. Vilken låt som Waylon får med sig till Portugal är dock i dagsläget oklart.

 

Notering: Azerbajdzjans sångerska Aisel ska inte förväxlas med 2009 års azeriska representant AySel. De har förvisso samma namn men det är inte samma person.

 

 

20 artister klara för tävlan i Estlands Eesti Laul 2018

Estlands nationella TV-bolag ERR offentliggjorde i slutet av vecka 45 vilka 20 tävlande som ska delta i 2018 års upplaga av Eesti Laul, tävlingen som utser Estlands representant till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. I startfältet hittas bland andra Stig Rästa som kom sjua i ESC-finalen i Wien med balladen Goodbye to Yesterday som han framförde ihop med Elina Born. I år tävlade duon på nytt fast Elina på sång och Stig som låtskrivare. Tävlingsbidraget In or out var en av förhandsfavoriterna till segern, men kom på sistaplats i den nationella finalen år 2017.

Ytterligare två forna estniska ESC-representanter finns med årets startfält: Gerli Padar (ESC 2007) och Semy (ESC 2001). Den sistnämnde var en av bakgrundssångarna till duon 2XL som vann ESC 2001 tillsammans med frontsångarna Tanel Padar & Dave Benton. Andra artister som återvänder till Eesti Laul är Iiris (2008 & 2010), Rolf Roosalu (2013), Indrek Ventmann (2016) och Karl-Kristjan (2017).

Hela startfältet går att se i vår artikel här.

 

PS: I och med att startfältet nu är presenterat kommer låtarna också börja släppas till och från under en period framöver. De låtar som vi länkar till är de låtar som just nu har officiellt släppts, men fler låtar kommer att bli tillgängliga med tiden som kommer. ERR har uttalat sig om att samtliga av bidragen kommer att ha offentliggjorts senast i december. Dessa 20 bidrag kommer vid en idag ännu okänd tidpunkt att delas upp i två semifinaler om tio tävlande per semifinal.

Eesti Laul 2018 avgörs med två semifinaler den 10:e och 17:e februari samt final i Saku Suurhall den 3:e mars.

 

Mer än 600 ansökningar har inkommit till San Marinos första nationella uttagning

2018 kommer San Marino välja artist och bidrag genom en nationell uttagning, istället för ett klassiskt internval. Intresset för att vilja delta i denna tävling har varit stort och med drygt två veckor kvar av antagningen har mer än 600 ansökningar inkommit. Efter att ha laddat upp sina bidrag på sajten 1in360.com kan deltagare välja att antingen försöka få ihop 100 likes/delningar på sitt bidrag eller betala en symbolisk summa för att få sin ansökan granskad av en jury. Denna jury väljer slutligen ut ett antal tävlande som i januari och februari 2018 får tävla om att bli San Marinos nästa Eurovisionrepresentant.

Vi ska tillägga att ansökningar har inkommit från i stort sett hela världens hörn.

 

Supernova-bidragen är valda – avslöjas i ett senare skede

Efter att TV-bolaget LTV avslutat antagningen till Supernova 2018 var det totalt 63 bidrag som hade uppnått godkänd-nivån för att få kvala vidare. Efter att detta blev känt ville LTV ta hjälp av publiken samt inhemska och utländska musikexperter att rösta fram sina favoritbidrag till kommande omgång. Efter omröstningens slut hade 31 bidrag röstats fram. Dessa artister (totalt 30 stycken) fick då genomgå en liveaudition, som anordnades söndagen den 5:e november i Lettlands huvudstad Riga. Denna audition var sista steget för kandidaterna innan den stora uttagningen nästa år.

Dock redovisades aldrig något resultat på vilka som tagit sig vidare till den nationella uttagningen. Detta resultat kommer troligen först att presenteras i januari 2018, även om juryn enligt uppgifter redan har gjort sina val.

PS: Lite längre ned i artikeln finns Lukas & Robbans uppdaterade topplistor om lettiska Supernova.

 

Även de grekiska finalisterna kan redan vara utvalda…

Till 2018 återgår det grekiska TV-bolaget ERT till att välja ut artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Efter två år i rad med helt/delvis internval med relativt urusla placeringar som följd blir det alltså något helt annat denna gång. ERT har tidigare under hösten skickat ut en inbjudan till diverse skivbolag i Grekland att ansöka om tävlande och tävlingsbidrag. Detta ska nu vara gjort och enligt uppgifter ska ERT också ha gjort sitt slutval om vilka som ska få tävla. Enligt ESCToday.com fick ERT in 20 bidrag, men vilka av dessa som har blivit utvalda att tävla är inte känt.

 

Bulgarien har beslutat: väljer internt till Eurovision 2018

Bulgarien fortsätter med internval, vilket TV-bolaget BNT bekräftar till ESCToday.com. Inom en snar framtid beräknas ett regelverk presenteras.

Bulgarien fick i år (2017) sin bästa placering någonsin: en andraplats i final med Kristian Kostovs låt Beautiful Mess. Det kan tilläggas att Kristian var den första artist född på 2000-talet att delta i Eurovision Song Contest.

 

Övriga nyheter

Lukas & Robban tycker till om Supernova-bidragen i Lettland

Nu är det dags för Panelens skribenter Lukas & Robban att presentera en ny-uppdaterad topplista för de kvarvarande bidragen i Lettlands uttagning Supernova 2018. Inför den juryspelning som ägde rum i Riga den 5:e november gjordes en första topplista, och nu kommer således den andra topplistan. Den finns att läsa här.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen