Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Nu kan du granska Lettlands Supernova 2018-låtar

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Lettiska TV-bolaget LTV som anordnar uttagningen Supernova som modell för Lettlands Eurovisionuttagning 2018 har valt att officiellt släppa demoversionerna av de 63 bidrag som gått igenom en första granskning. Detta för att publiken ska få möjlighet att tycka till om vilka låtar som juryn bör välja ut till den slutgiltiga tävlingen som avgörs i februari 2018.

 

Vad har hänt?

I vanliga fall brukar det dröja till januari innan det blir officiellt vilka bidrag som ens tas ut till Lettlands uttagning. Men denna gång har LTV valt en ny modell, efter att man släppt nyheten att demos av de 63 bidrag som klarat första granskning (dvs. ej bröt mot reglerna) har släppts fria för lyssning via Supernovas hemsida. Publikens uppgift är att trycka tummen upp eller ned för varje låt och detta ger sedan en fingervisning till den jury som därefter har makten att bestämma vilka av låtarna som slutligen får tävla i 2018 års säsong. Observera att alla artistnamn har anonymiserats eftersom LTV inte vill skapa för-favorisering.

Möjligheten att tycka till om Lettlands bidrag är satt till och med den 29:e oktober.

 

Sammanställt recap

Här nedan kommer en inofficiell sammanställning av alla 63 låtar:

 

Om Supernova 2018

År 2018 blir det fjärde säsongen gillt som Lettland använder sig av uttagningen Supernova. Anledningen till att man bytte uttagningsprogram var för att få bättre resultat i Eurovisionen, vilket man också lyckades med två gånger: 2015 och 2016 då landet tog sig till final för första gången på evigheter. Men ifjol gick det sämre – då kom gruppen Triana Park absolut sist i sin semifinal, och därmed fick Lettland sin fjärde sistaplats i semifinaler…

Men, Supernova är kvar även till 2018 och nu tar man nya tag. En antagning har hållits igång till den 15:e oktober och efter tittargranskningen är klar den 29:e oktober tar juryn vid som väljer ut tävlingsbidragen. Juryn kommer att bestå av en sammanslutning av låtskrivare, musikförlag, producenter, radio/TV-profiler och annat branschfolk. Enligt LTV gör juryn sitt val den 5:e november.

Supernova 2018 kommer likt de tidigare säsongerna att bestå av 3 heats och en final. LTV räknar med att det kommer att vara mellan 6-8 tävlande per program, dvs. någonstans mellan 18-24 tävlingsbidrag som väljs ut. Det kan dock bli fler eller färre beroende på kvalitén. Från varje program kommer två tävlande gå till finalen vilket sker genom en kombination av tittarröster, internetomröstning, Spotifyspelningar och juryröster. Exakta tävlingsregler för röstningen publiceras i mitten av januari 2018. Programmen kommer dock sändas under februari 2018.

 

Regelverket

Hela regelverket finns att läsa (på lettiska) här. Några viktiga saker är:

 

– Tävlingen Supernova 2018 anordnas av LTV Television, som både äger rättigheterna till showerna och till regelverket. Detta innefattar att LTV äger rätten att justera i regelverket om de så önskar.

– Vem som helst fick skicka in bidrag till Supernova, men: om du/ni INTE var lettiska medborgare måste du/ni samarbeta med lettiska medborgare/personer som har lettiskt medborgarskap. Utöver det får icke-lettiska medborgare inte stå för mer än 30 procent av såväl text som musik.

– Alla som skickade in tävlingsbidrag måste vara över 18 år gamla (senast fyllt detta den 16 november 2017).

– Tävlingsbidrag som vill vara med i tävlingen måste vara nyskrivna originallåtar som aldrig tidigare offentliggjorts på någon som helst plattform. Detta gäller före 1 september 2017.

– Ett tävlingsbidrag får vara max 3 minuter långt.

– För att få tävla måste alla parter (personen/erna bakom text &/musik, artist och LTV) skriva under deltagaravtalet för t.ex. upphovsrättigheter.

– Artisten får INTE tävla för andra länders uttagningar.

– Vinnaren i finalen av Supernova 2018 har rätt att tävla för Lettland i ESC 2018 i Portugal. Vinnaren måste teckna nytt avtal med LTV angående detta.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen