Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Litauen 2013

Inför ESC Litauen 2015 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2014. Litauen hade startnummer 7 av 15 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2014. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • LRT

 • Deltagandeår:
 • 15:e gången

 • Första tävlingsåret:
 • 1994

 • Senaste tävlingsåret:
 • 2013

 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2006)

 • Sämsta resultat:
 • 25:e i semifinal (2005)

 • Uttagningsprocess 2014:
 • Eurovizijos 2014


Vem tävlade för Litauen 2014?

Vilija Matačiūnaitė är 27 år, född i Litauens huvudstad Vilnius den 24 juni 1986. Vilija började sin musikkarriär vid 18 års ålder då hon deltog i tävlingen Amber star, där hon slutade på andra plats. Året efter deltog hon i TV-programmet The Way To The Stars, även där slutade hon tvåa. Men trots andraplatsen blev hon nu mycket välkänd i Litauen. Det gjorde att hon släppte sitt första album Mylėk år 2006. Därefter tog karriären fart ordentligt med ytterligare två musiktävlingar (som hon vann), medverkan i rockoperan Resurrected och huvudrollen i tv-serien My beloved enemy, bara för att nämna några saker.

Låten ”Attention” har hon skrivit själv men gjort musiken med Viktoras Vaupšas. Under Litauens långa uttagning till ESC i år valdes låten ut parallellt med artistvalet och det var Vilijas låt som vann. I finalen framförde därför Vilija samt de två andra finalisterna Mia och Vaidas Baumila olika versioner av ”Attention”, dock var det Vilijas version som vann.

 

Musikvideo

Så här såg Litauens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Litauen och betygsätter det. Vår betygsskala har fem steg från noll (lägst) till fem (högst), och de poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.Litauen har en förmåga att alltid ta sig vidare än vilken skit de skickar. I år kommer de nog också ta sig vidare men de gör de för att de har perfekt startnummer efter ett gäng ballader och konstiga låtar vilket gör att låten sticker ut och folk minns den. Hur är då låten? Tja inge vidare, inget man kommer minnas om 5 år.Det är så pinsamt! Hon tar sig själv på så stort allvar och tror att hon är lite för häftig för sitt eget bästa. Årets skämskudde!Jag gillar verkligen inte det här. Tycker det är så dåligt och det ger mig absolut ingenting. Jag har så oerhört svårt för Lituaen år efter år. Jag förstår verkligen inte hur man röstar i det landet. Men av någon anledning har de en tendens att ta sig till final hur kasst det än är. Det lär man säkert göra i år också, men det är verkligen ingenting för mig.Litauen har haft en förmåga att de tre senaste åren gå till final med helt obegripliga låtar, vilka sedan som tur har varit har hamnat i botten. I år tävlar de med både en bättre artist men framförallt en bättre låt. Dock är det här ändå inte direkt bra. Även om det känns kanske något mer uppdaterat än vad det har gjort de senaste åren så kommer det inte att fungera så mycket bättre. Däremot går denna till final, något annat vore chockande (inte minst med tanke på att Litauen och Georgien utbyter tolvor med varandra). Men räkna inte med storseger i finalen, snarare bottenplats där i år igen.Jag fattar inte vad det är med Litauen och alla deras kassa bidrag som de skickar. Det här är ju så omusikaliskt och intetsägande så det smäller om det. Sämst i år enligt mig!Baltikum och särskilt Litauen har sällan framgångar i ESC. I år ställer man upp med en jättetjatig låt som jag inte alls tycker om. Det blir ingen finalplats med ett sånt här menlöst bidrag, tyvärr.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen