Inför helgens uttagningar: vecka 5, 2023

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår denna helg, och denna gång är det många uttagningar samtidigt!

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Fredag

Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 4

Efter tre kvartsfinaler där sammanlagt 39 bidrag har spelats upp (det 40:e bidraget är som bekant diskvalificerat) har det blivit dags för publiken att rösta fram 24 av dessa låtar som ska få tävla i en semifinal som avgörs nästa onsdag (9:e februari). Sändningen sker i TVM med start klockan 21.00 CET.

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »

 

ireland_smallIrland: Eurosong 2023 – Final!

Även i år väljer Irland artist och bidrag till Eurovision genom finalen i Eurosong, som i vanlig ordning ingår som en del av den populära talkshowen Late Late Show. I sändningen framför 6 artister varsin låt och sedan är det upp till nationell och internationell jury samt tv-tittarna att rösta fram en vinnare. Sändningen sker i RTÉ med start klockan 22.35 CET.

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »

 

 

Lördag

sweden_smallSverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 1

Med start klockan 20.00 CET i SVT1 sänds den första deltävlingen i Melodifestivalen 2023. I detta program tävlar Tone Sekelius, Loulou LaMotte, Rejhan, Elov & Beny, Victor Crone, Eva Rydberg & Ewa Roos samt trion Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods. Omröstningen sker i likhet med ifjol i två omgångar – först röstar tittarna vidare en favorit direkt till final och sedan får tittarna rösta fram ytterligare en finalist plus två som ska få tävla vidare i semifinalen. Du kan rösta via Mello-appen eller Mello United samt via telefonröstningen.

Mer information om veckans deltävling finns att läsa om i denna artikel.

PS: I och med att låtarna inte släpps i sin helhet i förväg kommer vi att tycka till om startfältet först efter sändningen, i början av kommande vecka. Håll utkik på sajten!

 

germany_smallTyskland: Unser Song für Liverpool – Wildcardet meddelas

Sedan tidigare har åtta bidrag presenterats till den tyska finalen och innan den avgörs ska publiken få tillsätta en nionde finalist. Omröstningen pågår via TikTok fram till fredagen och på kvällen ett dygn senare meddelas det vilken av de 6 TikTok-jokrarna som får den nionde finalplatsen.

Läs mer & lyssna på startfältet »

 

norway_smallNorge: Norsk MGP – Final!

Efter tre heats har 21 låtar blivit nio finalister. Det har därmed blivit dags för Norge att rösta fram sin vinnare till Eurovision 2023 vilket i år sker med hjälp av tio internationella jurygrupper samt tv-tittarna. Nytt för i år är att det bara blir en enda röstningsomgång istället för att bidrag kvalar vidare till gulddueller och liknande. Sändningen sker i NRK1 med start klockan 19.50 CET.

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »

 

lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo! – Semifinal 1

Litauen har under januari månad avgjort två grundheats med 30 bidrag där tio av dessa har fått lämna tävlingen. För de resterande 20 bidragen väntar nu två semifinaler varav den första sänds denna lördag i LRT med start klockan 20.00 CET. I programmet medverkar tio av semifinalisterna som uppträder på nytt och sedan får tv-tittarna och en studiojury tillsammans rösta vidare fem av dessa låtar till finalen.

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »

 

Slovenien: Internval – Bidragspresentation

Sedan december förra året har det varit känt att Slovenien slopar sin EMA-uttagning i år för ett internval, i det här fallet rockgruppen Joker Out!. Denna lördag kommer deras tävlingsbidrag ”Carpe Diem” att framföras offentligt för första gången i TV-programmet Misija Liverpool. Det vi vet om själva låten är att den är producerad i Hamburg i Tyskland. Uppträdandet i RTSVLO på lördag kl. 20.00 CET är inte det enda framträdande bandet gör inför Eurovision – de har redan bekräftat deltagande vid fyra av säsongens kommande Eurovision Pre Partyn!

Läs mer »

 

latvia_smallLettland: Supernova 2023 – Semifinal

Årets lettiska uttagning Supernova innehåller en semifinal där 14 bidrag kommer att tävla om tio finalplatser. Omröstningen sker genom delad jury- och tittarröstning. Programmet sänds i LTV med start klockan 20.10 CET.

Läs mer »

Panelen tycker till (inför) »

 

Spanien: Benidorm Fest 2023 – Final!

Under hela vecka 5 har Spanien dominerat uttagningarna med sin Benidorm Fest. Hela 18 bidrag har tävlat om finalplatserna där en kombination av spansk-internationell jury, demoskopjury och tv-tittarna har korat åtta finalister. På lördag med start klockan 22.05 sänds finalen som i likhet med semifinalerna avgörs med juryns, demoskopjuryns och tittarnas hjälp.

Läs mer »

Panelen tyckte till (inför semi 1) »

Panelen tyckte till (inför semi 2) »

 


 

Kommentera