Eurovision 2021: Schlagermagistern analyserar och spekulerar inför den andra semifinalen

EUROVISION 2021 – ANALYS. Imorgon torsdag (20:e maj) avgörs den andra semifinalen och inför avgörandet har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

 

Efter en rafflande första semifinal är det nu dags att börja analysera semifinal 2 – en mycket jämn och svårtippad semifinal. Till skillnad från semifinal 1 så har vi här inte speciellt många länder med superstark kvalificeringshistorik – men vi har flera länder som går starka i oddsen hos spelbolagen. Det är dessutom stor spridning på bidragen rent musikaliskt – vilket gör det ännu svårare att förutspå resultatet. Frågan är vad vi kan förvänta oss? Låt oss gräva oss ned lite grann i statistiken så kanske vi får ett litet hum om det!

 

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i Eurovision, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror. I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen. Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att om man tillhör de 6-7 högst placerade bidragen på den här listan, så är man nästan helt garanterade en plats i finalen.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 2 bli ifall oddsen styrde:*

 • 1. Schweiz (94%)
 • 2. Bulgarien (93%)
 • 3. Island (93%)
 • 4. Finland (90%)
 • 5. Grekland (90%)
 • 6. Serbien (76%)
 • 7. San Marino (72%)
 • 8. Portugal (69%)
 • 9. Albanien (60%)
 • 10. Moldavien (50%)

 • 11. Österrike (47%)
 • 12. Danmark (39%)
 • 13. Estland (39%)
 • 14. Lettland (31%)
 • 15. Tjeckien (25%)
 • 16. Georgien (16%)
 • 17. Polen (15%)

* Odds från Eurovisionworld.com, uppdaterad på eftermiddagen den 18:e maj 2021

 

Kommentar: Det märks tydligt att spelbolagen har lite svårare att förutspå resultatet i denna semi. Överlag finns enbart fem länder som är “spikade” som finalister: Schweiz, Bulgarien, Island, Finland och Grekland. Dessa länder har förekommit i toppen på bettinglistorna under lång tid, och Schweiz var den tidiga vinnarkandidaten i oddsen fram till i slutet av april. Man behöver således inte vara expert för att förstå att dessa bidrag nog också därför har en riktigt bra chans att nå final.

Under dessa bidrag i listan hittar vi åtminstone 8 bidrag som ligger nära varandra i oddsen och där i princip alla är med och slåss om de fem sista finalplatserna. Det handlar om Serbien, San Marino, Portugal, Albanien, Moldavien, Österrike, Danmark och Estland. Dessa bidrag ligger tätt på varandra i listan, vilket gör att skillnaderna i oddsen sinsemellan i princip blir poänglösa i det här sammanhanget. Det är helt öppet vilka som går vidare i den här klungan – även exempelvis Danmark och Estland eventuellt kan få det lite tuffare. Längst ifrån kvalificering hittar vi Lettland, Tjeckien, Georgien och Polen – vilket är lite intressant. Tjeckien har haft en mycket positiv trend de senaste åren bland annat med sin andraplats i sin semifinal 2019. Polen har visserligen inte haft en lika positiv trend på sistone, men har gjort flera höga placeringar i tävlingen. Deras bidrag har dock ratats av ESC-fansen, och frågan är om det är det som gjort att de ligger så långt ned i bettingoddsen? Återstår att se om de får upprättelse på torsdag!

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de fem sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

Framför landet anges startposition och inom parentes den kvalificeringsprocent som den positionen har haft fram till 2019.

 

 • #14. Finland (70,0%)
 • #15. Lettland (70,0%)
 • #6. Polen (65,0%)
 • #7. Moldavien (65,0%)
 • #8. Island (65,0%)
 • #12. Portugal (65%)
 • #17. Danmark (62,5%)
 • #13. Bulgarien (60,0%)
 • #9. Serbien (55,0%)

 • #10. Georgien (55,0%)
 • #16. Schweiz (52,6%)
 • #1. San Marino (50,0%)
 • #2. Estland (40,0%)
 • #4. Grekland (40,0%)
 • #11. Albanien (40,0%)
 • #3. Tjeckien (35,0%)

 

Kommentar: Vi vet ju att bidrag på första planhalvan har det svårare  att nå final, men faktum är att det snarare är bidrag 1-4 som har det allra svårast. Därefter verkar lottningen inte spela så stor roll. För San Marino, Estland, Grekland och Tjeckien är detta dåliga nyheter – och för Estland och Tjeckien kan det bli rena dödsstöten då dessa bidrag redan har oddsen emot sig. San Marino sitter lite bättre till i oddsen, men tvingas nu öppna startfältet – vilket är en svår utgångspunkt. Om Senhit bjuder på en verklig show så är det absolut inte en nackdel – men det är fortfarande en utmaning. För Lettland, Danmark och Polen så kommer å andra sidan denna statistik som en välsignelse – dessa länder har oddsen emot sig men har satt sig i ett bra läge att slå ifrån ändå. Danmark, som avslutar startfältet, har en bra chans att ta sig vidare här.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

– Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.

– Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik, dvs. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 • 1. Grekland (87%)
 • 2. Danmark (75%)
 • 3. Serbien (75%)
 • 4. Moldavien (66%)
 • 5. Georgien (58%)
 • 6. Österrike (58%)
 • 7. Albanien (56%)
 • 8. Island (56%)
 • 9. Finland (50%)
 • 10. Estland (43%)

 • 11. Polen (42%)
 • 12. Lettland (37%)
 • 13. Tjeckien (37%)
 • 14. Portugal (35%)
 • 15. Bulgarien (33%)
 • 16. Schweiz (31%)
 • 17. San Marino (20%)

 

Kommentar: Sett till kvalificeringshistoriken bland de tävlande länderna, så är detta helt klart den sämre av de två semifinalerna. De flesta länder här har haft det svårt att nå finalen rent historiskt, och av dem som ligger högst på den här listan  finner vi väldigt få länder som brukar sluta i finalens toppskikt. Grekland sticker ut lite här, de var fram till 2016 hundraprocentiga i sin kvalificeringsstatistik. De sista åren har kvaliteten på de grekiska bidragen sviktat lite, så även om vi finner dem i topp här så är trenden negativ för landet. Högt upp på denna lista hittar vi också länder som inte tillhör snackisarna i år – Danmark, Serbien, Moldavien, Georgien, Österrike och Albanien. Intressant nog så har de flesta av dessa länder väldigt mixade resultat på sistone – och brukar inte alls vara givna i finalen. Men anledningen till vi finner dem så högt här är sannolikt att de har så svag konkurrens. Kikar vi längst ned finner vi länder med notoriskt dålig kvalificeringshistorik – Schweiz, Bulgarien, Portugal, Lettland och Tjeckien – men framförallt San Marino som är det land som har allra sämst kvalificeringsstatistik i Eurovision.

Paradoxalt har många av de nyss nämnda länderna en positiv trend de senaste åren – även San Marino som 2019 fick sitt bästa resultat någonsin med 19:e plats i finalen samtidigt som Schweiz fick sin bästa placering sedan 1993, och året innan dess såg vi toppnoteringen från Tjeckien. 2017 vann ju Portugal – och om ni minns var Bulgarien god tvåa då. Med andra ord – dessa länder är absolut alltjämt “heta” i Eurovision.

 

 Vilka går då till final?

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns 4 länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 • serbia_smallSerbien
 • Moldavien
 • iceland_smallIsland
 • finland_smallFinland

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Oddsmässigt är det Island och Finland av dessa, som är givna i finalen. Men stärkta av statistiken så är det inte omöjligt att Serbien och Moldavien också kan kännas lite givna i finalen nu. Utöver dessa fyra, så kan vi plocka ut ytterligare sex länder som i alla fall tippas nå topp-10 i två av tre listor:

 • Grekland
 • denmark_smallDanmark
 • austria_smallÖsterrike
 • Albanien
 • Bulgarien
 • portugal_smallPortugal

Vid en kort överblick ser vi att av dessa 10 bidrag vi nämnt här ovan, är alla utom Danmark tippade av speloddsen. Danmark briljerar istället med en stark startposition och en god vana av att kvalificera sig till finalen. Vad beträffar Bulgarien och Grekland återkommer de i toppen av oddsen, men har helt olika trender vad beträffar kvalificering. Bulgarien är en nation på uppgång – medan Grekland är på väg ned. I år är de dock båda ganska givna i finalen. Portugal, Albanien och Österrike är svårplacerade – de tippas nätt och jämnt gå vidare till final av oddsen, men är länder som brukar har ganska svårt att nå dit. Frågan är om de kan vända på den steken i år?

 

Vilka riskerar att åka ut?

Helt utanför listan hittar vi dessvärre alltså Lettland, Polen, San Marino, Tjeckien, Schweiz, Georgien och Estland. Detta är alla länder som har svårt att nå finalen – varav många dessutom har otur med startordningen. Men i fallet Schweiz och San Marino är det värt att tvivla – för oddsen är tydliga med att de ska till final – och deras trend är positiv. De kommer med bidrag som är svåra att värja sig mot, så här är det inte omöjligt att statistiken slår fel. Men i slutändan är det såklart så att vad som helst kan hända. Vi får helt enkelt vänta och se vad torsdagens semifinal har att ge! Spännande!

 


 

Kommentera