Eurovision-nyheter i korthet: april 2020

Foto & copyright: atrix9/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Ännu en Eurovision-månad har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget såsom det såg ut i april 2020.

 

Uppladdning till vår Inofficiella Eurovision


Låt oss presentera INOFFICIELL EUROVISION 2020 – Panelens egen Eurovision som blir av nu när den officiella tävlingen 2020 ställdes in. Det blir alltså ett inofficiellt resultat – och du är varmt välkommen att vara med och påverka vilken låt som ska ta hem segern! Projektet görs i samarbete med Eurovision Radio International.

 

Upplägg

Tävlingen är uppdelad på samma sätt som i Eurovision, dvs. med två semifinaler och en final. Skillnaden är att det är du som läsare tillsammans med oss skribenter som bestämmer vilka bidrag som ska gå vidare i tävlingen och sedan vilken låt som ska vinna. Bägge parter får halva makten vardera om totalt 464 poäng per semifinal och i finalen.

Omröstningen för semifinalerna pågick mellan den 27:e mars och 30:e april, med resultatredovisning den 2:a maj. Så snart som beskedet om finalisterna dykt upp startar vi upp finalomröstningen och den kommer sedan att pågå till den 15:e maj, då årets vinnare koras! Både semifinals- och finalresultatet kommer att presenteras i Eurovision Radio Internationals sändningar den 2:a maj respektive 16:e maj.

 

Vi presenterar och tycker till

Mellan den 9:e och 29:e april presenterade och betygsatte vi alla de 41 bidrag som valdes ut att tävla i årets Eurovision. Vi har nu presenterat klart och allt finns samlat på vår samlingssida länkat i rubriken.

 

Premiär för Panelens topplista!

I april drog vi också igång projektet Panelens topplista, där vi varje vecka rankar vi våra favoriter från alla Eurovisionbidrag. Här nedan länkas till alla gjorda topplistor under april månad:

 

Lockdown Partyn


Andra Eurovision-uppladdningar

Vi vill även passa på att tipsa om några av de uppladdningsfester som pågick i april. I vanliga fall brukar månaden vara fylld av fester på plats i olika städer, men i den situation som råder blev alla fester digitala. Det spanska PreParty ES – At home t.ex. En annan uppladdningsserie är Eurovision Home Concerts, som arrangeras på Eurovision.tv:s YouTube-kanal varje fredag. I den framträder olika Eurovision-artister med både egna och andras låtar. Tidigare episoder går att se här, här, här och här.

 

EiC:s återkomst 2021

Sedan kan vi tillägga att arrangörerna bakom Pre Partyt Eurovision in Concert (EiC) i Amsterdam bekräftade via sitt Twitter-konto nu i april att EiC återkommer igen nästa år. Det blir samma plats, AFAS Live i Amsterdam, och det nya datumet är satt till 10:e april 2021.

Förutom det är det utlovat att alla köpta biljetter till 2020 års fest kommer att hållas giltiga till nästa år. Om du däremot inte vill eller kan behålla köpta biljetter kommer arrangörerna att höra av sig med information om hur biljetter köps tillbaka.

 

Alternativa program som ersätter Eurovision 2020


Eurovision: Europe Shine A Light

Efter att EBU tog beslutet att ställa in Eurovision 2020 har man nu bestämt sig för att hålla ett alternativt program den 16:e maj under namnet Eurovision: Europe Shine A Light. Det blir ingen tävling utan en cirka tvåtimmars sändning den 16:e maj som hyllar de 41 artister och bidrag som valdes ut. I programmet kommer även andra saker dyka upp som en allsång med artisterna och fansen. Programmet kommer att sändas i alla 41 länder som skulle ha deltagit, och utöver dem kommer sändningen också genomföras i Bosnien-Hercegovina, Kazakstan, Kosovo och Montenegro.

Inför själva finalprogrammet kommer EBU ladda upp med att spela upp alla semifinalbidrags musikvideos i två separata avsnitt den 12:e och 14:e maj. Bidragen spelas upp i semifinalordning utifrån hur bidragen lottades i januari och dessutom kommer också alla ”Big Five”-låtar samt värdnationens låt också spelas upp. Däremot – programmen är INTE några tävlingsprogram utan ska ses som uppvisningsprogram!

 

Länders egna alternativa sändningar

Här är de länder som har bekräftat egna sändningar utöver den officiella nämnda ovan.

 

Australiens SBS planerar att hålla Eurovision en hel vecka i maj med olika program. Allt avslutas med deras inofficiella tävling som korar en Eurovision-vinnare.

Belgiens RTBF kommer att anordna ett specialprogram om Eurovision där de låter publiken rösta fram de 20 bästa framträdandena från tidigare års Eurovisioner. Programmet heter Eurovision: Your Top 20 och kommer att sändas den 14:e maj.

Finlands YLE gör även i år sitt finlandssvenska Inför-program med duon Eva Frantz och Johan Lindroos, som tillsammans med en inbjuden gäst per program går igenom alla tävlingsbidragen i Rotterdam. Så här ser schemat ut med alla gäster samt länkar till hittills släppta avsnitt: Program 1: Anders Helenius, Program 2: Jannika B, Program 3: Tika, Program 4: Paul Elias, Program 5: Mia Hafrén, Program 6: Lasse Piirainen (de två sista avsnitten sänds i maj).

Frankrikes France2 kommer att visa två Eurovision-program som ersättning för inställda Eurovision 2020 den 16:e maj. Det första programmet är den gemensamma Eurovision: Europe Shine A Light som sedan efterföljs av dokumentären La Grande Histoire d’Eurovision. Det rapporterar ESCToday.com.

Islands RÚV gör i maj två egna Eurovision-program där en slutgiltig vinnare koras. Först röstas 15 bidrag fram vilket sker i ett specialprogram den 12:e maj och två dagar senare koras vinnaren i programmet Okkar 12 stig. Inför detta hålls programserien Alla leið, där en panel går igenom alla bidrag som tävlar.

Norges NRK sänder programmet Adresse Europa som korar det bästa ögonblicket i Eurovisions historia. Senare i maj kommer de också genomföra en inofficiell tävling där norska publiken får rösta fram sin vinnare.

Spaniens RTVE storsatsar även de på Eurovision med att visa tidigare års upplagor i repris och det kommer även göras intervjuprogram med tidigare representanter.

Storbritanniens BBC meddelade redan i mars att man kommer göra ett eget Eurovision-program som sänds den 16:e maj. BBC kommer även att sända Eurovision: Europe Shine A Light, men det kommer bara publiceras på webben och inte i linjär-tv.

Sveriges SVT kommer att hålla i en informell omröstning i Mello-appen med start den 5:e maj. Då kommer det vara möjligt att rösta på alla länder utom Sverige. Publikens topp 25 går vidare till en finalomgång som hålls i programmet Eurovision: Sveriges 12:a den 14:e maj med Sarah Dawn Finer som programledare. Det kommer också att hållas ett uppladdningsprogram den 9:e maj där David Sundin och Christer Björkman går igenom årets startfält. Förutom detta bjuder Sveriges Radios Carolina Norén och Eurovision-experten Björn Kjellman in till en helkväll med Eurovision i Sveriges Radio P4 lördagen den 16:e maj. Det kommer att bli en maratonsändning som pågår i inte mindre än 4 timmar! Det ni, får inte missas!

Tysklands ARD/NDR kommer att visa serien World Wide Wohnzimmer där tyska tv-tittarna ska få utse sin Eurovision-vinnare 2020. Serien delas upp i två avsnitt, där man först går igenom alla bidrag och låter publiken rösta fram en topp 10 (alla utom Tyskland går att rösta på) innan ett finalprogram hålls den 16:e maj. Själva finalen är en direktsänd historia från Hamburg under ledning av Barbara Schöneberger. Artisten Ben Dolic kommer också att uppträda.

Österrikes ORF genomförde tre shower under namnet Den Kleine Song Contest, där en österrikisk jury valde ut tre bidrag av de som tävlade (hemmanationens låt fanns inte med) innan publiken sedan fick rösta fram sin vinnare.

 

Förberedelser till Eurovision 2021


Rotterdam vill behålla Eurovision-uppdraget

Torsdagen den 23:e april hölls en viktig omröstning i Rotterdams stadsfullmäktige, där stadens ledning tog ställning till huruvida man vill/inte vill behålla Eurovision-arrangemanget ytterligare ett år. Inför omröstningen hade stadens ledning gått ut och påtalat att man kommer att behöva ett tillskott i kassan på drygt 6,7 miljoner kronor för att kunna fortsätta planerna. Samtidigt har det också varit oklart hur länge alla restriktioner kommer hålla i sig i Nederländerna, dvs. om det ens kommer vara säkert att vara där nästa år.

Trots alla osäkerheter blev resultatet av omröstningen att staden vill arrangera Eurovision Song Contest 2021. Däremot kommer det att dröja minst till någon gång i maj innan ett eventuellt officiellt besked kan lämnas. Detta för att produktionen först måste ta i tu med ett antal organisatoriska, produktionstekniska och ekonomiska frågor.

 

Vilka länder har bekräftat deltagande?

Här listar vi de länder vars TV-bolag hade fram till den 30:e april 2020 bekräftat till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer att fyllas på kontinuerligt fram till i höst allt eftersom fler länder kommer med besked.

 

 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • DanmarkDansk MGP 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • LitauenNationell uttagning
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk MGP 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

Melodifestivalen 2021: Joker från P4 Nästa erbjuds plats i tävlingen

Sveriges Radios P4 Stockholm uppger att även i år kommer en av riksfinalisterna i musiktävlingen P4 Nästa att erbjudas en plats i nästkommande Melodifestival. Det blir i så fall nionde året i rad som detta bonuserbjudande kommer att finnas med!

Under vintern har en antagningsperiod hållits för 2020 års P4 Nästa och den avslutades den 1:a april. Nästa steg är att de 25 P4-distrikten ska utse sina tävlande för att sedan under våren och sommaren utse varsin vinnare. Därefter tar riksjuryn över och utser ett antal vinnare som får tävla i Riksfinalen där den slutgiltiga vinnaren röstas fram. Det är inte känt var och när riksfinalen kommer att äga rum.

 

Hur blir det med alla lokala uttagningar i år?

Maths Broborg, projektledare för P4 Nästa, bekräftar för oss att de lokala uttagningar som ska hållas i vår och sommar för att utse de lokala 25 P4-vinnarna kommer också att äga rum, men på ett annorlunda sätt.

– Det kommer att hållas lokala finaler men med tanke på bl.a. den rådande coronasituationen, aktuella föreskrifter kring t.ex. undvikande av smittspridning och restriktioner kring t.ex. publikantal kommer finalerna ske i lite andra former än de ursprungligen var planerade. Vi kommer återkomma lite längre fram med information och detaljer kring detta, säger Maths Broborg.

 

Ingen ny information om Melodifestivalen

Strax efter att Eurovision 2020 meddelades inställd hörde vi av oss till Karin Gunnarsson, tävlingsproducent för Melodifestivalen, om hur arbetet med Melodifestivalen 2021 fortgår.

– EBU:s beslut påverkar inte planerna för Melodifestivalen 2021 på annat sätt än att vi nu inte fick ett resultat att förhålla oss till samt en del av den tiden som normalt går åt att jobba med Eurovision nu frigjordes till att planera för Melodifestivalen 2021, säger hon.

Besked om tävlingsregler och antagningsprocess är utlovad att dyka upp senast till midsommar. Någon mer information efter detta har inte dykt upp.

 

Övriga notiser


Fråga Jon Ola Sand – innan han slutar hos EBU

I september 2019 meddelade nuvarande Executive Supervisor, Jon Ola Sand, att han skulle lämna sin EBU-tjänst efter Eurovision i Rotterdam 2020. Nu fick han dessvärre inte vara med på sin sista tävling, utan han kommer istället i maj 2020 lämna över stafettpinnen till Martin Österdahl. Det bekräftades redan i januari att Martin Österdahl fått tjänsten, medan Jon Ola aviserade att han kommer att återgå till sin tidigare arbetsgivare NRK.

Innan Jon Ola Sand slutar finns nu möjlighet att ställa frågor till honom på Twitter. Logga in på ditt konto, skriv din fråga (på engelska) och avsluta inlägget med #AskJonOla

 

100 miljoner streams för ”Arcade”

Elva månader efter segern tog det, men sedan klev den senaste Eurovision-vinnarlåten Arcade, som framfördes och vanns av Nederländernas Duncan Laurence, upp på tronen att passera över 100 miljoner streams på Spotify! Detta kan jämföras med Italiens Mahmood vars Eurovision-låt Soldi lyckades uppnå lika många Spotify-streams på bara tre månader efter Eurovision 2019 hade avgjorts. Mahmood kom för övrigt på andra plats i Tel Aviv-finalen, endast 26 poäng efter Duncan.

Ett tillägg kan göras att “Soldi” i skrivande stund har passerat 151 miljoner streams på Spotify.

 

Därför valde EBU:s referensgrupp att inte tillåta 2020-års bidrag i Eurovision 2021

EBU:s referensgrupp tog i mitten av mars beslutet att inte tillåta att bidragen som valts ut till den nu inställda Eurovision 2020 att tävla igen 2021. I april kom mer konkreta besked om varför bidragen inte läts tävla igen, uppgifter som ESCToday.com har tagit del av. Det främsta skälet till att den så kallade 1:a september-regeln inte togs bort var för att det då hade blivit en orättvis tävling, dels ur synpunkt att vissa länder kunde välja alternativet att trots allt utse en ny representant och låt men även för att urvalssäsongen som är den som bygger upp förväntningarna till inför-säsongen hade kunnat gå förlorad.

Förutom det tog referensgruppen även hänsyn till att EBU kommer att genomföra en hyllning till låtarna som valdes ut, det så kallade Eurovision: Europe Shine A Light-programmet som sänds den 16:e maj, samt att bidragen kommer att ges ut på CD den 15:e maj.

 


 

Kommentera